Logo image
Logo image

Munakoison hyödyt ruokavaliossa

3 minuuttia
Munakoiso on terveellinen ja monipuolinen kasvis, joka kuuluu monen laihduttajan ruokavalioon. Munakoiso optimoi maksan toimintaa ja suojelee sydämen terveyttä.
Munakoison hyödyt ruokavaliossa
Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 19 lokakuuta, 2022

Nykypäivänä munakoison hyödyt ruokavaliossa ovat ilmeisiä. Vielä jokin aika sitten munakoisoa pidettiin myrkyllisenä kasviksena. Sen sisältämä alkaloidi, solaniini, voi olla terveydelle haitallinen aines, mikäli munakoisoa syö raakana jättimäisiä määriä – tämä on kuitenkin hyvin epätodennäköistä. Kasvia on viljelty esihistoriallisina aikoina Intiassa ja Kiinassa. Eurooppaan munakoiso saapui keskiajan alussa. Nykyisin munakoisoja tuodaan Suomeen lähinnä Hollannista ja Espanjasta.

Nykyisin tiedetään, että munakoisoa voi nauttia turvallisesti vaikka joka päivä, kunhan sen kypsentää ensin. Munakoiso on suosittu kasvis, jota voi käyttää monissa eri resepteissä. Munakoison koostumus muuttuu kypsennettäessä ihanan pehmeäksi ja muhevaksi. Tässä artikkelissa tutustumme lähemmin tähän violettiin kasvikseen ja kerromme mitkä ovat munakoison hyödyt ruokavaliossa.

Munakoiso on todellinen ravintoaineiden aarrearkku, sillä se sisältää paljon hyödyllisiä aineksia, mutta vain vähän kaloreita. Munakoiso sopiikin erityisen hyvin laihduttajan ruokavalioon.

Alta löydät lisätietoja munakoison terveysvaikutuksista, ja kerromme myös, miksi suosittelemme kahden tai kolmen munakoison syömistä viikossa. 

Munakoison hyödyt ruokavaliossa

Munakoison voi paistaa uunissa, sen voi nauttia täytettynä, sen voi paistaa pannulla ja siitä voi valmistaa terveellistä munakoisovettä, joka auttaa alentamaan veren kolesterolia ja kiihdyttää laihtumista.

Munakoison valmistamiseen on monta eri keinoa, joten voit valita juuri sellaisen tavan, joka sopii omiin mieltymyksiisi. Munakoisoa voi yhdistää helposti muihin kasviksiin ja liharuokiin, sillä sen maku ei ole turhan voimakas.

1. Munakoison ravintoarvot

Some figure

Uunissa paistetut täytetyt munakoisot ovat todellinen herkkuruoka. Jos osaat valikoida oikeat ainekset munakoison täytteeseen, saat herkullisen, täyttävän ja terveellisen aterian. Tutustutaan lähemmin munakoison ravintoarvoihin:

  • Munakoiso sisältää runsaasti rautaa, joten se sopii erityisen hyvin anemiasta kärsiville ihmisille.
  • Munakoisossa on kaliumia, magnesiumia, kuparia, kalsiumia ja foolihappoa, mikä tekee siitä ihanteellisen ruuan luuston vahvistamiseen. Jos olet raskaana, kannattaa sinun syödä munakoisoa, sillä se tehostaa sikiön normaalia kehitystä.

2. Munakoiso suojaa taudeilta

Munakoiso sisältää antioksidantteja, kuten antosyaania, fenolihappoja ja E-vitamiinia, jotka suojaavat kehoa luonnollisesti taudinaiheuttajia vastaan. Munakoisoa nauttimalla vähennät vapaiden radikaalien haittavaikutuksia ja voit ehkäistä jopa tietyntyyppisiä syöpäsairauksia.

3. Munakoiso sopii elimistön puhdistamiseen

Some figure

Munakoison kemikaaliyhdisteiden, entsyymien ja antioksidanttien ansiosta se sopii loistavasti kehon puhdistamiseen. Munakoisoa nauttimalla karkotat myrkyt ja kuona-aineet kehosta. Kuona-aineita kertyy elimistöön helposti huonon ruokavalion ja elämäntyylin sekä ympäristön vaikutuksesta, ja pitkällä aikavälillä ne voivat aiheuttaa sairauksia.

Älä unohda, että munakoiso sisältää lisäksi glykoalkaloideja, jotka tehostavat maksan toimintaa. Ne suojaavat maksaa, kiihdyttävät maksan puhdistumista ja pitävät sen terveenä.

4. Munakoiso suojaa sydäntä

Munakoison säännöllinen nauttiminen auttaa pitämään parempaa huolta sydämestä. Monien vuosien ajan tutkijoita on kiinnostanut munakoison suotuisa vaikutus sydämeen ja tutkimuksissa onkin paljastunut, että munakoiso suojaa sydäntä sydäntaudeilta ja sydänkohtauksilta.

Munakoiso ehkäisee mm. angiogeneesiä, joka tarkoittaa uusien verisuonien kontrolloimatonta muodostumista kehossa. Angiogeneesi voi johtaa kasvainten ja syövän leviämiseen, verenkiertoelimistön sairauksiin ja muihin ongelmiin.

Lisäämällä munakoisoa ruokavalioosi suojaat siis sydäntäsi.

5. Munakoiso sopii laihduttajan ruokavalioon

Some figure

Terveellisen ruokavalion ja liikuntasuunnitelman noudattamisen lisäksi voit tehostaa aineenvaihduntaa ja rasvan palamista nauttimalla munakoisosta valmistettua hoikistavaa vettä. Munakoisoveden hyötyihin kuuluvat mm:

  • Munakoisovesi poistaa rasvaa vatsan seudulta
  • Munakoisovesi toimii diureettina
  • Munakoisovesi tehostaa myrkkyjen poistumista
  • Munakoisovesi pitää kylläisenä
  • Munakoisovesi ei sisällä lähes ollenkaan kaloreita, mutta sisältää paljon ravintoaineita

Munakoiso-pellavansiemenvesi korkean kolesterolin vähentämiseen ja rasvanpolttoon

Some figure

Yksi parhaimmista tavoista vähentää pahalaatuista LDL-kolesterolia veressä ja kiihdyttää rasvan palamista on nauttia munakoisovettä ja pellavansiemeniä.

Näiden kahden aineksen tehokas yhdistelmä toimii takuuvarmasti, sillä pellavansiemen on vastuussa verisuonien puhdistamisesta ja rasvakertymien huuhtelusta, ja lisäksi se kiihdyttää aineenvaihduntaa, säätelee verensokeria ja alentaa pahan kolesterolin määrää. Yhdessä munakoison kanssa keho puhdistuu ja polttaa rasvaa.

Näin valmistat terveellisen juoman munakoisosta ja pellavansiemenistä:

Ainekset

  • 1 keskikokoinen munakoiso
  • 2 rkl pellavansiemenjauhetta tai kokonaisia siemeniä
  • 1 litra vettä
  • 1 sitruunan mehu

Valmistus

  • Tämä on helppo valmistaa. Kaada vesi kattilaan ja anna sen kiehahtaa. Pese munakoiso ja leikkaa se siivuiksi, älä kuori. Lisää munakoiso ja pellavansiemenjauhe kiehuvaan veteen, anna poreilla 40 minuuttia, poista liedeltä ja anna jäähtyä 30 minuuttia.
  • Siivilöi neste, kaada juoma lasipulloon ja lisää sitruunamehu. Juoma on valmista nautittavaksi!

Miten juomaa kannattaa nauttia?

  • Juo munakoisovettä kaksi kertaa viikossa. Nauti ensimmäinen lasillinen tyhjään mahaan heti herättyäsi ja kolme lasillista päivän mittaan, noin 20 minuuttia jokaisen aterian jälkeen.
  • Nauti vesi huoneenlämpöisenä.

Nyt kun tunnet munakoison hyödyt ruokavaliossa, ota sinäkin tämä ihmevihannes osaksi monipuolista ruokavaliotasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sadilova, E., Stintzing, F. C., & Carle, R. (2006). Anthocyanins, colour and antioxidant properties of eggplant (Solanum melongena L.) and violet pepper (Capsicum annuum L.) peel extracts. Zeitschrift Fur Naturforschung – Section C Journal of Biosciences. https://doi.org/10.1515/znc-2006-7-810
  • Noda, Y., Kneyuki, T., Igarashi, K., Mori, A., & Packer, L. (2000). Antioxidant activity of nasunin, an anthocyanin in eggplant peels. In Toxicology. https://doi.org/10.1016/S0300-483X(00)00202-X
  • Kwon, Y. I., Apostolidis, E., & Shetty, K. (2008). In vitro studies of eggplant (Solanum melongena) phenolics as inhibitors of key enzymes relevant for type 2 diabetes and hypertension. Bioresource Technology. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2007.06.035
  • Das, S., Raychaudhuri, U., Falchi, M., Bertelli, A., Braga, P. C., & Das, D. K. (2011). Cardioprotective properties of raw and cooked eggplant (Solanum melongena L). Food and Function. https://doi.org/10.1039/c1fo10048c
  • Kaur, C., Nagal, S., Nishad, J., Kumar, R., & Sarika. (2014). Evaluating eggplant (Solanum melongena L) genotypes for bioactive properties: A chemometric approach. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2013.09.049

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.