Moringaöljyn ominaisuudet ja käyttö

Moringaöljyn ihonhoito-ominaisuudet ovat monille tuttuja. Se puhdistaa, kosteuttaa ja voi jopa estää mahdollisen aknen ilmestymistä. Lue lisää tästä artikkelista!
Moringaöljyn ominaisuudet ja käyttö

Viimeisin päivitys: 29 tammikuuta, 2022

Moringa on trooppisessa ja subtrooppisessa ilmastossa asuva kasvi, joka koostuu 13 eri alalajista. Moringa oleifera on parhaiten tunnettu lajike, joka on peräisin Intiasta ja moringaöljy valmistetaan tästä lajikkeesta.

Moringaöljy on tunnettu ominaisuuksistaan, jotka voivat auttaa ihonhoidossa sekä terveyden parantamisessa. Moringaöljyä käytetään usein ihon sekä hiusten puhdistukseen ja kosteutukseen. Sitä on saatavilla myös muissa muodoissa, kuten jauheena, kapseleina, jauhettuina lehtinä tai siemeninä.

Jatka lukemista, niin kerromme millaista tämän kasvin öljy on, kuinka sitä uutetaan ja käytetään sekä mitä hyötyä tai haittavaikutuksia siitä voi olla.

Mitä moringaöljy on?

Kuten jo totesimme aikaisemmin, tapahtuu moringaöljyn uuttaminen Moringa oleifera -puun siemenistä. Tämä kasvi on kotoisin Keralasta, Intian eteläosassa sijaitsevasta valtiosta.

Toinen tämän lajin merkittävistä ominaisuuksista on se, että kaikkia kasvin osia (siemenet, juuret, kaarna, kukat ja lehdet) voidaan käyttää eri tarkoituksiin, kuten ruoanlaittoon, kosmetiikkaan ja lääkintään. Tästä syystä sitä kutsutaankin usein ihmepuuksi tai elämän puuksi. 

Ei ole siis yllättävää, että moringaöljyä on saatavilla eteerisenä öljynä ja ruoanlaittoon tarkoitettuna öljynä. Se on myös monien hius- ja ihonhoitotuotteiden ainesosa.

Moringaöljyn uuttaminen

Moringaöljyn uuttaminen tapahtuu siis siemenistä. Niissä on kuori, joka suojaa ydintä, ja sen painosta noin 40 % on öljyä.

Yleisin tapa moringaöljyn uuttamiseen on siementen puristaminen ruuvipuristimen avulla. Siemenistä on vaikea uuttaa tarpeeksi öljyä, mutta käsinpuristaminen tuottaa laadukkainta lopputuotetta. 

Käsin uuttamisen vaikeudesta johtuen osa valmistajista lämmittää siemeniä tai käyttää liuotinta suuremman sadon saamiseksi. Sen uskotaan lisäävän uutetun öljyn määrää jopa 50 %:lla, mutta vähentävän samalla lopullisen tuotteen puhtautta ja laatua. Asiantuntijat suosittelevatkin ostamaan käsinpuristettua moringaöljyä.

500 moringasiemenestä saadaan noin 29,6 ml käsinpuristettua öljyä. Se selittää, miksi moringaöljy maksaa niin paljon.

Moringaöljyn yleiset käyttötavat

Moringaöljyn käyttö on peräisin jo muinaisilta ajoilta, jolloin ihmiset käyttivät sitä yrttihoitona ja ulkoisesti käytettävän kosmetiikan ainesosana. Jotkin näistä käyttötavoista ovat yhä käytössä, kun taas osaa on hieman muutettu:

  • Hajusteteollisuus käyttää sitä puhdistukseen, kosteutukseen ja voiteluun sen oleiinihapon suuren pitoisuuden takia (kertatyydyttymätön rasvahappo, joka kuuluu Omega-9 -rasvahappoihin).
  • Se on edullinen ja ravinteikas korvaava ainesosa kalliille ruoanlaitossa käytettäville öljyille. Sitä arvostetaan sen sisältämän oleiinihapon ja proteiinipitoisuuden vuoksi.
  • Moringaöljy on myös hyvä uusiutuvan energian lähde. Bioresource Technology -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan se on hyvä biopolttoaine tai biodiesel maaöljyn sijaan.
Moringaöljyn muodot.

Moringaöljyn hyödyt

Moringan siemenet ovat ihmisten terveyttä edistävien kemiallisten ainesosien (kuten muun muassa kertatyydyttymättömät rasvat, proteiinit ja sterolit) lähteitä. Tarkastellaan nyt yksityiskohtaisemmin, millaista hyötyä tämän kasvin öljystä voi olla.

Terveys ja ruoanlaitto

Moringaöljystä voi olla hyötyä seuraavalla tavalla, kun on kyse terveydestä:

  • Nutrients -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ruoanlaitossa käytettävän moringaöljyn sisältämät sterolit voivat alentaa huonoa kolesterolia.
  • Tämä öljy sisältää runsaasti betasitosterolia, joka on luonnollisesti kasveissa oleva fytosteroli. Sillä on antioksidanttisia ja diabetesta estäviä vaikutuksia (sen todistamiseen ei kuitenkaan ole riittävästi tutkimustuloksia).
  • Moringaöljyn sisältämät aktiiviset ainesosat (tokoferolit, katekiinit, kversetiinit, ferulahappo ja tseatiini) sisältävät antioksidanttisia ja tulehduksen vastaisia ominaisuuksia, joita voidaan käyttää ulkoisesti tai suun kautta. Niiden uskotaan myös olevan tehokkaita aknen hoidossa.

Ihonhoito ja kauneus

  • Moringaöljy on tehokas kosteuttaja ja se voi olla hyvä apukeino kuivan ja herkän ihon hoitoon. Se sisältää 40 % kertatyydyttymättömiä rasvoja ja 70 % oleiinihappoa. Ne tukevat ihon suojaavaa kerrosta, joka ehkäisee nesteen menetystä ja ympäristön haitoille altistumista.
  • Moringaöljy on hyvä kasvojen puhdistaja sen sisältämän suuren oleiinihappopitoisuuden takia.
  • Sillä on mahdollisia ikääntymistä estäviä vaikutuksia. Vaikka moringaöljy onkin tehokas pienien juonteiden silottaja ja terveen ihon parantaja, kannattaa kuitenkin valita sellainen voide, joka sisältää vain vähän vapaita oleiinihappoja.
  • Advances in Traditional Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan moringaöljy on hyvä hoitokeino naarmuihin, haavoihin ja palovammoihin.
  • Lipids in Health and Diseases -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa puolestaan todetaan, että öljyllä on tulehduksen vastaisia ominaisuuksia, jotka auttavat puhdistamaan ihon sekä estämään mahdollista aknea. Tästä syystä moringaöljy on usein tärkeä ainesosa tuotteissa, jotka hoitavat pigmentaatiota, ohuita juonteita, ryppyjä sekä akneen taipuvaista ihoa.
  • Moringaöljyä käytetään perusöljynä aromaterapiahoidossa, sillä sen säilyvyys on hyvä. 

Moringaöljyn muita käyttötapoja

Siemenet eivät ole ainoastaan öljyä varten. Niitä käytetään myös karjan ruokintaan hedelmien ja lehtien lisäksi.

Etelä-Afrikassa on myös maita, joiden kansalaiset käyttävät siemeniä juomaveden desinfioimiseen. He käyttävät lehtiä myös orgaanisena lannoitteena kasviviljelmillä.

Moringaöljyn sivuvaikutukset

Moringaöljyn mahdollisista sivuvaikutuksista ei ole riittävästi tieteellistä näyttöä, vaikka kansanperinne väittääkin sen olevan ihmeaine ja suhteellisen turvallinen käyttää. 

Suosittelemme siis tekemään allergiatestin ennen aineen ulkoista käyttöä. Laita ainetta esimerkiksi hieman korvan taakse ja jätä vaikuttamaan 24 tunnin ajaksi. Lopeta käyttö, mikäli huomaat sen aiheuttavan negatiivisen reaktion.

Moringaöljyn uskotaan auttavan akneen.

Pidä mielessä seuraavat asiat

Moringaöly on Moringa oleifera -kasvin siemenistä saatavaa uutetta. Se on kyseisen kasvin parhaiten tunnettu lajike. Sitä on saatavilla yleensä eteerisen öljyn tai ruoanlaittoon tarkoitetun öljyn muodossa.

Se sisältää antioksidantteja ja tulehduksen vastaisia ominaisuuksia ja se voi vähentää huonoa kolesterolia. 

Moringaöljy voi myös parantaa ihon ulkonäköä. Sillä voidaan puhdistaa, kosteuttaa, vähentää pieniä juonteita ja ehkäistä aknen syntymistä.

Tämän aineen sivuvaikutuksista ei ole vielä riittävästi todisteita. Asiantuntijat suosittelevat tekemään ulkoisen testin ennen käyttöä sekä keskustelemaan lääkärin kanssa.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
7 luonnonlääkettä fibromyalgian hoitoon
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
7 luonnonlääkettä fibromyalgian hoitoon

Stressi ja ahdistuisuus pahentavat fibromyalgian oireita, jolloin tietyt kasviperäiset luontaishoidot voivat auttaa rauhoittamaan ja hallitsemaan k...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rashid, U., Anwar, F., Moser, B. R., & Knothe, G. (2008). Moringa oleifera oil: a possible source of biodiesel. Bioresource technology, 99(17), 8175–8179. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2008.03.066
  • Trautwein, E. A., Vermeer, M. A., Hiemstra, H., & Ras, R. T. (2018). LDL-Cholesterol Lowering of Plant Sterols and Stanols-Which Factors Influence Their Efficacy?. Nutrients, 10(9), 1262. https://doi.org/10.3390/nu10091262
  • Meireles, D., Gomes, J., Lopes, L., Hinzmann, M., & Machado J. (2020). A review of properties, nutritional and pharmaceutical applications of Moringa oleifera: integrative approach on conventional and traditional Asian medicine. Advances in Traditional Medicine (ADTM), 20, 1–21. https://doi.org/10.1007/s13596-020-00468-0
  • Nadeem, M., & Imran, M. (2016). Promising features of Moringa oleifera oil: recent updates and perspectives. Lipids in health and disease, 15, 212. https://doi.org/10.1186/s12944-016-0379-0

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.