Mizunan hyödyt: ravintoarvo ja valmistus

Olet saattanut jo tietämättäsi syödä mizunaa useammin kuin kerran. Tässä artikkelissa kerromme sen ominaisuuksista.
Mizunan hyödyt: ravintoarvo ja valmistus
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tunnetko jo mizunan hyödyt terveydelle? Mizuna on vihannes, josta voidaan valmistaa erilaisia kasvisaterioita, kuten salaatteja. Se sisältää runsaasti antioksidantteja, tulehduksenvastaisia aineita ja vitamiineja, minkä vuoksi sitä kannattaa lisätä ruokavalioon. Sitä käytetään monissa kauppojen valmissalaateissa, mutta vain harva tunnistaa tämän lehden.

Mizunan ravintoaineet ja vitamiinit

Mizuna on vihreä lehtivihannes, jota myydään tuoreuden säilyttämiseksi yleensä pakattuna. Ravitsemuksellisesta näkökulmasta mainitsemisen arvoisia ovat sen C- ja A-vitamiinipitoisuus, ja se sisältää myös B-ryhmän vitamiineja sekä joitakin kivennäisaineita pieninä määrinä. Merkittävää mizunassa on kuitenkin sen antioksidanttipitoisuus.

Mizuna sisältää paljon fytoravintoaineita, jotka voivat neutralisoida vapaiden radikaalien muodostumista auttaen homeostaasin ylläpidossa. Ne ovat tärkeitä myös matala-asteisen tulehduksen säätelyssä.

Ei pidä myöskään unohtaa, että mizuna sisältää runsaasti kuitua, jota tarvitaan hyvään suoliston terveyteen.

Mizunan hyödyt terveydelle ovat monet
Mizunaa on monissa valmiiksi pestyissä kauppojen salaattisekoituksissa.

Mizunan hyödyt terveydelle

Kerromme nyt, mitkä ovat merkittävimmät mizunan hyödyt terveydelle, kun sitä käytetään säännöllisesti. Sitä tulee kuitenkin syödä osana monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota.

Parantaa immuunijärjestelmää

C-vitamiini on immuunijärjestelmän hyvän toiminnan kannalta välttämätön ravintoaine. Tämän vitamiinin sopiva taso elimistössä pienentää monien tartuntatautien, kuten hengitystiesairauksien, riskiä. Tämä osoitettiin Frontiers in Immunology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Mizunan hyödyt: terveempi iho

Nutrition in Clinical Practice -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan mizunan sisältämällä A-vitamiinilla on ratkaiseva rooli ihon terveysongelmien ehkäisemisessä. Se ei ainoastaan nopeuta haavojen paranemista, vaan myös valmistelee ihokudosta aurinkoaltistukselle. Tämä vähentää ultraviolettisäteilyn aiheuttamia vaurioita.

Mizunan hyödyt: hidastaa ikääntymistä

Antioksidantit ovat ratkaisevia elementtejä ikääntymisen hidastamisessa. Vapaiden radikaalien neutralisoiminen ehkäisee niiden kertymistä kudokseen suojaten sairauksilta ja fysiologisilta ongelmilta.

Current Aging Science -lehdessä julkaistun katsauksen mukaan antioksidanttiyhdisteiden säännöllinen ja runsas kulutus on yksi tehokkaimmista tavoista hidastaa ikääntymistä.

Ehkäisee suolisto-ongelmia

Kuitu on suoliston terveyttä edistävä yhdiste. Se on sulamaton elementti, joka lisää ulosteen massaa nopeuttaen sen kulkua ja toimien energiasubstraattina mikrobiomin bakteereille.

Mizunan syönnin mahdolliset riskit

Ainoa mizunan syöntiin liittyvä riski on se, että sitä syödään pesemättömänä. Siitä tulisi huuhdella huolellisesti pois lika ja multa juoksevan veden alla ennen käyttöä. Supermarketeissa sitä myydään kuitenkin yleensä pakkauksissa, eli se on jo pesty.

Salaattien valmistaminen mizunasta

Paras keino sisällyttää mizunaa ruokavalioon on salaateissa, joissa on muitakin laadukkaita ravintoaineita tarjoavia vihanneksia. Mizunasta voi myös valmistaa vihermehuja, tosin tämä tuhoaa sen sisältämän kuidun mekaanisesti.

Ainekset

  • 1 tomaatti
  • 1 sipuli
  • puolikas lehtisalaatti
  • mizunaa
  • auringonkukansiemeniä oman maun mukaan
  • tuorejuustoa
  • extra-neitsytoliiviöljyä ja suolaa
Auringonkukat ovat hyvä lisä mizuna-salaattiin
Auringonkukansiemenet tuovat tekstuuria salaattiin ja niistä saa myös ravintoaineita.

Ohjeet

Aloita mizuna-salaatin valmistus huuhtomalla hyvin kaikki vihannekset juoksevan veden alla. Revi sitten mizuna ja lehtisalaatti suhteellisen pieniksi palasiksi. Kuutioi tomaatti ja sipuli veitsellä.

Laita nämä ainekset sitten kulhoon ja ripottele päälle pari lusikallista auringonkukansiemeniä. Lisää muutama nokare tuorejuustoa ja viimeistele lorauksella ekstra-neitsytoliiviöljyä ja ripauksella suolaa. Voit lisätä myös muita yrttejä tai mausteita, kuten oreganoa.

Mizuna on terveellinen vihannes

Mizunan hyödyt terveydelle ovat monet, erityisesti kun se on osa tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota. Siitä saa laadukkaita antioksidantteja ja vitamiineja, joita tarvitaan monien kroonisten ja monitekijäisten sairauksien ehkäisyyn.

Lisäksi tämä vihannes on lähes kaikkien saatavilla. Sitä myydään usein pakkauksissa sen tuoreuden ja säilyvyyden parantamiseksi. Se on edullinen ja monikäyttöinen vihannes, joka sopii monenlaisin aterioihin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cerullo G, Negro M, Parimbelli M, Pecoraro M, Perna S, Liguori G, Rondanelli M, Cena H, D’Antona G. The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19. Front Immunol. 2020 Oct 28;11:574029. doi: 10.3389/fimmu.2020.574029. PMID: 33193359; PMCID: PMC7655735.
  • Polcz ME, Barbul A. The Role of Vitamin A in Wound Healing. Nutr Clin Pract. 2019 Oct;34(5):695-700. doi: 10.1002/ncp.10376. Epub 2019 Aug 7. PMID: 31389093.
  • Galvan YP, Alperovich I, Zolotukhin P, Prazdnova E, Mazanko M, Belanova A, Chistyakov V. Fullerenes as Anti-Aging Antioxidants. Curr Aging Sci. 2017;10(1):56-67. doi: 10.2174/1874609809666160921120008. PMID: 27659261.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.