Miten pudottaa painoa ilman kärsimystä?

Laihtuaksemme ilman turhaa tuskaa ja kärsimystä, meidän täytyy ensimmäiseksi muuttaa ajattelutapamme ruoan suhteen. Siksi ihmedieettien sijaan parasta olisikin omaksua tasapainoinen ja kattava ruokavalio, jonka avulla painon pudottaminen käy kivuttomasti.
Miten pudottaa painoa ilman kärsimystä?
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Monet ylipainoa ja liikalihavuutta vastaan taistelevat potilaat ovat erityisen kiinnostuneita laihdutussuunnitelmasta, jonka avulla painon pudottaminen kävisi ilman kärsimystä. Usein käy kuitenkin niin, että nopeiden tulosten edellyttämiseksi ruokavaliota aletaan rajoittaa huomattavasti.

Ongelmaksi nousee se seikka, että monet eivät ymmärrä että laihduttamisen kannalta tärkeää on pystyä parantamaan nimenomaan epäterveellisiä elämäntapoja ja tehdä niistä pysyvä osa päivittäistä rutiinia.

Vaikka suositut ihmedieetit vaikuttavatkin olevan nopea tapa halutun painon saavuttamiseen, todellisuudessa näiden ihmedieettien vaikutukset ovat haitallisia.

Tästä syystä onkin tärkeää, että jokainen meistä perehtyisi paremmin seuraaviin ohjenuoriin, joiden avulla ylimääräistä kiloista voidaan päästä eroon ​​ilman, että oma hyvinvointimme ja terveytemme vaarantuisi.

Seuraavaksi jakamiemme vinkkien avulla voit onnistua sekä polttamaan rasvaa, rakentamaan terveellisemmän ruokavalion että pudottamaan painoa ilman kärsimystä. Lue alta lisää!

Parhaat vinkit painon pudottamiseen ilman kärsimystä

Moni meistä yhdistää sanan “dieetti” tylsään ja yksitoikkoiseen prosessiin, joka lopussa aiheuttaa vain turhaa tuskastumista ja kärsimystä.

Kun sana dieetti muutetaan terveelliseksi ruokavalioksi, merkityksestä syntyykin yhtäkkiä synonyymi täydelliselle elämäntapamuutokselle.

Myös painoaan pudottava voi syödä monipuolisesti ja vaihtelevasti

Tälläisen elämäntapamuutoksen haittapuolena on kuitenkin se, että vain harvat pystyvät tekemään siitä pysyvän rutiinin ja siksi monet noudattavatkin ruokavaliota syöden terveellisesti vain muutaman päivän tai viikon ajan. Lyhytkestoiset dieetit eivät näin ollen pysty ylläpitämään painonpudotuksesta saatuja tuloksia, jolloin painon jojoilusta alkaa vaarallinen kierre, joka voi heikentää terveyttä.

Onko sitten olemassa keinoja, joilla painoa voi pudottaa ilman kärsimystä?

Vaikka muutoksen näkeminen kehossa kestää hieman kauemmin, seuraavien vinkkien avulla taistelu ylipainoa ja lisäkiloja vastaan voidaan aloittaa ilman ruokavaliorajoituksia tai liian vähäkalorisia dieettejä.

1. Syö vaihtelevasti

Yksi tärkeimmistä säännöistä onnistuneeseen ruokavaliomuutokseen painon pudottamiseksi on syödä vähän kaikkea.

Koska kehomme on asettanut meille tiettyjä ravitsemuksellisia vaatimuksia, joita emme voi muuttaa, on painon pudottamisen kannalta tärkeää suunnitella ja rakentaa ruokavalio, joka ei sulje mitään ruoka-ainetta ulkopuolelle.

Toisin sanoen, vaikka esimerkiksi hiilihydraattien ja rasvojen osuutta onkin suositeltavaa rajoittaa, ei niitä tule missään nimessä poistaa ruokavaliosta kokonaan.

Tärkeintä vaihtelevassa ruokavaliossa on jokainen aterian tasapainoisuus ja annoskokojen kohtuullinen ylläpitäminen. Siksi terveellisen ruokavalion tulisikin sisältää:

 • Täysjyvää ja palkokasveja
 • Vähärasvaista lihaa
 • Siemeniä, pähkinöitä ja manteleita
 • Hedelmiä ja vihanneksia
 • Vähärasvaisia maitotuotteita

2. Jaa päivän ateriat pienemmiksi kokonaisuuksiksi

Kolmen suuremman aterian sijaan päivässä tulisi nauttia viisi tai kuusi pienempää ateriaa

Monelle meistä on opetettu, että päivän ateriat tulisi jakaa kolmeen osaan, mutta jo vuosia sitten on kuitenkin alettu antaa enemmän painoarvoa sille, että terveellisen ruokavalion tulisi koostua mieluummin viidestä tai kuudesta pienemmästä päivittäisestä ateriasta.

Toisin sanoen, päivän pääaterioiden eli aamiaisen, lounaan ja päivällisen lisäksi päivittäiseen ruokavalioon tulisikin lisätä myös kaksi välipalaa.

3. Nauti aamiainen päivittäin

Päivän kaloreiden säästämiseksi erityisesti ylipainoisten ja liikalihavien potilaiden yksi suurimmista virheistä on aamiaisen jättäminen väliin.

Vaikka kaloreiden säästäminen ja aterioiden sivuuttaminen tuntuvat loogisilta apukeinoilta painonpudotuksen tehostamiseen, todellisuudessa se ei ole hyvä idea, sillä aamiaisen väliin jättäminen lisää ahdistusta ja johtaa vain liikasyömiseen myöhemmin päivän aikana.

4. Lisää veden kulutusta

Päivittäinen veden juominen auttaa ylläpitämään kehon luonnollista nestetasapainoa

Päivittäinen veden juominen on yksi helpoimmista keinoista painon pudottamisen tehostamiseen ilman kärsimystä.

Vaikka joillekin päivittäinen veden nauttiminen tuottaakin vaikeuksia, on vedenjuonnin sisällyttäminen osaksi terveellistä ruokavaliota erittäin tärkeää, sillä veden, yrttihaudukkeiden ja tuoremehujen nauttiminen auttavat ylläpitämään elimistön luonnollista nestetasapainoa ja poistavat myrkkyjä kehosta.

5. Harrasta liikuntaa

Yksi parhaimmista täydennyksistä rasvaa polttavaan ruokavalioon on liikunnan harrastaminen. Riippumatta siitä, millaista ruokavaliota loppujen lopuksi noudatetaan, kehon energiankulutuksen lisäämiseksi liikunnan harrastaminen on todella tärkeää.

Liikunnan harrastaminen kohentaa sekä yleistä hyvinvointia että auttaa polttamaan tehokkaasti ylimääräistä rasvaa.

Tärkeintä liikunnan harrastamisen aloittamisessa on sen lisääminen rutiiniin asteittain; näin liikuntaharrastus ei tyssää heti alkuun.

Liikkumisen ylläpitämiseksi olisi ihanteellista etsiä myös pelkälle kuntosaliharjoittelulle monipuolisia ja korvaavia vaihtoehtoja, jottei liikunnan harrastamisesta tulisi tylsää ja rutiininomaista.

Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi:

 • Kävely ja juoksu
 • Uinti
 • Zumba tai muu nopeatempoinen tanssilaji
 • Pilates
 • Jooga

Ideoita tasapainoiseen ruokavalioon

Jokainen tasapainoiseen ruokavalioon tähtäävä ateriasuunnitelma voi auttaa pudottamaan painoa ilman kärsimystä.

Tämän takia haluammekin jakaa seuraavaksi muutamia yksinkertaisia ​​esimerkkejä siitä, miten terveellisen ruokavalion voi koostaa tasapainoisista ja monipuolisista ruoka-aineksista, jotka pitävät kaiken lisäksi päivän kalorimäärät kohtuullisina.

Aamiainen on päivän tärkein ateria

Aamiainen

 • Yrttihauduke tai kuppi kahvia vähärasvaisella maidolla sekä sokerittomia täysjyväkeksejä marmeladilla.
 • Kasvissmoothie, täysjyväleipää tomaatilla ja hedelmä.
 • Appelsiinimehua, voileipä kanalla ja vihanneksilla ja pilkottuja hedelmiä.

Aamupäivän välipala

 • Maitojuoma kauralla ja kanelilla.
 • Teetä, paahdettua leipää ja vähärasvaista tuorejuustoa.
 • Vähärasvaista jogurttia metsämarjoilla.

Lounas

Iltapäivän välipala

 • Kasvimaitoa ja täysjyväkeksejä.
 • Hedelmäsalaattia ja kauraleseitä.
 • Jogurttia pähkinöillä, manteleilla ja/tai siemenillä.

Päivällinen

 • Yrttikanaa, uunissa paistettua artisokkaa ja jälkiruokana banaania.
 • Paistettua kalaa, nuudelikeittoa ja jälkiruokana vähärasvaista jogurttia.
 • Uunilohta parsalla ja purjolla, tomaattisosekeittoa ja jälkiruoaksi ananasta.

Jos aikeissasi on painon pudottaminen ilman tuskastumista ja kärsimystä, kokeile rohkeasti yllä mainittuja vinkkejä ja ateriaehdotuksia terveelliseen ja miellyttävään painonpudotukseen. Vaikka tuloksien näkyminen kehossa kestää näillä keinolla jonkin aikaa, on niiden noudattaminen turvallisin ja tehokkain tapa terveen painon saavuttamiseen.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Painonpudotus ilman dieettiä: 7 toimivaa muutosta
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Painonpudotus ilman dieettiä: 7 toimivaa muutosta

Tasapainoinen ruokavalio on paras valinta laihdutukseen, ja painonpudotus ilman dieettiä on täysin mahdollista. Näin pudonneet kilot myös pysyvät p...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Riboli E, Vatten LJ, Tonstad S. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Jun 1;46(3):1029-1056. doi: 10.1093/ije/dyw319. PMID: 28338764; PMCID: PMC5837313.
 • Welton S, Minty R, O’Driscoll T, Willms H, Poirier D, Madden S, Kelly L. Intermittent fasting and weight loss: Systematic review. Can Fam Physician. 2020 Feb;66(2):117-125. PMID: 32060194; PMCID: PMC7021351.
 • Jeong JN. Effect of Pre-meal Water Consumption on Energy Intake and Satiety in Non-obese Young Adults. Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):291-296. doi: 10.7762/cnr.2018.7.4.291. Epub 2018 Oct 31. PMID: 30406058; PMCID: PMC6209729.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.