Logo image
Logo image

Miten poistaa punaviinitahrat yksinkertaisella tavalla

4 minuuttia
Tutustu helppoihin kotinikseihin, joilla voit poistaa punaviinitahrat miltä tahansa pinnalta. Älä unohda, että nopeus on avainasemassa.
Miten poistaa punaviinitahrat yksinkertaisella tavalla
Viimeisin päivitys: 11 tammikuuta, 2024

Viini on suosittu juoma lähestulkoon kaikkialla maailmassa, mutta sen viehätysvoima voi hiipua, kun roiskeet päätyvät vaatteille. Jotta taika säilyisi, sinun on tiedettävä, miten poistaa punaviinitahrat vaatteista. Ja tiedätkö mitä? Jos et tee sitä nopeasti, olet pulassa.

Viinejä on erilaisia, ja niistä yleisimpiä ovat valko-, rosé- ja punaviini. Jälkimmäinen saa tyypillisen punaisen värinsä rypäleiden hedelmälihasta ja -kuoresta. Valitettavasti tuo kaunis punainen sävy voi tahrata vaatteet hyvin näkyvästi. Kaikki ei kuitenkaan ole menetetty. Tässä artikkelissa kerromme, miten nämä tahrat poistetaan erityyppisistä vaatteista.

5 tapaa poistaa punaviinitahrat

Heti kun punaviiniä on läikkynyt vaatteelle tai vaikkapa pöytäliinalle, hae rätti ja paina sitä varovasti tahraan, jotta se imee mahdollisimman paljon nestettä. Vältä hankaamista, sillä se voi aiheuttaa tahran leviämistä. Kun kaikki mahdollinen neste on imeytynyt, tahraantuneesta kankaasta tai pinnasta riippuen voimme jatkaa perusteellisempaa puhdistusta joillakin seuraavista menetelmistä.

1. Valkoviini

Niin kauan kuin tahra on vielä tuore eikä liian suuri, se voidaan poistaa valkoviinillä. Laita valkoviiniä kankaalle ja paina kevyesti talouspaperilla. Toinen vaihtoehto, joka vaatii suuremman määrän viiniä, on liottaa vaatekappaletta noin kymmenen minuutin ajan astiassa, johon olet laittanut valkoviiniä.

2. Etikka ja ruokasooda

Paras vaihtoehto liottaa tahrat ja saada ne katoamaan on etikka ja ruokasooda. Kun olet imenyt ylimääräisen punaviinin rättiin, laita vaate ämpäriin tahra ylöspäin.

Ripottele tahran päälle ruokasoodaa ja anna sen vaikuttaa minuutin ajan. Lisää sitten etikkaa, ja laita vielä ruokalusikallinen ruokasoodaa tahran päälle ja odota puoli tuntia.

Hankaa lopuksi tahriintunut alue. Imeytä ja kuivaa.

3. Maito

Lämmitä maitoa kattilassa. Kasta sitten liina maitoon, väännä ylimääräinen pois ja hiero kosteaa liinaa punaviinitahran päällä.

Kun huomaat, että tahra on hävinnyt, anna vaatteen kuivua ja pese se käsin. Huuhtele hyvin.

4. Talkkijauhe

Laita talkkia viinitahran päälle. Odota, että se kuivuu, ja hankaa jäämä pois pehmeällä harjalla. Käytä mieluummin hammasharjaa kuin vaateharjaa. Pese vaate lopuksi normaalisti.

5. Pesuaine ja kivennäisvesi

Jos tahra ei lähde millään yllä mainitulla konstilla, paras vaihtoehto on käyttää pesuainetta, joka on tarkoitettu tahraisille tai hyvin likaisille vaatteille. Sekoita sitä kivennäisveden joukkoon ämpärissä ja upota tahriintunut vaate nesteeseen. Anna vaikuttaa vähintään tunnin ajan, pidempäänkin jos mahdollista. Hankaa sitten likaantunutta kohtaa pehmeällä harjalla ja liota vaatetta kylmässä vedessä.

Lue tämäkin: 8 temppua kenkäplankin poistamiseen vaatteista

Miten poistaa punaviinitahrat, jotka ovat jo kuivuneet?

Vaikka on tärkeää toimia nopeasti, jotta tahra ei pääse kuivumaan, siihen ei välttämättä ole mahdollisuutta. Ehkä olet jossain tapahtumassa tai huomaat ongelman vasta, kun otat vaatteen pois.

Kuivuessaan tahra kiinnittyy kankaaseen tai pintaan, johon se on joutunut. Johtui se sitten veden haihtumisesta, viinin komponenttien vuorovaikutuksesta kuitujen kanssa tai hapettumisesta, molekyyliprosessi on tehnyt tehtävänsä.

Pahin on epäilemättä hapettuminen. Kun viini kuivuu ja joutuu kosketuksiin ilmassa olevan hapen kanssa, tanniinit (rypäleestä peräisin olevat yhdisteet) muuttuvat ja väri osoittaa, että tahra on yhä pahemmin kiinni kankaassa.

Ratkaisu sitruunaa ja etikkaa käyttäen

Kun vaatteessa on kuivunut punaviinitahra, suositellaan sitruunan ja etikan käyttöä. Purista hedelmän mehu astiaan ja lisää saman verran etikkaa. Sekoita hyvin ja liota tahriintunutta vaatekappaletta nesteessä.

Varmista, että tahriintunut osa on kokonaan nesteen peitossa. Anna liota puoli tuntia ja pese sitten normaalisti.

Jos punaviiniroiske on pieni, voit puolittaa sitruunan ja jättää sen tahran päälle kymmeneksi minuutiksi. Paina sitä aika ajoin vaatetta vasten. Sen jälkeen voit pestä vaatteen ja laittaa sen kuivumaan.

Punaviinitahrojen poistamiseen liittyviä näkökohtia pinnasta riippuen

On erilaisia pintoja, joille punaviiniä voi roiskua, eikä kaikkia niitä voi puhdistaa samalla tavalla. On tärkeää ottaa huomioon, minkälainen kangas on vahingoittunut.

Valkoinen tai värillinen vaate

Lue vaatteen etiketissä olevat pesuohjeet ennen kuin aloitat. Näin vältät herkkien tai erikoissävyisten vaatteiden vahingoittumisen.

Valkoisissa vaatteissa viini hapettuu nopeammin. Siksi nopea toiminta on avainasemassa.

Matot

Vaikka myös matot on valmistettu kankaista ja langoista, niitä ei voi puhdistaa samalla tavalla kuin vaatteita. Periaatteessa siksi, että ne ovat paksumpia.

Voit valita jonkin edellä mainituista menetelmistä, mutta sitä on sovellettava maton molemmille puolille. Älä tee sitä vain siltä puolelta, jolla tahra näkyy, koska saatat kokea myöhemmin yllätyksen.

Seinät ja huonekalut

Jotta maali tai seinän pinnoite ei vahingoittuisi punaviiniroiskeesta, sinun on varmistettava, että kaikki neste imetään ensin rättiin, kuten tehdään vaatteidenkin kohdalla. Sekoita sitten lämpimään veteen saippuaa ja hankaa varovasti ulkopuolelta kohti tahran keskustaa. Tämä estää tahraa leviämästä. Huuhtele lopuksi saippua pois ja kuivaa alue.

Lue lisää: 7 vinkkiä valkoisten seinien puhdistamiseen

Nauti viinistä huoletta

Muista, että näiden menetelmien tehokkuus voi vaihdella kankaan tyypin ja tahran tuoreuden mukaan. On aina suositeltavaa testata huomaamattomalla alueella ennen kuin sovellat mitään menetelmää koko alueelle.

Kärsivällisyydellä ja ohjeita noudattamalla voit poistaa viinitahrat ja pitää vaatteesi, kankaasi ja pinnat erinomaisessa kunnossa. Älä anna lasin kanssa sattuneen vahingon pilata päivääsi!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.