4 vinkkiä siihen, miten teet lapsesi onnelliseksi jo kohdussa

Tiesitkö, että voit tehdä tulevan lapsesi onnelliseksi jo kohdussa? Sikiölle puhuminen, leikkiminen, musiikin kuuntelu ja jopa syöminen voivat osaltaan vahvistaa äidin ja lapsen välistä rakkautta ja yhteyttä jo silloin, kun sikiö on vielä kohdussa.
4 vinkkiä siihen, miten teet lapsesi onnelliseksi jo kohdussa
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Jos odotat tällä hetkellä lasta tai kumppanisi odottaa lasta, saatat ehkä luulla, että sinun tulee odottaa lapsen syntymään saakka tehdäksesi hänestä maailman onnellisimman ja rakastetuimman lapsen. Usko tai älä, sinun ei tarvitse odottaa yhdeksää pitkää kuukautta, sillä seuraavilla vinkeillä voit varmistaa, että tuleva lapsesi kasvaa onnellisena jo kohdussa.

Miten vaikuttaa lapsen onnellisuuteen jo kohdussa?

Olet varmasti jo innoissasi saadaksesi kauan odotetun lapsen syliisi. Sinun ei kuitenkaan tarvitse odottaa syntymään saakka, sillä voit kuitenkin nauttia lapsesi seurasta jo ennen hänen syntymäänsä.

Aika, jonka käytämme tulevan lapsemme huolehtimiseen raskauden aikana, vaikuttaa myös vahvasti sikiön kehittymiseen ja yleiseen hyvinvointiin. Miten sitten voisit parantaa lapsesi terveyttä ja hyvinvointia jo ennen syntymää? Jaamme seuraavaksi neljä hyvää vinkkiä siihen, miten voit vaikuttaa lapsen onnellisuuteen jo kohdussa.

1. Puhu sikiölle

Raskauden neljännellä kuukaudella sikiö voi jo kuulla ääniä. Toisin sanoen tästä hetkestä lähtien vauva kykenee kuuntelemaan sinun sydämenlyöntisi, hengityksesi rytmin ja jopa pienimmätkin värähdykset ympäri elimistöäsi. Varsin uskomatonta eikö?

Sikiölle puhuminen auttaa aivojen kehitystä

On tärkeää muistaa, että sikiö muodostaa ensimmäisen suhteensa jo kohdussa tietysti omaan äitiinsä. Sikiö sekä tutustuu äitiinsä perinpohjin että oppii häneltä uusia asioita. Sikiön ja äidin välistä suhdetta voidaan siis vahvistaa erilaisten äänten avulla, esimerkiksi juttelemalla tulevalle perheenjäsenelle jo silloin kun hän on kohdussa.

Kun vanhemmat puhuvat vauvalle jo kohdussa, he viestittävät samalla sikiölle omaa kieltään. Tuloksena vauva alkaa kasvaessaan kehittää parempaa kielitaitoa, sekä tietysti varttuu terveempänä, lempeämpänä ja rakastavampana lapsena.

Esimerkiksi eräässä kolumbialaisessa tutkimuksessa (alkuperäinen nimi Logrando una maternidad feliz, artikkeli luettavissa espanjaksi) osoitetaan, että äidin laulu on yksi parhaista keinoista vahvistamaan vauvan aivojen kehitystä.

Toisin sanoen, jos haluat tehdä lapsesi onnelliseksi jo ennen syntymää, puhu hänelle niin usein kuin mahdollista. Saatat yllättyä, sillä vauva voi jopa reagoida puheeseesi muutamalla suloisella potkulla.

2. Kuuntele musiikkia

Musiikin kuuntelusta voi tulla varsin erityinen hetki sekä sinulle että lapsellesi. Musiikin avulla äidin on myös mahdollista kommunikoida ja ilmaista tuntemuksiaan sikiölle ilman sanoja. Juuri tämän seikan takia musiikkia käytetään paljon terapiassa esimerkiksi potilaan rentoutumiseen ja tunteiden hallintaan.

Voimme myös ilmaista musiikin kautta, mitä oikeasti tunnemme ja ajattelemme sanomatta itse sanaakaan. Raskauden aikana musiikin kuunteleminen voi siis auttaa sinua heijastamaan ja kuvailemaan tunteitasi sikiölle, mikä taas vahvistaa äidin ja lapsen välistä suhdetta.

Argentiinalaisen Gabriel F. Federicon tutkimuksessa (alkuperäinen nimi El embarazo musical, artikkeli luettavissa espanjaksi) käy ilmi, että osa musiikin sävelistä voi saavuttaa tiettyjä taajuksia, joiden avulla sävelet matkustavat äänimaailman läpi sikiöön.

Musiikin kuuntelu rentouttaa sekä äitiä että lasta

Tämän ilmiön avulla vauva pystyy hahmottamaan ja ymmärtämään säveliä jo kohdussa. Sikiö voi alkaa myös assosioimaan musiikkia positiivisiin tunteisiin, kuten turvallisuuden, luottamuksen ja rakkauden tunteeseen.

Musiikki toimii myös vuorovaikutuksessa aivojen välittäjäaineen kanssa. Toisin sanoen, musiikki mahdollistaa tiedon siirtymisen neuroneihin, rauhasiin, soluihin ja lihassäkeisiin ympäri kehoa. Lisäksi nämä välittäjäaineet jättävät tietynlaisen jäljen musiikista myös sikiöön.

Tällä tapaa kaikki miellyttävät tuntemukset, jotka sikiö kokee jo raskauden aikana taltioituvat lapsen solujärjestelmään ja aivolisäkkeeseen. Seurauksena tästä sikiö pystyy omaksumaan samanlaisia positiivisia tuntemuksia musiikkia kuunnellessaan kuin äiti.

3. Leiki hänen kanssaan

Leikkiminen vielä kohdussa kasvavan sikiön kanssa kuulostaa kieltämättä omituiselta ajatukselta. Tulevan perheenjäsenen kanssa on kuitenkin mahdollista kommunikoida jo kohdussa erilaisten sikiön stimulointitekniikoiden avulla.

Yksi edellä mainituista sikiön stimulointitekniikoista on taskulampun asettaminen vatsalle. Tällä tapaa sikiön visuaalisia tuntemuksia on mahdollista stimuloida, sillä valo voi saada sikiön esimerkiksi sulkemaan silmänsä sekä reagoimaan ärsykkeeseen liikehtimällä tai muulla normaalista poikkeavalla käytöksellä.

Vaikka sikiö ei tarvitse valoa näkökykynsä kehittämiseen, tämä stimulointitekniikka voi osoittautua tärkeäksi dynamiikaksi, joka auttaa säätämään sikiön sisäistä kelloa.

Voisimme siis sanoa jollain tapaa, että tämä kyseinen tekniikka toimii omalta osaltaan leikkinä tulevan perheenjäsenen kanssa ja kaiken lisäksi auttaa samaan aikaan vahvistamaan vauvan myönteistä kehitystä jo kohdussa.

4. Herkuttele makealla ruoalla

Neljännen raskauskuukauden jälkeen sikiö pystyy jo maistamaan happamia, kirpeitä, makeita ja suolaisia makuja. Miten tämä on mahdollista? Selitys on varsin yksinkertainen, sillä kaikki, mitä äiti nauttii raskauden aikana joko ruokana tai tabletteina, imeytyy istukan kautta myös sikiön ravinnoksi.

Herkuttele hedelmillä raskauden aikana

Sikiö nauttii tätä ravintoa nesteen muodossa varsin huomattavia määriä joka päivä, noin 201 kuutiosenttimetristä jopa 760 kuutiosenttimetriin. Tämän takia sikiö pystyy kehittämään makuaistinsa jo varsin varhaisessa vaiheessa.

Mistä sitten voimme tietää, mistä mauista tuleva perheenjäsenemme pitää? Sikiön käyttäytymiseen erikoistunut tutkimus on osoittanut, että kohdussa kehittyvät sikiöt rakastavat makeita makuja.

Samassa tutkimuksessa kävi ilmi, että ruiskuttamalla makeaa substanssia sikiön ravintoon, sikiö nautti suurempia annoksia ravintoa verrattuna siihen määrään kuinka paljon sikiö normaalisti kulutti päivittäin. Samalla selvisi myös, että ruiskuttamalla hapanta substanssia sikiön ravintoon, ravinnon kulutus suhteessa normaaliin päivittäiseen kulutukseen puolestaan laski.

Jos siis haluat tehdä lapsesi onnelliseksi jo kohdussa, voit nauttia kohtuullisesti luonnollista sokeria sisältäviä ruoka-aineita, kuten hedelmiä ja vihanneksia. Muista kuitenkin pitää tiukasti mielessä, että liiallinen sokerin kulutus raskauden aikana voi olla vahingollista sekä sinulle että sikiölle.

Sinua voi myös kiinnostaa: 7 tapaa alentaa korkeaa verensokeria

Edellä mainitut neuvot lapsen onnellisuuden kasvattamiseen jo kohdussa ovat yksinkertaisia ja helppoja noudattaa, eivätkä vaadi sinulta suurta panosta taikka paljon aikaa. Uskallamme jopa väittää, että saatat tehdä näitä asioita raskauden aikana jopa huomaamattasi!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Miten itkeminen raskauden aikana vaikuttaa sikiöön?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Miten itkeminen raskauden aikana vaikuttaa sikiöön?

Raskaus on ilouutinen monelle naiselle, mutta monelle ei tule mieleen, että kaikki mitä äiti tekee raskauden aikana, vaikuttaa myös sikiön kehityks...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.