Logo image
Logo image

Mitä tehdä, kun kumppani ei auta kotitöissä?

3 minuuttia
Jos kumppanisi ei ole halukas auttamaan riittävästi kotitöissä, syynä voi olla hänen saamansa kasvatus. Onneksi tämä tavallinen tilanne saattaa kuitenkin olla muutettavissa.
Mitä tehdä, kun kumppani ei auta kotitöissä?
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Osallistumisen puute arjen askareissa on yksi eniten toistuvista ongelmista pariskuntien yhteiselossa. “Kumppani ei auta kotitöissä” on valitus, jota hyvin moni nainen on toistanut ystävilleen. Ei tarvita mitään tieteellisiä tutkimuksia sen toteamiseksi, miten uupunut ja turhautunut moni nainen (ja tietenkin joissakin tapauksissa mies) on kumppaninsa siivousinnon puutteen vuoksi.

Menneinä aikoina tämä tilanne oikeutettiin sillä uskomuksella, että miehen tuli vastata toimeentulosta ja naisen taas olla kotona hoitamassa perhettä ja kotia. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet, ja naisilla on muitakin tärkeitä rooleja kuin kodinhoito. Tästä huolimatta kyseinen ajattelutapa on surullisen yleinen nykypäivänäkin  – monen mielestä pääasiassa naisen tulee olla vastuussa kodinhoidosta.

Usein nainen tekee töitä kodin ulkopuolella ja hoitaa lapsiaan, ja tämän lisäksi moni vielä siivoaa kotona selvästi enemmän kuin kumppani. Itse asiassa Pohjoismaiden ulkopuolella on maasta riippuen enemmän tai vähemmän tavallista, että mies ei tee juuri ollenkaan kotitöitä.

Vaikka sukupuolten tasa-arvo onkin nykypäivän trendiaiheita, on selvää, että aiheessa tarvitaan vielä paljon edistystä. Useimmissa kulttuureissa naiset joutuvat kokemaan tätä epäsuhtaa aivan liiaksi.

Katsotaan sitten syitä ja mahdollisia ratkaisuja siihen, kun kumppani ei halua tehdä osuuttaan kodin pitämiseksi kunnossa.

Miksi kumppani ei auta kotitöissä?

Some figure

Käsitys sukupuolirooleista on historian vääristämä. Naisten ja miesten välillä on aina ollut epätasa-arvoa; etenkin koskien odotuksia siitä, miten avioliitossa elettäessä tulisi käyttäytyä.

On monenlaisia syitä siihen, miksi kumppani ei halua auttaa kotitöissä sen verran kuin olisi reilua:

  • Äiti teki aikoinaan kaiken hänen puolestaan. Jos miehesi äiti hoiti kaikki kotityöt lapsuudenkodissa, kumppanisi ei ehkä ymmärrä, että hänen tulisi nyt itse osallistua kodinhoitoon. Hän ei tiedä tätä siksi, että hän näki kotonaan naisen tekevän kaikki kotityöt.
  • Naisella voi olla “supernaisen syndrooma”. Joskus mies ei auta kumppaniaan siksi, että tämä tekee osallistumisesta vaikeaa. Nainen ei halua jakaa työtään kumppaninsa kanssa, joten mies tottuu olemaan tekemättä mitään, eikä enää edes yritä osallistua.
  • Mies ei osaa tehdä kotitöitä. Tämä saattaa tietysti kuulostaa tekosyyltä, ja useimmiten se voikin olla juuri sitä. Kumppanillasi saattaa kuitenkin olla vaikeuksia tehdä kotitöitä osaamisen puutteen vuoksi. Kun hän haluaisi auttaa, hän saattaa aiheuttaa enemmän ongelmia kuin hyötyä.
  • Machokulttuuri. Vaikka yhteiskunta on edennyt naisen roolin suhteen etenkin Pohjoismaissa, jotkut miehet ovat todella jäljessä aikaansa. Tällöin puoliso saattaa takertua ajatukseen, että lautasen peseminen tekee hänestä vähemmän miehekkään. Toisinaan taas mies pitää itseään “kuninkaana”, jonka tulisi saada vastaanottaa kotona hemmottelua vaimoltaan.

Lue aiheesta lisää: Kuinka välttää riidat kumppanin kanssa lomamatkalla

Miten tulisi toimia, jotta kumppani tekisi osansa kotitöistä?

Jos olet fyysisesti tai henkisesti väsynyt epäreiluun kotitöiden määrään, on aika ryhtyä toimeen. Tässä on vinkkejä tilanteen korjaamiseksi pysyvästi:

  1. Kohtaa ongelma. Kysy kumppaniltasi suoraan, miksi hän ei auta ja näe vaivaa perheensä ja puolisonsa tukemiseksi. Muistuta häntä siitä, että kyseessä on hyvin tärkeä asia kodin pitämiseksi kunnossa.
  2. Selvittäkää toistenne vahvuudet. Koska olette pariskunta, mutta kuitenkin kaksi erilaista ihmistä, teidän kannattaa miettiä mikä olisi paras ratkaisu kummallekin osapuolelle. Jotkut ovat esimerkiksi hyviä ruoanlaitossa, mutta huonoja järjestyksenpidossa – selvittäkää siis, mitkä kotityöt sopivat kullekin parhaiten.
  3. Tehtävälista. Laatikaa lista kaikista kotitöistä, jotta voitte helpommin jakaa nämä päivittäin tai viikoittain. Näin jopa kaikkein unohtelevaisin kumppani muistaa omat vastuunsa.

Lue aiheesta lisää: Kokeile näitä vinkkejä siivoustaakan helpottamiseksi

Opeta kumppaniasi auttamaan siivouksessa

Some figure

Kuten mainitsimme, ongelma ei aina johdu kumppanin mielenkiinnon puutteesta. Kasvatus ja myös oma käytöksesi voivat tehdä kumppanistasi epäaktiivisen, ja hän ei välttämättä ollenkaan tiedä, miten olla avuksi. Tässä tapauksessa kannattaa opettaa häntä siivoamaan.

Anna hänelle ensin perustehtäviä, kuten ikkunan peseminen, tiskien hoitaminen, hämähäkinseittien poistaminen tai roskien vienti joka päivä.

Varmista, että et mitenkään kritisoi hänen tapaansa hoitaa näitä askareita. Älä myöskään tarkkaile kaiken aikaa, meneekö jokin nyt pieleen. Sen sijaan näytä kumppanillesi, miten ne asiat tehdään, joita hän ei oikein osaa.

Kyseessä on pulma, joka kannattaa korjata

Tuntuuko, että ihan kaikki kotona on sinun vastuullasi? Oletko useampaan otteeseen valitellut ystävillesi, että miehesi ei siivoa kotona tarpeeksi?

Mikäli haluat tilanteen muuttuvan, on tärkeää ryhtyä toimeen. Noudata nyt antamiamme vinkkejä, jotta voisit aloittaa elämänlaatusi parantamisen. Kun saatte aikaan sopimuksen, joka on hyödyksi sekä sinulle että kumppanillesi, voitte molemmat olla tilanteeseen tyytyväisempiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Wigdor, Gabriela Ward. (2016). AFERRARSE O SOLTAR PRIVILEGIOS DE GÉNERO: SOBRE MASCULINIDADES HEGEMÓNICAS Y DISIDENTES. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1870576616300058

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.