Mitä sydänkohtauksen jälkeen tulisi syödä?

Terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja tupakoinnin lopettaminen saattavat auttaa ehkäisemään sydänongelmia. Tässä artikkelissa kerromme ruoista, joita kannattaa syödä sydänkohtauksen jälkeen tai jos haluaa ehkäistä kohtausta.
Mitä sydänkohtauksen jälkeen tulisi syödä?
Eliana Delgado Villanueva

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Asiantuntijat puhuvat paljon terveydelle hyvistä ruokavalioista. Mutta mitä tulisi syödä silloin, jos on saanut sydänkohtauksen tai haluaa ehkäistä uuden kohtauksen? Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä sydänkohtauksen jälkeen tulisi syödä.

Sydämen terveyteen vaikuttavat suoraan stressi, kehno ruokavalio ja unenpuute. Sydänkohtauksen jälkeen on omaksuttava uudet, terveemmät elämäntavat, kuten lopetettava tupakointi, harrastettava liikuntaa ja tehtävä muutoksia ruokavalioon. Sydänkohtauksen saaneen potilaan on noudatettava lääkärin ohjeita toipuakseen ja pysyäkseen terveenä.

Tässä artikkelissa annamme vinkkejä ruokavalioon sydänkohtauksen jälkeen.

Sydänkohtaus ja terveelliset elämäntavat

Maailman terveysjärjestön mukaan yli 17 miljoonaa ihmistä kuoli sydän- ja verisuonisairauksiin vuonna 2012. Järjestön mukaan 80 % sydänkohtauksista ja halvauksista on ehkäistävissä.

Terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja tupakoinnin lopettaminen voivat auttaa välttämään hengenvaaralliset kohtaukset. Seuraavat ruoat olisi hyvä ottaa osaksi ruokavaliota, jos on saanut sydänkohtauksen tai haluaa ehkäistä sitä.

Mitä sydänkohtauksen jälkeen tulisi syödä?

Sydänkohtauksen jälkeen ruokavalion tulisi olla sydänystävällinen

Sydänkohtauksen jälkeen tulisi pitää tarkoin silmällä kolesterolia, verensokeria ja verenpainetta.

Sydänkohtauksen saaneiden potilaiden kolesterolin ja verensokerin tulisi pysyä matalana, ja heidän tulisi kiinnittää huomiota verenpaineeseensa. Tämän voi saavuttaa lääkityksellä, liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla.

Terveellisin ruokavalio tällaisille potilaille on Välimeren ruokavalio, sillä se sisältää runsaasti kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljoja ja kalaa, kuten myös jonkin verran vähärasvaista lihaa. Sydänkohtauksen jälkeen ruoka tulisi valmistaa ekstra-neitsytoliiviöljyssä mahdollisimman vähäsuolaisesti (suolan voi korvata mausteyrteillä ja muilla mausteilla).

Potilaan tulisi nauttia ainoastaan vähärasvaisia maitotuotteita ja syödä palkokasveja pari kertaa viikossa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: 8 oiretta, jotka varoittavat sydänkohtauksesta

Mitä sydänkohtauksen jälkeen tulisi syödä?

Hedelmät ja kasvikset

Espanjan sydänyhdistyksen mukaan runsaasti hedelmiä ja kasviksia sisältävä ruokavalio nostaa kalium- ja magnesiumtasoja, mikä suojaa sydäntä rytmihäiriöiltä. Tämä ruokavalio auttaa myös alentamaan natriumtasoa, joka liittyy verenpaineeseen.

Ekstra-neitsytoliiviöljy

Oliivöljyssä on sydämelle hyviä rasvahappoja

Tämä sydänystävällinen öljy on Välimeren ruokavalion perusta.

Oliiviöljyllä on merkittäviä terveyshyötyjä. Neljä ruokalusikallista oliiviöljyä päivässä terveellisen ja tasapainoisen Välimeren ruokavalion ohessa auttaa alentamaan sydänkohtauksen tai aivohalvauksen riskiä.

Mitä sydänkohtauksen jälkeen tulisi syödä: pähkinät

Pähkinät ovat erinomainen terveellisten ravintoaineiden lähde ja niissä on paljon kertatyydyttymättömiä rasvahappoja. Erityisesti saksanpähkinöissä on runsaasti Omega-3:a, sydämelle hyviä monityydyttymättömiä rasvahappoja.

Pähkinät sisältävät myös L-arginiinia (aminohappoa joka auttaa tuottamaan typpioksidia, joka puolestaan auttaa verenpaineen säätelyssä) ja kasvisteroleja (kasviyhdisteitä, jotka auttavat alentamaan kolesterolia estämällä sen imeytymistä suolistosta).

Tee

Kaikki teet sisältävät katekiinia, joka auttaa pitämään verenpaineen terveissä lukemissa estämällä kolesterolisynteesiä ja ehkäisemällä verihyytymiä. Niissä on myös kversetiiniä, joka parantaa verisuonten toimintaa.

Rasvainen kala

Sydänkohtauksen jälkeen tulisi syödä kalaa

Aivan kuten oliiviöljy, kala sisältää runsaasti sydäntä suojaavia rasvahappoja.

Sydänkohtauksen jälkeen tyydyttyneet rasvat tulisi poistaa ruokavaliosta. Sen sijaan tyydyttymätöntä rasvaa ei tulisi koskaan unohtaa. Näitä rasvahappoja on rasvaisissa kaloissa kuten lohessa, makrillissa ja taimenessa.

Täysjyvä ja palkokasvit

Leseet, jotka ovat viljan jyviä suojaavia kuoria, auttavat hidastamaan sokereiden imeytymistä ja laskemaan veren kolesterolia, kertoo Espanjan sydänyhdistys.

Palkokasvit puolestaan ovat erinomainen kasviperäisen proteiinin, kuidun ja kivennäisaineiden lähde.

Kannattaa lukea myös: Sydänkohtauksen oireet naisilla

Mitä sydänkohtauksen jälkeen ei tulisi syödä?

Leivokset

Sydänkohtauksen jälkeen ei tulisi syödä leivoksia

Ruokavaliosta tulisi eliminoida kaikki kolesterolia tai transrasvoja sisältävät ruoat sydänkohtauksen jälkeen.

Sydänkohtauksen jälkeen tulisi noudattaa erityisen tarkoin sydänystävällistä ruokavaliota. Vältä siis tyydyttynyttä rasvaa, transrasvaa ja kolesterolia sisältäviä elintarvikkeita, kuten täysmaitoa, voita, rasvaisia leikkeleitä ja sokeria.

Vältä myös makkaroita ja suolattua lihaa (niissä on haitallista rasvaa ja paljon natriumia), paistotuotteita (paljon transrasvaa) ja esikypsennettyjä ruokia.

Muista, että elämäntapoihin on erittäin tärkeää sisällyttää kohtuullista liikuntaa. Kysy lääkäriltä sinulle sopivista liikuntalajeista. Sydänkohtauksen jälkeen fyysinen aktiivisuus on erinomainen apu terveyden parantamisessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Chmielewski J., Carmody JB., Dietary sodium, dietary potassium, and systolic blood pressure in US adolescents. J Clin Hypertens, 2017. 19 (9): 904-909.
  • Abdelhamid AS., Brown TJ., Brainard JS., Biswas P., et al., Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2018.
  • Li D., Wang R., Huang J., Cai Q., et al., Effects and mechanisms of tea regulation blood pressure: evidences and promises. Nutrients, 2019.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.