Logo image
Logo image

8 oiretta, jotka varoittavat sydänkohtauksesta

3 minuuttia
Nämä 8 oiretta varoittavat sydänkohtauksesta, joten niiden tunnistaminen ajoissa voi osoittautua keskeiseksi keinoksi sekä sydänkohtauksen ehkäisemiseksi että sen kohtalokkaiden seurausten välttämiseksi.
8 oiretta, jotka varoittavat sydänkohtauksesta
Viimeisin päivitys: 14 joulukuuta, 2019

Joskus kuuntelemalla yksinkertaisesti omaa kehomme voimme välttää terveyteen liittyviä ongelmia, kuten sydänkohtauksen. Niin uskomattomalta kuin se voikin kuulostaa, elimistö pyrkii varoittamaan meitä jopa kuukautta ennen tämän epämiellyttävän tilanteen syntymistä. Tässä artikkelissa listaamme 8 oiretta, jotka varoittavat sydänkohtauksesta, ja jotka voivat ilmaantua jopa useita viikkoja ennen kohtausta. Jos tunnistat itsestäsi useita näistä oireista, älä epäröi ottaa yhteyttä lääkäriisi mahdollisimman pian.

Some figure

8 oiretta, jotka varoittavat sydänkohtauksesta

1. Väsymys

Väsymys on ongelma, josta voimme kärsiä usein ilman, että oireen takaa löytyisi jotain niin vakavaa kuin sydänkohtaus. Meidän on kuitenkin kiinnitettävä huomiota tähän merkkiin. Etenkin naisilla ilmenee väsymyksen oireita ennen sydänkohtausta.

On huomattava, että kyseessä on eräänlainen väsymys, joka ei liity fyysiseen harjoitteluun tai henkiseen rasitukseen. Lisäksi on mahdollista huomata, kuinka väsymys vain kasvaa päivän päätteeksi. Väsymys voi olla niin voimakasta, että se tekee jopa yksinkertaisimmista tehtävistä todella haastavia.

Haluatko lukea aiheesta lisää? 7 sydäninfarktin merkkiä, jotka naisilla on tapana sivuuttaa

2. Kipu vatsan alueella

Vatsakipu, etenkin ylävatsan alueella, samoin kuin pahoinvointi jopa tyhjällä vatsalla sekä vatsan turvotus ilmenevät päiviä ennen sydänkohtauksen ilmaantumista.

Lisäksi kivulla on tapana voimistua tapauksissa, joissa henkilö suorittaa fyysistä toimintaa.

3. Uniongelmat

Uniongelmat voivat liittyä myös sydänsairauksiin. Lisääntyneen sydänkohtauksen riskin oireita ovat unettomuus. Yleensä siihen liittyy myös ahdistusta ja huonoa keskittymiskykyä. Tämä oire on usein myös yleisempi naisilla.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Unettomuus on häiriö, jota voi hoitaa suolalla ja sokerilla

4. Raskas hengitys

Raskas hengitys on myös oire, joka voi ilmetä jopa useita kuukausia ennen itse sydänkohtausta.

Monissa tapauksissa raskaaseen hengitykseen liittyy myös huimausta ja hengenahdistuksia.

5. Hiusten putoaminen

Some figure

Kiihtynyttä hiustenlähtöä esiintyy pääasiassa miehillä, mutta sitä voi ilmaantua myös joissakin tapauksissa naisilla.

Lisäksi on pidettävä mielessä, että tämä hiustenlähtö liittyy korkeaan kortisolitasoon. Kortisoli on hormoni, jota erittyy vastauksena stressiin ja alhaiseen veren glukokortikoiditasoon.

Kun hiustenlähtö liittyy sydänkohtaukseen, se yleensä voimistuu pään sivuilla eli niin sanotulla kruunualueella.

6. Sydämen syke

Epätasainen sydämen syke on toinen oire, jota meidän ei pitäisi jättää huomiotta. Tässä tapauksessa se on tyypillisempi oire miehille, kun taas naisilla sydänkohtauksen tuloon liittyy paniikkia ja ahdistusta.

Nämä oireet ilmestyvät odottamattomasti ja voivat ilmetä eri tavoin, esimerkiksi rytmihäiriöinä tai takykardiana eli sydämen tiheälyöntisyytenä.

  • Potilaat, jotka kärsivät ateroskleroosista eli valtimonkovettumataudista, takykardia voi ilmaantua fyysisen harjoituksen jälkeen.
  • Yleensä nämä oireet kestävät 1 – 2 minuutin ajan.
  • Jos oireet kestävät yli 2 minuutin ajan, voivat ne aiheuttaa lisäksi huimausta ja heikotuksen tunnetta.

7. Liiallinen hikoilu

Liiallinen hikoilu, niin päivällä kuin yölläkin, on myös yksi sydänkohtaukseen liittyvä oire. Sydänkohtausta edeltävänä oireena liiallista hikoilua esiintyy kuitenkin enemmän naisilla kuin miehillä.

Tämän oireen kanssa kannattaa olla erityisen varovainen, sillä monet naiset uskovat merkkien viittaavan vaihdevuosiin. Liiallista hikoilua voi esiintyä joissakin tapauksissa myös miehillä.

Kyseessä on kylmä ja tahmea hiki, ja se muistuttaa paljon hikoilua, josta kärsimme flunssan aikana. Sydänkohtausta edeltävää hikoilua esiintyy riippumatta lämpötilasta tai suoritettavasta fyysisestä aktiivisuudesta.

8. Kipu rinnassa

Sekä rintakivun tyyppi että voimakkuus ovat hyvin erilaisia ​​miesten ja naisten keskuudessa.

Esimerkiksi miesten tapauksessa rintakipu on hyvin yleinen oire, mutta naisilla tätä oiretta havaitaan vain 30 %:lla tapauksista.

  • Sydänkohtausta edeltävä rintakipu voi juontua käsivarresta. Yleisimmin tätä kipua esiintyy kehon vasemmalla puolella, vaikka näin ei aina ole.
  • Alaleuan, kurkun, hartioiden sekä niskan ja vatsan alueen kipuilu on myös yleistä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Singh, R. B., Kartik, C., Otsuka, K., Pella, D., & Pella, J. (2002). Brain-heart connection and the risk of heart attack. Biomed Pharmacother. https://doi.org/WOS:000180216900004
  • Falk, E. (2006). Pathogenesis of Atherosclerosis. Journal of the American College of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2005.09.068

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.