Mitä suutelemisesta tarvitsee tietää?

Historiankirjoissa kerrotaan, että suudelma sai alkunsa vuonna 2500 eKr. Tämä vahvistetaan Intian primitiivisten heimojen tarinoissa, mutta mistä voit tietää, että oma tapasi suudella on hyvä?
Mitä suutelemisesta tarvitsee tietää?
Isbelia Esther Farías López

Kirjoittanut ja tarkastanut filosofi Isbelia Esther Farías López.

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Minkä arvosanan antaisit itsellesi suutelemisesta? Oletko sitä mieltä, että osaat tehdä tämän asian tarpeeksi hyvin?

Suuteleminen on muutakin kuin pelkkä kosketus. Siinä käytetään 34:ää kasvojen lihasta, ja lisäksi siinä on toiminnassa 134 lihasta kehon muissa osissa.

On jopa olemassa tieteenala, joka keskittyy tähän toimintaan, ja se tunnetaan nimellä filematologia. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tarkastella sitä ihmisen reaktiota, joka ilmenee suudellessa.

Mitä sinun tulisi tietää suutelemisesta?

Sukupuolesta huolimatta jokainen kokee ahdistuksen ja hermostuneisuuden hetken ennen kuin suutelee toista ihmistä ensimmäistä kertaa. Olet huolissasi siitä, teetkö tämän asian hyvin, ja epäilet, osaatko todella suudella, ja ajattelet muitakin kysymyksiä, kuten näitä: käytätkö liikaa kieltä, tulisiko sinun purra toisen huulta, ja kuinka paljon sylkeä tulisi olla mukana? Et todellakaan halua suudelman olevan huono kokemus.

Nyt käsittelemme asiaa tarkemmin, joten jatka lukemista, jos olet joskus miettinyt sitä kuinka itse suutelet – mikä on se oikea tapa suudella?

Mitä tapahtuu, kun suutelet?

Suudelman aikana maku-, kosketus- ja hajuaistit tulevat aktivoiduiksi. Tämä luo tunne- ja kemikaalireaktion molempien osapuolten kohdalla. Lisäksi tällöin eräät syljessä olevat aineet vapautuvat. Kolme hormonia vastaa siitä, että tunnet euforiaa suudelman jälkeen: oksitosiini, dopamiini ja endorfiinit.

Se, että saat nautintoa jonkun ihmisen suutelemisesta, ei tarkoita kuitenkaan sitä, että välttämättä teet tämän asian hyvin. Mielen yhteys ja fyysinen vetovoima ovat tarpeen, jotta saadaan aikaan se todellinen shokki ihmisen kehossa, jonka asiantuntijat sanovat olevan samanlainen kuin silloin, kun saadaan yliannos amfetamiineja. Lue siis tarkkaan seuraavat vinkit, jotta voisit yllättää kumppanisi positiivisesti seuraavalla kerralla kun suutelet häntä!

Fyysinen ja psyykkinen viestintä suudeltaessa

Saat nautintoa sinulle tärkeän ihmisen suutelemisesta.

Sinua puoleensa vetävä ihminen omaa tiettyjä piirteitä, jotka ovat sinun silmissäsi kauniita, sillä näet hänet subjektiivisella tavalla. Tämä vetovoima mahdollistaa halun ja kiinnostuksen ylläpitämisen tätä ihmistä kohtaan, joten jos keskityt vain fyysiseen puoleen, tulet väsymään hänen suutelemiseensa.

Avainasia on se, että tietty ihminen vetää sinua puoleensa psyykkisellä tasolla – sinä pidät tällöin siitä, miten tuo ihminen käyttäytyy ja ajattelee. Pidät myös nauramisesta hänen kanssaan ja kaikenlaisista asioista puhumisesta. Kun rakastut toisen ihmisen mieleen, et lakkaa suutelemasta häntä, sillä tässä on kyseessä voimakas tunnetason side.

Oikea paikka suudelmalle

Useimmat ihmiset tuntevat olonsa mukavammaksi intiimiä hetkeä varten jossakin yksityisessä paikassa. Tällöin on mahdollisuus olla lähekkäin. Muista, että suuteleminen on taidetta, ja inspiraatio on tarpeen halutun tunnelman aikaansaamiseksi. Tällä tavalla voi syntyä erilaisen lajin viestintää. Tunteet teidän kahden välillä tulevat vahvistetuiksi, sillä kyseessä on vain sinä ja toinen ihminen, ei ketään muuta. Ja kun kukaan muu ei voi nähdä teitä, on helpompaa innostua.

Valitse hyvä hetki

Valitse hyvä hetki suudelmalle.

Tässä ei ole kyseessä vain lähestymistapa, vaan se, miten suudelma toteutetaan. On hyvin tärkeää pitää mielessä näköyhteys. Kun katseet kohtaavat, yritä ymmärtää sen merkitys ja kiinnitä huomiota kumppanisi kehonkieleen.

On selvää, että ennen suudelmaa on ilmassa viettelyä. Mikä se oikea hetki sitten onkaan? Jos joku käyttäytyy seuraavalla tavalla, hän on valmis suudeltavaksi: hän kurottaa sinuun päin koskettaakseen sinua, hänen hengityksensä on nopeampaa, ja hän katsoo, kiinnitätkö häneen huomiota. Ole tarkkana tässä asiassa: kostuttaako toinen huuliaan? Tämä on luonnollinen reaktio silloin, kun joku on hermostunut tai epävarma, ja se saattaa merkitä sitä, että hän haluaa suudella sinua.

Ole kuitenkin tarkkana! Sillä kenties toisen kehonkieli kertookin, että hän ei halua tulla suudelluksi. Jos hän pitää etäisyytensä silloin kun olet lähellä, tai jos hän laittaa käsivartensa ristiin, on parempi olla menemättä toisen henkilökohtaiselle alueelle.

Ota asiat rauhallisesti

Tässä on kyse siitä, että mennään pikkuhiljaa, eli tee tilanteesta pehmeä ja hidas, ja vasta sitten etene toisen huulille. Voit aloittaa kevyillä suudelmilla solisluulle, kaulalle tai korvaan, ja voit kuiskata hellästi. Ole varovainen, että et käytä liikaa kieltä tai sylkeä.

Kun sitten etenet kumppanisi huulille, kokeile pieniä suudelmia. Avaa vasta sitten suusi ja lisää suutelemisen intensiteettiä.

Kiinnitä huomiota kumppaniisi

Suutelemme, koska nautimme kumppanistamme.

Miksi ihmiset suutelevat? Siksi, että haluamme nauttia kumppanistamme, ja suuteleminen on asia, joka mahdollistaa toisen tuntemisen paremmin ja sen ymmärtämisen paremmin, mistä hän pitää ja mistä taas ei.

Siksi onkin tärkeää analysoida yksityiskohdat sekä kiinnittää huomiota kumppanin tunteisiin.

Kun arvioit näitä asioita, yritä havaita osaatko todella suudella hyvin. Toisaalta taas älä unohda eräitä muita liikkeitä. Tämä on nimittäin hyvä hetki koskettaa tukkaa, hyväillä selkää sekä käyttää sormenpäitä kasvojen tunnusteluun. Kun saat tämän tekniikan haltuusi, anna luovuutesi päästä valloilleen.

Hyvin suutelemisen hyödyt

  • Se torjuu stressiä.
  • Se myös parantaa ihon ulkonäköä.
  • Se vähentää kolesterolin määrää.
  • Se auttaa jopa estämään hampaiden reikiintymistä.
  • Se parantaa verenkiertoa.
  • Se auttaa polttamaan kaloreita.
  • Se on luonnollinen hoito masennusta vastaan.
  • Viimeisenä vielä tämä hyöty suutelemisesta: ne vähentävät kipua.

Tiesitkö, että suutelemisesta on hyötyä myös terveyden kannalta? Näillä neuvoilla kohennat omaa tapaasi suudella – mitä mieltä olet, kuinka hyvin itse suutelet?

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Selvitä, mikä aiheuttaa metallin maun suussasi
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Selvitä, mikä aiheuttaa metallin maun suussasi

Metallin maku suussa on yleisempää kuin saattaisit kuvitella. Se voi olla merkkinä lukuisista eri terveysongelmista ja vaihdella lievästä vaikeaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Karim, A K M Rezaul et al. “The right way to kiss: directionality bias in head-turning during kissing.” Scientific reports vol. 7,1 5398. 14 Jul. 2017, doi:10.1038/s41598-017-04942-9
  • Wlodarski, Rafael, and Robin I M Dunbar. “Examining the possible functions of kissing in romantic relationships.” Archives of sexual behavior vol. 42,8 (2013): 1415-23. doi:10.1007/s10508-013-0190-1

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.