Logo image
Logo image

Mitä on vesikefiiri? Hyödyt, käyttö ja resepti

3 minuuttia
Vesikefiiri on hapatettu juoma, joka voi auttaa suojaamaan elimistöä. Älä jätä lukematta tätä reseptiä!
Mitä on vesikefiiri? Hyödyt, käyttö ja resepti
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Muutaman viime vuoden aikana terveellisestä ja tasapainoisesta ruokavaliosta on tullut yhä tärkeämpi asia monille ihmisille. Enää ei ole mitenkään ihmeellistä kuulla ihmisten puhuvan ravitsemuksesta tai tarkkailevan syömisiään. Sanavarastoomme on tullut jopa kokonainen joukko uusia ravitsemukseen liittyviä sanoja. Olet kenties kuullut ihmisten puhuvan vesikefiiristä, mutta tiedätkö mitä se on? Tässä artikkelissa kerromme, mitä vesikefiiri oikein on, mitkä sen hyödyt ja käyttötarkoitukset ovat ja miten voit valmistaa sitä itse kotona. Älä jätä lukematta!

Mitä vesikefiiri on?

Some figure
Vesikefiiri valmistetaan luomalla bakteeriviljelmä hapattamista varten.

Vesikefiiri on juoma, joka on hapatettu samannimisten mikrobiviljelmien avulla, jotka tunnetaan myös nimellä scoby (symbioottinen bakteeri- ja hiivaviljelmä). Tämä tarkoittaa sitä, että maito- ja etikkahappobakteerien, hiivojen ja mikro-organismien yhdyskunta toimii symbioottisesti maidossa tai vedessä (riippuen siitä, halutaanko valmistaa maito- vai vesikefiiriä) hapatetun juoman muodostamiseksi.

Jotta kefiiri hapattaisi veden, siihen tulee liuottaa ravinteita, jotka muuttavat sen ihanteelliseksi ympäristöksi mikrobiviljelmien kasvulle. Kerromme tästä lisää kun näytämme, kuinka tätä juomaa valmistetaan kotona.

Vesikefiirin hyödyt ja käyttötarkoitukset

Mietit nyt varmastikin, että miksi vesikefiiriä kannattaa juoda. Kerromme nyt sen tärkeimmistä hyödyistä ja käyttötarkoituksista:

1. Vesikefiiri on probioottinen

Some figure
Jogurtin tavoin kefiiri ja monet hapatetut tuotteet ovat erinomaisia probiootteja.

Vesikefiiri, aivan kuten maitokefiiri ja jogurtti, sisältää eläviä mikro-organismeja, jotka parantavat aineenvaihduntatoimintoja auttaen torjumaan hidasta ruoansulatusta. Koska kyseessä on hapatettu tuote, se on täynnä mikrobiomille hyödyllisiä mikro-organismeja.

Lue myös: Mitä eroa on prebiooteilla ja probiooteilla?

2. Parantaa suoliston bakteerikantaa

Lisäämällä maitohappobakteerien määrää suolistossasi parannat suoliston bakteerikantaa ja autat elimistöä hävittämään patogeeneja. Näin suolistosi voi paremmin.

3. Antibakteeriset ominaisuudet

Jotkut tutkimukset osoittavat, että kefiirin probiootit, joista yksi on Lactobacillus kefiri, voivat estää eri bakteerien kasvua elimistössä, kuten SalmonellaaE. colia ja Helicobacter pyloria. Toisaalta myös kefiirin eräällä hiilihydraatilla on antibakteerisia ominaisuuksia.

4. Vesikefiiri voi laskea kolesterolia

Some figure
Kefiirin vaikutuksia lipidiprofiilin parantamisessa tutkitaan.

Tällä hetkellä aiheesta ei ole paljon tutkimuksia, mutta joidenkin tietojen mukaan vesikefiiri kykenee vähentämään tai hillitsemään huonon kolesterolin määrää elimistössä.

5. Vesikefiiri nesteyttää

Vesikefiiri on isotoninen juoma, eli se on ihanteellinen nesteyttämiseen. Ja koska se on vähäkalorinen, se sopii myös dieetillä oleville.

Vesikefiiri: resepti

Some figure
Kefiirinsiemen eli kefiirihapate sisältää maitohappobakteereja hapattamista varten.

Kefiirinsiemen on rakenteeltaan väritöntä ja hyytelömäistä, vähän kuin kukkakaalia. Maitokefiiri on valkoista, kun taas vesikefiiri on läpinäkyvää.

On tärkeää tietää tämä ero, jotta osaat käyttää oikeanlaista viljelmää halutun juoman hapattamiseksi. Katsotaan seuraavaksi, kuinka tämä hapatettu juoma valmistetaan.

Ainekset

 • 1 litra mineraalivettä
 • 3 ruokalusikallista täysruokosokeria
 • ½ sitruuna (valinnainen)
 • 3 kukkuraista ruokalusikallista vesikefiirihapatetta

Välineet

 • Iso lasiastia, jossa on leveä suuaukko ja muovinen tai lasinen kansi (ei metallia)
 • Puinen lusikka

Älä jätä lukematta: Aineenvaihduntaa aktivoiva minttu-inkiväärijuoma

Valmistus

 1. Kaada litra vettä lasiseen astiaan.
 2. Lisää kefiirinsiemen, sokeri ja vielä sitruunamehua, jos haluat hieman makua.
 3. Sekoita hyvin puisella lusikalla. Voit myös sulkea astian ja ravistella sitä.
 4. Anna seoksen olla kahdesta kolmeen päivään huoneenlämmössä (15–30 celsiusasteessa). Hapattamisen aikana kefiirinsiemen syö sokerin ja muodostaa orgaanisia happoja hapattaen veden.
 5. Nauti juomasta ja sen hyödyistä!

Yleistä tietoa vesikefiiristä

 • Jos pullotat tämän hapatetun juoman hyvin, sen ravitsemukselliset ominaisuudet säilyvät vuoden ajan.
 • Kun juoma on avattu, se tulisi pitää jääkaapissa.
 • Koska se ei sisällä maitoa, se sopii täydellisesti myös laktoosi-intoleranssia ja ruoka-allergioita sairastaville.

Kuten näet, vesikefiiriä on erittäin helppo valmistaa. Miksipä et siis kokeilisi valmistaa sitä ja hyödyntäisi sen ravintoaineita? Kysy lääkäriltä lisää kefiiristä ja sen terveysvaikutteista. Suosittelemme aina keskustelemaan asiasta lääkärin kanssa siltä varalta, että sinulla on allergioita tai terveysongelmia, jotka voisivat aiheuttaa ongelmia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Oak SJ., Jha R., The effects of probiotics in lactose intolerance: a systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019. 59 (11): 1675-1683.
 • Wischmeyer PE., McDonald D., Knight R., Role of microbiome, probiotics and dysbiosis therapy in critical illness. Curr Opin Crit Care, 2016. 22 (4): 347-53.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.