Mitä hyötyä on hapatetusta ruoasta?

Tutkimukset keskittyvät tällä hetkellä hapatettujen ruokien hyötyihin. Näistä probiooteista saa ravintoaineita ja ne voivat suojata immuunijärjestelmää.
Mitä hyötyä on hapatetusta ruoasta?
Eliana Delgado Villanueva

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Fermentoidusta eli hapatetusta ruoasta on tulossa yhtä yleisempää tavanomaisissa ruokavalioissa ympäri maailmaa, sen kattaessa 5–40 % ihmisen ruokavaliosta. Mutta mitä hyötyä hapatetusta ruoasta on? Miksi sitä kannattaa syödä? Vastaamme näihin kysymyksiin tässä artikkelissa.

Monilla seuduilla on omat perinteiset hapatetut ruokansa, kuten jogurtti, juustot, hapankerma tai soijakastike. On myös olemassa monia hapatettuja juomia, kuten kefiiri (hapatettu maito), kombucha (hapatettu tee), olut ja viini. Muita esimerkkejä ovat miso Japanista (hapatetut soijapavut), kimchi Etelä-Koreasta (hapatettu tulinen kiinankaali) ja hapankaali Saksasta (hapatettu keräkaali), vain muutamia mainitaksemme!

Ihmiset ympäri maailmaa ovat syöneet hapatettua ruokaa jo satojen vuosien ajan. Viime aikoina siitä on kuitenkin tullut paljon suositumpaa, kenties sen tunnettujen ruoansulatuskanavan hyötyjen vuoksi. Alta voit lukea, mitä hyötyä hapatetusta ruoasta on terveydelle.

Mitä hyötyä hapatetusta ruoasta on?

Hapatetusta ruoasta on paljon hyötyä suolistolle
Hapatetusta ruoasta saa sellaisia vitamiineja ja kivennäisaineita, joita on toisinaan vaikea saada muusta ruoasta.

Erilaisten hapatettujen ruokien syömisestä on paljon hyötyä, mukaan lukien nämä:

 • Ne ovat ravitsevampia ja helpompi sulattaa. Koska bakteerit ovat jo hoitaneet osan syödyn ruoan sulatuksesta, elimistön on helpompi sulattaa se.
 • Hapattaminen lisää tärkeiden vitamiinien määrää, kuten K-vitamiinia, jota on vaikea löytää fermentoimattomista ruoista. K-vitamiini on keskeinen vitamiini sepelvaltimoiden ja luiden terveydelle sekä tiettyjen syöpien ehkäisyssä.
 • Ne auttavat tukemaan immuunijärjestelmää. Muista, että 70 % vastustuskyvystäsi on suolistossa. Köyhä suoliston mikrobiomi voi nostaa monenlaisten sairauksien riskiä.
 • Erilaisista hapatetuista ruoista saa erilaisia bakteereja, mikä lisää suoliston biodiversiteettiä. Mikrobiomin suurempi monimuotoisuus on yhteydessä terveysriskien vähenemiseen.

Muita hapatetun ruoan syömisen hyötyjä

Jogurtti on hapatettua ruokaa
Hapatettu ruoka auttaa ruoansulatusta joidenkin suolistosairauksien aikana.

Hapatetuilla ruoilla voi olla monia muitakin terveyshyötyjä, ei vain perusravitsemuksen kannalta. Niiden tarkkoja vaikutuksia kehoon ja terveyteen tutkitaan edelleen. Tässä on vain muutamia tähän asti havaittuja hyötyjä:

 • Hapatetut maitotuotteet voivat vaikuttaa osaltaan sydän- ja verisuonisairauksien riskin pienenemiseen.
 • Jogurtin syöminen on yhteydessä terveeseen kehonpainoon ja 2-tyypin diabeteksen ehkäisyyn.
 • Hapattaminen parantaa proteiinien laatua ja sulamista sekä lisää ruoan B- ja C-vitamiinipitoisuutta. Se edistää myös tiettyjen kivennäisaineiden, kuten raudan ja sinkin, imeytymistä.
 • Joillekin ihmisille hapatettu ruoka on helpompi sulattaa. Tämä koskee esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymää ja laktoosi-intoleranssia sairastavia ihmisiä. Jogurtin valmistuksessa käytetyt bakteerit helpottavat laktoosin sulattamista.
 • Jotkut hapatetut ruoat sisältävät eläviä mikro-organismeja, joista osa on suoliston terveyttä edistäviä probiootteja. Mikro-organismien määrä suolistossa lisääntyy hapatettuja ruokia syömällä, mikä voi olla hyödyksi suoliston terveydelle.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Parhaat ruoat vatsavaivoihin

Kannattaako hapatettua ruokaa syödä terveyden vuoksi?

Hapatetusta ruoasta on hyötyä vatsalle
Hapatetun ruoan sisällyttäminen monipuoliseen ruokavalioon voi hyödyttää terveyttä monin tavoin.

Hapatettu ruoka on yleisesti ottaen kuulunut ihmisen ruokavalioon jo satojen vuosien ajan. Monet terveysasiantuntijat sanovat sen vaikuttavan suotuisasti terveyteen monella eri tavalla. Näin ollen yhä useammat ruokavaliota koskevat ohjeistukset suosittelevat syömään säännöllisesti hapatettuja tuotteita.

Jos et ole koskaan kokeillut mitään hapatettua ruokaa, voit aloittaa laittamalla jogurttia smoothieihin, syömällä kulhollisen misokeittoa lounaalla, nauttimalla hapankaalia aterian yhteydessä, syömällä hapantaikinaleipää juuston kera tai juomalla vaikka virkistävää kefiiriä. Pidä mielessä myös se, että hapatettu ruoka voi tuoda ruokavalioon erilaisia houkuttelevia makuja ja tekstuureita.

Hapatetun ruoan syöminen voi siis hyödyttää terveyttä monella eri tavalla, vaikkakin tästä tarvitaan vielä lisää tutkimuksia. Kunnollisen ruokavalion noudattamiseksi tulisi tietysti aina pyrkiä syömään muutoinkin terveellisesti ja tasapainoisesti, ja hapatetut ruoat ovat vain yksi osa tätä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Suolistobakteerit ja nivelkipu – onko niillä yhteys
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Suolistobakteerit ja nivelkipu – onko niillä yhteys

Nivelreuman asiantuntijat ovat tutkineet, miten suolistobakteerit vaikuttavat niveliin ja mikä niiden vaikutus on nivelreuman kehittymiseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Parra Huertas Ricardo Adolfo. Yogur en la salud humana. Rev. Lasallista Investig.  [Internet]. 2012  Dec [cited  2019  Feb  03] ;  9( 2 ): 162-177. Available from: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1794-44492012000200017&lng=en.
 • CALDERÓN, O.; et al. Evaluación del efecto del cultivo probiótico Lactobacillus rhamnosus adicionado a yogur natural y con probióticos comerciales sobre poblaciones de Staphylo-coccus aureusEscherichia coli O157:H7, Listeria monocytogenes Salmonella enteritidis. EnArchivos Latinoamericanos de Nutrición. 2007.Vol. 57, p. 51-55.
 • UYENO, Y.; SEKIGUCHI, Y. & KAMAGATA, Y. Impact of consumption of probiotic lactobacilli-containing yogur on microbial composition in human feces. En: International. Journal of Food Microbiology. 2008. Vol. 122, p.16-22.
 • Hutkins RW (2008). Microbiology and technology of fermented foods. Wiley-Blackwell.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.