Mitä hyötyä on hapatetusta ruoasta?
Fermentoidusta eli hapatetusta ruoasta on tulossa yhtä yleisempää tavanomaisissa ruokavalioissa ympäri maailmaa, sen kattaessa 5–40 % ihmisen ruokavaliosta. Mutta mitä hyötyä hapatetusta ruoasta on? Miksi sitä kannattaa syödä? Vastaamme näihin kysymyksiin tässä artikkelissa.
Monilla seuduilla on omat perinteiset hapatetut ruokansa, kuten jogurtti, juustot, hapankerma tai soijakastike. On myös olemassa monia hapatettuja juomia, kuten kefiiri (hapatettu maito), kombucha (hapatettu tee), olut ja viini. Muita esimerkkejä ovat miso Japanista (hapatetut soijapavut), kimchi Etelä-Koreasta (hapatettu tulinen kiinankaali) ja hapankaali Saksasta (hapatettu keräkaali), vain muutamia mainitaksemme!
Ihmiset ympäri maailmaa ovat syöneet hapatettua ruokaa jo satojen vuosien ajan. Viime aikoina siitä on kuitenkin tullut paljon suositumpaa, kenties sen tunnettujen ruoansulatuskanavan hyötyjen vuoksi. Alta voit lukea, mitä hyötyä hapatetusta ruoasta on terveydelle.
Mitä hyötyä hapatetusta ruoasta on?
Erilaisten hapatettujen ruokien syömisestä on paljon hyötyä, mukaan lukien nämä:
- Ne ovat ravitsevampia ja helpompi sulattaa. Koska bakteerit ovat jo hoitaneet osan syödyn ruoan sulatuksesta, elimistön on helpompi sulattaa se.
- Hapattaminen lisää tärkeiden vitamiinien määrää, kuten K-vitamiinia, jota on vaikea löytää fermentoimattomista ruoista. K-vitamiini on keskeinen vitamiini sepelvaltimoiden ja luiden terveydelle sekä tiettyjen syöpien ehkäisyssä.
- Ne auttavat tukemaan immuunijärjestelmää. Muista, että 70 % vastustuskyvystäsi on suolistossa. Köyhä suoliston mikrobiomi voi nostaa monenlaisten sairauksien riskiä.
- Erilaisista hapatetuista ruoista saa erilaisia bakteereja, mikä lisää suoliston biodiversiteettiä. Mikrobiomin suurempi monimuotoisuus on yhteydessä terveysriskien vähenemiseen.
Lue myös: Suoliston mikrobiota: mistä tiedät sen vahingoittuneen?
Muita hapatetun ruoan syömisen hyötyjä
Hapatetuilla ruoilla voi olla monia muitakin terveyshyötyjä, ei vain perusravitsemuksen kannalta. Niiden tarkkoja vaikutuksia kehoon ja terveyteen tutkitaan edelleen. Tässä on vain muutamia tähän asti havaittuja hyötyjä:
- Hapatetut maitotuotteet voivat vaikuttaa osaltaan sydän- ja verisuonisairauksien riskin pienenemiseen.
- Jogurtin syöminen on yhteydessä terveeseen kehonpainoon ja 2-tyypin diabeteksen ehkäisyyn.
- Hapattaminen parantaa proteiinien laatua ja sulamista sekä lisää ruoan B- ja C-vitamiinipitoisuutta. Se edistää myös tiettyjen kivennäisaineiden, kuten raudan ja sinkin, imeytymistä.
- Joillekin ihmisille hapatettu ruoka on helpompi sulattaa. Tämä koskee esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymää ja laktoosi-intoleranssia sairastavia ihmisiä. Jogurtin valmistuksessa käytetyt bakteerit helpottavat laktoosin sulattamista.
- Jotkut hapatetut ruoat sisältävät eläviä mikro-organismeja, joista osa on suoliston terveyttä edistäviä probiootteja. Mikro-organismien määrä suolistossa lisääntyy hapatettuja ruokia syömällä, mikä voi olla hyödyksi suoliston terveydelle.
Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Parhaat ruoat vatsavaivoihin
Kannattaako hapatettua ruokaa syödä terveyden vuoksi?
Hapatettu ruoka on yleisesti ottaen kuulunut ihmisen ruokavalioon jo satojen vuosien ajan. Monet terveysasiantuntijat sanovat sen vaikuttavan suotuisasti terveyteen monella eri tavalla. Näin ollen yhä useammat ruokavaliota koskevat ohjeistukset suosittelevat syömään säännöllisesti hapatettuja tuotteita.
Jos et ole koskaan kokeillut mitään hapatettua ruokaa, voit aloittaa laittamalla jogurttia smoothieihin, syömällä kulhollisen misokeittoa lounaalla, nauttimalla hapankaalia aterian yhteydessä, syömällä hapantaikinaleipää juuston kera tai juomalla vaikka virkistävää kefiiriä. Pidä mielessä myös se, että hapatettu ruoka voi tuoda ruokavalioon erilaisia houkuttelevia makuja ja tekstuureita.
Hapatetun ruoan syöminen voi siis hyödyttää terveyttä monella eri tavalla, vaikkakin tästä tarvitaan vielä lisää tutkimuksia. Kunnollisen ruokavalion noudattamiseksi tulisi tietysti aina pyrkiä syömään muutoinkin terveellisesti ja tasapainoisesti, ja hapatetut ruoat ovat vain yksi osa tätä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Parra Huertas Ricardo Adolfo. Yogur en la salud humana. Rev. Lasallista Investig. [Internet]. 2012 Dec [cited 2019 Feb 03] ; 9( 2 ): 162-177. Available from: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1794-44492012000200017&lng=en.
- CALDERÓN, O.; et al. Evaluación del efecto del cultivo probiótico Lactobacillus rhamnosus adicionado a yogur natural y con probióticos comerciales sobre poblaciones de Staphylo-coccus aureus, Escherichia coli O157:H7, Listeria monocytogenes y Salmonella enteritidis. En: Archivos Latinoamericanos de Nutrición. 2007.Vol. 57, p. 51-55.
- UYENO, Y.; SEKIGUCHI, Y. & KAMAGATA, Y. Impact of consumption of probiotic lactobacilli-containing yogur on microbial composition in human feces. En: International. Journal of Food Microbiology. 2008. Vol. 122, p.16-22.
- Hutkins RW (2008). Microbiology and technology of fermented foods. Wiley-Blackwell.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.