Logo image
Logo image

Mitä on käänteinen ihonhoito ja miten se tehdään?

3 minuuttia
Käänteinen ihonhoito on sosiaalisissa verkostoissa leviävä kasvojenpuhdistusmenetelmä. Kyse on kosmetiikan käyttöjärjestyksen muuttamisesta. Lue kaikki siitä täällä!
Mitä on käänteinen ihonhoito ja miten se tehdään?
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 16 kesäkuuta, 2023

Tuotteiden levittämisessä iholle on usein tietty järjestys. Tärkeintä on puhdistaa, supistaa ja kosteuttaa iho. Mutta käänteinen ihonhoito on kyseenalaistanut tämän. Jotkut nykyään kosteuttavat ihon ennen sen supistamista kasvovedellä saadakseen paremmat vaikutukset.

Tämä menetelmä on suosittu sosiaalisissa verkostoissa, sillä useat bloggaajat näyttävät askel askeleelta käänteisen tavan hemmotella kasvoja. Mikä parasta, siihen ei liity suuria taloudellisia menoja, sillä siinä vain ehdotetaan uuden rakenteen kokeilemista. Kuinka tehokas tämä tekniikka on? Mitkä ovat sen edut? Kerromme niistä alla!

Mitä on “käänteinen ihonhoito”?

Käänteisellä ihonhoidolla tarkoitetaan sitä, että muutetaan järjestystä, jota tavallisesti käytetään ihon puhdistamiseen ja hoitamiseen. Tällöin poiketaan teoriasta, jossa aloitetaan aina ohuimmasta koostumuksesta kunnes päästään paksuimpaan.

Käänteisen ihonhoidon mukaan siis kasvoihin levitettäisiin ensimmäiseksi voiteet ja viimeiseksi suihkutettaisiin kasvovettä. Näin osoittaa tämä kauneustemppu TikTokissa, jossa käänteinen ihonhoito on jo trendi.

Idea tuli korealaiselta sisällöntuottajalta Ava Leeltä, joka levitti käänteisen ihonhoidon opetusvideoita, kunnes sai alustalla tuhansien käyttäjien hyväksynnän. Leen väite on, että tämä tekniikka on tehokas parantamaan kylmän vaurioittamaa ihoa.

Hyödyt liittyvät siihen, että kun aloitat kasvovoiteella etkä kasvovedellä, annat kasvojen iholle kosteuslukon.

Sanotaan, että tällä ihonhoitotavalla saavutetaan välittömiä vaikutuksia. Ihotautilääkärin suositus on kuitenkin odottaa vähintään 10 minuuttia kosteusvoiteen imeytymistä, sillä vasta kun iho imee tuotteen hyvin, se pystyy paremmin omaksumaan loputkin aineet.

Ja koska kyseessä on hoitomuoto, jonka alkuperä on sosiaalisissa verkostoissa ja joka pitäytyy anekdoottisissa kokemuksissa, lääkärit eivät vielä täysin tue tätä menetelmää.

Some figure
Tässä tekniikassa ehdotetaan kasvonhoitotuotteiden käyttöä päinvastaisessa järjestyksessä kuin normaalisti.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan tämänkin: Mitä ovat kasvorullat ja miten niitä käytetään?

Näin käänteinen ihonhoito toimii

Tavalliset ihonhoitorutiinit alkavat kasvoveden levittämisellä (pesun jälkeen, se tulee tietysti joka tapauksessa ihan ensimmäisenä), koska sillä on tuotteista kevyin koostumus. Sen jälkeen tulevat seerumit ja rasvat, kevyemmästä raskaampaan. Kosteutus on aina tärkeää, sillä se on keino torjua ja korjata sään ja iän aiheuttamia vahinkoja.

Eräässä Offarm –julkaisussa huomautetaan, että jos ihon vedenpidätyskyky huononee, iholla ilmenee seuraavia kuivuuden merkkejä:

  • Ryppyjä
  • Kuoriutumista
  • Velttoutta
  • Kuivunut ulkonäkö

Näiden tilanteiden välttämiseksi pyritään kääntämään hoitojärjestys päinvastaiseksi, ja tähän tarvitaan 3 vaihetta.

1. Kosteusvoide

Pesun jälkeen ensimmäiseksi levitä kasvoille kerros kosteusvoidetta, kunnes se muodostaa naamion. Espanjan iho- ja venereologian akatemian mukaan tekemällä näin päivittäin säilytetään oikea kosteustaso ja palautetaan sarveiskerroksen sulkutoiminto.

He lisäävät, että aamulla on hyvä valita kosteusvoide, joka sisältää aurinkosuojan, tai tavanomaisen kosteusvoiteen päälle voidaan laittaa aurinkosuoja, sillä UV-säteily kuivattaa ihoa voimakkaasti. Aineen koostumuksen on vastattava ihotyyppiäsi ja senhetkistä ilmastoa.

2. Levitä kasvovesi

Kun voide on imeytynyt, siirry kasvoveteen. Nämä ovat palauttavia aineita, joilla on useita etuja, muun muassa epäpuhtauksien ja kuolleiden solujen poistaminen sekä ylimääräinen ripaus kosteutusta.

Vaikka markkinoilla on monia kasvovesimerkkejä, hyvä ajatus voisi olla hankkia sellainen, joka on valmistettu puhtaasti luonnollisista raaka-aineista. Ne, joissa ei ole alkoholia, hajusteita tai aktiivisia ainesosia, ovat parempia.

Ars Pharmaceutican julkaisemassa katsauksessa ihotuotteista korostetaan, että kasviperäiset johdannaiset ovat turvallisia terveydelle ja että ne ovat suuri sekundaaristen aineenvaihduntatuotteiden lähde, jota käytetään raaka-aineena iholle tarkoitettujen kosmetiikkatuotteiden valmistuksessa.

Menetelmä on kostuttaa pumpulilappu nesteeseen ja painella se kasvoille kevyin liikkein. Suihkupullo on myös hyvä vaihtoehto. Odotetaan 15 minuuttia, kunnes se on imeytynyt.

3. Kosteuttaminen uudelleen

Viimeinen toimenpide on kosteusvoiteen toistaminen, mutta vain poskille. Muista levittää aurinkovoidetta ennen meikkiä, varsinkin jos kosteusvoide ei sisällä suojakerrointa.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: Nude-meikki: kuinka tehdä se onnistuneesti

Onko käänteiselle ihonhoidolle vasta-aiheita?

Teoriassa tämän rutiinin kannattajat korostavat sen korjaavaa voimaa kuivalle iholle. Toisaalta jotkut kommentoivat, että raskaiden koostumusten suosiminen ensin ja sitten kevyiden estää kunkin tuotteen tekemästä työtään hyvin.

Se ei tarkoita, etteikö vaikutusta olisi, vaan sitä, että kasvoveden ja seerumin on vaikea päästä syvälle dermikseen, jos niiden on mentävä voidekalvon läpi. Sen puolesta käänteinen ihonhoito puoltaa syväkosteutusta ja pintakosteutusta, koska se todistaa raikkaan lopputuloksen.

Some figure
Toistaiseksi ei ole tieteellistä näyttöä käänteisen ihonhoidon hyödyistä. Sen vaikutukset perustuvat anekdoottisiin tietoihin.

Miten tehdä käänteisestä ihonhoitorutiinista turvallisempi

Riippumatta siitä, noudatatko perinteistä rutiinia vai käänteistä, ihon turvallisuus on taattu, kunhan laitat kasvoillesi laadukkaita, oman ihotyyppisi tarpeeseen sopivia tuotteita. Niiden on oltava dermatologisesti hyväksyttyjä.

Siksi on tärkeää tuntea ihotyyppisi ja hankkimasi kosmetiikan ainesosat. On myös välttämätöntä suorittaa ihonhoito päivittäin, jotta kasvosi säilyttävät terveen ulkonäkönsä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • About Ava, creator behind Glowwithava. https://www.glowwithava.com/about
  • Del Pozo A, Fábregas A. Conceptos básicos de hidratación cutánea (II). Deshidratación. Offarm. Vol. 25. Núm. 6. pp. 106-108. España; 2006. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-conceptos-basicos-hidratacion-cutanea-ii–13089145
  • Bravo Díaz L, González Minero FJ. Historia y actualidad de productos para la piel, cosméticos y fragancias. Especialmente los derivados de las plantas. Ars Pharmaceutica. Vol. 58. Núm. 1. pp. 5-12. España; 2017. https://scielo.isciii.es/pdf/ars/v58n1/2340-9894-ars-58-1-5.pdf
  • Ortega Rosa. Hidratación o nutrición: ¿Qué es lo que tu piel necesita? Academia Española de Dermatología y Venereología. España; 2011. https://aedv.es/comunicacion/notas-de-prensa/hidratacion-o-nutricion-que-es-lo-que-tu-piel-necesita/#:~:text=La%20piel%20deshidratada%20es%20aquella,todos%20los%20tipos%20de%20piel.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.