Mikä on ihon läpäisyeste ja kuinka sitä voi hoitaa?
Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina
Ihon läpäisyeste suojaa ihoamme vapailta radikaaleilta, jotka vahingoittavat elastiinin ja kollageenin luonnollista tuotantoa, jotka ovat suurelta osin vastuussa ihon hyvästä ulkonäöstä. Jotta tämä este voisi tehdä tehtävänsä, on tärkeää noudattaa terveellisiä elämäntapoja ja huolehtia ihosi tarpeista. Tässä artikkelissa näytämme, kuinka se tehdään.
Mikä on ihon läpäisyeste?
Ihon läpäisyeste on yksi ihon puolustuslinjoista, kuten Pascua Dermatological Center -lehden artikkelissa todetaan. Se estää haitallisten aineiden pääsyn ympäristöstä.
Tämän esteen vastustuskyky ja kovuus johtuvat pääasiassa korneosyyteistä, joita yhdistää lipidilevy, jossa on luonnollisia kosteusaineita, keratiinia, keramideja ja rasvahappoja, joiden pH on välillä 4,5 ja 5,5.
Juuri tämä koostumus estää dermatologisia muutoksia sekä biologisten tekijöiden hyökkäyksen tai ärsytysreaktiot. Ihon läpäisyesteen tehtävänä on myös suojata myrkkyjä, UV-säteitä ja infektioita vastaan.
Vahinko, josta ihon läpäisyeste voi kärsiä
Dermatología Venezolana huomauttaa, että synnynnäiset aineenvaihduntavirheet tai hankitut sairaudet voivat vaikuttaa läpäisyesteeseen, mikä vahingoittaa ihon läpäisevyyttä ja laatua. Myös haavat, ilmasto ja liiallinen pesu voivat heikentää ihosuojaa, samoin kuin seuraavat tekijät:
- Allergeenit
- Ikääntyminen
- Kuumat suihkut
- Ahdistus ja stressi
- Unihäiriöt
- Steroidilääkkeiden käyttö
Samoin kerrosta voi vahingoittaa joidenkin tekstiilien hankaus ja tiettyihin olosuhteisiin sopimattomien kosmeettisten tuotteiden jatkuva käyttö. Joten on virhe ihan mitä tahansa tuotteita, ottamatta huomioon, että kaikilla ihotyypeillä on erilaiset vaatimukset.
Lisäksi, kun ihon läpäisyeste ei toimi kunnolla, oireita, kuten hilseilyä, kuivuutta ja kutinaa, alkaa ilmaantua. Lisäksi iho alkaa näyttää ryppyiseltä ja väri alkaa muuttua, ja henkilö on alttiimpi virus- tai bakteeri-infektioille.
Yksi yleisimmistä diagnooseista on atooppinen ihottuma. National Eczema Association -liiton mukaan mukaan potilas kokee tällöin tulehdusta, punoitusta, kipua ja ihon paksuuntumista.
Saatat haluta lukea tämänkin artikkelin: Miten ekseema ja stressi liittyvät toisiinsa?
Keinot suojata läpäisyestettä
Suojaamalla ihoa puolustat läpäisyesteen eheyttä, pehmeyttä ja vahvuutta – myös tulevaisuudessa. Kuinka sitten voit säilyttää ja hoitaa tätä panssaria? Kerromme alla.
Valitse ihonhoitotuotteet, jotka ovat dermatologien hyväksymiä
Älä osta kymmeniä eri ihonhoitotuotteita, vaan valitse perustuotteet, mutta sellaiset, jotka ovat dermatologien hyväksymiä. Mainokset lupaavat palauttaa ihon hehkun, mutta kaikki tuotteet eivät sovi kaikille. Orvaskeden hoitaminen sillä, mitä se todella tarvitsee, tuo paremmat tulokset.
American Academy of Dermatology ehdottaa yksinkertaista ihonhoitorutiinia, joka koostuu puhdistuksesta, kosteutuksesta ja aurinkosuojasta ottaen huomioon kuivan, herkän, rasvaisen tai sekaihon ominaisuudet.
Kosteuta ihoasi
Ihon läpäisyesteen tehokkuus riippuu suurelta osin puhdistuksesta ja veden haihtumista estävien kosteusvoiteiden levittämisestä. Tämä mainitaan Folia Dermatológica Peruana -lehdessä, jossa korostetaan sarveissolukerroksen peittämisen tärkeyttä mineraaliöljyillä ja muilla ainesosilla, kuten vaseliinilla ja lanoliinilla.
Yritä kosteuttaa vesipohjaisilla tuotteilla, jotka sisältävät glyseriiniä ja maitohappoa. Jos sinulla on iho-ongelmia, saatat tarvita pehmentäviä aineita, ja keramideja sisältävät voiteet tukevat myös läpäisyesteen rakennetta ja toimintaa. Hyaluronihappoa sisältävät tuotteet ovat tehokkaita kosteusvoiteita, jotka tunkeutuvat syvälle ja korjaavat oksidatiivisen stressin ja ryppyjen aiheuttamia vaurioita.
Kuori oikeilla hapoilla
Kuorinta on hyödyllistä, jos sitä käytetään vähintään kahden viikon välein. Voit tehdä sen luonnollisilla valmisteilla tai valita kemiallisia kuorinta-aineita, joissa käytetään alfahydroksihappoja (AHA) ja beetahydroksihappoja (BHA).
Espanjan dermatologian ja venereologian akatemia (AEDV) huomauttaa, että molemmat mainitut ainesosat puhdistavat ihon syvimmän osan. On parasta, että kemialliset toimenpiteet suorittaa ammattilainen.
Tämäntyyppistä kuorintaa käytetään kuitenkin myös kosmeettisiin tarkoituksiin kotona. Tärkeintä on määrittää ihotautilääkärin kanssa happo tavoitteen ja annostuksen mukaan, sillä AEDV huomauttaa, että pienimmätkin annokset voivat vaikuttaa haitallisesti herkällä iholla.
- Salisyylihappo: Kuorivien aineiden lisäksi sitä löytyy voiteista, emulsioista ja geeleistä ihon puhdistamiseen. Lisäksi se on hyödyllinen epäpuhtauksien, epätäydellisyyksien ja aknen hoitoon.
- Manteli: Glykoliin sekoitettuna sillä on bakteereja tappavaa ja bakteriostaattista aktiivisuutta Brazilian Journal of Scientific Aesthetics -lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan.
- Glykoli: Tämä on ihanteellinen auringon ikäännyttämälle iholle. Kokeet potilailla, jotka käyttivät tätä happoa 6 kuukauden ajan, paljasti, että sen paikallinen levittäminen paransi ihon rakennetta ja väriä. Yhdessä salisyylihapon kanssa se toimii kuorintana, joka edistää ihon stimulaatiota.
Terveellinen ruokavalio hyödyttää ihoasi
Terveellinen ruokavalio edistää suuresti ihon ulkonäköä. Clinical Nutrition and Hospital Dietetics korostaa, että jotkin ruokavaliomuutokset auttavat liikalihavuuteen ja ihon ikääntymiseen liittyvien ihosairauksien, kuten psoriaasin, aknen ja dermatoosin, hoidossa ja ehkäisyssä.
Mitä sinun pitäisi sitten lisätä ruokavalioosi? Esimerkiksi kokojyviä ja antioksidantteja, terveellisiä rasvoja ja runsaasti vettä. Joitakin muita hyödyllisiä ruokia ovat:
- Pähkinät
- Kala
- Vihreät lehtivihannekset
- Keltaiset ja oranssit hedelmät
Pidätkö tästä artikkelista? Lue tämäkin: Syö viisi hedelmää ja kasvista päivässä, niin elät pidempään
Suojaudu auringolta
Auringon säteily on yksi ihon läpäisyesteen suurimmista vihollisista, sillä se nopeuttaa ihon ikääntymistä ja aiheuttaa hyperpigmentaatiota ja lisää ihosyövän riskiä.
Vältä siis aurinkoa klo 10–16 ja käytä pitkähihaisia paitoja ja hattua. Samoin on tärkeää levittää aurinkovoidetta, jossa on korkea aurinkosuojakerroin (SPF), päivittäin ja vähintään 4 tunnin välein.
Community Pharmacistin julkaisemassa tutkimuksessa todettiin, että ihon puhdistaminen kevyillä pinta-aktiivisilla aineilla ja korkean SPF:n käyttö estää auringon aiheuttamaa vanhenemista ja valokarsinogeneesiä. Lisäksi tämä on hyödyllinen ihon seinämille.
Pidä stressi hallinnassa
Stressin aiheuttamat hormonaaliset epätasapainotilat heikentävät ihon läpäisyestettä – ne aiheuttavat esimerkiksi usein aknea. Dermatología Peruana -lehdessä todetaan, että kasvot ovat alue, johon taudinpurkaukset vaikuttavat eniten, koska talirauhaset ovat suuremmat. Siten diagnoosilla voi olla psykologisia vaikutuksia ja se voi muodostaa noidankehän, joka pahentaa tilaa.
Vaikka se saattaa tuntua monimutkaiselta, henkilökohtaiseen ulkonäköön kohdistuvan vaikutuksen vuoksi on välttämätöntä hallita emotionaalista stressiä, jotta vauriot eivät pahenisi.
Tunne pH
Kuten Dermal Evaluation Center kommentoi, ihon pinnallinen pH säätelee orvaskeden stabiilisuutta ja vastaa ihon läpäisyesteen muodostumisen kannalta olennaisten lamellikappaleiden erittymisestä.
Lisäksi iholle toimittamiesi tuotteiden tapauksessa on suositeltavaa, että pH on välillä 4,0 ja 5,0, jotta se suojaa ihoa iktyoosilta, aknelta, ihotulehdukselta tai infektioilta.
Kokeile kasviöljyjä
Kasviöljyt helpottavat yleisimpiä ihon läpäisyesteen sairauksia. Lisäksi on olemassa valmisteita, joilla on antioksidanttisia, antibakteerisia ja anti-inflammatorisia vaikutuksia.
Voit levittää niitä suoraan iholle tai sekoittamalla ne kosteusvoiteisiin. Tässä on joitakin hyödyllisiä öljyjä ihon hierontaan:
- Kookosöljy
- Argaaniöljy
- Auringonkukkaöljy
- Manteliöljy
- Ruusunmarjaöljy
Vältä tupakointia
Healthy Skin Foundation varoittaa nikotiinin vaurioista ihon kuiduille ja rakenteelle. Lisäksi se tahraa sormet. Tupakoitsijat voivat myös kokea verisuonten kapenemista, kuivuutta ja kollageenin ja elastiinin vähenemistä.
Tupakointi lisää myös riskiä sairastua sekä keuhko- että ihosyöpään.
Mitä tehdä, jos huomaat ihosi läpäisyesteen vaurioituneen
Jos havaitset haittavaikutuksia jonkin tuotteen jatkuvan käytön jälkeen, tai oireet jatkuvat, ne voivat liittyä läpäisyesteen muutoksiin. Siksi ensimmäinen askel on lopettaa niiden tuotteiden käyttö, jotka voivat aiheuttaa kyseisiä vaikutuksia. Lopetettuasi tuotteen käytön sinun pitäisi huomata, johtuiko vaurio tai oire siitä vai ei.
Seuraava askel on käydä ihotautilääkärillä. Vasta sitten tiedät, mitkä hoidot tai kosmetiikka vaarantavat ihon läpäisyesteen ja mikä on sinulle paras tapa pitää orvaskesi terveenä, kosteutettuna ja suojattuna.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ácido salicílico. Medline Plus. Biblioteca Nacional de Medicina. Estados Unidos; 2016. https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/meds/a607072-es.html#:~:text=El%20%C3%A1cido%20salic%C3%ADlico%20t%C3%B3pico%20alivia,facilitar%20su%20desprendimiento%20o%20eliminaci%C3%B3n
- Aizpun Ponzan M. Tabaco y cuidado de la piel. Fundación Piel Sana. España; 2016. https://aedv.fundacionpielsana.es/prevencion/tabaco-y-cuidado-de-la-piel/
- Alvarado Delgadillo A, Santamaría González V. Flora cutánea como protección y barrera de la piel normal. Revista del Centro Dermatológico Pascua. Vol. 11. Núm. 1. México; 2002. https://www.medigraphic.com/pdfs/derma/cd-2002/cd021e.pdf
- Andreoni W, Mendonça O, Mêne R, Moraes P. Peelings químicos combinados. Dermatología quirúrgica y estética. Vol. 3. Núm. 1. pp. 1-10. Brasil; 2013. https://www.mendeley.com/catalogue/a285008f-9476-33eb-95df-4d34e7bf204e/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B5497c472-b0df-4868-9563-7144c57cf8ae%7D
- Azulay R, Cotta Pereira G, Hofmeister H, Miki C, Nunes L. Ácido glicólico en el envejecimiento cutáneo. Análes Brasileños de Dermatología. Vol. 71. Núm. 1. pp. 7-11. Brasil; 1996. https://www.mendeley.com/catalogue/0b2dc77d-a423-3377-a975-4f5ca48ee56c/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Bd4376a00-a7b5-4145-bc88-6bae654f1055%7D
- Brillid K, Galbis M, Ordóñez J, Tejedor N. Recomendaciones higiénicas que previenen los daños derivados del exposoma (exposición solar, contaminación, tabaquismo, nutrición, estrés y falta de sueño. Farmacéuticos Comunitarios. 2022. https://www.farmaceuticoscomunitarios.org/es/journal-article/recomendaciones-higienicas-que-previenen-danos-derivados-del-exposoma-exposicion
- Bühl B, Bühl C, Miranda Ethur, Sinigaglia G, Zanatta L. Actividad antimicrobiana del ácido mandélico y del ácido glicólico frente a la bacteria Propionibacterium acnes. Revista Brasilera de Estética Científica. Vol. 1. Núm. 1. Brasil; 2020. https://www.mendeley.com/catalogue/45c7a4fa-9d97-34e6-9dae-6f93cce3178e/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B9631cf6e-1cd9-43b1-99e8-70555aa1c30f%7D
- Cardona R, Gil Castaño G. Emolientes: beneficios, elementos clave y aplicación clínica. Revista Alergia. Vol. 67. Núm. 2. pp. 128-141. México; 2020. https://www.mendeley.com/catalogue/64e34250-1b68-3712-9f20-87133cf7d4ea/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Bc5c07605-5d74-416c-a674-ba813206db6d%7D
- Crizón Díaz DP, Franco Correa VE. Barrera cutánea y productos reparadores de la misma. PIEL. Formación continuada en dermatología. Vol. 33. Núm. 9. pp. 596-601. España; 2018. https://www.sciencedirect.com/sdfe/pdf/download/eid/1-s2.0-S021392511830203X/first-page-pdf
- Cuidado de la piel con un presupuesto. Academia Americana de Dermatología. Estados Unidos. https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/care/skin-care-budget
- Dermatitis atópica. Asociación Nacional de Eczema. Estados Unidos. https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/atopic-dermatitis/
- Escalante Jibaja E. Acné y Estrés. Dermatología Peruana. Vol. 17. Núm. 1. Perú; 2007. https://sisbib.unmsm.edu.pe/bVrevistas/dermatologia/v17_n1/pdf/a07v17n1.pdf
- Marcano M, González F. Barrera Cutánea. Dermatología Venezolana. Vol. 44. Núm. 2. Venezuela; 2006. https://revista.svderma.org/index.php/ojs/article/viewFile/156/156
- Orlandi MC. Piel sana y manto ácido. Folia Dermatológica Peruana. Vol. 15. Núm. 5. pp. 121-124. Perú; 2004. http://www.cidermperu.org/php/folia/pdf/f0078.pdf
- pH cutáneo. Centro de Evaluaciones Dérmicas. Argentina. https://www.cedlabs.com/publicaciones/detalle/7-ph-cutaneo#:~:text=El%20pH%20de%20la%20superficie,la%20activaci%C3%B3n%20de%20hidrolasas%20lip%C3%ADdicas
- Puerto Caballero L, Tejero García P. Alimentación y nutrición: repercusión en la salud y la belleza de la piel. Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria. Vol. 33. Núm. 2. pp. 55-65. España; 2013. https://www.mendeley.com/catalogue/d5f0e04f-babd-3509-b639-f5c35d4a489e/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Bdfc049d8-7c45-4409-8b00-fd2e608a5617%7D
- Sánchez Viera M. Renovar la piel mediante exfoliación. Academia Española de Dermatología y Venereología. España; 2016. https://aedv.fundacionpielsana.es/estetica/renovar-la-piel-mediante-exfoliacion/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.