Logo image
Logo image

Mitä on haavan tulehdusneste ja miksi sitä muodostuu?

4 minuuttia
Eksudaatti on tulehdusnestettä, jota erittyy haavoista ja joka antaa tietoa mahdollisista komplikaatioista, kuten infektiosta tai ongelmasta paranemisprosessissa.
Mitä on haavan tulehdusneste ja miksi sitä muodostuu?
Viimeisin päivitys: 22 maaliskuuta, 2022

Haavan tulehdusneste on yhdistelmä aineita, joita keho erittää haavasta tai tulehdusprosessin aikana. Yleensä siihen viitataan haavaeritteenä, haavavuotona tai nesteenä, joka tulee haavasta.

Tulehdusneste eli eksudaatti voi näyttää epämiellyttävältä ja olla joissakin tapauksissa jopa huolestuttavaa. Sen piirteet voivat nimittäin vaihdella, kuten itse haavankin. Tästä syystä sen ominaisuudet voivat antaa paljon tärkeää tietoa.

Tulehdusnesteellä on lisäksi erittäin tärkeä rooli paranemisessa. Tässä artikkelissa kerromme, mitä haavan tulehdusneste on, mistä se koostuu ja millaista se voi olla.

Mitä on haavan tulehdusneste?

Haavan tulehdusnesteen väri ja paksuus voi vaihdella, ja se koostuu useista aineista. Sana eksudaatti viittaa itsessään nesteeseen, joka suodattuu verisuonten läpi. Se muistuttaa plasmaa. Se on veren nestemäinen osa, jossa on runsaasti proteiineja.

Tämä neste suodattuu hiussuonten läpi. Suodos riippuu läpäisevyydestä ja nesteen paine-eroista sekä solujen välissä että niiden ulkopuolella. Yleensä elimistö imee uudelleen suodoksen hiussuonten kautta.

Pieni osa, joka ei imeydy uudelleen verenkiertoon, kulkeutuu lymfajärjestelmään. Sieltä se palaa takaisin vereen. Näin elimistö ylläpitää tasapainoa nesteiden välillä kaikkialla elimistössä.

Elimistö tuottaa tulehdusnestettä tulehdusprosessissa, jonka haava käynnistää. Kun kehoon kohdistuu isku, se erittää erilaisia aineita, jotka lisäävät hiussuonten läpäisevyyttä.

Kun ne muuttuvat läpäisevämmiksi, immuunijärjestelmän solut ja tulehdusta edistävät aineet pääsevät kulkeutumaan vamma-alueelle. Tämän vuoksi elimistö tuottaa ylimääräistä nestettä, jonka se suodattaa haavan läpi.

Some figure

Miksi elimistö muodostaa haavan tulehdusnestettä?

Elimistö muodostaa tulehdusnestettä vaurion seurauksena. World Union of Wound Healing Societies -lähteen julkaisun mukaan se sisältää useita aineita, joilla on tärkeitä tehtäviä paranemisprosessissa.

Sen keskeisiä komponentteja ovat ensinnäkin vesi, elektrolyytit ja natrium. Siinä on myös immuunijärjestelmän soluja (leukosyyttejä), proteolyyttisiä entsyymejä ja tulehduksenvälittäjäaineita.

Näiden välittäjäaineiden tehtävänä on stimuloida useampia immuunijärjestelmän soluja saapumaan haava-alueelle. Haavan tulehdusneste sisältää kasvutekijöitä, joiden tehtävänä on stimuloida solujen lisääntymistä haavan parantamiseksi.

Tulehdusnesteellä voi olla kuitenkin muitakin vaikutuksia. Haavoissa, jotka eivät parane ja muuttuvat kroonisiksi, tämä yhdiste sisältää enemmän tulehduksenvälittäjäaineita ja proteolyyttisiä entsyymejä.

Erilaiset tulehdusnesteet

Haavan tulehdusnestettä on erilaista. Wound Source -lähteen julkaisun mukaan eksudaattia on pääasiassa viidenlaista: seroosinen, verinen, seroosinen-verinen, purulentti ja hemorraginen. Elimistö erittää yleensä näistä jokaista eri hetkinä paranemisprosessin aikana.

1. Seroosinen-verinen eksudaatti

Seroosinen-verinen eksudaatti on yleisin. Sillä on ohut, vaaleanpunainen ja vetinen koostumus, sillä se sisältää pieniä määriä verisoluja seroosissa nesteessä.

2. Seroosinen eksudaatti

Seroosinen tulehdusneste on kirkasta. Sitä pidetään elimistön normaalina vasteena haavaan. Sitä erittämällä elimistö noudattaa oikeaoppisesti paranemisprosessia. Tämä tulehduneste ei satu eikä se ole kovinkaan viskoosista.

Elimistö tuottaa tätä nestettä siksi, että ihon uudistuessa muodostuu kuonaa, kuten kuolleita soluja ja proteiineja. Ongelma on siinä, että jos elimistö tuottaa sitä paljon, se saattaa olla merkki ongelmasta paranemisprosessissa.

3. Verinen eksudaatti

Verinen eksudaatti on punertavaa nestettä, joka on tummemman väristä kuin seroosinen-verinen tulehdusneste. Elimistö tuottaa sitä yleensä silloin, kun se puhdistaa haavaa tai kun henkilö liikkuu liikaa, erityisesti pian vaurion syntymisen jälkeen.

Tavallisesti sitä muodostuu tulehdusvaiheen aikana. Tässä vaiheessa haavasta vuotaa tavallisesti jonkin verran verta. Jos tätä tapahtuu myöhemmin, kun kudos on alkanut jo uudistua, se johtuu yleensä itse vaurioon kohdistuneesta traumasta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Tulehtuneen haavan hoito oikeaoppisesti

4. Purulentti eli märkäinen eksudaatti

Purulentti eksudaatti on viskoosisempaa ja paksumpaa. Sillä voi olla harmahtava, vihreä tai kellertävä väri. Syynä on se, että se sisältää enemmän valkosoluja ja bakteereja, eli se on merkki tulehduksesta.

5. Hemorraginen

Ihmiset saattavat sekoittaa hemorragisen eksudaatin veriseen eksudaattiin. Tällainen tulehdusneste on kuitenkin osoituksena verisuonen vauriosta infektion tai trauman seurauksena. Se on väriltään punaisempaa ja koostumukseltaan paksumpaa.

Muita haavan tulehdusnesteen piirteitä

On olemassa muutama muukin huomionarvoinen seikka, jotka tulisi pitää mielessä arvioitaessa haavan tulehdusnestettä. FFPaciente -lähteen julkaisun mukaan väri on yksi tärkeimmistä huomioitavista tekijöistä. Normaalina pidetään kirkasta tai vaaleankeltaista tulehdusnestettä.

Jos tulehdunesteen väri on sameampi, se voi olla merkki infektiosta – erityisesti jos väri on vihreä tai rusehtava. Se voi olla merkki myös nekroottisesta (kuolleesta) kudoksesta. Punertava väri, kuten jo yllä mainittiin, viittaa vereen.

Haavan tulehdusnesteen viskositeetti on myös paljonpuhuva merkki. Kun se on liian viskoosista tai paksua, kyseessä on infektio ja runsas proteiinipitoisuus. Jos neste puolestaan on vetistä, proteiinipitoisuus on todennäköisesti alhainen.

Some figure

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Haavojen ja naarmujen hoito salvialla ja hunajalla

Mikä vaikuttaa haavan tulehdusnesteen määrään?

Tulehdusnesteen määräkin on otettava huomioon haavaa arvioitaessa. Kun haava on paranemassa, tulehdusneste yleensä vähenee asteittain. Jos haava ei kuitenkaan parane normaaliin tapaan, elimistö saattaa jatkaa tulehdusnesteen erittämistä.

Tässä tapauksessa sen liikamäärä saa tulehdusprosessin jatkumaan. Myös kosteusolosuhteet voivat haitata haavan paranemista.

Monet eri tekijät voivat vaikuttaa elimistön tuottaman tulehdunesteen määrään. Ensimmäinen on vaurion laajuus. Mitä suurempi sen pinta-ala on, sitä enemmän vuotoa se tuottaa. Sama koskee haavatyyppiä. Palovammat, laskimohaavat ja tulehdukset vuotavat yleensä runsaasti tulehdusnestettä.

Samoin jos henkilöllä on perifeerinen ödeema tai infektio, elimistö tuottaa todennäköisemmin paljon tulehdusnestettä. Jos haava on jalassa eikä jalka ole koholla, neste tulee yleensä ulos painovoimasta johtuen.

Jotkut haavat tuottavat luonnostaan vain vähän tulehdusnestettä. Esimerkiksi iskeemiset haavat. Tämä johtuu veren vähäisyydestä.

Haavan tulehdusneste antaa tietoa

Tulisi muistaa, että haavan tulehdusneste on normaalia. Elimistö muodostaa sitä reaktiona vaurioon helpottaakseen paranemista. Jos haava kuitenkin on krooninen, tulehdusneste voi vaikuttaa haitallisesti paranemisprosessiin.

Tulehdusnesteen ominaisuudet, kuten väri ja viskositeetti, ovat ratkaisevia tekijöitä. Ne voivat auttaa selvittämään, onko haavassa tulehdus tai vuotaako se verta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Tipos de drenaje de heridas: características de identificación. (n.d.). Retrieved May 6, 2021, from https://www.woundsource.com/blog/identifying-different-types-wound-drainage
  • Day, K. (n.d.). Una iniciativa de la World Union of Wound Healing Societies PRINCIPIOS DE LAS MEJORES PRÁCTICAS. Retrieved from www.wuwhs.org
  • ¿Cómo describes el exudado de una herida? – FFPACIENTE. (n.d.). Retrieved May 6, 2021, from https://ffpaciente.es/2015/01/como-describes-el-exudado-de-una-herida/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.