Logo image
Logo image

Mitä kaason ja bestmanin velvollisuuksiin kuuluu?

2 minuuttia
Oletko tullut valituksi kaason tai bestmanin rooliin häissä, etkä ole varma mitä työnkuvaasi kuuluu? Tämä artikkeli kertoo sinulle kaiken, mitä sinun pitäisi tietää hyvän kaason tai bestmanin velvollisuuksista.
Mitä kaason ja bestmanin velvollisuuksiin kuuluu?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Jos sinut on valittu johonkin rooliin ystävän tai perheenjäsenen häissä, on se suuri kunnia. Mietit luultavasti kuitenkin, mitä sinun tulee tehdä roolissasi. Tässä artikkelissa selvitämme kaikki tehtävät ja velvollisuudet, joista kaason ja bestmanin tulee tietää.

Kaaso ja bestman

Ensinnäkin on tärkeää selventää, että bestman ja kaaso ovat ihmisiä, jotka tuleva morsian ja sulhanen valitsevat. Tavallisesti bestman ja kaaso ovat pariskunnalle läheisiä ihmisiä, kuten hyvä ystävä, serkku tai sisarus.

Vaikka morsiusneitoja ja sulhaspoikia voikin olla monia, on häissä vain yksi kaaso ja yksi bestman. Morsiusneitojen ja sulhaspoikien lukumäärä riippuu pariskunnasta.

Tavallisesti pariskunta pyytää jokaista heistä olemaan osana häitä.

Kaason ja bestmanin velvollisuudet

He auttavat suunnittelemaan häät

Some figure

Yksi kaason ja bestmanin suurimmista velvollisuuksista on auttaa häiden suunnittelussa. Niihin kuuluvat esimerkiksi morsiamen puvun valitsemisessa tai häävastaanotolla tarjottavien ruokien päättämisessä auttaminen.

Joissakin tapauksissa morsiusneidot tai sulhaspojat saattavat jopa auttaa koristelemaan hääpaikan tai vastaanoton.

Morsiusneitojen ja sulhaspoikien on tarkoitus helpottaa pariskunnan taakkaa. Kaason ja bestmanin päärooli on auttaa tekemään hääpäivästä niin täydellinen ja unohtumaton kuin vain mahdollista!

Lue myös: Syyshääideoita suureen päivään

Polttarijuhlien suunnittelu

Some figure

Polttarijuhlat ovat yleensä kaason ja bestmanin suunnittelemia, ja he kenties saavat apua morsiusneidoilta ja sulhaspojilta.

Tämä on yksi hauskimmista velvollisuuksista!

Yleensä polttarit ovat yllätys sulhaselle ja/tai morsiamelle. Heidän ei siis tulisi tietää mitään juhlien yksityiskohtia. Pariskunnasta riippuen juhlat voivat olla erilliset tai yhteiset juhlat sekä sulhaselle että morsiamelle.

Tärkein näkökohta polttareiden suunnittelussa on muistaa, mistä morsian tai sulhanen pitävät ja pohtia, mitä he haluaisivat tehdä. Esimerkiksi jos he suosivat rennompia suunnitelmia, voi spa-viikonlopun viettäminen olla täydellinen ajatus. Jos pariskunta puolestaan rakastaa karaokea, voit varata baarin, jossa he voivat laulaa karaokea kaikkien lähimpien ihmisten ja perheenjäsenten kanssa.

Polttareiden suunnittelu voi vaikuttaa hieman stressaavalta, mutta kun juhlat alkavat, tulee se olemaan vaivan arvoista!

Lue myös: Näin syntyy onnellinen avioliitto

Kaason ja bestmanin velvollisuudet hääpäivänä

Kun suuri päivä koittaa, on kaasolla ja bestmanilla yhä velvollisuuksia tehtävänä.

Mitä kaason ja bestmanin siis tulee tarkalleen ottaen tehdä hääpäivänä?

  • Auttaa sulhasta tai morsianta pukeutumisessa. Heitä ei tarvitse auttaa vain pukeutumisessa, vaan myös olla paikalla rohkaisemassa heitä ja auttamassa heitä pysymään rauhallisena.
  • Tulee heidän mukanaan alttarille. Morsiusneidot, sulhaspojat sekä kaaso ja bestman kävelevät tyypillisesti alttarille ennen kuin morsian kävelee sinne.
  • Pitää puhe. Yleensä bestman ja kaaso pitävät puheen vastavihitylle parille häävastaanoton aikana. Tämä puhe voi koostua hauskoista tai tunteellisista pariskuntaan liittyvistä tarinoista tai sydämellisistä onnentoivotuksista. Maljapuheessa pitäisi yleensä myös kiittää pariskuntaa siitä, että he saivat olla osa häitä ja toivottaa heille onnea elämässä avioparina.

Nauti juhlista

Olennaisesti kaasolla ja bestmanilla on velvollisuuksia ja tehtäviä. Toivomme tämän artikkelin auttaneen sinua, mikäli suunnittelet omia häitäsi tai sinut on valittu ottamaan osaa häihin jommassakummassa näistä rooleista.

Muista, että jos sinut on valittu häiden kaasoksi tai bestmaniksi, olet erittäin tärkeä ihminen pariskunnalle. He eivät ainoastaan pidä sinua rakkaana ystävänä, vaan uskovat myös, että voit auttaa heitä pitämään onnistuneet ja onnelliset häät ja että tulet olemaan tärkeä ihminen heidän uudessa elämässään miehenä ja vaimona.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • del Picó Rubio, Jorge. (2009). EL MATRIMONIO RELIGIOSO EN EL RÉGIMEN JURÍDICO CHILENO: EL SISTEMA MATRIMONIAL CONSAGRADO POR EL ARTÍCULO 20 DE LA LEY N° 19.947. Ius et Praxis15(2), 51-77. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-00122009000200003
  • Hipp, R. (2017). Orígenes del matrimonio y de la familia modernos. Revista Austral de Ciencias Sociales, (11), 59-78.
  • Mendoza Ontiveros, Martha Marivel. (2010). El compadrazgo desde la perspectiva antropológica. Alteridades20(40), 141-147. Recuperado en 15 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0188-70172010000200011&lng=es&tlng=es.
  • Osornio, Arturo Miranda, & Cisneros, Héctor Favila. (2012). La comida y su protocolo: Sentido y significado de los modales de mesa entre los otomíes de la comunidad de San Gregorio Macapexco – México. Estudios y perspectivas en turismo21(6) Recuperado en 15 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-17322012000600012&lng=es&tlng=es.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.