Mistä jalkojen kuumotus johtuu?

Jalkojen kuumotus voi johtua lukuisista syistä. Joissakin tapauksissa syynä on vain epäsopivat jalkineet, mutta toisinaan oire liittyy jopa vakaviin terveysongelmiin.
Mistä jalkojen kuumotus johtuu?

Viimeisin päivitys: 20 toukokuuta, 2022

Jalkojen kuumotus on suhteellisen yleinen vaiva. Joskus sen yhteydessä esiintyy kihelmöintiä, puutuneisuutta ja myös kipua. Se on kuitenkin oire, johon tulisi kiinnittää huomiota. Se ei aina merkitse vakavaa terveysongelmaa, mutta sitä ei tulisi myöskään sivuuttaa.

Syyt jalkojen kuumotukseen ovat moninaiset. Usein se johtuu ongelmasta jalkojen hermoissa. Muut mahdolliset aiheuttajat tulisi kuitenkin myös sulkea pois. Jalkojen kuumotus ei joka tapauksessa ole normaalia.

Jos jalkojasi kuumottaa, kysy asiasta lääkäriltä. Ensimmäinen ohje on pelkkä kenkien vaihtaminen lievissä tapauksissa, tai sitten lääkäri lähettää hermoston tai verenkiertojärjestelmän tutkimuksiin, jos hän epäilee jotain vakavampaa.

Jalkojen kuumotus

Kuumotuksen tunne on yleensä jalkapohjissa, mutta se voi tuntua myös jalkaterän takana ja jopa nilkoissa asti. Toisinaan tunne ulottuu niinkin pitkälle kuin säären takaosaan.

Useimmiten kuumottavalla alueella tuntuu myös kihelmöintiä tai ikään kuin neulojen pistelyä. Tuntemus muuttuu niin sietämättömäksi, että jalkoja on pakko lepuuttaa kylmällä pinnalla.

Joskus tuntemus on ohimenevä ja tilapäinen, mutta toisinaan siitä tulee toistuva vaiva. Jälkimmäinen tilanne on oire Grierson-Gopalanin syndroomasta eli polttavien jalkojen oireyhtymästä. Yksi erottavista piirteistä on se, että tunne pahenee iltaisin ja helpottuu päiväsaikaan.

Jalkojen kuumotus on yleensä pahempaa illalla.
Kipu, kuumotus, pistely ja kihelmöinti jalkaterissä sekoitetaan usein keskenään.

Mistä jalkojen kuumotus johtuu?

Merkittävimmät syyt jalkojen kuumotukseen ovat seuraavat:

 • Perifeerinen neuropatia: Tässä vaivassa hermosäikeet ovat vaurioituneet, joten vähänkin intensiivisempi liikkuminen aiheuttaa kuumuutta ja kipua. Useimmiten sen yhteydessä ilmenee myös puutuneisuutta ja kihelmöintiä.
 • Verenkierto-ongelmat: Jalat kuumottavat silloin, kun punasolujen tuotanto on lisääntynyt. Tämä saa veren paksuuntumaan, mikä aiheuttaa lämpöä, erityisesti nukkumaan mennessä.
 • Iho-ongelmat: Joskus kuumotus ei ole peräisin kehon sisältä, vaan jostakin iho-ongelmasta, kuten ihottumasta, sienestä tai allergioista. Tällöin oireen yhteydessä esiintyy rakkoja, haavaumia, punoitusta tai muita merkkejä iholla.
 • B-vitamiinien puute: Lääkärit uskovat, että B12-, B3-, B1- ja B6-vitamiinien puutos on yksi yleisimpiä syitä jalkojen kuumotukseen johtuen siihen liittyvästä aineenvaihdunnan muutoksesta.

Kaikki nämä syyt voivat olla ensisijaisia tai toissijaisia. Toisin sanoen ne ovat joko kyseisen ongelman suora syy tai sitten seurausta alla piilevästä sairaudesta. Esimerkiksi diabetes on usein syynä perifeeriseen neuropatiaan.

Monet sairaudet voivat aiheuttaa jalkojen kuumotusta.
Perifeerinen neuropatia vaatii välitöntä lääkärin arviota vakavien ja pitkäaikaisten haittojen välttämiseksi.

Muita syitä

Jalkojen kuumotukseen on muitakin syitä, vaikkakin ne ovat vähemmän yleisiä kuin yllä mainitut. Niitä voivat olla esimerkksi seuraavat:

 • Hormonaaliset muutokset: Muutamia päiviä ennen kuukautisia ja kuukautisten aikana naiset voivat tuntea lämpöä jaloissaan.
 • Neurologiset ongelmat: Selkärangan tai selkäytimen sairaudet aiheuttavat kuumuuden tunnetta jalkaterissä. Yleensä niiden yhteydessä esiintyy myös kipua ihossa.
 • Plantaarifaskiitti: Faskiitti on tulehdusta faskioissa, kudoksessa, joka ulottuu jalkapohjassa kantapäästä varpaisiin. Vaiva aiheuttaa kuumotusta ja epämukavuutta kävellessä tai juostessa.
 • Infektiot: Elimistöön tunkeutuneet mikro-organismit, jotka aiheuttavat tulehdusta ääreishermoissa, aiheuttavat kipua, kihelmöintiä ja kuumotusta kyseisellä alueella. Tätä ilmenee herpes zosterin, mononukleoosin ja Guillain-Barrén oireyhtymän tapauksessa.
 • Nilkkakanavaoireyhtymä: Tässä vaivassa säärihermo on puristunut tarsaalitunnelin alueella jalkapohjassa.
 • Gitelmanin oireyhtymä: Tämä johtuu alhaisesta magnesium- ja kaliumpitoisuudesta.

Jalkojen kuumotus vaatii aina lääkärin arviota

Jalkojen kuumotus voi johtua monista eri syistä. Juuri tämän vuoksi on erittäin tärkeää kääntyä lääkärin puoleen tämän ärsyttävän vaivan syyn selvittämiseksi.

Lääkäri lähettää tarvittaessa täydentäviin tutkimuksiin ja aloittaa asianmukaisen hoidon. Jos syy on vähäinen, pieni elintapojen muutos voi kenties ratkaista ongelman.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ibarra, C. T., Rocha, J. D. J., Hernández, R., Nieves, R. E., & Leyva, R. (2012). Prevalencia de neuropatía periférica en diabéticos tipo 2 en el primer nivel de atención. Revista médica de Chile, 140(9), 1126-1131.
 • Arasanz, M. B., Armant, F. B., Buil, A. A., & Muñoz, G. T. (2009). Vitamina B12 y dieta vegetariana. SEMERGEN-Medicina de Familia, 35(8), 412-414.
 • Batista Moliner, R., & Serrano Verdura, C. (1997). Atención al paciente con neuropatía epidémica: Consideraciones sobre el diagnóstico y el seguimiento. Revista Cubana de Medicina General Integral, 13(3), 238-248.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.