Guillain-Barrén oireyhtymän hoito

28 tammikuu, 2019
Guillain-Barrén oireyhtymä on maailman yleisin myeliinikatoa aiheuttavan neuropatian muoto.
 

Guillain-Barrén oireyhtymä on polyneuropatia, joka aiheuttaa lihasten heikkoutta ja raajojen kihelmöintiä. Oireyhtymän aiheuttama myeliinituppien väheneminen (tunnetaan myös demyelinisaationa) on autoimmuuniongelma. Oireet alkavat jalkojen heikkoutena, joka etenee sitten ylävartaloon.

Oireyhtymän tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta sen uskotaan olevan seurausta jostakin ihmisen aiemmin sairastamasta virus- tai bakteeri-infektiosta.

Guillain-Barrén oireyhtymä voi puhjeta kaiken ikäisille, mutta yleisempi se on miehillä ja nuorilla aikuisilla.

Tarkempaa tietoa Guillain-Barrén oireyhtymästä

Guillain-Barrén oireyhtymän yksi oire on yleinen heikkous

Oireyhtymän syy on elimistön immuunijärjestelmän hyökkäys kehon omia hermoja vastaan. On tärkeää, että potilas menee välittömästi lääkäriin, sillä oireet voivat pahentua hyvin nopeasti ja johtaa pahimmassa tapauksessa jopa halvaukseen. Oireisiin kuuluvat mm. seuraavat:

 • Heikkous jaloissa, joka leviää sitten kehon yläosaan
 • Pistely tai puutuminen ranteissa, nilkoissa sormissa tai varpaissa
 • Vaikeudet kävellä
 • Vaikeudet liikuttaa silmiä tai kasvojen lihaksia
 • Voimakas ja jatkuva kipu
 • Hengitysvaikeudet
 • Korkea tai matala verenpaine
 
 • Nopeutunut sydämensyke
 • Virtsarakon toimintahäiriöt

Oireet ovat pahimmillaan yleensä kahden tai neljän viikon kuluttua oireiden alkamisesta.

Noin kahdeksan viikon kuluttua oireyhtymän ilmaantumisesta oireet alkavat poistua. Suunnilleen 30 % potilaista saa oireita uudelleen joitakin vuosia myöhemmin. On tärkeää huomioida, että hoito voi auttaa potilaita tokenemaan paljon nopeammin.

Guillain-Barrén oireyhtymän diagnosoiminen

Lääkäri diagnosoi oireyhtymän

Oireyhtymän oireet ja merkit voivat olla vaihtelevia. Tästä syystä, joissakin harvoissa tapauksissa, Guillain-Barrén oireyhtymää voi olla vaikea diagnosoida sen ensimmäisessä vaiheessa.

Sairauden diagnosointi alkaa lääkärin tekemällä tarkastuksella, potilaan haastattelulla ja sairaushistorian selvittämisellä.

Sitten lääkäri ohjaa tarkempiin kokeisiin tai tutkimuksiin. Tässä tapauksessa neurologinen koe on erittäin hyödyllinen; sillä voidaan havaita mahdollinen refleksien puuttuminen.

Guillain-Barrén oireyhtymän hoito

Guillain-Barrén oireyhtymä
 

Ensimmäinen toimenpide diagnoosin jälkeen on potilaan ottaminen sairaalaan, sillä oireiden nopea eteneminen voi vaikuttaa hengityselimistön lihaksiin ja aiheuttaa näin kuoleman.

Guillain-Barrén oireyhtymän hoito perustuu potilaan elintoimintojen tukemiseen ja valvomiseen:

 • Hengitys
 • Sydämen toiminta (rytmihäiriöiden tai muiden komplikaatioiden varalta)
 • Verenpaine (korkean tai alhaisen verenpaineen varalta)

Guillain-Barrén oireyhtymän hoito käsittää myös plasmanvaihtohoidon ja immunoglobuliinihoidon (vasta-aineiden antamisen suonensisäisesti).

Lisäksi potilaat tarvitsevat fysioterapiaa lihasten voiman ylläpitämiseksi ja vahvistamiseksi, ja heille saatetaan antaa lääkkeitä kivun lievittämiseksi ja verihyytymien ehkäisemiseksi.