Logo image
Logo image

Millaisia hedelmiä kesällä kannattaa syödä?

3 minuuttia
Jos pidät hedelmistä ja vihanneksista, tämä artikkeli saattaa kiinnostaa sinua. Kerromme siinä, millaisia hedelmiä kesällä kannattaa syödä.
Millaisia hedelmiä kesällä kannattaa syödä?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Hedelmät ja vihannekset ovat ehdottoman tärkeitä tasapainoisessa ruokavaliossa, koska ne sisältävät kehon tarvitsemia mikroravintoaineita ja antioksidantteja. Nämä kumpikin voivat auttaa pienentämään monitekijäisten sairauksien riskiä. Tässä artikkelissa kerromme, millaisia hedelmiä erityisesti kesällä kannattaa syödä.

Kauden hedelmien syöminen on erittäin terveellinen tottumus. Se on erityisen hyväksi silloin, kun hedelmät syödään suoraan puusta niiden ollessa täydellisen kypsiä, koska tässä vaiheessa ne ovat maukkaimmillaan ja sisältävät myös enemmän ravintoaineita. Nämä ravintoaineet auttavat suorittamaan elimistössä sellaisia toimintoja, jotka ovat hyväksi terveydelle.

Millaisia hedelmiä kesällä kannattaa syödä?

Kerromme seuraavaksi kolmesta hedelmästä ja niiden terveyshyödyistä. Näitä hedelmiä kannattaa syödä erityisesti kesällä!

1. Marjat

Nämä ovat parhaimmillaan kesällä ja niissä on runsaasti antioksidantteja. Niiden sisältämät antosyaniinit voivat pienentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, kuten osoitetaan Molecular Aspects of Medicine -lehden tutkimuksessa.

Marjoissa on myös voimakkaita antioksidantteja, kuten C-vitamiinia. Tätä ravintoaineitta tarvitaan kollageenin muodostumiseen, joka on kehon kaikkein yleisin proteiini, sekä immuunijärjestelmän toimintaan. C-vitamiinin säännöllinen syönti voi vähentää flunssia.

Marjat ovat kiistatta myös monipuolisia. Niitä voi syödä sellaisenaan välipalana tai lisätä jälkiruokiin. Niitä voi myös pakastaa ja käyttää smoothieiden valmistukseen tai lisätä tuoreena pirtelöihin. Pidä kuitenkin mielessä, että niitä kannattaa nauttia aina luontaisessa muodossaan, sillä se on ainoa keino hyötyä niiden kuitupitoisuudesta.

Some figure
Marjat kannattaa syödä tuoreena, koska niissä on tällöin runsaasti kuitua.

Käy lukemassa myös: Tulisiko hedelmät syödä kuorineen vai ilman kuoria?

2. Cantaloupe- ja vesimeloni

Näiden melonien koostumuksesta iso osa on vettä. Tästä syystä ne sopivat erinomaisesti nestevajeen ehkäisyyn.

Kuten luultavasti muistat, nestevaje on äärimmäisen vaarallinen tila, erityisesti kesäaikaan. Se on todistetusti kohtalokas iäkkäillä ihmisillä, mutta lämpöaalto voi tietysti aiheuttaa vahinkoa nuorellekin.

Tästä syystä runsaan vedenjuonnin ohessa kannattaa syödä myös riittävästi sellaisia hedelmiä, jotka sisältävät pääasiassa vettä. Cantaloupemeloni ja vesimeloni ovat erinomaisia vaihtoehtoja tähän tarkoitukseen, mutta ne ovat paljon muutakin kuin vain nesteyttäviä hedelmiä: ne pitävät sisällään myös antioksidantteja, joita tarvitaan monitekijäisten sairauksien ehkäisyyn.

Tällaiset hedelmät sopivat raikkautensa vuoksi ihanteellisesti osaksi mitä tahansa välipalaa. Niitä voi nauttia myös jälkiruokana raskaan aterian jälkeen ruoansulatuksen parantamiseen.

Diabeetikkojen tai muista metabolisista ongelmista kärsivien ihmisten ei kuitenkaan tule syödä niitä, sillä runsaan fruktoosipitoisuutensa vuoksi ne voivat olla haitaksi suurina määrinä.

Käy lukemassa myös: Onko olemassa hedelmiä, joiden avulla voi laihtua?

3. Millaisia hedelmiä kesällä kannattaa syödä: persikat

Tämä on yksi lasten suosikkihedelmistä johtuen sen makeasta mausta ja koostumuksesta. Se on itse asiassa yksi kaikenikäisten ihmisten lempihedelmistä, vaikkakin jotkut ovat allergisia sen kuorelle.

Voprosy Pitaniia -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan persikat sisältävät merkittäviä määriä sokeria ja beetakaroteenia. Beetakaroteenilla on merkittävä antioksidanttinen vaikutus ja sitä tarvitaan silmänpohjan ikärappeuman sekä muiden näköongelmien ehkäisyyn. Se voi auttaa jopa suojautumaan tulehduksellisilta maksasairauksilta.

Persikat kannattaa mieluiten syödä kokonaisina, koska tällöin ne sisältävät eniten kuitua. Kuitu taas voi auttaa vähentämään suolistohäiriöitä, kuten ummetusta. Niitä voi kuitenkin lisätä silloin tällöin myös pirtelöön antamaan hieman makua ja väriä.

Vältä aina sokeriliemessä myytäviä säilykehedelmiä. Tällaisessa säilöntämenetelmässä käytetään paljon sokeria, joka voi olla haitallista aineenvaihduntaterveydelle.

Some figure
Vesimeloni sisältää runsaasti vettä ja auttaa ylläpitämään nestetasapainoa kesällä.

Syö enemmän hedelmiä kesällä!

Kuten näet, hedelmien syöminen on erittäin tärkeää, erityisesti kesäaikaan. Tästä syystä suosittelemme ottamaan yllä mainitut kolme hedelmää osaksi ruokavaliotasi. Tämä on loistava keino saada hieman lisää välttämättömiä ravintoaineita!

Muista, että hedelmät kannattaa mieluiten aina syödä kokonaisina ja tuoreina. Tämä on ainoa keino saada niiden ravinteet ja ehkäistä verensokeripiikkejä, jotka saattaisivat olla haitaksi haimalle. Toisinaan voit kuitenkin myös soseuttaa niitä ja makeuttaa tällä soseella jälkiruoat sokerin sijaan.

Tasapainoinen ruokavalio on erittäin tärkeä asia, ja siihen kuuluvat myös hedelmät. Pyri syömään erityisesti paikallisia kauden hedelmiä; tämä on paras keino hyödyntää niiden aistivaraiset ominaisuudet.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Alajil O, Sagar V, et al. Nutritional and Phytochemical traits of apricots (Prunus Armeniaca L.) for application in nutraceutical and health industry. Foods. Junio 2021. 10 (6): 1344.
 • Bucher A., White N., Vitamin C in the prevention and treatment of the common cold. Am J Lifestyle Med, 2016. 10 (3): 181-183.
 • Cassidy A., Berry anthocyanin intake and cardiovascular health. Mol Aspects Med, 2018. 61: 76-82.
 • Huijskens M, Walczak M, et al. Technical advance: ascorbic acid induces development of double.positive T cells from human hematopoietic stem cells in the absence of stroll cells. Journal of Leukocite Biology. Diciembre 2014. 96 (6): 1165-75.
 • Jansen, Rick J., et al. “Los nutrientes obtenidos al consumir frutas y verduras reducen el riesgo de cáncer de páncreas.” J Gastrointest Cancer 44.2 (2013): 152-161.
 • Khomich LM., Perova IB., Eller KI., Peach juice puree nutritional profile. Vopr Pitan, 2019. 88 (6): 100-109.
 • Kontoghiorghes G, Kolnagou A, et al. Trying to solve the puzzle of the interaction of ascorbic acid and iron: redox, chelation and therapeutic implications. Medicines. Agosto 2020. 7 (8): 45.
 • Lattimer J, Haub M, et al. Effects of dietary fiber and its components on metabolic health. Nutrients. Diciembre 2010. 2 (12): 1266-1289.
 • Lázaro, M. Alergia al melocoton: estudio epidemiologico, clinico e inmunologico. Diss. Universidad de Salamanca, 1997.
 • Mawa S, Husain K, et al. Ficus carica L (Moraceae): phytochemistry, traditional uses and biological activities. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. 2013:974256.
 • Miller HJ., Dehydration in the older adult. J Gerontol Nurs, 2015. 41 (9): 8-13.
 • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Potasio. Marzo 2019. U. S. Department of Health and Human Services.
 • Olagnero, Gabriela, et al. “Alimentos funcionales: fibra, prebióticos, probióticos y simbióticos.” Diaeta 25.121 (2007): 20-33.
 • Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). Bueno para ti, beneficios para la salud y la nutrición.
 • Peiro, Pablo Saz, María Ortiz Lucas, and Shila Saz Tejero. “Cuidados en el estreñimiento.” Medicina naturista 4.2 (2010): 15-22.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.