Miksi ruskea rasvakudos on tärkeää terveydelle?

Ruskean rasvakudoksen toimintaa koskeva tieteellinen tutkimus on tuottanut mielenkiintoisia tuloksia viime vuosina. Siksi se liitetään nyt laihtumiseen ja muihin kehon tärkeisiin prosesseihin.
Miksi ruskea rasvakudos on tärkeää terveydelle?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ruskea rasvakudos on rasvaa, joka aktivoituu kehossa, kun tunnemme olomme kylmäksi. Toisin kuin valkoisella tai keltaisella rasvakudoksella, jonka tehtävä on pääasiassa energian varastointi, ruskealla rasvakudoksella on merkittäviä terveysvaikutuksia.

Sitä esiintyy pääasiassa perikardiaalisilla ja supraklavikulaarisilla alueilla sekä elinten, kuten haiman ja munuaisten, ympärillä. Se on metabolisesti aktiivinen kudos, jonka koostumuksessa on suuri määrä mitokondrioita. Sen pääasiallinen tehtävä on lämmönsäätely, ja pienillä lapsilla sen toiminta on erityisen tärkeää.

Ruskean rasvakudoksen aktivointi

Kun tunnemme olomme kylmäksi, poltamme enemmän rasvaa lämmön tuottamiseksi. Tämä johtuu erityisesti ruskean rasvakudoksen stimulaatiosta. Liikunta näyttää myös aktivoivan tämän tyyppistä rasvaa, mikä vaikuttaa valkoisen rasvakudoksen poistumiseen.

Ryhmä tutkijoita löysi positiivisen suhteen melatoniinin saannin ja ruskean rasvan lisääntymisen välillä. Vuonna 2018 julkaistun tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että tämän hormonin ottaminen voi osoittautua tehokkaaksi painonhallintamekanismiksi stimuloimalla metabolisesti aktiivista ruskeaa rasvakudosta.

Tältä osin tutkimuksia on kuitenkin suoritettu vasta eläimillä. Tämä tarkoittaa, että tehdyt johtopäätökset eivät ole täysin ekstrapoloitavissa ihmisiin. Asiantuntijat kuitenkin väittävät, että ruskean rasvakudoksen, laihtumisen ja verensokerin säätelyn välillä voi olla läheinen yhteys.

Tämän rasvakudoksen jakautuminen ei kuitenkaan ole homogeenista yksilöiden välillä, ja myös sukupuolten välillä on eroja. Advances in Experimental Medicine and Biology -lehden artikkelin mukaan naisilla näyttää olevan enemmän tätä kudosta.

Ruskea rasvakudos.
Vaikka asiaa tutkitaan edelleen, asiantuntijat yhdistävät ruskean rasvakudoksen laihtumiseen.

Termogeneesi

Ruskeassa rasvakudoksessa tapahtuvan termogeneesiprosessin tehtävänä on tuottaa lämpöä, kun keho havaitsee lämpötilan laskevan. Tätä tarkoitusta varten triglyseridejä ja glukoosia käytetään proteiinivälitteisessä metabolisessa reaktiossa.

Siksi kehon ruskean rasvan määrän ja energiankulutuksen välillä on positiivinen suhde. Tämän kudoksen aktivointi voi johtaa jopa 5 % lepoenergian kulutukseen, mikä voi merkitä energiantarpeen kasvua 100 kcal.

Elimet, jotka ovat vastuussa tämän kudoksen aktivaation välittämisestä, ovat sydän peptidien erittymisen kautta, lihakset myokiiniksi kutsuttujen hormonien avulla sekä hermosto katekoliamiinien erityksen ansiosta.

Ravitsemus ja ruskea rasvakudos

Jotkut elintarvikkeissa olevat aktiiviset yhdisteet voivat liittyä kehon ruskean rasvan määrään ja sen aineenvaihduntakapasiteettiin. Kapsaisiini, resveratroli, kurkumiini ja vihreä tee näyttävät voivan stimuloida tämän tyyppistä ruskeaa rasvakudosta, samoin kuin konjugoidut linolihapot.

Tämä voi olla syy siihen, miksi näitä ravinteita sisältävien elintarvikkeiden säännöllinen nauttiminen liittyy painonpudotukseen vuonna 2017 julkaistun tutkimuksen mukaan. Todisteet tästä eivät kuitenkaan ole vahvoja, ja tarvitaan lisää ihmisillä suoritettuja kokeita näiden vahvistamiseksi.

Ruskea rasvakudos aktivoituu vihreää teetä juomalla.
Vihreä tee sekä muut aineet, kuten kapsaisiini ja resveratroli, liittyvät ruskean rasvakudoksen stimulaatioon.

Ruskea rasvakudos, metabolisesti aktiivinen kudos

Ruskea rasvakudos, toisin kuin valkoinen tai keltainen, on metabolisesti aktiivinen kudos. Sillä on rooli kehon lämmönsäätelyssä ja se alkaa toimia, kun keho aistii kylmyyden.

Tämä aktivointi lisää merkittävästi aineenvaihduntakulutukseen levossa, mikä voi johtaa laihtumiseen tuhoamalla valkoista rasvakudosta. Melatoniinin ja tiettyjen aktiivisten yhdisteiden vaikutuksia ruokaan ruskeassa rasvakudoksessa tutkitaan parhaillaan.

Tiettyjen aineiden nauttiminen voi jossain määrin lisätä melatoniinin osuutta kehossa. Se voi jopa parantaa aineenvaihduntaa. Samaan aikaan liikunta edistää tämän kudoksen toimintojen stimulointia, lisää energiankulutusta ja siten maksimoi painonpudotuksen.

Lopuksi on tärkeää huomata, että tätä rasvaa on enemmän vastasyntyneillä kuin aikuisilla. Myös sukupuolten välillä on eroja, koska sitä näyttää esiintyvän enemmän naisilla kuin miehillä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fernández Vázquez G., Reiter RJ., Agil A., Melatonin increases brown adipose tissue mas and function in zucker diabetic fatty rats: implications for obesity control. J Pineal Res, 2018.
  • Bredella MA., Sex differences in body composition. Adv Exp Med Biol, 2017. 1043: 9-27.
  • Okla M., Kim J., Koehler K., Chung S., Dietary factors promoting brown and beige fat development and thermogenesis. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 473-483.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.