Melatoniinin rooli ylipainon hallinnassa

Melatoniinilla on merkittävä rooli ylipainon hallinnassa, osittain siitä syystä että se lisää elimistön termogeenistä kapasiteettia. Jatka lukemista, niin saat tietää kuinka tämä hormonilisä voi auttaa sinua painonpudotusprosessissa.
Melatoniinin rooli ylipainon hallinnassa
Daniel Baldó Vela

Kirjoittanut ja tarkastanut sairaanhoitaja Daniel Baldó Vela.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ylipaino voidaan yleisesti määritellä liialliseksi rasvan määräksi kehossa, joka vastaa positiiviseen energiatasapainoon. Sen alkuperä on löydettävissä monien, monimutkaisten tekijöiden verkostosta, johon liittyy ihmisen fyysiset, psykologiset ja sosiaaliset tekijät. Mutta tiedätkö, mikä on melatoniinin rooli ylipainon hallinnassa?

Suurin osa ylipainoisista ihmisistä kärsii myös sisäisestä epätasapainosta, jonka aiheuttaa pääosin nukkumiseen liittyvät ongelmat, mikä tarkoittaa sitä että se saa aikaan rasvan määrän kerääntymistä kehossa. Vaikuttaa siltä, että unen laadun parantaminen on olennaisessa osassa, ja melatoniinilla on tässä mielessä tärkeä rooli.

Uni ja ylipaino

Melatoniinin rooli ylipainon hallinnassa on merkittävä.

Uni on olennainen prosessi solujen energiavarastojen uudelleen täyttämisessä sekä keskushermoston ja muiden kehon kudosten homeostasian ylläpitämisessä. Kummatkin tehtävät ovat tärkeitä varmistamaan elimistön kunnollisen toiminnan ja sitä myöten ylläpitämään sopivaa kehon koostumusta.

Tässä mielessä monet ylipainoiset ihmiset menevät myöhään nukkumaan eivätkä saa hyviä yöunia. Tämä saa heidät tuntemaan olonsa väsyneeksi päivisin. Energian puutteen seurauksena he syövät enemmän saadakseen energiaa ja liikkuvat vähemmän säästääkseen energiaa.

Elimistö tarvitsee energiaa suorittaakseen vitaalitoimintojaan. Kun energiaa ei ole saatu tarpeeksi nukkumalla, alamme syömään enemmän sekä liikkumaan vähemmän.

Samalla ylipainoisen ihmisen kehon tila saa myös syömään huonommin. Unen puute tuottaa suurta epämukavuuden tunnetta, ja se saa ihmisen turvautumaan miellyttävimpään tuntemaansa ärsykkeeseen: rasvan, suolan ja sokerin yhdistelmään. Tätä yhdistelmää kutsutaan myös “roskaruuaksi”.

Roskaruoka on yksi suurimmista mielihyvän tuottajista, koska se vapauttaa dopamiinia.

Kaikki edellä mainittu saa aikaan sen, että henkilö on päivän päätteeksi täynnä energiaa ja hänen pitää odottaa pitempään päästääkseen nukkumaan. Kaiken yllä mainitun lisäksi tämä myös lisää todennäköisyyttä turvautua roskaruokaan viihdyttääkseen itseään. Tämä lievittää epämukavuuden tunnetta, joka johtuu tylsyydestä ja siitä kun kaikki muut ovat jo nukkumassa.

Melatoniinin rooli ylipainon hallinnassa

Melatoniini on hormoni, jota keho syntetisoi ja jonka pääasiallinen tarkoitus on säädellä unen ja hereillä olon sykliä. Toisin sanoen tämä hormoni määrittää sen, milloin olemme hereillä ja milloin nukumme. Valo säätelee tätä hormonia, joten jos se ei reagoi luonnollisen valon ärsykkeeseen, se muuttaa koko sisäistä toimintaa.

Kuten olemme tässä artikkelissa todenneet, ylipainoisilla ihmisillä voi olla vaikeuksia ylläpitää laadukasta yöunta, joka merkitsee sitä että ihmisen vuorokausirytmi on muuttunu ja se myös vahvistaa tätä muutosta. Tästä syystä hyvien nukkumiseen liittyvien hygieenisten tapojen lisäksi melatoniinilisä tulee olemaan merkittävässä roolissa.

Vuonna 2018 espanjalainen tutkijaryhmä julkaisi elämillä tehdyn tutkimuksen siitä, miten jatkuvasti annettu melatoniinilisä edisti valkoisen rasvan muuttumista beigeksi rasvakudokseksi – tarkoittaen rasvanpolttoa – sekä lisäsi ruskean rasvan termogeenistä aktiivisuutta. Tämän tutkimuksen tulokset on julkaistu Journal of Pineal Research -julkaisussa.

Melatoniinilisä auttaa lisäämään elimistön termogeenistä kapasiteettia jopa silloin, kun fyysinen aktiivisuus tai ruuan syöminen ei ole muuttunut.

Melatoniinilisä

Melatoniinilisä auttaa edistämään elimistön termogeenistä aktiivisuutta.

Melatoniinilisää voi ottaa kaksi milligrammaa pitkään hormonia vapauttavien tablettien muodossa. Ihanteellisinta melatoniinilisää olisi ottaa kaksi-kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa. Tämä voi kuitenkin vaihdella yksilökohtaisesti.

Viimeaikainen tutkimus on kuitenkin osoittanut, että korkeampi annosmäärä on todettu tehokkaammaksi. Yli 100 milligramman annoskoot ovat osoittaneet positiivisia tuloksia, poislukien haittavaikutukset. Näin todetaan European Journal of Clinical Pharmacology -julkaisun artikkelissa.

Oli tilanne millainen tahansa, aihealueen asiantuntijan tulee aina ohjata oikeanlaiseen melatoniinilisän käyttöön. Asiantuntija myös määrittää optimaalisen annoskoon, säätää sen sopivimminan sulamisajan sekä arvioi mahdolliset vaikutukset muun lääkityksen kanssa.

Lopuksi voidaan todeta, että melatoniinin rooli ylipainon hallinnassa vaikuttaa lupaavalta. Asiantuntijan tulee kuitenkin aina olla vastuussa melatoniinilisän määräämisestä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fernández Vázquez, G., Reiter, R.J. & Agil, A. (2018). Melatonin increases brown adipose tissue mass and function in Zücker diabetic fatty rats: implications for obesity control. Journal of pineal research, 64(4). Consultado el 10/01/2020. Recuperado de: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jpi.12472#accessDenialLayout
  • Groth Harpsoe N., Holst Andersen LP., Gogenur I., Rosenberg J., Clinical pharmacokinetics of melatonin: a systematic review. Eur J Clin Pharmacol, 2015. 71 (8): 901-9.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.