Konjugoituneiden linolihappojen terveyshyödyt

Konjugoituneiden linolihappojen on osoitettu auttavan vähentämään kehon rasvapitoisuutta lukuisissa eläin- ja ihmiskokeissa. Lue lisää niiden terveyshyödyistä alla!
Konjugoituneiden linolihappojen terveyshyödyt

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Konjugoituneet linolihapot ovat hieman muunneltuja välttämättömiä rasvahappoja. Ne tuovat monia terveyshyötyjä keholle, varsinkin kun on kyse ruokahalun säätelemisestä.

Tästä huolimatta on tehty useita väitteitä niiden ravinto-ominaisuuksista, joita ei ole vielä täysin demonstroitu. Niiden riittävä turvallisuuden arviointi kuluttajaa kohtaan on vielä välttämätöntä. Muutoin ne saattavat johtaa ei-toivottuihin sivuvaikutuksiin ajan kuluessa.

Tutkimme alla niitä tarkemmin.

Konjugoituneiden linolihappojen terveyshyödyt

Pellavansiemenöljy

Konjugoituneiden linolihappojen viime vuosien aikana herättämä kiinnostus johtuu niiden sisältämistä terveysominaisuuksista. Ne voivat parantaa sydän- ja verisuonijärjestelmän ongelmia ja ne toimivat myös syöpää ehkäisevinä. Tässä myös muita linolihappojen tuomia terveyshyötyjä:

Katsotaan nyt tarkemmin konjugoituneiden linolihappojen vaikutuksia:

Konjugoituneet linolihapot voivat ehkäistä diabetesta

Niiden diabeteksen suhteen tuomista vaikutuksista on tehty lukuisia tutkimuksia, jotka todistivat, että konjugoituneet linolihapot käyttävät tiettyjen lääkkeiden kanssa samankaltaista aktiviteettia kyseistä sairautta vastaan.

2-tyypin diabeteksesta kärsiville potilaille tehdyt kliiniset kokeet paljastivat myös, että konjugoituneiden linolihappojen nauttiminen johtaa glukoosin, leptiinin, kehonmassaindeksin ja painon merkittävään laskuun.

Antiadipogeeninen vaikutus

Konjugoituneet linolihapot voivat auttaa kehon rasvan polttamisessa.

Eläinten ja ihmisten kohdalla on tällä hetkellä käynnissä monia tutkimuksia, jotka osoittavat konjugoituneiden linolihappojen vähentävän kehon rasvapitoisuutta.

Tämä painon väheneminen avaa mahdollisuuden käyttää kyseistä rasvahappoa hyödyllisenä tuotteena liikalihavuuden ehkäisemisessä ja hoitamisessa. Sen vaikutus ihmisiin luo kuitenkin monia ristiriitoja. Tämä johtuu siitä, että kehon rasvapitoisuudessa ei tapahtunut mitään merkittäviä muutoksia, kun sitä kokeiltiin paino-ongelmista kärsivillä ihmisillä.

Konjugoituneiden linolihappojen toiminta kehon rasvapitoisuuden määrään nähden vaikuttaa olevan selitettävissä energiatasapainon muokkaamisen avulla. On mahdollista, että nämä hapot vähentävät ruoan syöntiä, lisäävät energian kulutusta ja tekevät kummatkin ilmiöt jopa samaan aikaan.

Immuunijärjestelmän parantaminen

Tämä on yksi viimeisimpänä havaituista terveyshyödyistä. Sen tukemiseen ei kuitenkaan ole vielä riittävästi tutkimuksia. Tutkijat huomasivat kuitenkin, että tämä aine lisää tiettyjä immunoglobuliineja. Nämä solut tunnistavat vieraat aineet tai antigeenit. Nämä tulokset saavat meidät myös näkemään vilaukselta tämän rasvahapon hyödyllisyyden tiettyjen ruoka-allergioiden ehkäisyssä ja hoitamisessa.

Antikarsinogeeni

Tämä ominaisuus saattaa olla kaikista eniten tutkittu. Tutkijat eivät tee kokeellisia tutkimuksia ainoastaan eläimillä, vaan myös ihmisillä. Rintasyövän ehkäisyssä saadut tulokset ovat parempia verrattaessa konjugoitua linolihappoa muihin samankaltaisiin yhdisteisiin. Tämä tarkoittaa sitä, että se voi olla tehokas rintasyövän ehkäisyssä auttamisessa.

Antioksidanttinen vaikutus, immuunijärjestelmän parantuminen sekä angiogeneesin ja metastaasin torjunta yhdessä apoptoosin (solukuolema) lisääntymisen kanssa voivat olla tämän syöpää estävän vaikutuksen mekanismeja.

Konjugoituneiden linolihappojen terveysominaisuudet luiden mineralisoinnin kannalta

Konjugoituneiden linolihappojen kasa.

On myös tutkimuksia, jotka osoittavat tämän aineen mahdollisen roolin sarkopenian ja osteoporoosin ehkäisyssä.

Jos ihmiskokeet vahvistavat alustavat eläinkokeissa saadut tulokset, tulee konjugoituneista linolihapoista ehdottomasti suositumpia! Ihmiskokeita täytyy tehdä kuitenkin vielä useampia ennen kuin tutkijat voivat vahvistaa nämä hyödyt.

Yhteenveto

Konjugoituneet linolihapot tarjoavat monia terveyshyötyjä keholle. Kuten sanoimme aikaisemmin, monet niiden ominaisuuksista ovat kuitenkin yhä tarkkailun alaisina.

Tulee muistaa, että konjugoituneita linolihappoja ei saa käyttää korvikkeena millekään muulle lääkärin suunnittelemalle hoidolle. Keskustele niiden käytöstä siis farmaseutin tai lääkärin kanssa ennen kuin aloitat hoidon. Niiden vääränlaisella käytöllä voi olla vakavat seuraukset.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hartigh LJ., Conjugated linoleic acid effects on cáncer, obesity and aterosclerosis: a review of pre clinical and human trials with current perspectives. Nutrients, 2019.
  • Kanter JE., Goodspeed L., Wang S., Kramer F., et al., 10,12 conjugated linoleic acid driven weight los is protective against aterosclerosis in mice and is associated with alternative macrophage enrichment in perivascular adipose tissue. Nutrients, 2018.
  • Kadirareddy RH., Ghanta Vemuri S., Devi Palempalli UM., Probiotic conjugated linoleic acid mediated apoptosis in breast cáncer cells by downregulation of NFkB. Asian Pac J Cancer Prev, 2016. 17 (7): 3395-403.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.