Logo image
Logo image

Miksi polvemme naksuvat?

2 minuuttia
Jos polvesi naksuvat usein, voi se olla merkki nivelrikosta. On tärkeää käydä lääkärissä tai fysioterapeutilla syyn selvittämiseksi ja hoitamiseksi.
Miksi polvemme naksuvat?
Viimeisin päivitys: 16 huhtikuuta, 2022

Polvet ovat yksi kehon tärkeimmistä nivelistä. Tämä ei johdu vain siitä, että niiden avulla voimme esimerkiksi kävellä, vaan ne tukevat myös koko painoamme. Kun polvet naksuvat, se voi johtua siitä, että jokin ei toimi oikein. Tässä artikkelissa kerromme, miksi polvemme naksuvat.

Tämä ongelma on hyvin yleinen. Suurimmalla osalla ihmisistä polvet ovat koko elämän ajan raskaimmin kuormitetut nivelet. Ongelmat, kuten muut nivelvammat tai liikalihavuus, voivat aiheuttaa lisäongelmia polville.

Kaikkien ihmisten polvet naksuvat joskus, ja useimmiten ei ole mitään syytä huoleen. Se voi kuitenkin olla merkki siitä, että nivelessä on jotain vikaa.

Tässä artikkelissa selitämme, miksi polvemme naksuvat, ja kuinka voimme huolehtia niistä estääksemme polvien nivelrikon.

Miksi polvemme naksuvat?

Kun polvemme naksuvat, niistä kuuluu poksahtava ääni, joka voi viitata eri asioihin. Joskus tämä tapahtuu, koska nivelnesteeseen on kertynyt kaasua. Nivelnestettä on nivelen muodostavien luiden välissä.

Tämä kaasu, kun taivutamme polviamme, voi aiheuttaa äänen. Kuitenkin, jos polvemme naksuvat usein, on syytä huoleen. Pääsyy tähän on nivelruston kuluminen.

Kun rusto on kulunut, se voi johtaa nivelrikkoon. Tämä on sairaus, joka aiheuttaa kipua ja tulehdusta nivelessä sekä rajoittaa nivelen liikkuvuutta. Jos rustoa ei ole tarpeeksi, luut iskevät toisiaan vasten, mikä vahingoittaa niitä.

Useat tutkimukset ovat arvioineet nivelrikon kehittymisen riskitekijöitä. Yksi asiantuntijoiden tutkimista tekijöistä oli polven naksuminen. He huomasivat, että ihmiset, joiden polvet naksuvat säännöllisesti, sairastuvat nivelrikkoon kolme kertaa todennäköisemmin kuin muut.

Some figure
Polven naksuminen on nivelrikon riskitekijä.

Lue myös: Juoksijan polvi: kotitekoisia hoitoja vaivan hoitoon

Kenelle nivelrikko voi tapahtua?

Vaikka jokaisen polvet naksuvat jossain vaiheessa elämää, joillakin ihmisillä on suurempi riski saada nivelrikko kuin toisilla. Ja mikä tärkeintä, tämä riski kasvaa iän myötä.

Vaihtoehtoisesti jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että naiset kärsivät todennäköisemmin polven niveltulehduksesta ja -rikosta. Sama pätee urheilijoihin, erityisesti juoksijoihin. Tämä johtuu siitä, että he altistavat polven liitoksen jatkuvalle työlle, joka yleensä kuluttaa sitä.

Liikalihavilla ihmisillä on myös suurempi todennäköisyys kehittää nivelrikko. Tutkimusten mukaan ylipaino on riskitekijä, koska se lisää painetta polven nivelrustoon. Liikalihavuudesta kärsivien veressä on myös korkeampi pitoisuus tulehduksellisia aineita, mikä voi pahentaa ongelmaa.

Some figure
Ylipaino on riskitekijä polven niveltulehduksen kehittymiselle.

Lue myös: Luontaishoitoja polviongelmiin

Mitä tehdä, jos polvet naksuvat usein?

Ensinnäkin, jos olet ylipainoinen, sinun tulisi pudottaa painoa. Asiantuntijat huomauttavat, että jokainen kilo kohdistaa polveen 5 kg paineen. Tästä syystä painonpudotus voi aiheuttaa huomattavan muutoksen nivelen tilaan.

Toiseksi on välttämätöntä vahvistaa polven lihaksia. Vahvistamalla nelipäisiä reisilihaksia ja muita lihaksia, lisäät nivelen vakautta.

Samoin sinun on säilytettävä terve ryhti. Tämä on erityisen tärkeää istuessamme, sillä näin me monet vietämme suurimman osan ajastamme. Suosittelemme, että vältät jalkojen liiallista taivutusta ja pidät ne 90 asteen kulmassa.

Jos mikään näistä vinkeistä ei auta, voit myös käydä fysioterapeutilla. On olemassa hydraulihappohoitoja, jotka voivat auttaa parantamaan rustojesi tilaa.

Hyvä tietää

Kun polvet naksuvat, kannattaa käydä lääkärissä tai fysioterapeutilla. Tämän lisäksi voit sisällyttää joitain aiemmin mainitsemiamme vinkkejä ruston kulumisen vähentämiseksi. Sinun tulee aina seurata ammattilaisen ohjeita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • ¿Por qué crujen las rodillas al flexionarlas o al subir escaleras? – La Artrosis. (n.d.). Retrieved March 3, 2020, from https://laartrosis.com/2018/12/11/por-que-crujen-las-rodillas-al-flexionarlas-o-al-subir-escaleras/
  • ¿Por qué me crujen las rodillas? – Fisioterapia Bailío. (n.d.). Retrieved March 3, 2020, from http://fisioterapiabailio.com/me-crujen-las-rodillas/
  • Gersing, A. S., Schwaiger, B. J., Nevitt, M. C., Joseph, G. B., Chanchek, N., Guimaraes, J. B., … Link, T. M. (2017). Is weight loss associated with less progression of changes in knee articular cartilage among obese and overweight patients as assessed with MR imaging over 48 months? Data from the osteoarthritis initiative. Radiology, 284(2), 508–520. https://doi.org/10.1148/radiol.2017161005
  • Rueda Gutiérrez, Jorge, Fundación Valle de Lili, and Martha Lucia González. “Osteoartrosis.” (2001).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.