Miksi käsienpesu on tärkeää?

On tärkeää olla koskettamatta limakalvoja likaisilla käsillä. Saippuan lisäksi on käytettävä vähintään 20 sekuntia käsien hieromiseen saippualla. Opi käsienpesun tärkeydestä tässä artikkelissa.
Miksi käsienpesu on tärkeää?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Viimeisin päivitys: 16 helmikuuta, 2023

Oikeanlainen käsienpesu on erittäin tärkeää. Kosketuksen kautta saamme ympäristöstämme kaikenlaista, sekä tietoa että erilaisia aineita. Se voi olla sekä positiivista (ruoka) että negatiivista (patogeenit, myrkylliset aineet).

Siksi meidän on kiinnitettävä erityistä huomiota käsihygieniaan. Tässä artikkelissa selitämme, miksi käsienpesu on niin tärkeää ja mikä on paras tapa tehdä se. Muista nämä neuvot!

Mihin käytämme käsiämme?

Käsiemme ansiosta pystymme suorittamaan erilaisia päivittäisiä toimintoja, joiden kautta voimme toisaalta saada tai välittää bakteereita. Muun muassa näiden toimintojen kautta:

 • Tavaroiden hypisteleminen kaupassa
 • Rakkaamme hyväily
 • Käsilaukun penkominen
 • Ruoanlaitto
 • Syöminen
 • Pelaaminen

Jos laiminlyömme hygieniaamme, voimme vahingoittaa paitsi omaa terveyttämme myös ympärillämme olevien ihmisten terveyttä.

Hedelmien ja vihannesten pesu.
Pesu auttaa poistamaan esineisiin ja ruokiin tarttuneita epäpuhtauksia, jotka voivat saada meidät sairaaksi.

Henkilökohtainen hygienia ja terveys

Syntyessään vauvat joutuvat heti kosketuksiin ympäristönsä kanssa. Alamme tuolla hetkellä suhtautua elementteihin, jotka ovat meille täysin vieraita. Siten immuunijärjestelmämme alkaa vahvistua, mikä valmistaa meitä kohtaamaan tulevia tilanteita.

Näistä tilanteista ei kuitenkaan aina ole mahdollista selviytyä vahingoittumattomana. Joskus ilmaantuu kehoon pääsevien virusten ja bakteerien aiheuttamia sairauksia.

Siksi ihmiset ovat vuosisatojen ajan etsineet tapoja välttää tai vähentää ulkomaailman epäsuotuisaa vaikutusta terveyteensä. Lukuisten epäonnistumisten jälkeen löydettiin vastaus, joka on kestänyt tähän päivään saakka, ja se on hyvä hygienia.

Käsienpesu auttaa poistamaan käsien ihoon tarttuvia ja meitä sairastuttavia epäpuhtauksia. Lisäksi on muita hygieniatyyppejä, jotka meidän on otettava huomioon:

 • Ruokahygienia, joka takaa kuluttamiemme tuotteiden oikean kunnon.
 • Mielen hygienia, joka huolehtii ihmisen ja hänen yhteisönsä täydellisestä kehityksestä ja psykologisesta toiminnasta.

Hygienia, jota käsittelemme tässä artikkelissa on hyvin henkilökohtainen: henkilökohtainen hygienia.

Saatat varmasti ajatella: “Mutta minä olen puhdas! Käyn suihkussa joka päivä!” Tämä ei kuitenkaan yksin viittaa asianmukaiseen henkilökohtaiseen hygieniaan. Meidän on otettava huomioon useita näkökohtia, joiden tärkeyttä emme usein ymmärrä.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan tämänkin artikkelin: Täytyykö ruoka desinfioida infektion ehkäisemiseksi?

Hyvän henkilökohtaisen hygienian osatekijät

Ruokahygienia

Kyllä, tasapainoinen ja terveellinen ruokavalio on hyvän terveyden perusta. Näin ollen terveellinen ruokavalio voi auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää, mikä auttaa suojaamaan meitä bakteereilta ja ulkoisilta tekijöiltä.

Muista myös, että elimistö tarvitsee tarpeeksi hiilihydraatteja, vitamiineja, kivennäisaineita, proteiineja ja kuituja elintärkeiden toimintojensa suorittamiseen. On myös tärkeää syödä noin viisi pientä ateriaa päivässä:

 • Aamiainen
 • Aamupäivän välipala
 • Lounas
 • Iltapäivän välipala
 • Päivällinen

Älä unohda pureskella ruokaa hyvin. Näin jauhat ruoan hyvin ja helpotat sen sulamista. On myös suositeltavaa juoda runsaasti vettä – vähintään kahdeksan lasillista tai kaksi litraa päivässä.

Ilma- ja ilmanvaihtohygienia

Vältä pölyä ja savua sekä saastunutta ilmaa. Nämä kolme haitallista elementtiä voivat:

Jotkut tutkimukset osoittavat, että ilmansaasteet voivat aiheuttaa noin 800 000 ennenaikaista kuolemaa vuosittain maailmanlaajuisesti. Tästä syystä on tärkeää ylläpitää asianmukaista hygieniaa kotona :

 • Käytä pölynimuria pölyn, lemmikkieläinten karvojen ja lian poistamiseen lattioilta ja muilta pinnoilta.
 • Vältä liiallista lämpöä kotona ja varmista, että siellä on aina hyvä ilmanvaihto.
 • Lopuksi hyvin yksinkertainen vinkki: hengitä aina nenäsi kautta, koska se suodattaa ja lämmittää ilman ennen kuin tämä saavuttaa keuhkosi.

Kehon hygienia

Hiusten- ja käsienpesu on tärkeää.
Riittävä henkilökohtainen hygienia voi auttaa meitä välttämään ihon, silmien, suun ja käsien vaurioita.

Kehon ulkoiset elimet suorittavat erittäin tärkeitä tehtäviä. Siksi ne ovat paljon alttiimpia infektioille kuin sisäelimet.

Oikeanlainen henkilökohtainen hygienia voi auttaa meitä välttämään ihon, silmien, suun ja käsien infektioita. Tässä on joitakin toimenpiteitä, jotka on otettava huomioon:

 • Kehon puhdistus. Kylvyssä tai suihkussa tulee käydä päivittäin. Myös terapeuttiset ja rauhoittavat kylvyt ovat suositeltavia.
 • Hiustenhoito. Hiukset ja päänahka tulee puhdistaa vähintään kahdesti viikossa. Huuhtele hiukset kunnolla ja kuivaa ne huolellisesti.
 • Näkö. Tarvitset hyvän valaistuksen lukemiseen, kirjoittamiseen ja erilaisiin aktiviteetteihin. Suojaa silmäsi auringolta, onnettomuuksilta ja infektioilta.
 • Korvakäytävän puhdistus. On suositeltavaa tehdä se lääkärin vastaanotolla vammojen välttämiseksi.
 • Käsienpesu. Koskettelemme esineitä jatkuvasti ja hieromme sitten silmiämme tai muita kehonosia. Oikeanlainen käsienpesu ehkäisee infektioiden leviämistä.

Tarkastellaanpa käsienpesua vielä tarkemmin.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Kaikki mitä tulee tietää sytomegalovirusinfektiosta

Miksi käsienpesu on niin tärkeää? Miten se pitäisi tehdä?

Käsienpesu on yksi tärkeimmistä henkilökohtaisen hygienian tottumuksista. Kuten jo selitimme, käsien kautta tulemme kosketuksiin ulkomaailman lisäksi myös muiden ihmisten kanssa. Siksi ne ovat suuria sairauksien ja loisinfektioiden välittäjiä.

Likaiset tai saastuneet kädet ja niiden vieminen suuhun, silmiin tai ruoan käsitteleminen niiden kanssa on yleinen tapa sairastua. Lisäksi kynsiemme alle kerääntyy suuri määrä mikro-organismeja mitä erilaisimmista lähteistä.

Paras tapa välttää tämäntyyppiset infektiot on noudattaa hyviä hygieniakäytäntöjä. Tärkeintä on pestä kädet kunnolla sekä ennen että jälkeen näiden toimien:

 • Ruoanlaitto tai syöminen
 • WC:ssä käynti
 • Roskien käsittely

Yleisesti ottaen meidän tulee pestä kädet aina, kun joudumme kosketuksiin saastuneiden esineiden kanssa. Miten se tehdään? Tässä ohjeet käsien asianmukaiseen pesuun:

Käsien asianmukainen pesu

Käsienpesu on tärkeää terveyden kannalta.
Käsienpesu saippualla ja vedellä 20 sekunnin ajan auttaa inaktivoimaan viruksia. Siksi se on yksi parhaista ennaltaehkäisevistä toimista.

Maailman terveysjärjestö on aina korostanut hyvän käsihygienian merkitystä. Järjestö on laatinut ohjeet oikeaoppiseen käsienpesuun, jotka löytyvät sen kotisivuilta. Tässä niistä yhteenveto:

 • Kostuta kätesi runsaalla puhtaalla vedellä.
 • Hiero niitä saippualla niin, että se vaahtoaa.
 • Hiero käsiäsi voimakkaasti 20 sekunnin ajan joka puolelta. Tarkista myös kynsien alta ja sormien välistä.
 • Huuhtele runsaalla vedellä.
 • Toista tarvittaessa.
 • Kuivaa lopuksi kätesi hyvin puhtaalla pyyhkeellä.

Nyt tiedät, miksi käsienpesu on niin tärkeää ja miten se tehdään. Säilytä oikeaoppinen henkilökohtainen hygienia, ja terveytesi kiittää sinua!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.