Logo image
Logo image

Miksi dieetit toimivat joillakin ihmisillä paremmin kuin toisilla?

5 minuuttia
Internethaku erilaisista dieeteistä tuottaa lähes loputtoman määrän tuloksia. Siksi onkin vaikea tietää, millainen dieetti on kaikkein tehokkain ja sopii parhaiten juuri sinulle.
Miksi dieetit toimivat joillakin ihmisillä paremmin kuin toisilla?
Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Jos tavoitteenasi on pudottaa painoa, pyrit mitä todennäköisimmin nipistämään kaloreista ruokavaliossasi tai vastaavasti kokeilemaan uusinta villitysdieettiä, josta kaikki puhuvat. Useimmat dieetit toimivat kuitenkin vain joillakin ihmisillä. Tämän vuoksi et välttämättä saa odotettua lopputulosta jostakin tietystä dieetistä. Tässä artikkelissa tarkastelemme, miksi dieetit toimivat joillakin ihmisillä paremmin kuin toisilla.

Suurin ongelma painonpudotuksessa on pudotetun painon ylläpitäminen ajan myötä. Noin 95 %:lla ihmisistä, jotka ovat laihduttaneet ruokavalion kautta, menetetyt kilot palaavat takaisin jonkin ajan kuluttua. Joidenkin laihduttajien tapauksessa paino nousee laihtumisen jälkeen suuremmaksi kuin mitä se oli ennen aloittamista.  

Liikalihavuus on ollut maailmanlaajuisesti yksi suurimmista terveysongelmista monissa maissa jo vuosikymmenien ajan. Ja vaikka tiedämme tänä päivänä, että ruoka ja liikunta ovat juuri ne kaksi pilaria, jotka edistävät painon putoamista, näyttää edelleen siltä, että yhtä ja toimivaa kaavaa menestyksekkääseen painonpudotukseen ei ole pystytty löytämään.

Kohti henkilökohtaista ravitsemusta

Ruoka on yksi vaikutusvaltaisimmista tekijöistä terveydentilassamme – myös lihavuuden tapauksessa. Lisäksi on olemassa paljon muitakin näkökohtia, jotka astuvat peliin silloin, kun joku haluaa pudottaa painoa.

Se, miksi dieetit toimivat joillakin ihmisillä paremmin kuin toisilla, johtuu siitä, että monet painoon ja painonpudotukseen vaikuttavat tekijät ovat hyvin henkilökohtaisia, ja siksi samaa ohjetta ei voida enää soveltaa kaikille. On turha yrittää löytää sellaista dieettiä, jonka avulla kuka tahansa pääsee tavoitteeseensa. Jotkut dieetit edistävät tiettyjen ihmisten tavoitteita painonpudotuksen suhteen, kun taas toisissa tapauksissa ne ovat joillekin ihmisille jopa haitallisia eivätkä edistä painonpudotusta ollenkaan.

Monissa tapauksissa voi olla tarpeen säätää ruokavalion sisältöä uudelleen painonpudotuksen myötä, sillä se, mikä toimii alussa, ei välttämättä enää toimi muutaman viikon tai muutaman kuukauden kuluttua. Tärkeintä onkin löytää sellainen dieetti tai painonpudotukseen tähtäävä ruokavalio, joka toimii juuri sen ihmisen tapauksessa, joka haluaa pudottaa painoa.

Tästä syystä meidän on kiinnitettävä enemmän huomiota näihin yksilöllisiin tekijöihin pelkkien nautittujen ja kulutettujen kalorien sijaan. Haluatko tietää aiheesta lisää? Alla kerromme sinulle, mitä asioita sinun tulisi ottaa huomioon dieettiä ja terveeseen painonpudotukseen tähtäävää ruokavaliota suunnitellessasi.

Some figure
Se, miksi dieetit toimivat joillakin ihmisillä paremmin kuin toisilla, johtuu siitä, että monet painoon ja painonpudotukseen vaikuttavat tekijät ovat hyvin henkilökohtaisia.

Miten löytää toimiva dieetti?

On olemassa useita tekijöitä, jotka meidän on otettava huomioon, kun suunnittelemme itsellemme sellaista ruokavaliota tai dieettiä, jonka tarkoituksena on pudottaa painoa. Joitakin tekijöitä on helpompi hallita ja muuttaa kuin toisia, joihin emme puolestaan voi vaikuttaa juuri lainkaan. Katsotaanpa seuraavaksi, millaisiin näkökohtiin huomiota kiinnittämällä voimme tehdä dieetistä toimivan ruokavalion, jonka avulla voimme pudottaa painoa. 

1. Ruokavalio

Ruoka on kehon tärkein energialähde. Saamme ruokavaliosta ravintoaineita ja muita terveydelle erittäin tärkeitä komponentteja. Tästä syystä ruokailutottumukset ovat yksi toimivan dieetin menestyksen avaimista. 

Joitakin väitteitä, joiden uskottiin olevan yleismaailmallisia, on muutettu ajan myötä uusien tieteellisten havaintojen ansiosta. Näin ollen esimerkiksi uskomukset siitä, että meidän on syötävä 5 kertaa päivässä, emme saa koskaan skipata aamiaista sekä se, että meidän tulisi suosia light-tuotteita ja välttää kaikkia rasvoja, ovat osoittautuneet ajan kuluessa vääriksi myyteiksi, kuten Frontiers in Public Health -lehdessä julkaistu tutkimus on meille näyttänyt.

Ihanteellisessa tapauksessa dieetti tai painonpudotukseen tähtäävä ruokavalio tulisi mukauttaa jokaisen ihmiseen omiin tarpeisiin: niin heidän aikatauluunsa, mieltymyksiinsä kuin nälän tunteeseen sopivaksi. Lisäksi on tärkeää pitää mielessä, että ruokavalion tulisi perustua tuoreisiin elintarvikkeisiin sekä kunkin maan omaan kulttuuriin ja ruokailutottumuksiin.

Tällä tavoin ihminen saadaan noudattamaan ruokavaliota paremmin, ja tämä on yksi niistä tekijöistä, joiden on osoitettu olevan avainasemassa silloin, kun haluamme löytää itsellemme toimivan dieetin tai painonpudotukseen tähtäävän ruokavalion. Mitä tyytyväisempiä olemme dieettiin tai ruokavalioon, sitä kauemmin pystymme noudattamaan sitä.

Sinua voi myös kiinnostaa: Ketogeeninen dieetti: mitä siitä ja sen riskeistä pitäisi tietää

2. Aineenvaihdunta

Aineenvaihdunta voidaan määritellä kemiallisten reaktioiden sarjaksi, jonka keho suorittaa päivittäisten toimintojensa ylläpitämiseksi. Sillä on perusteellinen ja elintärkeä rooli terveytemme kannalta. Lisäksi se liittyy merkittävällä tavalla ihmisen painoon.

Nopea aineenvaihdunta polttaa enemmän energiaa ja edistää näin ollen myös painonpudotusta ja rasvanpolttoa. Aineenvaihdunnan pitäminen aktiivisena onkin avain toimivan dieetin tai painonpudotukseen tähtäävän ruokavalion löytämiseksi.  Se ei kuitenkaan ole helppo tehtävä, sillä aineenvaihdunta määräytyy osittain genetiikkamme mukaan. 

Tässä joitakin käytäntöjä, jotka voivat auttaa tehostamaan aineenvaihdunnan toimintaa:

  • Liikunta auttaa nopeuttamaan aineenvaihduntaa. Voimaharjoitukset ovat myös tärkeitä, sillä mitä enemmän kehossa on lihasmassaa, sitä aktiivisemmin elimistö toimii myös metabolisella tasolla.
  • Pysy aktiivisena pitkin päivää.
  • Syö tarpeeksi. 
  • Syö riittävästi proteiinia joka aterialla.
Some figure
Aineenvaihdunnan pitäminen aktiivisena on avain toimivan dieetin tai painonpudotukseen tähtäävän ruokavalion löytämiseksi.

3. Suoliston mikrobisto

Suolistossamme elää yli 100 miljoonaa suoliston bakteeria. Jokaisen ihmisen suoliston mikrobisto on ainutlaatuinen koostumus, joka määräytyy ruokavalion, ympäristön ja elämäntavan mukaan.  

On tiedetty jo pitkään, että suoliston mikrobiston pitäminen hyvässä kunnossa parantaa immuunijärjestelmää ja ehkäisee myös joitakin suolisto-ongelmia. Tänä päivänä se on liitetty myös liikalihavuuteen ja painon ylläpitämiseen. 

Näiden tietojen ohella tohtori Jeffrey Gordonin ja hänen tiiminsä teettämissä tutkimuksissa havaittiin, että ylipainoisten hiirten ja ihmisten suolistossa oli enemmän bakterioideja kuin firmikuutteja. Ja tämä suoliston mikrobistan koostumus näyttäisi edistävän elimistön tapaa hyödyntää kaloreita. 

Toinen tutkimus, jota johti biologi Marisela Gonzáles Ávila meksikolaisen Jaliscon osavaltiossa sijaitsevassa tutkimus- ja avustuskeskuksessa (Centro de Investigación y Asistencia en Tecnología y Diseño) päätyi puolestaan seuraavaan johtopäätökseen: 

“Lihavuudesta kärsivillä ihmisillä on yleensä heikompi bakteerikoostumus, jossa energiaa säästävien bakteerien asema on hallitseva, mikä taasen edistää rasvan kertymistä kehoon.” 

Vaikka vain osa toimivan dieetin salaisuuksista liittyy suoliston mikrobistoon, nämä ovat tärkeitä havaintoja, jotka tarvitsevat lisää tutkimuksia.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Suolistobakteerien ja liikalihavuuden välinen yhteys

4. Hormonit

Kehomme tuottaa suuren määrän erilaisia hormoneja, jotka säätelevät monia merkittäviä elämän osa-alueita, kuten unta, nälkää, lisääntymistä ja aineenvaihduntaa. Hormonit säätelevät myös sitä tapaa, jolla keho hyödyntää tai vapauttaa energiaa. 

Joitakin tärkeitä hormoneja, jotka vaikuttavat elimistön tapaan säädellä painoa, ovat leptiini, ghreliini, insuliini, glukagoni ja kortisoli. Ymmärrys siitä, miten ne toimivat ja mitkä näkökohdat säätelevät niiden vapautumista elimistössä, avaa ovia uusille lähestymistavoille liikalihavuuden kannalta.

Ruokavalio, uni ja liikunta vaikuttavat kehomme hormonaalisiin vasteisiin. Siksi niiden avulla voimme: 

  • Tuntea olomme kylläiseksi. 
  • Välttää rasvan kertymistä adiposyytteihin. 
  • Säätää ruoan saantia. 

Menestyksekkään painonpudotuksen takaamiseksi on parasta kääntyä ammattilaisen puoleen

Kaiken tämän pohjalta paras neuvo menestyksekkään dieetin tai painonpudotukseen tähtäävän ruokavalion löytämiseksi on alan ammattilaisen puoleen kääntyminen ja oman yksilöllisen ruokavalion laatiminen. Tällaisen ruokavalion tulisi olla tasapainoinen ja monipuolinen, eli sen tulisi sisältää riittävästi niin terveellisiä proteiineja, hiilihydraatteja kuin rasvoja. Mietitkö vielä, miksi dieetit toimivat joillakin ihmisillä paremmin kuin toisilla? Kun pidät nämä vinkit mielessä ja noudatat ravitsemusterapeutin suosituksia, voit onnistua pudottamaan painoa onnistuneeksi omista lähtökohdista riippumatta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Zilberter T, Zilberter EY. Breakfast: to skip or not to skip? Frontiers in  Public Health. Junio 2014. 2:59.
  • Clarks SF., Murphy EF., Nilaweera K., Ross PR., et al., The gut microbiota and its relationship to diet and obesity. Gut Microbes, 2012.
  • Farias MM., Silva CB., Rozowski JN., Gut microbiota: role in obesity. Rev Chil Nutr, 2011.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.