Kuinka vahvistaa bakteeriresistenssiä

Bakteeriresistenssi kasvaa melko nopeasti. Tämä johtuu pääasiassa tehottomasta infektioiden ehkäisemisestä ja antibioottien epäasiallisesta käytöstä.
Kuinka vahvistaa bakteeriresistenssiä

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Bakteeriresistenssi on yksi tämän päivän huolestuttavimmista ongelmista koko maailmassa. Tämä tarkoittaa sitä, että infektiot ovat yhä vastustuskykyisempiä antibioottihoidolle.

Arviot osoittavat, että bakteeriresistenssi on kasvanut räjähdysmäisesti. Tämä johtuu suurelta osin antibioottien väärinkäytöstä, joita ihmiset käyttävät usein liikaa ja turhaan. Olemme päässeet pisteeseen, jossa monet bakteereja vastaan ​​tehdyt hoidot eivät ole enää tehokkaita.

Tämä tilanne on vaarallinen, koska meistä tulee yhä suojattomampia erilaisia ​​tartuntatauteja vastaan. Lisäksi vaadimme yksilöllisiä, kollektiivisia ja hallitusten toimia ongelman pahenemisen estämiseksi.

Mikä on bakteeriresistenssi?

Se on mekanismi, jolla bakteerit vähentävät antibioottien vaikutusta. Se on luonnollinen valinta ja geneettinen sopeutuminen, jolla nämä mikro-organismit voittavat tietyt lääkkeet.

Lisäksi bakteeriresistenssiä esiintyy, kun antibakteerisen aineen pitoisuus on neljä kertaa pienempi kuin pienin estävä pitoisuus (MIC). Toisin sanoen, kun bakteerin kyky neutraloida hyökkääjä on nelinkertaistunut.

Tällä hetkellä uusien resistenttien organismien ilmaantumisnopeus on suurempi kuin mihin pystymme vastaamaan. Siksi meillä on alijäämä, joka kasvaa jatkuvasti ja jättää meidät tinkimättömään tilanteeseen tartuntatautien edessä.

Vastustuskykyä bakteereille on mahdollista arvioida laboratorioviljelmien avulla.

Bakteeriresistenssin tyypit ja mekanismit

Bakteeriresistenssiä on kahta tyyppiä. Yksi on luonnollinen, eli se on osa bakteerien luonnetta. Toinen tapahtuu, kun tapahtuu geneettisiä mutaatioita, jotka hylkivät antibioottisia aineita. Tällaiset mutaatiot siirtyvät muille bakteereille, mukaan lukien muiden lajien bakteerit.

Bakteeriresistenssejä on useita:

 • Ensimmäinen on mikrobilääkkeen aktiivinen karkotus, joka toimii eräänlaisena ejektoripumppuna.
 • Toinen mekanismi on bakteeriseinän läpäisevyyden vähentäminen (esimerkiksi antimikrobisen aineen pääsyesteiden lisääntyminen).
 • Kolmas mekanismi on sellaisten entsyymien tuotanto, jotka tekevät antibiootista inaktiivisen. Tämä tarkoittaa, että ne estävät lääkkeen normaalin toiminnan ja tekevät siitä tehottoman.

Strategiat bakteeriresistenssin estämiseksi

Ensimmäinen strategia bakteeriresistenssin välttämiseksi on estää infektiot. Tämä voidaan saavuttaa suurelta osin perustoimilla, kuten:

 • Ahkera käsienpesu
 • Hygieninen ruoanlaitto
 • Välttämällä kontakteja tartunnan saaneisiin ihmisiin
 • Harrastamalla turvallista seksiä
 • Pysymällä ajan tasalla rokotuksissa

Tässä vaiheessa on tärkeää ottaa huomioon kunnollisen hygienian merkitys ruoanlaitossa. Maailman terveysjärjestö (WHO) tuo esiin viisi avainasiaa:

 1.  Pidä keittiötilat ja -elementit puhtaina.
 2.  Erota raaka ruoka kypsennetystä-
 3.  Käytä ruokaturvallisuutta ruoanlaitossa.
 4.  Säilytä ruoka oikeassa lämpötilassa.
 5.  Käytä puhdasta vettä ja saastumattomia raaka-aineita.

Samoin on tärkeää, että ihmiset käyttävät antibiootteja vain lääkärin määräämällä tavalla. Meidän on myös noudatettava ammattilaisten ohjeita mitä tulee hoidon kestoon ja annoksiin.

Hoitoa ei ole suositeltavaa keskeyttää, vaikka voisimmekin jo paremmin. On olemassa riski, että vastustuskykyisempiä bakteereja voi kehittyä, jos emme ota määrättyä määrää lääkkeitä.

Bakteeriresistenssi voidaan pitkälti ehkäistä perusteellisella käsienpesulla.
Käsienpesu on yksinkertainen ja erittäin tehokas strategia bakteeriresistenssiä vastaan.

Muut toimenpiteet

Maataloustyöntekijöiden tulisi antaa antibiootteja eläimille vain eläinlääkärin tarkassa valvonnassa. Tämä johtuu siitä, että näiden lääkkeiden epäasianmukainen käyttö maataloudessa tai karjanhoidossa on yksi tärkeimmistä bakteeriresistenssin syistä. Se leviää ympäristöön ja ihmisiin ravintoketjun kautta.

Terveydenhuollon henkilöstön tulisi myös ryhtyä äärimmäisiin valvontatoimenpiteisiin tässä suhteessa. Tutkijat havaitsivat, että lääkärit määräävät 50 % antibiooteista virussairauksiin huolimatta siitä, että heidän ei pitäisi. Itse asiassa heidän tulisi määrätä antibiootteja vain, jos on varmuus siitä, että ne ovat ehdottoman välttämättömiä.

Valtion viranomaisten ja riippumattomien instituutioiden tulisi pysyä valppaina infektioiden puhkeamisen suhteen ja selvittää, onko se vastustuskykyinen antibiooteille. Heidän on myös välttämätöntä tiedottaa kansalaisilleen ja kouluttaa heitä parhaalla mahdollisella tavalla ehkäisemään tartuntatauteja.

Tutkijoiden ja lääketeollisuuden on yhdistettävä voimansa tehostaakseen tätä aihetta koskevia tutkimuksia. Koko maailman tulisi tukea tätä, koska suuri osa hyvinvoinnistamme ja tulevaisuudestamme riippuu siitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Alós JI. Resistencia bacteriana a los antibióticos: una crisis global [Antibiotic resistance: A global crisis]. Enferm Infecc Microbiol Clin. 2015 Dec;33(10):692-9.
 • Wencewicz TA. Crossroads of Antibiotic Resistance and Biosynthesis. J Mol Biol. 2019 Aug 23;431(18):3370-3399.
 • Davies J, Davies D. Origins and evolution of antibiotic resistance. Microbiol Mol Biol Rev. 2010 Sep;74(3):417-33.
 • Huemer M, Mairpady Shambat S, Brugger SD, Zinkernagel AS. Antibiotic resistance and persistence-Implications for human health and treatment perspectives. EMBO Rep. 2020 Dec 3;21(12):e51034.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.