Kuinka vahvistaa mikrobilääkeresistenssiä

Mikrobilääkeresistenssi kasvaa melko nopeasti. Tämä johtuu pääasiassa tehottomasta infektioiden ehkäisemisestä ja antibioottien epäasiallisesta käytöstä.
Kuinka vahvistaa mikrobilääkeresistenssiä

Viimeisin päivitys: 19 helmikuu, 2022

Mikrobilääkeresistenssi on yksi tämän päivän huolestuttavimmista ongelmista koko maailmassa. Tämä tarkoittaa sitä, että infektiot ovat yhä vastustuskykyisempiä antibioottihoidolle.

Arviot osoittavat, että mikrobilääkeresistenssi on kasvanut räjähdysmäisesti. Tämä johtuu suurelta osin antibioottien väärinkäytöstä, joita ihmiset käyttävät usein liikaa ja turhaan. Olemme päässeet pisteeseen, jossa monet bakteereja vastaan ​​tehdyt hoidot eivät ole enää tehokkaita.

Tämä tilanne on vaarallinen, koska meistä tulee yhä suojattomampia erilaisia ​​tartuntatauteja vastaan. Lisäksi vaadimme yksilöllisiä, kollektiivisia ja hallitusten toimia ongelman pahenemisen estämiseksi.

Mikä on mikrobilääkeresistenssi?

Se on mekanismi, jolla bakteerit vähentävät antibioottien vaikutusta. Se on luonnollinen valinta ja geneettinen sopeutuminen, jolla nämä mikro-organismit voittavat tietyt lääkkeet.

Lisäksi mikrobilääkeresistenssiä esiintyy, kun antibakteerisen aineen pitoisuus on neljä kertaa pienempi kuin pienin estävä pitoisuus (MIC). Toisin sanoen, kun bakteerin kyky neutraloida hyökkääjä on nelinkertaistunut.

Tällä hetkellä uusien resistenttien organismien ilmaantumisnopeus on suurempi kuin mihin pystymme vastaamaan. Siksi meillä on alijäämä, joka kasvaa jatkuvasti ja jättää meidät tinkimättömään tilanteeseen tartuntatautien edessä.

Antimikrobista vastustuskykyä on mahdollista arvioida laboratorioviljelmien avulla.

Mikrobilääkeresistenssin tyypit ja mekanismit

Antimikrobista resistenssiä on kahta tyyppiä. Yksi on luonnollinen; eli se on osa bakteerien luonnetta. Toinen tapahtuu, kun tapahtuu geneettisiä mutaatioita, jotka hylkivät antibioottisia aineita. Tällaiset mutaatiot siirtyvät muille bakteereille, mukaan lukien muiden lajien bakteerit.

Antimikrobista vastustuskykyä on useita:

  • Ensimmäinen on mikrobilääkkeen aktiivinen karkotus, joka toimii eräänlaisena ejektoripumppuna.
  • Toinen mekanismi on bakteeriseinän läpäisevyyden vähentäminen (esimerkiksi antimikrobisen aineen pääsyesteiden lisääntyminen).
  • Kolmas mekanismi on sellaisten entsyymien tuotanto, jotka tekevät antibiootista inaktiivisen. Tämä tarkoittaa, että ne estävät lääkkeen normaalin toiminnan ja tekevät siitä tehottoman.

Strategiat mikrobilääkeresistenssin estämiseksi

Ensimmäinen strategia mikrobilääkeresistenssin välttämiseksi on estää infektiot. Tämä voidaan saavuttaa suurelta osin perustoimilla, kuten ahkeralla käsien pesemisellä, hygienisellä ruoanlaitolla, välttämällä kontakteja tartunnan saaneisiin ihmisiin, harrastamalla turvallista seksiä ja pysymällä ajan tasalla rokotuksissa.

Tässä vaiheessa on tärkeää ottaa huomioon kunnollisen hygienian merkitys ruoanlaitossa. Maailman terveysjärjestö (WHO) tuo esiin viisi avainasiaa:

  1.  Pidä keittiötilat ja -elementit puhtaina.
  2.  Erota raaka ruoka kypsennetystä-
  3.  Käytä ruokaturvallisuutta ruoanlaitossa.
  4.  Säilytä ruoka oikeassa lämpötilassa.
  5.  Käytä puhdasta vettä ja saastumattomia raaka-aineita.

Samoin on tärkeää, että ihmiset käyttävät antibiootteja vain lääkärin määräämällä tavalla. Meidän on myös noudatettava ammattilaisten ohjeita mitä tulee hoidon kestoon ja annoksiin.

Hoitoa ei ole suositeltavaa keskeyttää, vaikka voisimmekin jo paremmin. On olemassa riski, että vastustuskykyisempiä bakteereja voi kehittyä, jos emme ota määrättyä määrää lääkkeitä.

Mikrobilääkeresistenssi voidaan pitkälti ehkäistä perusteellisella käsienpesulla.
Käsienpesu on yksinkertainen ja erittäin tehokas strategia mikrobilääkeresistenssiä vastaan.

Muut toimenpiteet

Maataloustyöntekijöiden tulisi antaa antibiootteja eläimille vain eläinlääkärin tarkassa valvonnassa. Tämä johtuu siitä, että näiden lääkkeiden epäasianmukainen käyttö maataloudessa tai karjanhoidossa on yksi tärkeimmistä mikrobilääkeresistenssin syistä. Se leviää ympäristöön ja ihmisiin ravintoketjun kautta.

Terveydenhuollon henkilöstön tulisi myös ryhtyä äärimmäisiin valvontatoimenpiteisiin tässä suhteessa. Tutkijat havaitsivat, että lääkärit määräävät 50 % antibiooteista virussairauksiin huolimatta siitä, että heidän ei pitäisi. Itse asiassa heidän tulisi määrätä antibiootteja vain, jos on varmuus siitä, että ne ovat ehdottoman välttämättömiä.

Valtion viranomaisten ja riippumattomien instituutioiden tulisi pysyä valppaina infektioiden puhkeamisen suhteen ja selvittää, onko se vastustuskykyinen antibiooteille. Heidän on myös välttämätöntä tiedottaa kansalaisilleen ja kouluttaa heitä parhaalla mahdollisella tavalla ehkäisemään tartuntatauteja.

Tutkijoiden ja lääketeollisuuden on yhdistettävä voimansa tehostaakseen tätä aihetta koskevia tutkimuksia. Koko maailman tulisi tukea tätä, koska suuri osa hyvinvoinnistamme ja tulevaisuudestamme riippuu siitä.

This might interest you...
4 hyvää tapaa lisätä vastustuskykyä
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
4 hyvää tapaa lisätä vastustuskykyä

Tässä artikkelissa keskustelemme neljästä mahtavasta tavasta, joiden avulla voit helposti lisätä vastustuskykyä!  • Alós, J. I. (2015). Resistencia bacteriana a los antibióticos: una crisis global. Enfermedades infecciosas y microbiología clínica, 33(10), 692-699.