Logo image
Logo image

Fenkolinsiementen luonnolliset edut ja hyödyt

3 minuuttia
Antioksidanttien ja suurten ravintoainepitoisuuksien vuoksi fenkolinsiemenistä on paljon hyötyä​​ ​​terveyden edistämisessä. Opi tuntemaan niiden hyödyt ja käyttötarkoitukset.
Fenkolinsiementen luonnolliset edut ja hyödyt
Viimeisin päivitys: 22 syyskuuta, 2022

Viime vuosien aikana fenkolinsiemenet ovat tulleet tunnetuksi juuri niiden ravitsemuksellisten ominaisuuksien vuoksi. Fenkoli on makealta tuoksuva yrtti, joka on alunperin kotoisin Välimeren alueelta, ja jota ihmiset ovat käyttäneet vuosisatojen ajan erilaisiin luonnollisiin käyttötarkoituksiin.

Vaikka fenkolinsiemeniä käytetäänkin joskus salaatteihin, kastikkeisiin ja leivonnaisiin, yleisin tapa nauttia sitä on teen muodossa. Tälle juomalle on ominaista sen voimakas tuoksu ja kevyt lakritsin maku. Se rentouttaa ja antaa keholle merkittävän määrän antioksidantteja.

Fenkolinsiemenet: käyttötarkoitukset ja edut

Fenkolinsiemenille on ominaista hieman makea maku, samanlainen kuin aniksessa tai lakritsissa. Ne on kerätty fenkolikasveista (Foeniculum vulgare), ja kasvissa on höyhenmäisiä lehtiä ja keltaisia ​​kukkia.

Niitä käytetään tiettyjen sairauksien tai terveysongelmien hoitoon. Tarvitsemme kuitenkin enemmän tieteellistä näyttöä voidaksemme todistaa sen terveyshyödyt. Joka tapauksessa anekdoottitiedot sen soveltamisesta terveyden edistämiseen antavat meille mahdollisuuden esitellä joitain sen terveyshyötyjä.

Fenkolinsiementee auttaa torjumaan infektioita

Some figure

Fenkolinsiementeen ominaisuudet voivat auttaa torjumaan joitakin viruksia ja bakteereja. Tutkimukset ovat osoittaneet, että se on hyvä luonnollinen lääke joitain infektioita vastaan. Se on hyvä vaihtoehto ihmisille, joilla on heikko immuunijärjestelmä.

Parantaa unen laatua

Rentouttavan vaikutuksensa ansiosta fenkolinsiemenet ovat hyvä vaihtoehto nukahtamisen helpottamiseen. Niiden ominaisuudet rentouttavat lihaksia, myös ruoansulatuskanavan, ja auttavat siten valmistelemaan kehoa ennen nukkumaanmenoa. Ne vähentävät myös unettomuutta.

Fenkolinsiementee stimuloi rintamaidon tuotantoa

Anekdoottiset todisteet ja jopa jotkut viitteet lääketieteellisessä kirjallisuudessa ovat yhtä mieltä siitä, että fenkoli auttaa stimuloimaan rintamaidon tuotantoa. Vuosisatojen ajan sitä on käytetty galaktagogina, ominaisuutena, joka lisää rintamaidon määrää ja parantaa sen laatua imettävillä äideillä.

Se lievittää vatsavaivoja

Some figure
Fenkoli on hyväksi suoliston toiminnalle. Se auttaa pääsemään eroon ummetuksen vuoksi kertyneestä ulosteesta.

Fenkolinsiemenet ovat hyviä ruoansulatuksen edistämiseen, ja niillä on anti-inflammatorisia ja karminatiivisia ominaisuuksia. Siksi ne vähentävät tehokkaasti epämukavuutta, kuten ilmavaivoja, ripulia ja vatsakipuja. Ne jopa vähentävät liiallista happojen erottelua ja estävät refluksin syntymistä.

Se tarjoaa antioksidantteja

Fenkoliteen juominen on luonnollinen tapa saada enemmän antioksidanttiyhdisteitä. Kuten monet tietävät, antioksidantit kiinnittyvät haitallisiin molekyyleihin selviytyäkseen oksidatiivisesta stressistä. Ne vähentävät myös munuaisten ja maksan rasitusta.

Raikastaa hengitystä

Fenkolinsiementen antibakteeriset ominaisuudet voivat auttaa neutraloimaan pahanhajuisen hengityksen. Sen yhdisteet poistavat olosuhteet, jotka tuottavat huonoa hajua, ja puolestaan ​​säätelevät syljen pH-arvoa. Juo fenkolinsiementeetä ennen nukkumaanmenoa sekä aamulla.

Taistelee ummetusta vastaan

Some figure
Fenkoli on hyväksi suoliston toiminnalle. Se auttaa pääsemään eroon ummetuksen vuoksi kertyneestä ulosteesta.

Fenkolin juominen voi auttaa rentouttamaan ruoansulatuskanavan lihaksia. Siksi se on hyvä lääke suolen toiminnan stimuloimiseksi sekä ummetuksen vähentämiseksi. On suositeltavaa käyttää sitä vähintään kahdesti päivässä.

Fenkolinsiementen nauttiminen teen muodossa

Useimmissa tapauksissa fenkolin siemeniä kulutetaan teen muodossa. Näin voidaan hyödyntää kaikkia yllä mainittuja ominaisuuksia. Fenkolinsiementeetä ei suositella raskaana oleville naisille ​​ja vauvoille. Sitä ei myöskään pidä nauttia liikaa.

Fenkolinsiementee

Some figure
Fenkolinsiementee on yksi tavallisimmista tavoista hyötyä sen ominaisuuksista.

Perinteisen fenkoli-siemenjuoman hyödyt perustuvat sen ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin. Siten sitä voidaan valmistaa ruoansulatuskanavan, imetysvaikeuksien, unihäiriöiden tai infektioiden helpottamiseksi.

Ainekset

 • 1 tl fenkolinsiemeniä
 • 1 kuppi kiehuvaa vettä
 • Hunaja (valinnainen)

Valmistaminen

 • Kaada ensin teelusikallinen fenkolinsiemeniä kuppiin kiehuvaa vettä.
 • Peitä se ja anna sen hautua noin 10 minuuttia.
 • Lopuksi siivilöi ja lisää lusikallinen hunajaa halutessasi.
 • Nauti 2 tai 3 kuppia päivässä.

Fenkoli-sitruunatee

Tämä juoma rauhoittaa ylimääräistä närästystä ja tulehdusta. Ja koska se sisältää suuria määriä mineraaleja sekä C-vitamiinia, se soveltuu erinomaisesti myös puolustuskyvyn vahvistamiseen.

Ainekset

 • 1 tl fenkolinsiemeniä
 • 1/2 sitruunan mehu
 • 1 kuppi kiehuvaa vettä

Valmistaminen

 • Laita ensin teelusikallinen siemeniä kupilliseen kiehuvaa vettä.
 • Purista puolen sitruunan mehu ja lisää joukkoon.
 • Lopuksi peitä juoma ja anna sen hautua 10 minuuttia.
 • Juo 2 kupillista päivässä.

Suuvesi

Some figure
Jos fenkolia ja minttua käytetään yhdessä, saadaan suuvettä joka vähentää tehokkaasti pahanhajuista hengitystä.

Vahvistaakseen fenkolinsiementen vaikutusta pahanhajuisen hengityksen torjumisessa, voi juomaan lisätä hieman minttua. Tämä kasvi auttaa vähentämään bakteereja ja neutraloi joidenkin elintarvikkeiden jättämän epämiellyttävän hajun.

Ainekset

 • 1 tl fenkolinsiemeniä
 • 5 mintunlehteä
 • 1 kuppi kiehuvaa vettä

Valmistaminen

 • Kaada ensin siemenet ja mintunlehdet kupilliseen kiehuvaa vettä.
 • Peitä ja odota, kunnes se jäähtyy vähän.
 • Siivilöi.
 • Kurlaa harjauksen jälkeen.
 • Käytä kahdesti päivässä.

Käytätkö fenkolinsiemeniä? Nyt kun tiedät sen kaikki ominaisuudet, älä unohda ostaa fenkolinsiemeniä seuraavalla kauppareissulla. Kuten näet, sitä on helppo käyttää ja sillä on mielenkiintoisia ominaisuuksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Rather, M. A., Dar, B. A., Sofi, S. N., Bhat, B. A., & Qurishi, M. A. (2016). Foeniculum vulgare: A comprehensive review of its traditional use, phytochemistry, pharmacology, and safety. Arabian Journal of Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.arabjc.2012.04.011
 • S.b, B., V.v, P., & A.h, B. (2014). Foeniculum vulgare Mill: A review of its botany, phytochemistry, pharmacology, contemporary application, and toxicology. BioMed Research International.
 • Kaur, G. J., & Arora, D. S. (2009). Antibacterial and phytochemical screening of Anethum graveolens, Foeniculum vulgare and Trachyspermum ammi. BMC Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1186/1472-6882-9-30
 • Anwar, F., Ali, M., Hussain, A. I., & Shahid, M. (2009). Antioxidant and antimicrobial activities of essential oil and extracts of fennel (Foeniculum vulgare Mill.) seeds from Pakistan. Flavour and Fragrance Journal. https://doi.org/10.1002/ffj.1929
 • Diao, W. R., Hu, Q. P., Zhang, H., & Xu, J. G. (2014). Chemical composition, antibacterial activity and mechanism of action of essential oil from seeds of fennel (Foeniculum vulgare Mill.). Food Control. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2013.06.056
 • Oktay, M., Gülçin, I., & Küfrevioǧlu, Ö. I. (2003). Determination of in vitro antioxidant activity of fennel (Foeniculum vulgare) seed extracts. LWT – Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/S0023-6438(02)00226-8

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.