Mikä on villijamssi ja mitkä sen ominaisuudet ovat?

Villijamssissa on runsaasti C-vitamiinia, minkä vuoksi tämä kasvi soveltuu hyvin immuunijärjestelmän toiminnan tehostamiseen. Lue lisää tästä artikkelista!
Mikä on villijamssi ja mitkä sen ominaisuudet ovat?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Villijamssi on kasvi, jota käytetään tällä hetkellä hoitona tiettyihin tulehdusongelmiin. Sillä on hyödyllisiä ominaisuuksia, ja joidenkin asiantuntijoiden mukaan se saattaisi olla hyväksi terveydelle. Sen käyttöön liittyy kuitenkin eräitä riskejä ja esteitä.

Tässä artikkelissa kerromme tarkoin, kuinka ja milloin käyttää villijamssia. Pidä kuitenkin mielessä, että sen mahdollisista positiivisista vaikutuksista nauttiaksesi se tulee sisällyttää tasapainoiseen ja monipuoliseen ruokavalioon. On myös erittäin tärkeää välttää terveydelle haitallisten aineiden kulutusta ja harrastaa liikuntaa.

Villijamssin käyttö ja mahdolliset hyödyt

Villijamssia voi käyttää seuraavissa yhteyksissä.

Villijamssi voi auttaa nivelreumaan

Villijamssi saattaa lievittää tulehdusta
Tälle vaivalle on lukuisia hoitoja.

Jamssin tulehdusta lievittävät ominaisuudet tekevät siitä yhden mahdollisen hoidon moniin sairauksiin, joiden alla piilevänä osatekijänä on nivelreuma. Aiheesta tehdyissä tutkimuksissa on kuitenkin ollut mukana ainoastaan eläimiä, joten tulokset eivät ole täysin sovellettavissa ihmisiin.

Hyperurikemia

Eräät tutkimukset, kuten tämä Journal of Ethnopharmacology -lehdessä ilmestynyt tutkimus, väittävät, että villijamssilla on virtsahapon eritystä lisäävä kyky. Tämä voisi ehkäistä hyperurikemiaa sille alttiilla ihmisillä. Mutta kuten edellisessä tapauksessa, aiheesta tehdyissä tutkimuksissa on ollut mukana vain eläimiä.

Villijamssi lihaskramppien hoidossa

Tutkimuksia on tehty myös jamssin mahdollisesta vaikutuksesta lihaskramppeihin. Se saattaa helpottaa myös kuukautiskipuja. Tutkimukset eivät kuitenkaan ole lopullisia eikä niistä voi muodostaa vahvaa näyttöä.

Virusinfektio

On tärkeää huomioida, että jamssilla on merkittävä C-vitamiinipitoisuus. Tämä ravintoaine auttaa parantamaan immuunijärjestelmän toimintaa vähentäen flunssien ja influenssan ilmaantuvuutta. Tämän aineen runsas käyttö mahdollistaa oireiden tehokkaamman hallinnan ja taudin varhaisen lievittymisen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Eteerisen oreganoöljyn hyödyt flunssan hoidossa

Hedelmättömyys

Aiheesta ei ole paljoakaan tieteellisiä artikkeleita, mutta joissakin väitetään, että tämän kasvin säännöllinen käyttö saattaa parantaa hedelmällisyyttä naisilla johtuen sen sisältämistä kasviestrogeeneista.

On joka tapauksessa tärkeää kysyä lääkäriltä ennen sen käyttöä tähän tarkoitukseen, koska sillä voi olla yhteisvaikutuksia muiden hedelmällisyyshoitojen kanssa.

Villijamssi saattaa auttaa hedelmättömyyteen
Tämä hoito saattaa auttaa hedelmättömyyteen, mutta sen ei tulisi korvata lääkärin määräämää hoitoa.

Villijamssi: riskit ja esteet käytölle

Vaikka villijamssi saattaa mahdollisesti hyödyttää joitakin ihmisiä, sen käyttöön liittyy myös riskejä. Se voi esimerkiksi toisinaan aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua ja päänsärkyä. On myös raportoitu ruoansulatusongelmista.

Myös allergisen reaktion puhkeaminen on mahdollista, yleensä iholla. Anafylaktinen sokki jamssin kulutuksen johdosta ei ole yleistä, mutta monet dermatologiset sivuvaikutukset saattavat estää sen ottamisen osaksi ruokavaliota.

Valmisteet ja annokset

Villijamssia löytyy luonnollisessa muodossaan, mutta sitä voi käyttää myös uutteena ravintolisän muodossa. Se tulee useimmiten kapseleissa, joissa on noin 100 milligrammaa kasvia per annos. 

Sitä markkinoidaan pääasiassa nivelkivun ja -tulehduksen vähentämiseen, vaikkakin mainitsimme jo, että näyttö tästä on niukkaa.

Useimmat valmistajat väittävät, että 1-2 annoksen nauttiminen päivittäin saattaa tehota kuukautiskipuihin, nesteturvotukseen ja vaihdevuosioireisiin.

Iranian Journal of Pharmaceutical Research -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan villijamssin käyttö saattaa pystyä muuttamaan myös lipidiprofiilia. Ruokavalion vaikutus tähän parametriin on kuitenkin rajallinen. Siihen liittyy vahvasti myös genetiikka.

Villijamssi, lääkitseviä ominaisuuksia sisältävä kasvi

Kuten olet nyt nähnyt, villijamssia voi käyttää useissa tilanteissa ilman moniakaan sivuvaikutuksia. Sen hyötyjen tueksi on kuitenkin vain vähän tutkimuksia. Useimmat kokeet tehdään in vitro -menetelmällä tai eläimillä, mikä ei mahdollista tulosten yleistämistä ihmisiin. Sitä pidetään kuitenkin terveydelle turvallisena kasvina, paitsi allergioiden kohdalla.

Joka tapauksessa on suositeltavaa kääntyä lääkärin tai ravitsemusasiantuntijan puoleen ennen sen käytön aloittamista. Tämän tulisi olla sääntö ennen minkään lisäravinteen sisällyttämistä ruokavalioon. Ammattilainen pystyy arvioimaan kyseisen tuotteen tarpeen ja siihen liittyvät riskit.

Muista, että hyvä terveydentila edellyttää terveellistä ja monipuolista ruokavaliota sekä säännöllistä liikuntaa. Myös kunnollisten yöunien edistäminen on tärkeää.

Muista: lisäravinteet ovat vain kirsikka kakun päällä terveellisissä elämäntavoissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Obidiegwu JE, Lyons JB, Chilaka CA. The Dioscorea Genus (Yam)-An Appraisal of Nutritional and Therapeutic Potentials. Foods. 2020 Sep 16;9(9):1304. doi: 10.3390/foods9091304. PMID: 32947880; PMCID: PMC7555206.
  • Salehi B, Sener B, Kilic M, Sharifi-Rad J, Naz R, Yousaf Z, Mudau FN, Fokou PVT, Ezzat SM, El Bishbishy MH, Taheri Y, Lucariello G, Durazzo A, Lucarini M, Suleria HAR, Santini A. Dioscorea Plants: A Genus Rich in Vital Nutra-pharmaceuticals-A Review. Iran J Pharm Res. 2019 Fall;18(Suppl1):68-89. doi: 10.22037/ijpr.2019.112501.13795. PMID: 32802090; PMCID: PMC7393038.
  • Zhang Y, Jin L, Liu J, Wang W, Yu H, Li J, Chen Q, Wang T. Effect and mechanism of dioscin from Dioscorea spongiosa on uric acid excretion in animal model of hyperuricemia. J Ethnopharmacol. 2018 Mar 25;214:29-36. doi: 10.1016/j.jep.2017.12.004. Epub 2017 Dec 9. PMID: 29233733.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.