Logo image
Logo image

Eteerisen oreganoöljyn hyödyt flunssan hoidossa

4 minuuttia
Eteerinen oreganoöljy on yhdistetty hengitysteiden terveyteen, minkä vuoksi sitä käytetään usein kansanlääkinnässä vilustumisen ja flunssan hoitoon. Kerromme sen mahdollisista hyödyistä tässä artikkelissa.
Eteerisen oreganoöljyn hyödyt flunssan hoidossa
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Oregano on minttujen sukuun kuuluva tuoksukasvi. Eteerinen oreganoöljy on suosittu tuote johtuen sen viruksia tuhoavista, antioksidatiivisista ja tulehduksenvastaisista ominaisuuksista. Tätä öljyä on perinteisesti käytetty hengitysteiden terveyden hoitoon sekä flunssan lievitykseen. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat eteerisen oreganoöljyn hyödyt flunssan ja muiden terveysvaivojen hoidossa.

Öljyä saadaan kasvin useista osista ja sitä käytetään eri valmisteissa. Useimpia näistä löytyy terveyskaupoista lisäravinteina, väriaineina tai eteerisenä tuoksuöljynä. Jälkimmäinen on tarkoitettu ulkoiseen käyttöön ja aromaterapiaan.

Tässä artikkelissa pääset tutustumaan eteerisen oreganoöljyn käyttötapoihin, hyötyihin ja käytön esteisiin hoitaaksesi muun muassa flunssan oireita.

Eteerisen oreganoöljyn hyödyt

Oregano sisältää useita yhdisteitä, joilla on ihmisen terveyttä hyödyttäviä ominaisuuksia, mukaan lukien rosmariinihappo, tymoli ja karvakroli. Tämä koostumus on se perusta, joka tarjoaa muun muassa seuraavat suotuisat terveysvaikutukset.

Some figure
Oregano on muutakin kuin vain ruoan mauste; sitä voidaan käyttää luontaislääketieteessä.

1. Se on antibioottinen

Meneillään olevan tutkimuksen mukaan oregano kykenee torjumaan esimerkiksi Staphylococcus aureus -bakteereja, jotka ovat yksi yleisin ruokamyrkytyksen ja ihoinfektioiden aiheuttaja. Öljy saattaa myös torjua joitakin antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja.

2. Se auttaa vähentämään kolesterolia

Eteerinen oreganoöljy saattaa erään tieteellisen tutkimuksen mukaan alentaa kolesterolia. Hoitoa saaneiden henkilöiden hyvän kolesterolin taso nousi ja huono kolesteroli laski verrattuna niihin, jotka noudattivat vain ruokavalioon liittyviä neuvoja.

 3. Se on antioksidantti

Oreganolla ja muilla samankaltaisilla yrteillä tehty tutkimus osoitti, että oregano sisältää 3-30 kertaa enemmän antioksidantteja kuin timjami, mäkikuisma ja maustemeirami. Oreganoöljyn antioksidanttipitoisuus on jopa korkeampi kuin joidenkin hedelmien ja vihannesten.

4. Eteerisen oreganoöljyn hyödyt suoliston terveydelle

Oregano voi lievittää loisten aiheuttamia suolisto-oireita, kuten turvotusta, kipua ja ripulia. Yhden tutkimuksen mukaan kaikilla osallistujilla loiseliöiden määrä väheni ja iso osa heistä parani. Lisäksi öljystä saattaa olla apua vuotavana suolena tunnettuun vaivaan.

5. Sillä on tulehdusta torjuvia ominaisuuksia

Eräs meneillään oleva tutkimus paljastaa, että eteerinen oreganoöljy voi lievittää tulehdusta yhden sen ainesosan, karvakrolin, ansiosta. Tästä tarvitaan kuitenkin lisää ihmisillä tehtäviä tutkimuksia.

6. Se saattaa hoitaa sieni-infektioita

Tutkimukset ovat osoittaneet, että eteerinen oreganoöljy tehoaa viittä erityyppistä Candidaa vastaan, sientä, joka elää suussa ja intiimialueella. Oreganoöljyä pidetään jopa tehokkaampana kuin muita toimivaksi todettuja öljyjä. Candidaa esiintyy hiivan muodossa ja se aiheuttaa infektioita kasvaessaan liikaa.

7. Eteerisen oreganoöljyn hyödyt kivunlievityksessä

Eräässä meneillään olevassa tutkimuksessa havaittiin, että eteerisellä oreganoöljyllä oli samankaltaisia vaikutuksia kuin yleisesti käytetyillä kipulääkkeillä, kuten morfiinilla. Tämä ominaisuus johtuu yhdestä sen yhdisteestä nimeltä karvakroli, mutta ihmistutkimuksia tarvitaan edelleen sen täyden tehon osoittamiseksi.

8. Se voi auttaa painonpudotuksessa

Tutkimusten mukaan eteerinen oreganoöljy saattaa olla avuksi painonpudotuksessa, koska karvakroli saattaa kumota sen tapahtumaketjun, joka muodostaa rasvasoluja. Mitään lopullista näyttöä ei kuitenkaan vielä ole saatu ihmisillä.

Käy lukemassa myös tämä artikkeli: Minttuöljyn hyödyt terveydelle

Näin käytät oreganoöljyä flunssan hoidossa

Ominaisuuksiensa ansiosta oreganoöljy voi auttaa torjumaan bakteereja ja lievittämään hengitysteiden tukkoisuutta sekä toimii myös tulehdusta torjuvana aineena. Kaksi sen yleisintä käyttötapaa flunssassa ovat höyryhengitys ja kurlaus.

Höyryhengitys oreganoöljyllä

 1. Laita kattilallinen vettä liedelle ja anna sen kiehua. Poista sitten kattila liedeltä, lisää kahdesta kolmeen tippaa oreganoöljyä ja peitä kattila kannella. 
 2. Pidä pyyhettä valmiina peittääksesi sillä olkapääsi, selkäsi, pääsi ja kattilan. Näin saat pidettyä lämmön kattilassa pidempään.
 3. Kun ensimmäinen ja toinen vaihe on tehty, laita kannella peitetty kattila pöydälle aivan nenäsi alle.
 4. Pidä itsesi riittävän lämpimänä ja ota kansi pois varovasti. Hengitä höyryä nenän kautta noin 6-12 minuuttia. Tämä auttaa irrottamaan räkää.
 5. Vältä vetoa ja kylmää lämpötilaa huoneessa höyryhengityksen aikana ja sen jälkeen.

Kipeään kurkkuun

 1. Laita lasilliseen lämmintä vettä yhdestä kahteen tippaa oreganoöljyä.
 2. Kurlaa pieniä kulauksia noin puolen minuutin ajan.
 3. Toista niin kauan, kunnes olet käyttänyt kaiken veden. Tämä auttaa vähentämään alueen tulehdusta.

Eteerisen oreganoöljyn hyödyt keuhkoputkentulehduksen ja yskän hoidossa

Yksi oreganoöljyn ominaisuuksista on sen limaa irrottava kyky. Se ohentaa limaa helpottaen keuhkoputkentulehduksen oireita. Sitä voidaan käyttää kahdella tavalla.

Näin käytät sitä höyryhengitykseen

 1. Laita kattilallinen vettä liedelle, ja kun se alkaa kiehua, laske lämpötilaa, lisää veteen kahdesta kolmeen tippaa oreganoöljyä ja peitä kattila kannella.
 2. Sillä välin kun odotat veden kiehumista, valmistele pyyhe peittääksesi sillä selkäsi, olkapääsi ja pääsi. Varaa pyyhe myös kattilaa varten; näin saat pidettyä lämmön siellä pidempään.
 3. Laita kannella peitetty kattila aivan nenäsi alle esimerkiksi jakkaran tai pöydän päälle.
 4. Poista kansi varovasti ja hengitä höyryä 6-12 minuutin ajan. Tämä auttaa irrottamaan limaa.
 5. Estä veto huoneessa höyryhengityksen aikana ja jälkeen.

Näin käytät sitä rintakehällä

 1. Sekoita pienessä kulhossa 1-2 teelusikallista kookosöljyä ja 5-8 tippaa oreganoöljyä ja sekoita hetken ajan.
 2. Levitä öljyseosta lämpimin käsin sormenpäihin ja hiero sitä hellävaraisesti rintakehään. 
 3. Pidä itsesi lämpimänä hoidon aikana ja sen jälkeen.
Some figure
Eteeristä oreganoöljyä voi käyttää höyryhengityksessä tai levittää suoraan rintakehään.

Eteerisen oreganoöljyn käytön esteet

Varo ettet käytä oreganoöljyä liian suuria annoksia, sillä öljy on väkevää. Jos otat sitä liikaa tai käytät sitä pitkän aikaa, sen tymolipitoisuus saattaa aiheuttaa haittavaikutuksia.

Yleisimpiä sivuvaikutuksia ovat iho- ja silmäallergiat, pahoinvointi ja oksentelu, ylävatsavaivat ja ihottumat. Sen käytöstä raskauden aikana ja lapsilla ei ole vielä riittävästi tieteellisiä tutkimuksia, joten sitä on parasta välttää kummassakin tapauksessa.

Käy lukemassa myös tämä artikkeli: Oreganoöljyn valmistus kotona ja sen hyödyt

Käytä oreganon eteeristä öljyä flunssaan varovasti

Oreganoöljyllä on hyödyllisiä ominaisuuksia. Siinä on antioksidantteja jopa enemmän kuin joissakin hedelmissä ja vihanneksissa. Pidä silti mielessä, että sen vaikutuksen ymmärtämiseksi tarvitaan kattavampia tutkimuksia.

Oreganoöljyä voidaan käyttää joidenkin tavanomaisten terveysongelmien (kuten flunssan ja vilustumisen) lievittämiseen, mutta sitä on aina käytettävä sopivina annoksina. Lue valmistajan ohjeista lisää tietoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Preuss, H. G., Echard, B., Dadgar, A., Talpur, N., Manohar, V., Enig, M., Bagchi, D., & Ingram, C. (2005). Effects of Essential Oils and Monolaurin on Staphylococcus aureus: In Vitro and In Vivo Studies. Toxicology mechanisms and methods, 15(4), 279–285. doi: 10.1080/15376520590968833
 • Sienkiewicz, M., Wasiela, M., & Głowacka, A. (2012). Aktywność przeciwbakteryjna olejku oreganowego (Origanum heracleoticum L.) wobec szczepów klinicznych Escherichia coli i Pseudomonas aeruginosa [The antibacterial activity of oregano essential oil (Origanum heracleoticum L.) against clinical strains of Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa]. Medycyna doswiadczalna i mikrobiologia, 64(4), 297–307.
 • Ozdemir, B., Ekbul, A., Topal, N. B., Sarandöl, E., Sağ, S., Başer, K. H., Cordan, J., Güllülü, S., Tuncel, E., Baran, I., & Aydinlar, A. (2008). Effects of Origanum onites on endothelial function and serum biochemical markers in hyperlipidaemic patients. The Journal of international medical research, 36(6), 1326–1334. doi: 10.1177/147323000803600621
 • Zheng, W., & Wang, S. Y. (2001). Antioxidant activity and phenolic compounds in selected herbs. Journal of agricultural and food chemistry, 49(11), 5165–5170. doi: 10.1021/jf010697n
 • Force, M., Sparks, W. S., & Ronzio, R. A. (2000). Inhibition of enteric parasites by emulsified oil of oregano in vivo. Phytotherapy research : PTR, 14(3), 213–214. doi: 10.1002/(sici)1099-1573(200005)14:3<213::aid-ptr583>3.0.co;2-u
 • Zou, Y., Xiang, Q., Wang, J., Peng, J., & Wei, H. (2016). Oregano Essential Oil Improves Intestinal Morphology and Expression of Tight Junction Proteins Associated with Modulation of Selected Intestinal Bacteria and Immune Status in a Pig Model. BioMed research international, 2016, 5436738. doi: 10.1155/2016/5436738
 • Silva, F. V., Guimarães, A. G., Silva, E. R., Sousa-Neto, B. P., Machado, F. D., Quintans-Júnior, L. J., Arcanjo, D. D., Oliveira, F. A., & Oliveira, R. C. (2012). Anti-inflammatory and anti-ulcer activities of carvacrol, a monoterpene present in the essential oil of oregano. Journal of medicinal food, 15(11), 984–991. doi: 10.1089/jmf.2012.0102
 • Pozzatti, P., Scheid, L. A., Spader, T. B., Atayde, M. L., Santurio, J. M., & Alves, S. H. (2008). In vitro activity of essential oils extracted from plants used as spices against fluconazole-resistant and fluconazole-susceptible Candida spp. Canadian journal of microbiology, 54(11), 950–956. doi: 10.1139/w08-097
 • Aydın, S., Öztürk, Y., Beis, R. and Hüsnü Can Başer, K. (1996), Investigation of Origanum onites, Sideritis congesta and Satureja cuneifolia Essential Oils for Analgesic Activity. Phytother. Res., 10: 342-344. doi: 10.1002/(SICI)1099-1573(199606)10:4<342::AID-PTR832>3.0.CO;2-W
 • Jung, C. Y., Kim, S. Y., & Lee, C. (2018). Carvacrol Targets AXL to Inhibit Cell Proliferation and Migration in Non-small Cell Lung Cancer Cells. Anticancer research, 38(1), 279–286. doi: 10.21873/anticanres.12219
 • Cho, S., Choi, Y., Park, S., & Park, T. (2012). Carvacrol prevents diet-induced obesity by modulating gene expressions involved in adipogenesis and inflammation in mice fed with high-fat diet. The Journal of nutritional biochemistry, 23(2), 192–201. doi: 10.1016/j.jnutbio.2010.11.016

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.