Oreganoöljyn valmistus kotona ja sen hyödyt

Vaikka oreganoa käytetään lähes yksinomaan ruoanlaitossa, siitä valmistetusta öljystä saa joitakin terveyshyötyjä sen ainesosien ominaisuuksien ansiosta. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka oreganoöljyn valmistus onnistuu kotona.
Oreganoöljyn valmistus kotona ja sen hyödyt

Kirjoittanut Angélica Quijano

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kotitekoisella oreganoöljyllä on hyötyjä, jotka ulottuvat bakteerien torjunnasta tulehduksen lievittämiseen. Tiesitkö jo näistä mahtavista hyödyistä? Tässä artikkelissa kerromme, mitä mielenkiintoisia ominaisuuksia tällä kasvilla on ja kuinka oreganoöljyn valmistus onnistuu kotona.

Oregano on hyvin suosittu mauste keittiössä, koska sillä saa miellyttävää makua moniin resepteihin. Tavallisesti sitä lisätään suoraan ruokaan, mutta sitä voidaan käyttää myös öljynä sen hyödyntämiseksi parhaalla tavalla tiettyjen terveysvaivojen hoidossa.

Kotitekoisen oreganoöljyn hyödyt

Oreganoa löytyy useimmista keittiöistä; se on itse asiassa yksi suosituimmista ruoan mausteista. Moni ei kuitenkaan ole tietoinen siitä, että maun antamisen lisäksi oreganolla on öljyyn sekoitettuna terveydelle erittäin suotuisia ominaisuuksia.

Lue niistä lisää alta!

Antioksidanttinen teho

Oxidative Medicine and Cellular Longevity -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan oreganon etanoliuutteella on antioksidanttinen vaikutus. Tästä syystä sillä uskotaan olevan kyky viivyttää tai ehkäistä vapaiden radikaalien aiheuttamaa hapettumista, joka on vastuussa solujen ikääntymisestä.

Oreganosta voi valmistaa oreganoöljyä
Oreganoa voidaan ruoanlaiton lisäksi hyödyntää myös luontaishoitojen tehostavana ainesosana.

Se voi auttaa torjumaan bakteereja

Oregano voi olla myös hyvä luontainen keino torjua tiettyjä bakteereja, ainakin tämän International Journal of Odontostomatology -lehden artikkelin mukaan. Sen sisältämän karvakrolin ja tymolin antibakteerisen vaikutuksen ansiosta oregano voi torjua esimerkiksi Staphylococcus aureusta ja Bacillus cereusta.

On hyvä selventää, että sitä tulisi käyttää ainoastaan lisäapuna antibioottihoidon ohessa, ei hoitona infektioihin yksinään. Ei ole tutkimusnäyttöä siitä, että sen käyttö yksin kykenisi tappamaan bakteereja.

Se voi auttaa ehkäisemään virusinfektioita

Antibakteerisen vaikutuksen lisäksi, Journal of Applied Microbiology lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan, oreganon sisältämä karvakroli saattaa suojata kehoa joitakin virusten aiheuttamia tauteja, kuten norovirusta, vastaan. Norovirusinfektio aiheuttaa ripulia, pahoinvointia ja vatsakipua.

Oreganoöljyn valmistus kotona

Nyt kun tunnet tämän kasvin tärkeimmät hyödyt, on aika aloittaa oreganoöljyn valmistus kotona! Kotitekoinen oreganoöljy on erittäin helppo valmistaa itse. Se on periaatteessa tuote, jota olisi aina hyvä olla valmiina kaapissa käytettäväksi monissa eri tilanteissa tarvittaessa.

Ainekset

 • 50 g oreganonlehtiä
 • 200 ml oliivi-, rypälesiemen- tai manteliöljyä
 • Kannellinen lasipurkki

Oreganoöljyn valmistus kotona

 • Pese ensin oreganonlehdet ja anna niiden kuivua.
 • Kun ne ovat kuivuneet, murskaa ne morttelissa tai vastaavalla välineellä. Tämän tarkoituksena on vapauttaa kaikki kasvin ominaisuudet.
 • Laita murskatut lehdet lasipurkkiin, jossa säilöt seosta.
 • Kaada päälle valitsemaasi öljyä niin, että oreganonlehdet peittyvät kokonaan. Anna olla muutaman minuutin.
 • Laita sitten vettä kiehumaan kattilaan. Kun vesi kiehuu, ota lämpö pois päältä ja laita purkki seoksineen veteen.
 • Anna purkin olla vesihauteessa noin 10 minuuttia, jotta öljy ja oregano sekoittuvat keskenään.
 • Ota astia pois vedestä, laita kansi kiinni ja säilytä sitä kaksi viikkoa viileässä, kuivassa paikassa.
 • Tämän jälkeen siivilöi öljy, ja herkullinen kotitekoinen oreganoöljy on valmis käytettäväksi.
 • Muista, että mainitun lääkinnällisen käyttötavan lisäksi kotitekoinen oreganoöljy antaa myös mahtavaa makua ruokiin!

Kuinka oreganoöljyä käytetään

Nyt kun olemme kertoneet, kuinka oreganoöljyn valmistus onnistuu itse kotona, on aika kertoa sen käyttötavoista.

Tätä öljyä voidaan nauttia suun kautta tai levittää suoraan hoidettavalle alueelle. Esimerkiksi bakteeri-infektioissa tätä valmistetta tulisi laimentaa kolme tippaa lasilliseen vettä ja nauttia suun kautta.

Lihaskivun, reumakivun ja nyrjähdysten kohdalla voit ottaa hieman öljyä käsiisi ja hieroa sillä kehon kipeää aluetta. Halutessasi voit käyttää hoidossa myös joitakin eteerisiä öljyjä, joilla on samankaltaisia hyötyjä näihin vaivoihin.

Tämän lisäksi väitetään, että sen höyryn hengittäminen saattaisi auttaa lievittämään flunssan oireita. Kun tunnet influenssan tai flunssan aiheuttamia tyypillisiä oireita, ota 3-6 tippaa öljyä ennen aterioita tai höyrytä sitä esimerkiksi diffuusorissa tai kulhollisessa kuumaa vettä. Tämä on turvallista tehdä jopa kolme kertaa päivässä.

Oreganoöljyn valmistus onnistuu helposti kotona
Oreganoöljyä voidaan käyttää eri tavoin, suun kautta tai paikallisesti.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Virusten ja bakteerien väliset erot

Ohjeita oreganoöljyn käyttöön

Ennen oreganoöljyn käyttöä sinun on varmistuttava siitä, ettei se ole haitallista terveydellesi. Vaikka oreganoöljyä pidetään turvallisena useimmissa tapauksissa ja oikeissa määrissä käytettynä, sen käyttöön liittyy joitakin riskejä raskaana olevilla ja imettävillä naisilla tai sellaisilla henkilöillä, jotka ovat allergisia kyseiselle mausteelle.

Öljyn liikakäyttö voi lisäksi aiheuttaa sydämentykytyksiä, hermoston häiriöitä, masennusta ja uneliaisuutta. Muista, että ihmeitä tekeviä hoitoja ei ole olemassakaan ja että on aina parempi kääntyä lääkärin puoleen, jos epäilet vakavaa terveysongelmaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Schovelin-H, Alexandra, & Muñoz-C, Marlene. (2018). Efecto Antibacteriano de la Infusión de Orégano ( Origanum vulgare ) sobre el Crecimiento in Vitro de Streptococcus mutans , 2015. International journal of odontostomatology12(4), 337-342. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-381X2018000400337
 • Gilling DH, Kitajima M, Torrey JR, Bright KR. Antiviral efficacy and mechanisms of action of oregano essential oil and its primary component carvacrol against murine norovirus. J Appl Microbiol. 2014;116(5):1149-1163. doi:10.1111/jam.12453
 • Coccimiglio, J., Alipour, M., Jiang, Z. H., Gottardo, C., & Suntres, Z. (2016). Antioxidant, Antibacterial, and Cytotoxic Activities of the Ethanolic Origanum vulgare Extract and Its Major Constituents. Oxidative medicine and cellular longevity2016, 1404505. https://doi.org/10.1155/2016/1404505
 • Jiménez, María Cristina Rogles. Actualidad de los medicamentos a base de plantas para el tratamiento del dolor y la inflamación. Diss. UNIVERSIDAD COMPLUTENSE, 2017.
 • Dufort, Julianne. Aceites esenciales: Una guía práctica para conocer las propiedades de los aceites esenciales y sus aplicaciones. Robinbook, 2017.
 • Pérez, Rocío Mera Gallego. “Prevención de catarros y resfriados.” (2017).
 • Llivichushca, Caivinagua, and Diana Alexandra. Factores de riesgo asociados a la atención de parto atendido por comadronas en domicilio en la parroquia Sígsig de la provincia del Azuay periodo septiembre 2017-febrero 2018. BS thesis. Universidad Católica de Cuenca, 2018.
 • Vásquez Espeleta, Jorge Iván. “Actividad antibacteriana in vitro del extracto acuoso de Origanum vulgare L.(Orégano) sobre los Streptococcus mutans, distrito de Chimbote, provincia del Santa, departamento Áncash, 2018.” (2019).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.