Mikä on välikorvan barotiitti ja kuinka sitä hoidetaan?

Barotiitilla tarkoitetaan välikorvan vauriota, joka syntyy paineen muutosten seurauksena (yleensä lentokoneella matkustettaessa). Se ei useimmissa tapauksissa ole kovinkaan vakava ja menee ohi itsestään pian lentomatkan päättymisen jälkeen.
Mikä on välikorvan barotiitti ja kuinka sitä hoidetaan?
Karina Valeria Atchian

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Karina Valeria Atchian.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Yhä useammat ihmiset altistuvat muuttuvalle ilmanpaineelle koneiden matkustamoissa. Ilmanpaine on lentokoneissa matalampi kuin mihin olemme tottuneet meren pinnan tasolla, ja tämän seurauksena voi syntyä barotiittina tunnettu tila. Tässä artikkelissa kerromme, mikä on välikorvan barotiitti ja kuinka sitä voidaan hoitaa.

Kansainvälisen ilmakuljetusliiton (IATA) vuoden 2019 raportin mukaan matkustajien kokonaismäärä maailmanlaajuisesti vuonna 2018 oli 4,3 miljoonaa. Iso osa matkustajista tuntee lennon aikana välikorvassaan epämukavuutta, joka syntyy lentokoneen noustessa nopeasti oikeaan lentokorkeuteen tai koneen laskun aikana.

Useimmissa tapauksissa tämä epämukavuus on tilapäistä, mutta jotkut ihmiset eivät saa välikorvan painetta tasattua. Tätä tilaa kutsutaan nimellä välikorvan barotiitti.

Alta voit lukea lisää barotiitista ja sen hoidosta.

Mikä tarkalleen ottaen on välikorvan barotiitti?

Välikorvan barotiitti tunnetaan myös nimellä välikorvan barotrauma. Kuten jo mainittiin, kyseessä on välikorvan paineen epätasapaino, joka aiheuttaa kipua ja jopa vaurioita korvassa. Tätä tapahtuu useammin lapsilla.

Tämän ymmärtämiseksi paremmin käydään seuraavaksi läpi yleistä tietoa korvasta, jotta osaamme ehkäistä ja hoitaa tätä vaivaa.

Välikorvan barotiitti tuntuu kipuna korvassa
Barotrauma vaikuttaa välikorvaan aiheuttaen kipua ja jopa huimausta.

Kuinka välikorva toimii?

Välikorva on ilmatäytteinen tila, jonka erottaa ulkopuolelta kaksi rakennetta: yhdeltä osin tärykalvo ja toisaalta korvatorvi. Jälkimmäinen erottaa välikorvan nielun alueesta.

Välikorvan sisällä olevan paineen on oltava sama kuin ympäristön paineen, jotta tärykalvo värisisi ja täyttäisi kuulemiseen liittyvän tehtävänsä. Haukotellessa tai nielaistessa korvatorvi aukeaa hetkellisesti, mikä saa aikaan ilmavirran tasaten painetta.

Kun korvatorvi ei toimi asiaankuuluvalla tavalla, välikorvan ja ulkoisen ympäristön välille syntyy paine-ero, joka voi johtaa barotraumaan.

Barotrauman yleisin aiheuttaja on lentokoneella matkustaminen. Muita aiheuttajia ovat sukeltaminen, kiipeäminen tai ylipainekammioiden käyttö.

Mitä lentokoneessa tapahtuu?

Matkustajalentokoneissa on paineistetut matkustamot ja ohjaamot, paineen ollessa niissä sama kuin 2-3 kilometrin korkeudessa, missä paine on alhaisempi kuin meren pinnan tasolla. Kun lentokone nousee ja laskee, ilmanpaine muuttuu ja tämän seurauksena välikorvan paineenkin on muututtava.

Tämän muutoksen tulisi olla asteittainen ja tasoittua nieltäessä, ilman liikkuessa spontaanisti välikorvaan tai sieltä korvatorven läpi. Kun tätä ei tapahdu, se saa aikaan painetta ja venytystä tärykalvossa, mikä aiheuttaa kipua ja kuulon alenemista.

Tärykalvoon voi syntyä myös mustelmia ja verenvuotoa. Välikorvaan voi lisäksi muodostua nestettä, ja pahimmassa tapauksessa tärykalvo voi puhjeta. Korvat tuntuvat olevan lukossa ja ne voivat soida.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Kuulon heikentyminen: oireet ja hoito

Välikorvan barotiitti: mitä tehdä

Useimmat lievät korvavauriot paranevat itsestään ajan myötä, mukaan lukien tärykalvon puhkeaminen, kunhan korvatorven toiminta palaa normaaliksi. Yleensä myös kuulo palautuu ennalleen.

Joissakin tapauksissa lääkäri saattaa määrätä suun kautta otettavia tukkoisuuslääkkeitä, antihistamiineja ja jopa antibiootteja. Kaikki nämä auttavat pitämään korvatorven auki. Kipulääkkeiden käyttö puolestaan auttaa vähentämään kipua.

Joissakin harvoissa tapauksissa korvaan voi syntyä myös fisteli, joka on epänormaali yhteys väli- ja sisäkorvan välillä. Se voi aiheuttaa huimausta. Tällaisessa hätätapauksessa tarvitaan korva-kurkkulääkärin arviota leikkaushoidon tarpeesta.

Myringotomia (pieni tärykalvoon tehtävä viilto) ja tympanostomia (tärykalvoon asetetaan putki) auttavat ehkäisemään välikorvan barotiittia ja tasaamaan painetta. Niitä käytetään myös hoitomuotona, sillä ne auttavat tyhjentämään eritteitä.

Välikorvan barotiitti voi syntyä lentomatkustamisen aikana
Lentomatkustaminen on välikorvan barotiitin pääasiallinen aiheuttaja, sillä paineen muutokset vaikuttavat välikorvaan.

Mitä varotoimia voimme tehdä lentokoneella matkustettaessa?

Jos matkustamme lentokoneella, voimme auttaa tasaamaan painetta nousun ja laskun aikana vähentääksemme korvan epämukavuutta tai vaurioita. Tämä onnistuu käyttämällä joitakin seuraavista menetelmistä:

  • Haukottelu tai valsalvan manööveri, eli suhteellisen voimakas uloshengitys hengitystiet suljettuina.
  • Purukumin jauhaminen ja toistuva nieleskely.
  • Kirpeiden karkkien syöminen.
  • Vauvat voivat imeä tuttipulloa tai tuttia.
  • Ennen lentoa voidaan joskus käyttää suun kautta otettavia tukkoisuuslääkkeitä, antihistamiineja ja nenäsuihkeita, kunhan ne ovat lääkärin määräämiä.
  • Asiantuntijat ovat suunnitelleet korvatulpat vähentämään paineen muutoksia, mutta niiden todellista hyötyä ei ole vielä osoitettu.

Jos sinun on matkustettava lentokoneella, on suositeltavaa kysyä neuvoa lastenlääkäriltä tai korva-nenä-kurkkulääkäriltä. Välikorvan barotiitin ehkäisy, erityisesti allergioista tai jonkinlaisesta tulehduksesta kärsivillä ihmisillä, on avainasia olon parantamiseksi lennon aikana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.