Mikä on TT-skannaus ja miksi se tehdään?

Tietokonetomografia (TT-skannaus) on nopea, yksinkertainen ja kivuton diagnostinen kuvantamismenetelmä. Kuka sitä tarvitsee? Mitkä ovat sen hyödyt? Tämän päivän artikkeli kertoo lisää TT-skannauksesta ja sen eduista.
Mikä on TT-skannaus ja miksi se tehdään?

Viimeisin päivitys: 18 heinäkuuta, 2021

TT-skannaus on radiologinen kuvantamistesti, jota käytetään diagnosoimaan monia sairauksia. Tämä artikkeli sisältää mielenkiintoisia tietoja tämän tyyppisestä analyysistä.

Mikä on TT-skannaus?

Tietokonetomografia on diagnostinen kuvantamismenetelmä. Se on röntgenlaite, joka lähettää säteitä useista eri suunnista vain yhden säteen sijasta, kuten tavanomaisessa röntgensäteessä tapahtuu.

Lisäksi nämä säteet muodostavat monia erilaisia ​​kuvia, minkä jälkeen tietokone tallentaa ja käsittelee ne. Sitten tietokone tuottaa tutkimuksen kohteena olevan ruumiinosan tai koko kehon sisäpuolen rekonstruoinnin tapauksesta riippuen.

Tietokone voi jopa konfiguroida kuvat siten, että se voi muodostaa 3D-kuvan kehon sisäpuolelta. On siis selvää että kuvat jotka voidaan saada TT-skannauksella, ovat paljon yksityiskohtaisempia kuin ne, jotka on saatu tavanomaisella röntgenlaitteella.

TT-skannaus: laite.
TT-skannaus on diagnostinen testi, joka voi helpottaa monien sairauksien havaitsemista.

Mitä TT-skannaus näyttää?

Tällä kuvantamismenetelmällä saadut kuvat perustuvat kehon kudosten erilaiseen säteily absorptioon. Siten eri kudokset, kuten luut, jänteet, pehmytkudokset, aivojen hermokudos jne., näkyvät eri väreinä.

Esimerkiksi luut näyttävät valkoisemmilta, kun taas alueet joissa on ilmaa, kuten keuhkot, näyttävät mustemmilta. Lisäksi alueet joilla on välitiheys, kuten sydän tai maksa, ovat harmaita.

Kenelle TT-skannaus on tarkoitettu?

Tämä pikatesti on tarkoitettu monien kehon sisäisten osien tilan arvioimiseen hätätilanteissa. Jotkut näistä voivat tapahtua liikenneonnettomuuksien jälkeen, jos epäillään esimerkiksi aivohalvausta.

Se on myös yksi tärkeimmistä testeistä erityyppisten kasvainten diagnosoinnissa ja arvioinnissa. Jotkut yleisimmistä ovat keuhko-, munasarja- tai maksakasvaimet.

Lisäksi testin suorittamisessa voidaan käyttää erilaisia ​​kontrastiaineita, jotka auttavat tuottamaan yksityiskohtaisempia kuvia kehon tietyistä osista.

Kuinka se tehdään?

TT-skannaus on nopea, yksinkertainen ja kivuton testi. Valmistellessaan sitä lääkäri kysyy testissä olevalta potilaalta muun muassa mahdollisia allergioita ja mahdollisia proteeseja. Potilaan on poistettava metalliesineet, kuulolaitteet sekä muut esineet, jotka saattavat häiritä testiä.

Sitten potilas asetellaan tiettyyn asentoon, joka helpottaa halutun kuvan saamista. Potilas makaa pedillä, joka liikkuu hitaasti sisään ja ulos röntgenlaitteeseen.

Testi kestää yleensä alle 30 minuuttia, mutta voi olla jopa nopeampi nykyaikaisen teknologian ansiosta sekä lapsille tehtynä.

TT-skannaus: tulokset.
TT-skannaus on yksinkertainen, kivuton testi, joka kestää enintään 30 minuuttia.

Onko TT-skannaus turvallinen?

TT-tutkimuksen suurin riski on säteilyaltistus. Säteilymäärä, jolle potilas altistuu, ei kuitenkaan ole vaarallinen. Kuten kaikissa kuvantamismenetelmissä, aina on olemassa pieni riski sille että käytetty säteily edesauttaa kasvainten muodostumista.

Tämä kuvantamismenetelmän hyödyt ovat aina paljon suuremmat kuin syövän kehittymisen riski. Tämä testi ei kuitenkaan ole turvallinen raskaana oleville naisille.

Tiivistettynä

Kuten jo mainitsimme, TT-skannaus on nopea, yksinkertainen ja kivuton kuvantamismenetelmä. Se voi tarjota paljon tärkeää tietoa useiden sairauksien diagnosoinnissa tai hätätilanteissa.

Loppujen lopuksi, TT-skannauksen käyttö on yleistymässä ja tekniikka tulosten tulkitsemiseksi on kehittymässä entistä tarkemmaksi.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Aivolohkot: osien jakautuminen ja toiminnot
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Aivolohkot: osien jakautuminen ja toiminnot

Aivolohkot muodostavat aivojemme toiminnallisen ja anatomisen jaon, joka auttaa meitä paikantamaan, mistä aivojen osasta kukin aivotoiminta alkaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.