Logo image
Logo image

Ensimmäinen mammografia? Valmistaudu lukemalla nämä 7 faktaa

4 minuuttia
Naiset käyvät ensimmäisessä mammografiassaan yleensä lähestyessään 40 vuoden ikää. Tässä on kuitenkin vaikutusta sillä, onko suvussasi ollut aiheen kannalta oleellisia sairauksia, ja samoin oma terveyshistoriasi on asia, joka tulee ottaa huomioon mammografiaan liittyen.
Ensimmäinen mammografia? Valmistaudu lukemalla nämä 7 faktaa
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Rintasyöpä on toiseksi yleisin syöpä koko maailmassa, ja se on kaikkein yleisin syöpä naisilla. Jos rintasyöpä voidaan havaita aikaisessa vaiheessa, selviytymisen todennäköisyys on yleensä hyvä. Pääasiallinen tapa tämän tyypin syövän havaitsemiseksi on vuosittaisissa mammografioissa käynti, ja samoin tärkeitä ovat asiantuntijan tekemät tutkimukset. Onko ensimmäinen mammografia sinulle ajankohtainen? Jos näin on, jatka lukemista, niin kerromme aiheesta lisää!

On hyvä muistaa, että mammografiaa ei suositella alle 45-vuotiaille naisille. Tämä johtuu siitä, että rintojen kudos on nuoremmilla tiheää, mikä tekee tulosten tulkinnasta vaikeampaa, ja siten ongelmien havaitseminen on hankalampaa kuin ikääntyneemmillä naisilla. Lisäksi alle 45-vuotiaat saavat rintasyövän pienemmällä todennäköisyydellä kuin ikääntyneemmät.

Tästä huolimatta monen naisen kohdalla ensimmäinen mammografia on ajankohtaista ikähaarukassa 35-40. Jos itse aiot käydä tässä tutkimuksessa ensimmäistä kertaa piakkoin, kannattaa jatkaa lukemista – seuraavaksi kerromme seitsemästä asiasta, joista kannattaa olla tietoinen ensimmäiseen mammografiaan mentäessä.

Ensimmäinen mammografia – mitä sinun on hyvä tietää

1. Tulet tuntemaan painetta rinnassasi

Some figure

 

Mammografian aikana on välttämätöntä, että lääkäri litistää hiukan rintaasi. Tämä tehdään, jotta saataisiin korkealaatuinen mammografia, ja jotta potilas voitaisiin altistaa niin vähäiselle säteilylle kuin mahdollista. Ikävä kyllä, tämä paine saattaa aiheuttaa kipua joillakin naisilla. Toisilla taas saattaa tuntua vain pientä epämukavuutta.

On melkoisen yleistä, että naisella on monenlaisia tuntemuksia, sillä jokaisella naisella on erilainen kipukynnys. Joka tapauksessa muista, että jos koet kipua mammografian aikana, kyseessä on asia, joka kestää vain muutaman minuutin ajan.

2. Vältä mammografian varausta juuri ennen kuukautisia oleville päiville

Mammografia tulisi ihanteellisesti tehdä toisen tai kolmannen viikon aikana naisen kuukautiskierrossa. Tämä johtuu siitä, että tällöin rinnoissa on vähemmän rintarauhaskudosta, joten tutkimus voidaan tehdä tarkemmin ja vähemmän epämukavuutta aiheuttaen.

Lisäksi rinnat tuppaavat olemaan herkemmät kuukautisten aikaan tai kuukautisten jälkeisinä viikkoina, sillä hormonitasoissa tapahtuu muutos. Tämä saattaa aiheuttaa kipua tutkimuksen aikana sekä tehdä mammografiasta epämukavamman kokemuksen.

3. Kerro lääkärille, jos sinulla on silikoni-implantit

Some figure

 

Silikoniproteesit saattavat häiritä rintojen tarkastelua röntgenin avulla. Siksi onkin äärimmäisen tärkeää, että kerrot hoitajalle, joka tutkimuksen toteuttaa, mikäli sinulla on implantit rinnoissasi.

Näin lääkäri voi mukauttaa käyttämänsä säteilyn määrän, jotta rintarauhaset ovat selkeämmin havaittavissa röntgenin avulla. Lisäksi tällöin seisoma-asennon tulee olla erilainen suhteessa koneeseen, mutta tämä riippuu implanttien koosta.

4. Käytä kahta erillistä vaatekappaletta

Normaalisti mammografiassa otetaan pois ylävartalon peittävä vaatekappale sekä laitetaan päälle sairaalakaapu, jonka saat hoitajalta. Siksi on suositeltavaa välttää esimerkiksi mekkoa tai sen tyyppisiä vaatteita, jotka on vaikea ottaa pois päältä.

Ihanteellista olisi, jos voisit käyttää napitettua paitaa tutkimuspäivänä, sillä sen saa helposti pois ja taas takaisin päälle. Aiheutat siten sopivien vaatteiden avulla vähemmän hässäkkää, ja lisäksi säästät aikaa tutkimuksessa. Valitse siis mammografiaan ennen kaikkea jotakin käytännöllistä päällepantavaa.

5. Vältä tiettyjen kosmetiikkatuotteiden käyttöä kainaloissa

Ei tulisi käyttää minkään tyyppistä kosmetiikkatuotetta rinnoilla tai kainaloissa sinä päivänä kun menet mammografiaan. Tämä johtuu siitä, että näiden tuotteiden käyttö voi luoda havaintoja röntgenissä, jotka saattavat saada aikaan sekaannusta. Siten ne saattavat saada lääkärin tekemään väärän diagnoosin.

Kaikkein tärkeintä on, että kiinnität erityistä huomiota sellaisiin tuotteisiin, jotka jättävät jäänteitä ihoon. Tästä ovat esimerkkejä voiteet, deodorantit ja puuterit.

Jotta voisit välttää kaikenlaista sekaannusta näistä tuotteista johtuen, kysy lääkäriltäsi, onko tavallisesti käyttämäsi deodorantti sellaista, joka voi aiheuttaa ongelmia.

Jos menet mammografiaan illalla, voit pestä kainalosi ennen tutkimusta, jotta deodorantti ei olisi mahdollinen haitta, ja voit laittaa sitä kainaloihin uudestaan mammografian jälkeen.

6. Mene mukavaan asentoon tutkimusta varten

Some figure

 

Tutkimuksen alussa sinun tulee antaa hoitajan asettaa kehosi oikeaan asentoon. Jos asento on sinulle kuitenkin epämukava, älä epäröi sanoa asiasta.

Asento, jossa rintasi koneessa on, on äärimmäisen tärkeää, jotta tutkimus voitaisin toteuttaa täydellisesti. Jotta tämä olisi mahdollista, sinun täytyy rentoutua. Itse asiassa asiantuntijat sanovat, että mikä tahansa muutos rintojen asennossa tutkimuksen aikana saattaa häiritä kunnollisten tulosten saamista. Siksi tulisikin sanoa hoitajalle, mikäli asennossa on ongelmia, jotta voisitte löytää parhaan asennon ensimmäistä mammografiaasi varten.

Lisäksi sinun tulisi kertoa hoitajalle kaikista fyysisistä rajoitteista, joita sinulla on, kuten esimerkiksi lihasten jäykkyysdestä, vaikeuksista nostaa käsivarsia tai muusta vastaavasta.

Jos sinun on mahdotonta asettaa itseäsi mihinkään hyvään asentoon tutkimuksen suorittamiseksi – mitä ei kuitenkaan juuri koskaan tapahdu – on olemassa myös vaihtoehtoisia tapoja tutkia rinnat. Yksi esimerkki on ultraäänitutkimuksen tekeminen.

7. Vain asiantuntija voi selittää mammografiasi tulokset

Some figure

 

On tärkeää ymmärtää, että tutkimuksen tulee suorittamaan hoitaja, jolla ei kuitenkaan ole vaadittavaa tietoa sitä varten, että hän voisi myös tulkita tuloksia. Röntgenhoitaja voi kuitenkin kertoa sinulle niistä päätekijöistä, jotka löytyvät mammografian aikana, käyttäen erityisiä käsitteitä jokaista vamman tyyppiä koskien.

Tästä huolimatta vain lääkäri voi selittää tulokset sinulle tarkemmin. On tärkeää, ettet anna minkään kummalliselta kuulostavan asian saada sinua pelkäämään tai huolestumaan.

Anna siis lääkärillesi kunnolla aikaa, jotta hän voi katsoa tuloksia ja selittää ne sinulle tarkasti.

Ole rauhallinen ensimmäisessä mammografiassasi

On tavallista. että ensimmäinen mammografia hermostuttaa naista, sillä hän ei tiedä, mitä siltä tulisi odottaa.

Jos kuitenkin haluat, että terveydentilasi on paras mahdollinen, mammografia on aivan välttämätön tutkimus. On siis tärkeää valmistautua tämän tyypin tutkimukseen silloin, kun alat lähestyä 40 vuoden ikää, tai aikaisemminkin, jos sinulla on tavallista suurempi riski saada rintasyöpä.

Lopuksi vielä sellainen neuvo, että kannattaa selvittää, mitä tässä tutkimuksessa tapahtuu sekä jättää huolet sivuun. Puhu myös lääkärillesi siitä, milloin ensimmäinen mammografia on ajankohtainen juuri sinulle, sillä kuten jo mainitsimmekin, oikea hetki ensimmäiselle mammografialle vaihtelee ihmisestä riippuen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.