Logo image
Logo image

Mikä on nettiraskaustesti ja miten se toimii?

3 minuuttia
Nettiraskaustesti perustuu varhaisten oireiden ilmenemiseen, jotka voivat viitata raskauden mahdollisuuteen. Opi tästä testistä ja sen luotettavuudesta täältä.
Mikä on nettiraskaustesti ja miten se toimii?
Viimeisin päivitys: 27 huhtikuuta, 2023

Digitaalisella aikakaudellamme on normaalia löytää verkkosivuja, joilla diagnosoidaan tiettyjä sairauksia. Näiden lisäksi nykyään on olemassa nettiraskaustesti, jossa kyselylomakkeen avulla voit selvittää, oletko mahdollisesti raskaana.

Nämä välineet ovat yleensä ilmaisia, ja ne perustuvat sellaisten varhaisten oireiden tunnistamiseen, joita esiintyy usein raskaana olevilla naisilla. Tällaista raskaustestiä ei pidetä luotettavana menetelmänä, joten lisätestejä tarvitaan raskauden vahvistamiseksi tai poissulkemiseksi, mutta se voi auttaa alkuun.

Millainen on nettiraskaustesti?

Useat verkkosivustot tarjoavat kyselylomakkeita, joilla pyritään tunnistamaan raskauden klassiset oireet sen alkuvaiheessa. Tiedonkeruumenetelmät vaihtelevat, mutta niissä on yleensä valintakysymyksiä, joissa naisella on mahdollisuus valita se vaihtoehto, joka parhaiten vastaa hänen tuntemuksiaan.

Kyselylomake toimii siis tarkistuslistana oireista, jotka viittaavat siihen, että nainen on raskaana. Näitä oireita ei kuitenkaan esiinny kaikilla naisilla eikä kaikissa raskauksissa. Siksi niiden esiintyminen tai puuttuminen ei vahvista tai sulje pois raskautta.

Saatat myös nauttia tämän artikkelin lukemisesta: Mahdolliset psykologiset ja emotionaaliset muutokset raskauden aikana

Nettiraskaustestin luotettavuus

Tämäntyyppisten sivustojen käsittelemät tiedot perustuvat tilastoihin. Niiden tutkimat oireet ovat osa kliinisten ilmenemismuotojen ryhmää, jotka ovat yleisiä monilla raskaana olevilla naisilla. Tämä tilastollinen analyysi saattaa mahdollistaa raskauden havaitsemisen varhaisessa vaiheessa.

Tämä tarkoittaa sitä, että nettiraskaustestistä saadut tulokset ovat vain suuntaa-antavia. Siksi suosituksena on, että tämäntyyppisen kyselylomakkeen tarjoamasta vastauksesta huolimatta naisen tulisi käydä laboratoriokokeessa tai ultraäänitutkimuksessa varmuuden saamiseksi.

Some figure
Raskauden ultraäänitutkimus tai virtsa-/verikoe ovat edelleen parhaita menetelmiä raskauden vahvistamiseksi.

Mitä oireita nettiraskaustestissä käytetään?

Näillä sivuilla määritetään raskauden mahdollisuus tarkastelemalla kirjallisuudessa varhaisiksi raskauden merkeiksi kuvattuja oireita. Mitä enemmän oireita naisella on, sitä suurempi on todennäköisyys on, että hän on raskaana.

Amenorrea

Tärkein syy raskauden epäilyyn on kuukautisten puuttuminen, tilanne, jota kutsutaan amenorreaksi. On erittäin tärkeää, että kuukautisten poissaolon arviointi tehdään naisilla, joilla on säännöllinen kuukautiskierto ja jotka eivät ole käyttäneet viime aikoina minkäänlaista hormonaalista ehkäisyä.

Samoin on otettava huomioon myös viivästyspäivien määrä, sillä jotkin stressitilanteet vaikuttavat kuukautiskiertoon. Lisäksi aiempi kohdun kaavinta voi johtaa kuukautisten keskeytymiseen, koska se viivästyttää kohdun limakalvon lisääntymistä.

Toisaalta verenvuodon esiintyminen ei riitä sulkemaan pois raskautta. Tämä johtuu siitä, että ensimmäisten viikkojen aikana voi esiintyä kevyttä vuotoa, jota voidaan sekoittaa kuukautisiin. Tämä verenvuoto on seurausta hedelmöitysprosessista.

Raskauden ensimmäiset odotettavissa olevat muutokset

Joitakin hienovaraisia ilmenemismuotoja voi jäädä huomaamatta, mutta niiden esiintymistä pidetään raskautta ennakoivana. Niistä mainittakoon sukupuolielinten värimuutos, eli ne muuttuvat vaaleanpunaisesta sävystä hieman violetimmaksi.

Raskaana olevalla naisella voi myös olla lisääntynyt taipumus olla ärtyisä, väsynyt ja unelias. Näitä muutoksia on potilaan itsensä kuitenkin joskus vaikea tunnistaa, joten niiden tarkistaminen voi epäonnistua.

Tästä huolimatta niitä kysytään usein verkkoraskaustestissä.

Edellä mainittu vaikeus vähentää entisestään tämäntyyppisen kyselylomakkeen luotettavuutta. Valheellinen negatiivinen vastaus voi antaa väärän tuloksen naiselle, joka on raskaana.

Piditkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: Raskaus laukaisee aivoissa muutoksia, jotka edistävät siteen muodostamista lapseen

Yleiset oireet: nettiraskaustestien todellinen vahvuus

Usein eri sivustoilla saatavilla olevat kyselylomakkeet käsittelevät ryhmää oireita, joita yleinen väestö pitää raskaana olevalle naiselle tyypillisinä, erityisesti raskauden ensimmäisten viikkojen aikana.

Näihin ilmenemismuotoihin kuuluvat muun muassa seuraavat:

 • Huimaus ja päänsärky
 • Rintojen lisääntynyt arkuus
 • Pahoinvointi ja oksentelu, yleensä aamuisin
 • Tiettyjen hajujen tai makujen hylkääminen, jotka eivät aiemmin ole aiheuttaneet tätä epämiellyttävyyttä
 • Himo tiettyjä ruokia kohtaan
 • Lisääntynyt virtsaamisen tarve: virtsaaminen on tiheämpää, mutta yleensä pienissä määrissä kerrallaan

Tätä luetteloa on tarkasteltava varoen, sillä vaikka ne ovat suosittuja oireita, niiden puuttuminen ei sulje pois raskautta. Niiden esiintyminen ei myöskään vahvista sitä.

Tämä johtuu siitä, että mikään niistä ei liity yksinomaan raskauteen. Niillä on kuitenkin taipumus esiintyä monilla naisilla raskauden alkuvaiheessa.

Some figure
Aamupahoinvointi on hyvin yleistä ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana. Siksi verkkotesteissä kysytään tästä oireesta.

Luottaako vai ei: nettiraskaustestien heikkous

Tärkeä seikka, jota mikään näistä raskaustesteistä ei ota huomioon, on oireiden vaihtelevuus, koska ne olettavat niiden olevan yleisiä. Todellisuudessa kukin niistä eroaa toisistaan esiintymistiheydeltään.

Useimmat näistä sivustoista varoittavat, että niiden tulokset eivät ole tarkkoja.

Toisaalta ne eivät myöskään ota huomioon joitakin jokaiselle naiselle ominaisia ominaisuuksia. Näillä on taipumus vaikuttaa raskauden varhaisiin ilmenemismuotoihin, mikä vaikeuttaa hieman nettiraskaustestin antamien tulosten tulkintaa.

Näistä ominaisuuksista, jotka lisäävät nettitestin heikkoutta, ovat seuraavat:

 • Naisen ikä
 • Aiemmat raskaudet
 • Fyysinen ja ravitsemuksellinen tila
 • Kuukautiskiertojen (epä)säännöllisyys

Nettiraskaustestin hyödyllisyys

Rajoituksista huolimatta nettiraskaustesti pystyy auttamaan naisia, joilla on aluksi epäilyksiä. Sen avulla he voivat tarkastella yleisimpiä raskauden varhaisia oireita ja saada niistä valaisevaa tietoa.

On ehdottoman tärkeää muistaa, että näiden testien tulokset on vahvistettava myöhemmin veri- tai virtsanäytteellä tai ultraäänitutkimuksella. Vastaavasti nettiraskaustesti ei voi korvata myöskään raskaudenaikaista arviointia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Almira, A. G. (2008). Embarazo: diagnóstico, edad gestacional y fecha del parto. Medisan12(4). https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-532498
 • Carrillo, P., García, A., Soto, M., Rodríguez, G., Pérez, J., Martínez, D. (2021). Cambios fisiológicos durante el embarazo normal. Revista de la Facultad de Medicina (México). 64 (1). https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S0026-17422021000100039&script=sci_arttext
 • Cunningham, F., Leveno, K., Bloom, S., Dashe, J., Hoffman, B., Casey, B., Spong, C. (2018). Williams. Obstetricia. McGraw Hill Education. Vigesimoquinta edición.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.