Logo image
Logo image

Mikä on esteettinen tyyli ja miten sen voi toteuttaa?

5 minuuttia
Z-sukupolvi on saanut sosiaalisen median tulvimaan estetiikkaa, jossa yhdistyvät vintage ja modernit elementit. Opi tunnistamaan "esteettinen" tyyli ja soveltamaan sitä sekä vaatteissasi että sisustuksessasi.
Mikä on esteettinen tyyli ja miten sen voi toteuttaa?
Kirjoittanut Jonatan Menguez
Viimeisin päivitys: 28 huhtikuuta, 2023

Pastellivärit, ruutupaidat, hartiamittaiset hiustenleikkaukset sekä kirkkaasti ja harmonisesti sisustetut huoneet. Vaikka näillä kuvauksilla saattaa tuntua olevan vähän tekemistä toistensa kanssa, ne kaikki ovat osa esteettistä tyyliä, kokonaisvaltaista muotia, joka käsittää paljon muutakin kuin pukeutumistavan.

Termi esteettinen liittyy kauneuteen, harmoniaan ja kaikkeen, mikä on houkuttelevaa katsottavaa. Tässä laajassa mahdollisuuksien kirjossa tyylin rajojen määrittely on monimutkaista. Silti on olemassa joitakin piirteitä, joiden on oltava läsnä.

Tutustu siihen, miten toteuttaa trendi, jossa yhdistyvät retro- ja modernit elementit vaatetuksessa, huoneessa ja yleisessä sisustuksessa.

Mikä on esteettinen tyyli?

Kyseessä on trendi, jonka Z-sukupolvi eli vuosina 1993-2001 syntyneet ovat omaksuneet. Siitä tuli suosittu sosiaalisten verkostojen, erityisesti Pinterestin, Instagramin ja TikTokin kautta, sivustojen, joilla esteettiseen tyyliin rinnastettavat videot, kuvat ja asut ovat yleisiä.

Mutta tämä muoti on enemmän kuin pukeutumistapa; se koostuu elämäntyylistä, johon kuuluvat asusteet, sisustus ja digitaaliset profiilit. Termi “esteettinen” liitetään kaikkeen, mikä edustaa visuaalista harmoniaa. Taide, luonnon kauneus ja kaikki, mikä miellyttää silmää, ovat tämän tyylin selkäranka.

Olipa lopputulos sitten lähempänä eleganssia tai urbaanimpaa ilmettä, se voidaan toteuttaa lukuisilla vaatekappaleilla ja eri muodoissa. Kyseessä on laaja universumi, joka voidaan helposti sovittaa henkilökohtaisiin mieltymyksiin.

Niin paljon, että se on jaettu lukuisiin kategorioihin, joista toiset liittyvät goottiin, toiset grungeen ja toiset 1990-luvun poppiin.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan tämänkin: Mitä on kierrätysmuoti ja miksi se on trendi?

Some figure
Esteettistä tyyliä voidaan toteuttaa sekä vaatetuksessa että kodin sisustuksessa.

Mistä se on peräisin?

Esteettisyydestä puhuminen merkitsee siirtymistä historialliseen filosofiseen kategoriaan. Ecuadorin salesiaanisen polyteknisen yliopiston filosofialehden Sophian artikkelin mukaan estetiikka käsittelee monimutkaista ongelmaa kauneudesta ja sen suhteesta taide-esineisiin, luontoon ja ihmiskuntaan.

Muodin alalla nuoret ovat kuitenkin omaksuneet termin esteettinen viittaamaan tyyliin, joka vaihtelee vintage- ja nykytyylin välillä. Viime vuosina Pinterestin ja TikTokin kaltaiset sosiaaliset mediat ovat täyttyneet sanaan liittyvistä tuloksista.

Sen alkuperä voidaan jäljittää 1980- ja 1990-lukujen vintage-muotiin, joskin yhdistettynä nykyisiin elementteihin. Tästä syystä sitä ei pidetä 100-prosenttisesti vintage-tyylinä.

Monet uskovat, että sen ensiesiintymisen tapahtui sosiaalisessa verkostossa Tumblrissa. Siellä tyylin omaksuneet ihmiset alkoivat sekoittaa näiden vuosikymmenten asuja gootti-trendiin ja moderneihin yksityiskohtiin.

Miten esteettinen tyyli toteutetaan vaatetuksessa

Edellä mainittujen elementtien avulla syntyi trendi, joka ilmenee eri osa-alueilla, vaikka sen keskeinen paikka on vaatetuksessa, hiuksissa ja meikissä.

Esteettisessä tyylissä yhdistyvät ruudulliset paidat ja roikkuvat housut yhdessä urheilukenkien ja kiiltävien asusteiden kanssa. Seuraavat vaatekappaleet ja osa-alueet ovat huomioon otettavia:

Topit

Jos haluat käyttää esteettistä tyyliä päällisin puolin, voit valita ylisuuria collegepaitoja, toppeja tai crop-toppeja (jos sää on lämmin). Jos haluat suunnata asusi grunge-estetiikkaan, ruudulliset paidat tai pitkähihaiset paidat sopivat hyvin trendiin.

Housut ja hameet

Tällä sektorilla on monenlaisia vaatekappaleita. Housuista leveälahkeisia farkkuja tai verkkareita käytetään paljon, koska ne ovat väljiä vaatteita. Biker-housut ovat myös yleisiä, mutta tässä tapauksessa ne ovat tiukemmat. Vaihtoehtoisesti voidaan valita ruudulliset hameet.

Jalkineet ja asusteet

Jalkineet riippuvat yläosiin valituista vaatteista. Esteettisen trendin puitteissa Jordanin tai Air Force 1:n kaltaiset lenkkarit ovat hyvin suosittuja.

Virallisempiin vaihtoehtoihin voi ottaa mukaan platform-kengät. Asusteiden osalta pääosassa ovat patonkilaukut sekä kaulakorut, vyöt ja korkeat sukat.

Some figure
Vaatetuksessa käytetty esteettinen tyyli vaihtelee alatyypin mukaan (gootti, grunge, pop jne.).

Kampaus

Hiukset ovat yksi tämän trendin keskeisistä tekijöistä. Yleinen sääntö on, että hiusten pituus ei saa olla alle hartioiden. Tämän alueen sisällä hiuksia voidaan pitää auki, letitettyinä tai nutturalla. Kuten muissakin yksityiskohdissa, pastellivärit ovat etusijalla, joten joidenkin säikeiden värjääminen harmaalla tai vaaleanpunaisella sopii hyvin.

Meikki ja sosiaaliset verkostot

Meikissä esteettinen trendi osoittaa monipuolisuutensa ja avoimuutensa, sillä se voidaan sovittaa haluttuun alalajiin. On mahdollista soveltaa luonnollista tyyliä tai valita kokeellinen. Se, mitä tämän liikkeen kannattajat yleensä harrastavat, on emojien täyttämien kuvien julkaiseminen .

Vähän liioitellut filtterit kasvoilla ja PicsArtin kaltaisten editointiohjelmien käyttö hallitsevat Instagramin, TikTokin ja Pinterestin esteettisiä trendejä. Myös taustoista huolehditaan, ja niissä voi näkyä goottilaistyyliset kirjastot, laskostetut verhot tai pastellisävyiset työpöydät, joissa on muistikirjoja ja huomiokyniä.

Esteettisen tyylin alaluokat

Tämän suuntauksen laajuus ja monipuolisuus johti lukuisten alaluokkien luomiseen. Eräs käyttäjä Tumblrissa, jossa liike syntyi, loi kokonaisen tietosanakirjan kuvaamaan niitä. Seuraavassa on lueteltu joitakin tärkeimpiä:

 • Indie. Tämä keskittyy ruskeaan sävyyn, ja se priorisoi farkkukankaita ja korkeita vyötäröjä.
 • Art Hoe. Tämä on yksi trendin suosituimmista luokista, joka suosii solmuvärjättyjä printtejä, pyöräilyhousuja ja yleistä taiteeseen liittyvää estetiikkaa.
 • Space. Kuten nimikin kertoo, tämä suuntautuu avaruuteen. Siksi siinä käytetään usein tähtikuvioisia vaatteita, joissa on avaruus- tai NASA-taustoja. Voit valita astronauttimaista metallikiiltoa.
 • Minimaalinen. Minimalismia sovelletaan lukuisiin esteettisiin haaroihin. Muodissa sen keskeisiä värejä ovat neutraalit värit sekä suorat ja yksinkertaiset linjat.
 • Vintage. Suuri osa esteettisestä aistista on peräisin 1980- ja 1990-luvun trendeistä. Keskittymällä vintageen voit käyttää farkkuhameita, poolopaitoja tai T-paitoja, joissa on merkintöjä.
 • Grunge. Grunge-tyylin omaksuminen tämän trendin sisällä tarkoittaa kuuluisien ruutupaitojen käyttöä, jotka voi yhdistää verkkosukkiin ja vastaaviin printteihin. Leveät vaatteet, joissa on punertavia, valkoisia ja mustia värejä, ovat esteettisen grunge-tyylin pääosassa.
 • Coquette. Tälle alatyylille on ominaista antiikkinen, historiallinen estetiikka, jossa vaaleanpunainen ja pastellisävyt ovat etusijalla. Kukkakuvioita, kaulakoruja ja hattuja on runsaasti.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: 7 lisäpituutta tuovaa pukeutumisvinkkiä

Esteettinen tyyli sisustuksessa

Tälle suuntaukselle ominainen kauneuden käsite voidaan siirtää myös harmoniseen sisustukseen. Yleensä esteettiset huoneet ovat hyvin valaistuja tiloja, joissa on seppeleitä ja neonkylttejä. Luonnon elementtejä, kuten puuhuonekaluja ja kasveja, on myös esillä.

Lisäksi esiin nousee vintageen viittaavien yksityiskohtien, kuten levysoittimien tai vihjailevien kuvien, sisällyttäminen. Mitä tulee seinien, huonekalujen ja kankaiden väreihin, päävalikoiman tulisi olla pehmeät ja pastellisävyt. Esimerkiksi vaaleanpunainen, beige, ruskea ja jopa vaaleansininen.

Integroiva ja mukautuva tyyli

Lopuksi on tärkeää korostaa, että tämä suuntaus on hyvin mukautuva ja monipuolinen, koska se on niin kokonaisvaltainen. Monet asiantuntijat väittävät, että sitä voidaan esitellä eri aloilla, kuten sisustuksessa, vaatetuksessa ja jopa digitaalisessa profiilissa. Tärkeintä on sovittaa henkilökohtainen tyyli johonkin sen kategorioista.

Muodissa, musiikissa ja sosiaalisissa verkostoissa on monia referenssejä, jotka tuovat tyylin esiin ja joista voi hakea inspiraatiota. Heidän joukossaan ovat laulajat Olivia Rodrigo ja Natalia Lacunza. Lisäksi Euphoria-sarjan yleinen estetiikka ja sen päähenkilöiden tyyli liittyy läheisesti tähän suuntaukseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Clemente Ricolfe, J. S., Buitrago Vera, J. M., Emper, E. S. (2013). Estudio de los factores de compra de productos retro y segmentación del mercado potencial retro. Contaduría y Administración, Volumen 58, Issue 1. Pages 225-250. https://doi.org/10.1016/S0186-1042(13)71204-X
 • Díez Platas, F. (2020). Los contenidos de la forma: una reflexión sobre moda y pensamiento estético a la luz de los clásicos. deSignis, 32( ),113-122.[fecha de Consulta 3 de Abril de 2023]. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=606064548010
 • Martínez Navarro, G., & de Garcillán López-Rúa, M. (2016). LA INFLUENCIA DE LOS BLOGS DE MODA EN EL COMPORTAMIENTO DEL CONSUMIDOR: UN ENFOQUE EXPLORATORIO. Vivat Academia. (135),85-109. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=525755343007
 • Monar, A. (2009). LA BELLEZA Y LA FILOSOFÍA. Sophia, Colección de Filosofía de la Educación, (6),181-188.[fecha de Consulta 3 de Abril de 2023]. ISSN: 1390-3861. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=441846107010
 • Terracciano, B. (2020). Moda en Instagram: historias y discursos. Federación Latinoamericana de Semiótica. deSignis, vol. 32, pp. 91-10. https://doi.org/10.35659/designis.i32p91-101

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.