Migreeni naisilla: syyt ja hoito
Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli
Noin 13 % koko väestöstä kärsii migreeneistä, jotka ovat kivuliaita ja toiminnan lamaannuttavia häiriöitä, ja ne koskevat enemmän naisia kuin miehiä. Mistä tämä epätasapaino sukupuolten välillä johtuu? Asiasta on tehty tutkimuksia, ja yksi esimerkki on jokin vuosi sitten Barcelonan Chiron-sairaalan gastroenterologian ja ravitsemuksen osastolla toteutettu selvitys. Nykyisin tiedetään, että migreeni on jossakin määrin perinnöllinen ongelma, mutta se liittyy myös erään tietyn entsyymin läsnäoloon elimistössä.
Tällä kertaa kerromme siis uusinta tietoa migreeneihin liittyen sekä annamme sinulle muutamia helppoja ohjeita, jotka ovat suureksi hyödyksi seuraavalla kerralla kun tunnet migreenin alkavan vaivata. Jos siis olet yksi niistä henkilöistä, joita tämä tuskallinen terveysongelma koskettaa, kannattaa jatkaa lukemista!
1. Miksi migreeniä esiintyy etenkin naisilla?
Barcelonan Chiron-sairaalan neurologin Ramón Tormon mukaan kolme neljästä migreenistä kärsivästä ihmisestä on naisia. Jos migreeni on ongelma myös sinulla, tiedät epäilemättä hyvin, mitä kaikkea se tarkoittaa: lukuisia poissaoloja töistä ja ennen kaikkea tehokkaan hoitokeinon puuttumista.
Miksi sitten juuri naiset kärsivät migreenistä helpommin? Ja onko tähän vaivaan olemassa mitään ennalta ehkäisevää hoitokeinoa, jotta elämänlaatua voitaisiin parantaa? Tällä hetkellä lääkäreillä on tiedossaan seuraavaksi kuvaamamme faktat migreenin esiintymisestä naisilla.
1. Tietyn entsyymin puute elimistössä saa naisilla aikaan migreeniä
Aloitetaan tällä yksinkertaisella kysymyksellä: kärsitkö itse migreeneistä ja onko jollakulla toisella perheessäsi sama vaiva? Edellä mainitun neurologi Tormon tutkimusten mukaan migreenit liittyvät tietyn entsyymin puutokseen kehossa, ja tämä on nimeltään DAO (diamino oxidase).Tämä puutos on perinnöllinen, joten se siirtyy geeneissä vanhemmilta lapsille, ja tämä puutos on yksi kauhua herättävien migreenien syistä. Mikä rooli tällä entsyymillä niiden synnyssä sitten on? Seuraavassa kuvaamme prosessin yksityiskohtaisesti:
- DAO-entsyymi vastaa histamiineina tunnettujen molekyylien tuhoamisesta kehossa. Niitä on monissa joka päivä syömissäsi ruoissa, kuten esimerkiksi maitotuotteissa, lihassa, sitrushedelmissä ja niin edelleen. Kun histamiinit hajoavat elimistössä, ne poistuvat virtsan kautta.
- Mitä sitten tapahtuu, jos histamiinien määrä veressä on suuri? Lopulta käy niin, että niitä kertyy veriplasmaan, ja tuloksena on tulehtuneisuus, joka hidastaa ruoansulatusta sekä vaikuttaa jopa aivojen kemiaan. Tämä puolestaan aiheuttaa veren nopeamman virtaamisen sekä aivojen kudosten tulehtuneisuuden.
2. Migreenien ja naisten hormonaalisten muutoksen välinen yhteys
On olemassa toinenkin mielenkiintoinen syy siihen, että DAO-entsyymi vaikuttaa naisiin enemmän kuin miehiin. Voitko arvata, mikä se on? Kyseessä ovat naisen luonnolliset hormonaaliset muutokset, joita tapahtuu koko elämän ajan ovulaation, kuukautisten ja vaihdevuosien vuoksi. Hormonitoiminnalla on vaikutuksia, jotka ovat yhteydessä migreenin syntyyn. Seuraavassa kerromme asiasta tarkemmin:- Naisen hormonitoiminta aiheuttaa luonnollisia DAO-entsyymin määrän vähentymisiä kehossa. Siksi naiset kokevat migreenejä joskus kuukautistensa aikana, mutta jos sinulla on vanhemmiltasi peritty vajaus kyseisen entsyymin suhteen, ongelma voi olla pahempi.
- Eräs kiinnostava fakta on se, että raskauden aikana naisen istukka tuottaa DAO-entsyymiä suojellakseen sikiötä. Tästä seuraa, että yhdeksän kuukauden ajan saatat kokea migreenit lievempinä kuin normaalisti.
- Naiset ovat alttiina hormonaalisille muutoksille koko elämänsä ajan, joten hoitojen tehokkuus ei ole tasaista – hyvä keino saattaa äkillisesti lakata toimimasta. Kaikki riippuu tässä siitä, missä vaiheessa kuukautiskiertoasi olet, tai iäkkäämpiä naisia koskien siitä, ovatko he parhaillaan vaihdevuosissa. Tätä koskien on niin, että migreenit saattavat tulla voimakkaammiksi vaihdevuosien mentyä ohi.
2. Mikä on paras hoitokeino migreeneihin?
Migreeneihin liittyy histamiinin sietokyvyn puutos, ja tämä tarkoittaa muun muassa maitotuotteiden ja sitrushedelmien syönnin haasteellisuutta.Nyt tiedät myös sen, että migreenejä ei sinänsä peritä sellaisenaan, vaan tämä perinnöllisyys liittyy DAO-entsyymin puutokseen elimistössä. Siksi mahdollinen hoito voi löytyä tämän tietyn entsyymin tasojen tasapainottamisesta kehossa.
On kuitenkin vain neurologisen asiantuntijan tehtävänä antaa sinulle neuvoja migreenin hoidossa, sillä vaikka 90 % migreeneistä johtuvat kyseisen entsyymin puutoksesta elimistössä, loput 10 % tapauksista ovat jonkin tuntemattoman syyn aiheuttamia.
Mitä sitten migreenistä kärsivä voi tehdä vähentääkseen sen voimakkuutta sekä parantaakseen elämänlaatuaan? Ota avuksesi seuraavat neuvot päivittäisessä elämässäsi, mikäli kamppailet migreenin kanssa:
1. Kontrolloi stressaavia tilanteita paremmin, sillä ne voivat olla migreenin laukaisijoita.
2. Vähennä sellaisten ruokien syöntiä, joissa on mukana histamiineja. Näihin kuuluvat seuraavat tuotteet:
- Maito
- Juustot
- Jogurtti
- Viini
- Olut
- Hiilihapolliset juomat
- Kahvi
- Riisijauho
- Makkarat
- Suolatut tai tuoreet lihat
- Pavut
- Käyneet kasvistuotteet, kuten esimerkiksi tofu
- Pakastettu kala
- Munakoiso
- Viinietikka
- Suklaa
- Anjovikset
- Avokado
- Pakatut hedelmämehut
Näillä ohjeilla voit pystyä hillitsemään migreeniesi aiheuttamaa kärsimystä luonnollisella tavalla.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Sevillano-García, M. D., Manso-Calderón, R., & Cacabelos-Pérez, P. (2007). Comorbilidad en la migraña: Depresión, ansiedad, estrés y trastornos del sueño. Revista de Neurologia.
- Pozo Rosich, P., & Pozo-Rosich, P. (2012). Migraña crónica: epidemiología e impacto. Revista de Neurología.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.