Metyylifenidaatti: mitä se on ja mihin sitä käytetään?

Metyylifenidaatti on reseptilääke, jota käytetään pääosin aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön (ADHD) hoitoon. Sitä käytetään kuitenkin myös muiden sairauksien hoitoon.
Metyylifenidaatti: mitä se on ja mihin sitä käytetään?
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Metyylifenidaatti on lääkäreiden määräämä lääke ADHD:n hoitoon. Sitä käytetään myös posturaalisen ortostaattisen takykardiaoireyhtymän sekä narkolepsian hoitoon. Lääkärit voivat kuitenkin määrätä sitä myös normaalille hoitokeinolle immuuniin väsymykseen ja masennukseen.

Metyylifenidaatin historia

Piristeiden käyttö narkolepsian oireelliseen hoitoon on peräisin 1930-luvulta, jolloin lääkärit alkoivat määrätä potilaille efedriiniä ja amfetamiinia. Kliinisten tutkimusten ansiosta asiantuntijat havaitsivat myöhemmin merkittävää edistystä amfetamiinia (erityisesti bentsedriiniä) käyttäneissä ylivilkkaissa lapsissa. 

Toisen maailmansodan aikana vuonna 1944 asiantuntijat syntetisoivat metyylifenidaattia ensimmäistä kertaa. Monet asiantuntijat kokeilivat erilaisia kemiallisia amfetamiinimuunnelmia sodan aikana löytääkseen samankaltaisia ominaisuuksia sisältäviä molekyylejä, joiden sivuvaikutuksia olisi kuitenkin vähemmän tai ne olisivat lievemmät. Metyylifenidaattipatentti ilmestyi vuonna 1954. Tällä lääkkeellä oli muihin saman luokan lääkkeisiin verrattuna vähemmän neurovegetatiivisia sivuvaikutuksia.

Metyylifenidaatin käyttö

Metyylifenidaatti kuuluu piperidiinirakenteen omaavien yhdistelmien luokkaan. Se lisää aivojen dopamiinin ja noradrenaliinin määrää kyvyllään estää vastaavien monoamiinin kuljettajien takaisin ottamisen.

Metyylifenidaatilla on samankaltainen rakenne kuin amfetamiinilla. Se ei kuitenkaan ole neurotoksinen. Sillä ei siis ole samanlaisia vaikutuksia. Kerromme nyt lisää sairauksista, joihin tämä lääke on tarkoitettu.

Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD)

Metyylifenidaatti lapsen ADHD:n hoitoon.
ADHD on neurobiologinen sairaus, jota esiintyy lapsuudessa. Sen tarkkaa aiheuttajaa ei vielä tunneta.

Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö on neurobiologinen sairaus, joka alkaa lapsuudessa. Se vaikuttaa yli 5 % maailman lapsista. Asiantuntijat eivät vielä tällä hetkellä tiedä sairauden kehittymisen tarkkaa syytä. He kuitenkin pohtivat mahdollisuutta siitä, että kyseessä on useiden eri yhdessä toimivien riskitekijöiden yhdistelmä.

Vaikka sen tarkkaa syytä ei tiedetäkään, tulivat asiantuntijat siihen tulokseen, että perintö- ja ympäristötekijöillä on suuri vaikutus sen kehitykseen. Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöllä on 76 % mahdollisuus olla perinnöllinen.

Mitä tulee puolestaan tälle sairaudelle luontaisiin oireisiin, voimme mainita kolme ydinoiretta:

  1. Tarkkaavaisuuden puute
  2. Yliaktiivisuus
  3. Impulsiivisuus

Jotta nämä oireet voitaisiin yhdistää ADHD:hen, tulee niiden täyttää tietyt ehdot:

  • Niiden täytyy ilmaantua ennen seitsemän vuoden ikää.
  • Oireiden täytyy jatkua ajan myötä, vähintään kuuden kuukauden ajan.
  • Niiden tulisi vaikuttaa lapsen elämän kahteen tai useampaan osa-alueeseen.
  • Oireilla täytyy olla merkittävä vaikutus heikentäen lapsen suorituskykyä huomattavasti.

Posturaalinen ortostaattinen takykardiaoireyhtymä

Tälle oireyhtymälle on ominaista kokea huimausta tai pyörtymisen tunnetta. Sitä esiintyy silloin, kun autonominen hermosto ei toimi kunnolla. 

Posturaalinen ortostaattinen takykardiaoireyhtymä estää verisuonten supistumisen, jolla varmistetaan aivoihin kulkevan veren riittävä määrä. Yrittääkseen siis ylläpitää aivojen veren määrää aivojen oikeanlaisen toiminnan takaamiseksi, autonominen hermosto saa sydämen sykkimään enemmän ja saa aikaan takykardian.

Tämä sairaus, jonka hoitoon voidaan käyttää metyylifenidaattia, voi ilmestyä virusinfektion tai vaurion jälkeen. On kuitenkin todella vaikea tietää, onko jokin näistä olosuhteista tämän sairauden taustalla oleva syy. Asiantuntijat tutkivat parhaillaan asiaa ymmärtääkseen paremmin posturaalisen ortostaattisen takykardiaoireyhtymän syntymisen syyn.

Narkolepsia

Metyylifenidaatti narkolepsian hoidossa.
Lääketieteen asiantuntijat määräävät metyylifenidaattia narkolepsiasta kärsiville potilaille. Tämä sairaus aiheuttaa äärimmäistä uneliaisuutta ja tahatonta nukahtamista.

Narkolepsiasta kärsivien ihmisten on vaikea pysyä hereillä pitkiä aikoja, olosuhteista riippumatta.

Aivan kuten kahden muun yllä mainitsemamme sairauden kohdalla, asiantuntijat eivät vieläkään tiedä narkolepsian tarkkaa aiheuttajaa. Tästä sairaudesta kärsivillä potilailla on kuitenkin taipumus olla alhainen hypokretiinitaso. Tämä aivoissa oleva aine auttaa säätelemään unen ja valveillaolon rytmiä.

Yhteenveto

Metyylifenidaatti on reseptilääke, jota käytetään pääosin aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön hoitoon. Lääkärit määräävät sitä kuitenkin myös muiden sairauksien hoitoon, kuten mainitsimme yllä.

Sinun täytyy noudattaa lääkärin ja farmaseutin suosituksia, sillä metyylifenidaatti on lääke, jolla on vakavia haittavaikutuksia. Sen väärinkäytöllä voi olla vakavat terveysvaikutukset.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vademecum. (2015). Metilfenidato. https://doi.org/Medicamentos Genericos Intercambiables
  • Brant, L. C., & Carvalho, T. R. F. (2012). Metilfenidato: Medicamento gadget da contemporaneidade. Interface: Communication, Health, Education. https://doi.org/10.1590/S1414-32832012000300004
  • Saúde, B. B. de A. de T. em. (2014). Metilfenidato no tratamento de crianças com transtorno de déficit de atenção e hiperatividade. In Portal anvisa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.