Logo image
Logo image

Masennuksen syvä tuska

3 minuuttia
Masennus ei aina tarkoita sängyssä makaamista ja jatkuvaa itkemistä. Masennus ei välttämättä näy ulospäin ja osa masentuneista viettääkin ulkoisesti täysin tavallista elämää. Masentuneena on vaikea löytää iloa tekemistään asioista ja kaikki tuntuu kaatuvan päälle.
Masennuksen syvä tuska
Viimeisin päivitys: 11 marraskuuta, 2022

Mikä on masennus? Masennus on synkkä kipu, joka nielaisee siitä kärsivän ihmisen. Masennus voi tuntua jättiläiseltä, tukehduttavalta paksulta huivilta, sokeuttavalta voimalta ja pimeydeltä, joka kietoutuu ympärille.

Mikä on masennus?

Surullisuus, ärtyneisyys, apatia, mielenkiinnon menetys ympäristöä kohtaan, vaikeus kokea mielihyvää, ruokahalun menetys, syyllisyyden tunteet, ajatusten sekavuus, keskittymiskyvyn puute tai päätösten tekemisen vaikeus, uusiutuvat ajatukset kuolemasta tai itsemurhasta… Masennus voi hiipiä elämään hitaasti ja äänettä. Masennus voi syventyä nopeasti, ellei sitä saada kiinni ajoissa. Masennus tunkeutuu jokaiseen elämän osa-alueeseen ja tekee elämästä jatkuvaa taistelua.

Some figure

 

Masennus voi ilmetä monella eri tavalla

Mikä siis on masennus? Kun puhutaan masennuksesta, voi mieleen ensimmäisenä nousta kuva ihmisestä, joka ei pääse sängystä ylös ja itkee koko ajan. Jatkuva ja voimakas surullisuus ja alhainen mieliala on vain yksi masennuksen ilmenemismuoto.

Osa masennusta sairastavista ei välttämättä kärsi surullisuudesta ollenkaan. Tämän sijaan masennus ilmenee vakavana ärtymyksenä, aggressiivisuutena, tunteettomuutena ja rajuina asenteina. Jatkuvasti vaihtuva mieliala ja ääripään reaktiot voivat olla merkkejä masennuksesta.

Syvän masennuksen diagnosointiin ei riitä surullisuus tai ärtyneisyys, sillä masennus on huomattavasti monimutkaisempi mielen sairaus kun hetken kestävä surullinen jakso.

Suositeltua lukemista: 9 tapaa torjua masennusta luonnollisin keinoin

Some figure

 

Kukaan ei ole turvassa masennukselta

Masennus voi osua kenen tahansa kohdalle sukupuolesta ja iästä riippumatta. Saatat huomata yhtenä päivänä, että sängystä ylös pääseminen on vaikeaa, mikään ei kiinnosta, mikään ei innosta, elämä tuntuu muuttuneen ja sisällä myrskyää. Tietyt tekijät altistavat masennuksen kehittymiselle: geneettiset tekijät, läheisen menetys, sairaus ja menneisyyden traumaattiset kokemukset voivat johtaa masennukseen. Kukaan ei ole masennukselle immuuni.

Masennus etenee nopeasti kovaan väsymykseen ja voimattomuuteen, kaikki tuntuu ylivoimaisen vaikealta ja uuvuttavalta. Joudut pakottamaan itsesi tuntemaan jotain muuta kuin sisällä vellovan paha olon, joka ei tunnu poistuvan millään. Negatiiviset ajatukset seuraavat kaikkialle ja olo voi olla ahdistunut.

Masennukseen kuuluu hyvät ja huonot päivät. Toisinaan voit tuntea olosi täysin normaaliksi ja jopa hyväntuuliseksi, mutta toisinaan tyhjyys valtaa koko olemuksen, eikä energia riitä mihinkään. Et välttämättä ymmärrä, mitä sinulle on tapahtumassa ja ahdistut tilanteesta entistä enemmän. Vajoat syvemmälle pimeyteen tietämättä, mitä asian eteen voi tehdä.

Pitkässä masennusjaksossa olo voi tuntua sietämättömältä: et enää edes muista, koska viimeksi tunsit olosi tavalliseksi tai onnelliseksi. Kotoa lähteminen voi muuttua hankalaksi, samoin ihmisten kohtaaminen. Työsuoritus kärsii, eikä mielenkiinto välttämättä riitä lasten tai puolison kanssa seurusteluun.

Some figure

 

Kipu väistyy kyllä lopulta. Masennuksesta selviämiseen tarvitaan ammattiauttajan apua ja usein myös lääkehoitoa. Terapia ja lääkkeet yhdessä lievittävät oloa huomattavasti. Terapiassa voidaan keskustella syistä, jotka johtavat masennukseen ja etsiä keinoja päästä niistä yli. Psykologinen apu on ehdottoman tärkeää masennuksen hoidossa.

Ahdistus ja masennus

Masennus voi ilmetä ahdistuksen tunteina, ja usein oireet sekoittuvatkin toisiinsa. Ahdistuksesta ja masennuksesta kärsivän olo voi olla tuskallinen ja sekava.

Ahdistuksen oireita ovat pelko, paniikki, hermostuneisuus, välttely, lihasjännitys, aistien ylistimuloituminen, ylivalppaus ja tunne siitä, että on vaarassa. Ahdistuskohtauksessa olo voi tuntua sietämättömältä: saatat pelätä tulevasi hulluksi tai kuolevasi sydänkohtaukseen.

Masennuksessa ja ahdistuksessa on samanlaisia piirteitä: ärtyneisyys, huolestuneisuus, huonontunut keskittymiskyky, unettomuus, väsymys, itkeskely, alemmuuden tunteet, syyllisyys ja alhainen itseluottamus.

Suositeltua lukemista: Älä tuomitse ennen kuin olet kävellyt kengissäni

Vertauskuva masennuksen ymmärtämiseksi

Masennusta kuvataan usein mustaksi koiraksi, joka seuraa kintereillä joka paikkaan. Alla olevassa videossa (englanniksi) kuvataan miten masennusta symboloiva musta koira kasvaa suuremmaksi ja suuremmaksi, kunnes se on varjo, joka peittää alleen kaiken.

Videon tuotti WHO eli Maailman terveysjärjestö ja sen tarkoitus on kuvata päivittäisiä tilanteita masentuneen ihmisen näkökulmasta. Jos koet pystyväsi samaistumaan videon tilanteisiin ja tunteisiin, saatat kärsiä masennuksesta. Jos tunnistit itsesi tämän artikkelin kuvauksista, on tärkeää hakea apua lääkäriltä ja läheisiltäsi.

Etsi sellaista hoitoa, joka auttaa sinua pääsemään yli negatiivisista ja ahdistavista tunteista, ja auttaa sinua selviytymään arjen tilanteista ilman olotilan heikkenemistä. Terapian ja lääkkeiden avulla voit alkaa tuntea olosi paremmaksi päivä päivältä ja hetki hetkeltä. Jatka yrittämistä ja luota ammattilaisten apuun, niin olotilasi kohenee varmasti lopulta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Asociación Americana de Psiquiatría (APA) (2013). Manual Estadístico y Diagnóstico de los Trastornos Mentales, quinta edición (DSM-5). Washington, DC: APA.
  • National Collaborating Centre for Mental Health (2009). Depression. The treatment and management of depression in adults. London: The British Psychological Society and The Royal College of Psychiatrists.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.