Mantelit ihonhoidossa - 5 tapaa kirkastaa iho
Haluatko kirkkaamman ja puhtaamman ihon? Mantelit ovat uusi paras ystäväsi! Lue vinkit kuinka monipuolisesti voitkin hyödyntää mantelit myös ihonhoidossa.
Manteli tunnetaan sen herkullisen makeasta mausta ja korkeasta ravintoainemäärästä. Mantelit soveltuvat välipalaksi, lisukkeeksi ja niistä voi valmistaa myös mantelimaitoa.
Hyödynnä mantelit ihonhoidossa
Manteleiden nauttiminen säännöllisesti auttaa ylläpitämään monipuolista ruokavaliota ja ne ehkäisevät monia sairauksia. Käyttämällä mantelia suoraan ihollasi voit ehkäistä epäpuhtauksia ja muita ihovaivoja. Manteleilla on monia positiivisia vaikutuksia, näihin kuuluvat:
- Ne vahvistavat luukudosta sekä luissa että hampaissa
- Ne ravitsevat keskushermostoa
- Ne vähentävät riskiä Alzheimerin tautiin
- Ne vahvistavat aivojen toimintoja ja muistin toimintaa
Yhdessä muiden ainesten kanssa manteleista voi valmistaa monia erilaisia hoitoja. Hyödynnä mantelit ihonhoidossa, niiden käyttö on helppoa, eivätkä ne maksa maltaita!
Tässä artikkelissa keskitymme manteleiden ulkoisen käytön hyötyihin etenkin iholle – alta löydät monta loistavaa ideaa mantelinaamioiden ja puhdistusaineiden valmistamiseen.
1. Hunajaa ja mantelia ihon kirkastamiseen
Hunaja on herkullinen ja monipuolinen luontainen makeutusaine, joka sisältää sokereiden lisäksi vitamiineja ja mineraaleja. Hunajalla on myös antibakteerinen vaikutus, ja tästä syystä se voi auttaa hoitamaan aknea.
Hunajaa käytetäänkin usein luonnollisissa kauneushoidoissa rauhoittamaan ihotulehdusta ja poistamaan punoitusta ja ärsytystä aiheuttavia bakteereja iholta. Hunajan ja manteleiden yhdistelmä on loistava tapa ehkäistä ja hoitaa finnejä ja muita epäpuhtauksia.
Ainekset
- 1 tl manteliöljyä
- 1 tl sitruunamehua
- 2 tl maitojauhetta
- 2 tl hunajaa
Valmistus ja käyttö
- Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi tahnaksi muoviastiassa.
- Puhdista kasvot huolellisesti ennen naamion käyttöä, levitä iholle tasainen kerros ja anna sen imeytyä 25 minuuttia.
- Huuhtele naamio pois kylmällä vedellä.
Parhaiden tulosten saavuttamiseksi suosittelemme käyttämään naamiota 2-3 kertaa viikossa.
2. Mantelit ja maito
Toinen hyvä keino manteleiden käyttöön kasvojen iholla on yhdistää se maitoon.
Ainekset
- 4 mantelia
- 1 rkl maitoa
Valmistus ja käyttö
- Liota manteleita yön yli vedellä täytetyssä astiassa
- Murskaa mantelit seuraavana päivänä hienoksi jauheeksi
- Sekoita jauhe maitoon – näin saat aikaan kermaisen seoksen
- Levitä naamio kasvoille ja kaulalle ja anna sen imeytyä yön yli
- Huuhtele kasvot seuraavana aamuna lämpimällä vedellä
Toista hoito joka päivä kahden viikon ajan. Tämän jälkeen voit käyttää hoitoa kaksi kertaa viikossa. Pian alat huomata, miten hyvin naamio kirkastaa ja rauhoittaa ihoasi.
3. Sitruuna ja manteli
Sitruuna sopii hyvin kauneudenhoitoon, sillä se puhdistaa ja desinfioi. Sitruunaa voi käyttää myös maksaläiskien ja hiuksien vaalentamiseen luonnollisesti.
On tärkeää käyttää sitruunamehua iholla vain iltaisin ja pysytellä poissa suorasta auringonvalosta, sillä sitruunamehu voi aiheuttaa tummia läiskiä ja ärsytystä iholla altistuessaan auringonvalolle.
Se voi myös johtaa hiusten liialliseen kuivumiseen ja haaroittumiseen liiallisesti käytettynä, joten muista tämä levittäessäsi sitä kutreihisi.
Muista käyttää aurinkosuojaa muutaman päivän ajan sitruunan käyttämisen jälkeen – tämä vähentää riskiä ihon sävymuutoksille.
Ainekset
- 1 rkl sitruunamehua
- 10 tippaa manteliöljyä
Valmistus ja käyttö
- Sekoita sitruunamehu ja öljy keskenään.
- Levitä hoito kasvoille ja alaluomille, mikäli kärsit tummista ja turvonneista silmäpusseista. Varo aineen joutumista silmiin.
- Anna voiteen vaikuttaa yön yli. Huuhtele kasvot aamulla lämpimällä vedellä.
Tätä naamiota ei suositella herkkäihoisille tai kuivaihoisille, sillä sitruunamehun hapot voivat aiheuttaa ärsytystä ja ihon kuivuutta.
4. Kananmuna ja manteli
Toinen ihon kirkastamiseen ja puhdistamiseen soveltuva hoito valmistuu manteleista ja kananmunista. Kananmunat sisältävät runsaasti proteiinia ja niitä voi käyttää iholla sekä raakana että kypsänä.
Tässä reseptissä käytämme raakaa kananmunaa; näin saat kananmunasta kaiken hyödyn irti.
Tämä resepti sopii ihon puhdistamiseen ja lisäksi se:
- Kosteuttaa ihoa
- Ehkäisee ihon kuivumista
- Kiinteyttää ihoa ja ehkäisee ryppyjä
- Ehkäisee ihon liiallista rasvoittumista, kiiltoa ja öljyistä tunnetta iholla
Ainekset
- 2 rkl jauhettua mantelia
- 1 kananmunan keltuainen
- 1 rkl hunajaa
- 1 rkl kuumaa vettä
Käyttö
- Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa tasaiseksi nesteeksi
- Levitä paksu kerros kasvojen iholle ja anna imeytyä puoli tuntia
- Kostuta kädet ja poista naamio hellästi kuorien
5. Jogurtti
Jogurtti on runsasravinteinen ruoka-aine, joka tuo mukanaan monia terveyshyötyjä ruuansulatukselle. Se myös vahvistaa kehon puolustusjärjestelmää.
Tämän lisäksi se toimii erityisen tehokkaana ihon kosteuttajana.
- Jogurtilla on antibakteerinen vaikutus, joka ehkäisee aknea
- Jogurtin sisältämä maitohappo pehmittää ihoa
- Se rauhoittaa auringon polttamaa ihoa
- Se on loistava ihoa kirkastava aines
Ainekset
- 5 rkl paloiteltuja manteleita
- 2 rkl jogurttia
Käyttö
- Murskaa mantelit ja sekoita ne jogurttiin pienessä kulhossa. Muodosta tasainen tahna
- Levitä puhtaalle iholle ja anna imeytyä 15 minuuttia. Huuhtele kasvot ja taputtele kuivaksi
Nämä naamiot on todella helppo valmistaa, eikä niiden tekeminen vaadi kuin muutaman aineksen – näistä suurin osa löytyy varmasti jo keittiön kaapeista!
Muista että näitä hoitoja tulee käyttää säännöllisesti, mikäli haluat hyödyntää mantelit ihonhoidossa tehokkaiten. On suositeltavaa käyttää hoitoja kahden viikon ajan joka päivä, ja sen jälkeen kaksi kertaa viikossa.
Jos ihosi ei ärsyynny naamioista, voit antaa niiden imeytyä yön yli. Naamion poistamisen jälkeen on tärkeää muistaa kosteutus.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Liu, Z., Lin, X., Huang, G., Zhang, W., Rao, P., & Ni, L. (2014). Prebiotic effects of almonds and almond skins on intestinal microbiota in healthy adult humans. Anaerobe. https://doi.org/10.1016/j.anaerobe.2013.11.007
Ahmad, Z. (2010). The uses and properties of almond oil. Complementary Therapies in Clinical Practice. https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2009.06.015
Smeriglio, A., Mandalari, G., Bisignano, C., Filocamo, A., Barreca, D., Bellocco, E., & Trombetta, D. (2016). Polyphenolic content and biological properties of Avola almond (Prunus dulcis Mill. D.A. Webb) skin and its industrial byproducts. Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.11.089
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.