Logo image
Logo image

8 manipuloinnin merkkiä WhatsAppissa

4 minuuttia
WhatsAppin kautta tapahtuvaan huonoon kohteluun kuuluu kontrollointia, manipulointia ja hyväksikäyttöä, jotka voivat jäädä huomaamatta. Lue täältä, miten se tunnistetaan.
8 manipuloinnin merkkiä WhatsAppissa
Kirjoittanut Elena Sanz
Viimeisin päivitys: 27 toukokuuta, 2023

Internetistä ja sosiaalisista verkostoista on tullut olennainen osa elämäämme, ja ne ovat keskeisiä ihmissuhteidenkin kannalta. Erityisesti viestisovellukset ovat muuttaneet tapaa, jolla olemme yhteydessä toisiimme. Siksi on tärkeää osata tunnistaa ajoissa manipuloinnin merkit WhatsAppissa ja muissa vastaavissa sovelluksissa.

On arvioitu, että yli 50 prosenttia 18-30 -vuotiaista nuorista on joutunut jonkinlaisen verkkomanipuloinnin tai -kiusaamisen kohteeksi. Sen ilmenemismuotoja ovat muun muassa kontrollointi ja valvonta.

Tällaista käyttäytymistä voidaan kohdistaa kehen tahansa (kuten ystäviin tai perheeseen), mutta se on erityisen yleistä romanttisissa suhteissa.

Yksi suurimmista ongelmista tässä suhteessa on vaikeus tunnistaa, että on joutunut manipuloiduksi tai hyväksikäytetyksi. Monia näistä käyttäytymistavoista normalisoidaan, niitä vähätellään ja ne jätetään huomiotta, mutta niiden vaikutukset uhrin mielenterveyteen ovat kiistattomat. Tässä on siis joitakin merkkejä, joita kannattaa pitää silmällä itsensä vuoksi.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä: Mistä grey Rock -menetelmä koostuu?

Yleiset manipuloinnin merkit WhatsAppissa

Some figure
Välittömän vastauksen vaatiminen on yksi yleisimmistä manipuloinnin merkeistä WhatsAppissa.

WhatsAppin kautta tapahtuvaan manipulointiin ja hyväksikäyttöön kuuluvat kaikki ne käyttäytymismuodot, joiden tarkoituksena on kontrolloida tai manipuloida uhria tai vahingoittaa häntä henkisesti. Toisin kuin luullaan, tällainen käyttäytyminen kohdistuu miehiin ja naisiin samassa määrin nuoruusiässä.

Siksi ennaltaehkäisy on erittäin tärkeää. Manipuloinnilla voi olla erilaisia kasvoja, mutta seuraavat ovat joitakin sen yleisimpiä ilmenemismuotoja etenkin parisuhteissa.

Välittömän vastauksen vaatiminen

Tämä on yksi yleisimmistä käyttäytymistavoista. Henkilö suuttuu, jos kumppani ei vastaa välittömästi hänen viesteihinsä, ja syyttää kumppania kiinnostuksen puutteesta tai siitä, että hän ei aseta heidän suhdettaan tärkeysjärjestyksen ykköseksi.

Hän ei ymmärrä (tai ei kunnioita), että kenenkään ei tarvitse tarjota jatkuvaa ja eksklusiivista tavoitettavuutta, että voi olla muitakin asioita hoidettavana ja että on täysin oikeutettua olla vastaamatta mistä syystä tahansa.

Pakotetaan chattailemaan aina, kun on online-tilassa

Joka kerta, kun uhri avaa WhatsAppin, hänen on aloitettava keskustelu kumppanin kanssa. Muuten tämä ärsyyntyy ja alkaa moittia, epäillä ja manipuloida. Tämä tulkitaan kunnioituksen puutteeksi.

Pakottaminen lähettämään oma sijainti

Mahdollisuus lähettää oma sijainti (etukäteen tai reaaliajassa) on ikävä kyllä loistava hallintakeino niille, jotka manipuloivat WhatsAppissa. Näin he pakottavat kumppaniaan näyttämään, missä tämä on milläkin hetkellä, tekosyynä ehkä turvallisuus, mutta todellisuudessa he haluavat varmistaa, ettei kumppani valehtele tai syyllisty uskottomuuteen.

Valokuvien tai videoiden pyytäminen, jotta uhria voidaan pitää silmällä

Edellä mainittuun liittyen on myös yleistä, että ihmiset pyytävät kumppaniaan lähettämään valokuvia tai videoita tiettyinä vuorokauden aikoina. Esimerkiksi silloin, kun he ovat oppitunnilla tai lounaalla ystävien kanssa.

Tämän pyynnön tarkoituksena on tarkistaa, että hän todella on siellä, missä sanoo olevansa, ja sen kanssa, jonka kanssa hän sanoo olevansa. Joskus uhrin täytyy myös olla kuvassa “todistusaineistona”.

Joskus ihmiset pyytävät myös kuvakaappauksia nähdäkseen, mistä uhri on jutellut ja kenen kanssa.

Blokkaaminen tai huomiotta jättäminen

Aina manipulointi ja hyväksikäyttö ei ole aktiivista ja suoraa, vaan joskus se saa passiivis-aggressiivisen muodon, joka on yhtä haitallista tai jopa haitallisempaa kuin edelliset. Esimerkiksi silloin, kun riidan jälkeen jompikumpi aloittaa mykkäkoulun eikä itse vastaa viesteihin, tai jopa estää toista käyttämästä sovellusta.

Tuottaa valtavaa ahdistusta kun uhri jätetään vaille mahdollisuutta ilmaista itseään, antaa selityksiä tai kommunikoida, ja hän jää täydelliseen epävarmuuteen. Tällöin uhri monesti alistuu ja päätyy pyytämään anteeksi ja hyväksymään minkä tahansa ehdon, kunhan mykkäkoulu päätetään.

Toisen profiilikuvasta päättäminen

Kumppani saattaa loukkaantua, suuttua tai valittaa, kun toisen WhatsApp-profiilikuva ei ole hänen mieleensä. Hän saattaa käskeä toista poistamaan tai muuttamaan joitakin kuvia, koska hän ei pidä niistä, tai koska hän ei ole kuvassa mukana.

Tällainen manipulointi on hyvin yleistä ja loukkaa yksilönvapautta. Kukin henkilö voi vapaasti valita, mitä kuvaa profiilissaan näyttää, eikä parisuhteessa oleminen anna toiselle oikeutta päättää kumppanin puolesta.

Some figure
Kontrollointi WhatsAppissa näkyy esimerkiksi vaatimuksena jakaa salasanoja tai sijainteja.

Salasanojen pyytäminen toiselta

Tämä on yksi yleisimmistä ja normalisoiduimmista manipuloinnin merkeistä WhatsAppissa. Etenkinnuorempi väestö on alkanut pitää salasanojen jakamista kumppanin kanssa välttämättömänä ja pakollisena luottamuksen osoituksena. Jos sitä ei hyväksytä, tämä voi synnyttää epäluuloa ja epäluottamusta kumppania kohtaan, vaikka todellisuudessa yksityisyyden kunnioittaminen on ensisijaista.

Piditkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: Salakavalat hyväksikäytön muodot, jotka voit torjua elämästäsi

Pakotettu sekstailu

Tätä tapahtuu paljon, ja sen suhteen on oltava varovainen ja vedettävä tiukat rajat. Sekstailussa kumppani pakotetaan lähettämään kuvia tai videoita, joissa on yksiselitteistä sisältöä, tai osallistumaan seksuaalisiin keskusteluihin ilman, että hän todella haluaa sitä.

Jos huomaat nämä manipuloinnin merkit WhatsAppissa, miten toimit?

Jos tunnistat omalla kohdallasi joitakin edellä mainittuja manipuloinnin muotoja, on tärkeää, että ryhdyt toimiin. Muista ensinnäkin, että mikään niistä ei ole tervettä tai oikeutettua parisuhteessa. Päinvastoin, ne ovat merkkejä manipuloinnista.

Muista, että parisuhteessa oleminen ei tarkoita että sinä menetät yksilöllisyytesi tai oikeutesi. Jos olet parisuhteessa, saat silti puhua muiden ihmisten kanssa, ottaa omaa vapaa-aikaa, suojella yksityisyyttäsi eikä sinulla ole velvollisuutta tarjota selityksiä järjettömille epäilyille.

Sinun täytyy ymmärtää, missä rakkauden rajat ovat, ja kehittää vankka itsetunto. Juuri tämän itseluottamuksen ansiosta voit sanoa “ei”, lopettaa tunkeilevan ja kontrolloivan käyttäytymisen ja olla antamatta periksi emotionaaliselle manipuloinnille.

Jos tunnet, ettet ole tarpeeksi vahva tähän tai jos tunnet syyllisyyttä siitä, että kiellät kumppaniltasi nämä “oikeudet”, hanki apua. Kontrolli ja hyväksikäyttö voivat eskaloitua ja aiheuttaa merkittävää psykologista haittaa terveydellesi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Reed, L. A., Tolman, R. M., & Ward, L. M. (2017). Gender matters: Experiences and consequences of digital dating abuse victimization in adolescent dating relationships. Journal of adolescence59, 79-89.
  • Borrajo, E., Gámez-Guadix, M., & Calvete, E. (2015). Cyber dating abuse: Prevalence, context, and relationship with offline dating aggression. Psychological reports116(2), 565-585.
  • Díaz, P. (2015). El ciber-acoso entre parejas adolescentes. Departamento de Ciencias de la Comunicación y Trabajo Social. Facultad de Ciencias Políticas, Sociales y de la Comunicación. Universidad de La Laguna.
    [Citado 07 de enero 2021]. Disponible en:
    https://riull.ull.es/xmlui/bitstream/handle/915/884/El%20ciberacoso%20entre%20parejas%20adolescentes.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.