Logo image
Logo image

Mistä grey Rock -menetelmä koostuu?

3 minuuttia
Grey rock -menetelmän avulla voimme säilyttää terveen etäisyyden väkivaltaisiin ja vaativiin ihmisiin. Tässä artikkelissa kerromme miten toteuttaa tätä menetelmää käytännössä.
Mistä grey Rock -menetelmä koostuu?
Viimeisin päivitys: 09 marraskuuta, 2022

Grey rock -menetelmä on tapa käsitellä dramaattisia tilanteita, jossa on mukana muita ihmisiä. Kuten nimestä voi päätellä, se koostuu vahvan tyyneyden omaksumisesta, jotta toinen henkilö menettää kiinnostuksensa ja lakkaa loukkaamasta meitä. Mutta mistä siinä on oikein kyse?

“En tiedä, miten koko konflikti alkoi. Sanoin tuskin kahta sanaa, ja nyt riitelylle ei näytä tulevan loppua!” Kuinka usein joudumme vaikeuksiin, koska emme sano täsmälleen oikeita sanoja tai emme säilytä tiettyä asennetta? Tämä on vain yksi esimerkki, jossa tämä strategia voidaan toteuttaa. Katsotaanpa asiaa tarkemmin.

Mikä on grey rock -menetelmä?

Jos meidän tulisi kuvailla tätä menetelmää hyvin lyhyesti, voisimme käyttää yleistä ilmausta “tyyneyden säilyttäminen”. Tämä ilmaisu edustaa ihmisen muuttumatonta asennetta. Asennetta, joka pysyy vakaana ja stoalaisena konfliktin edessä.

Sen tarkoitus on tehdä henkilöstä välinpitämättömän oloinen, jolloin meitä loukkaava osapuoli menettää kiinnostuksensa. Sitä suositellaan usein selviytymisresurssiksi ihmisille, jotka kohtaavat henkilöitä, joilla on seuraavanlaisia ominaisuuksia:

 • He ovat manipuloivia, väkivaltaisia, narsistisia tai heillä on samanlaisia ​​myrkyllisiä ominaisuuksia.
 • He pyrkivät saamaan meidät tuntemaan syyllisyyttä tietyistä tilanteista.
 • He harjoittavat gaslighting -menetelmää. Tämä on henkisen väkivallan hienovarainen muoto, joka pyrkii hämmentämään keskustelukumppania ja saamaan hänet uskomaan, että hän on väärässä.
 • Heillä on tapana kiusata muita. He pyrkivät usein “iskemään” hienovaraisella tavalla passiivis-aggressiivisten kommenttien, epämukavien lausuntojen tai uteliaiden kysymysten kautta.
 • He saavat valtansa muiden kustannuksella.
 • He pyrkivät saamaan aikaan konflikteja ja draamaa.

Tällä tavalla grey rock -menetelmä pyrkii opettamaan tilanteen uhria pysymään rauhallisena ja välttämään provosoitumista. Näin ollen henkilöstä,  joka on joutunut hyökkäyksen kohteeksi, tulee ikään kuin” kivi”.

Some figure
Gray rock -menetelmän yksi päätavoitteista on välttää draamaa ja konflikteja.

Lue myös: Vastavuoroisuus ihmissuhteissa

Kuinka soveltaa tätä menetelmää käytännössä?

Mitä sinun tulee muistaa, kun käytät tätä menetelmää:

 • Anna lyhyt, neutraali vastaus; esim. “Ehkä. Minä en tiedä.”
 • Yritä pitää vuorovaikutus lyhyenä.
 • Vältä ilmaisemasta mitään tunteita, erityisesti epämukavuutta, inhoa ​​tai vihaa.
 • Älä osoita mitään kiinnostusta siihen, mitä henkilö sanoo, vaikka se koskettaisi sinua suoraan tai epäsuorasti.
 • Älä aloita vuorovaikutusta. Osallistu vain, jos se on todella välttämätöntä.
 • Vältä kysymästä toiselta palvelusta, koska on mahdollista, että hän aloittaa “valtapelaamisen”.

Muita suosituksia, joita pitää mielessä

 • Vältä selittelyä.
 • Älä selvennä tunteitasi tai mitä olet tekemässä. Eli jos toinen henkilö sanoo: “Mikä on vialla?” tai “Näytät erilaiselta”, on aina parasta vastata “Ei mitään”.
 • Älä jaa mitään intiimejä yksityiskohtia.

Grey rock -menetelmä: joitakin poikkeuksia

Kuten kaikilla tekniikoilla, myös tällä menetelmällä on rajoituksensa. Tämä johtuu siitä, että meidän on myös osattava “säätää” vastauksemme vallitseviin olosuhteisiin. Kyse ei ole kiinteän tai stereotyyppisen asenteen muodostamisesta, koska meillä ei ole samanlaista sidettä kaikkiin ihmisiin.

Ihmisille, joista välitämme ja jotka ovat meille hyviä, kiveksi muuttuminen voi aiheuttaa paljon haittaa. Jos esimerkiksi keskustelukumppanimme provosoi meitä tietyllä negatiivisella kommentilla, mutta tämä ei todellakaan tapahdu usein, on välttämätöntä ymmärtää, että jokin on vialla.

Siinä tapauksessa on parasta puhua ja sallia tunteiden ilmaisu molemmin puolin. On myös tärkeää olla käyttämättä grey rock -menetelmää väärin. Tätä ei tulisi käyttää kaikkien konfliktien huomioimatta jättämiseen – eli meidän on osattava asettaa rajoja ja arvostaa itseämme.

Meidän on myös muistettava, että “pseudopassiivisuus” voi pahentaa oloamme tai antaa heikon kuvan itsestämme muille. Tässä mielessä on tärkeää pitää mielessä ryhmä ihmisiä, joiden kanssa tätä strategiaa kannattaa soveltaa.

Some figure
Tietyissä tapauksissa on parasta käydä vuoropuhelua ja ilmaista tunteitasi grey rock -menetelmän sijaan.

Lue myös: Osaatko asettaa rajat ihmissuhteissa?

Vältä myrkyllisiä ihmissuhteita

Tämän menetelmän käyttö on erittäin hyödyllinen tapa käsitellä väistämättömiä tilanteita. Se on esimerkiksi loistava tapa hallita manipuloivan pomon käytöstä parhaalla mahdollisella tavalla.

Mikäli meillä ei ole mahdollisuutta vaihtaa työpaikkaa tai osastoa, on meidän löydettävä vaihtoehtoisia selviytymiskeinoja. Grey rock -menetelmä sopii tähän tilanteeseen loistavasti.

Meidän on kuitenkin sanottava, että jatkuva altistuminen myrkyllisille ihmissuhteille rasittaa fyysistä ja emotionaalista hyvinvointiamme sekä yleistä terveyttämme.

Siksi on erittäin tärkeää, että otamme etäisyyttä niihin ihmisiin, joiden seurassa meidän on koko ajan oltava peloissamme tai valppaana. Rajojen asettamisen ja tilanteesta pois lähteminen osoittaa, että kunnioitat sekä arvostat itseäsi.

Grey rock -menetelmä voi olla loistava tapa tehdä “siirtymä” – se on väliaikainen tekniikka, joka voi auttaa meitä etääntymään haitallisista henkilöistä tai ihmissuhteista. Kenenkään ei tarvitse sietää loukkaavaa tai epäkunnioittavaa käytöstä toiselta ihmiseltä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.