Logo image
Logo image

Maksatulehdus: oireet ja oikea ruokavalio

3 minuuttia
Maarianohdakkeesta ja voikukasta tehty tee voi auttaa tulehtuneen maksan hoidossa.
Maksatulehdus: oireet ja oikea ruokavalio
Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2023

Maksan tulehtuminen on yleinen ongelma, ja lääketieteessä se tunnetaan hepatomegaliana, jolloin maksa turpoaa huomattavasti normaalia kokoaan suuremmaksi.

Maksan tulehtuminen voi aiheuttaa kipua ja tarvita lääkehoitoa. Lääkärisi pystyy määrittelemään tilan vakavuuden ja siihen tarvittavan hoidon. Jos haluat tietää mitä oireita tulehtunut maksa eli hepatomegalia aiheuttaa ja miten sitä voi hoitaa ja ehkäistä ruokavaliolla, jatka lukemista – tässä artikkelissa tutustumme lähemmin maksan tulehdukseen ja sen hoitoon.

Tulehtuneen maksan oireet

 

Some figure

Tiedätkö, missä maksasi sijaitsee? Maksan alareuna sijaitsee aivan kylkiluiden tuntumassa oikealla puolella.

Jos maksasi on kooltaan ja toiminnaltaan normaali, ei sitä tunne painamalla sormia alimpien kylkiluiden alle. Turvonnut maksa puolestaan tuntuu jopa sormin tunnustelemalla.

Maksan sairaudet ja tulehdukset voivat alussa usein olla täysin oireettomia, mutta kun tulehdus tai sairaus etenee, alkaa oireitakin ilmetä. Kun maksa turpoaa, seuraa siitä mm. näitä oireita:

1. Kipu

Tulehtuneen maksan kipu on yleensä tylppää ja jatkuvaa. Kipu voi alkaa pienenä epämukavana tunteena, joka kasvaa ajan mittaan. Yleensä kipu tuntuu eniten oikealla puolella, ylävatsan kohdilla. Kipu voi levitä alaselkään, mutta yleensä se pysyy oikealla puolella. Maksatulehduksiin liittyy usein myös kovaa väsymystä, joka ei haihdu edes kunnollisilla yöunilla ja päikkäreillä. Jos päädyt käyttämään kipulääkkeitä, on niiden tuoma helpotus vain väliaikainen.

2. Pahoinvointi ja yleinen kipeä olo

Saatat menettää ruokahalusi ja rasvaiset ruuat voivat olla vaikeita sulattaa. Tulehdukseen liittyvä väsymys on yleensä pahimmillaan heti syömisen jälkeen, ja sen sivuoireina voi ilmetä pahoinvointia ja huimausta.

Lääkäreiden mukaan tällainen väsymys ja huonovointisuus ovat yleensä selkeimmillään aamuisin. Tämä johtuu siitä, että niin maksa kuin imusuonisto suorittavat tärkeitä puhdistusrutiineja yön aikana. Tulehtunut maksa ei pysty suodattamaan myrkkyjä ja kuona-aineita, mikä näkyy aamuisin rasittuneena maksana.

3. Kuume

Jatkuva pieni lämpö ja kuume on selkeä varoitusmerkki siitä, että jokin on pielessä. Kuume on merkki tulehduksesta ja se on kehon normaali reaktio ulkopuolelta tuleviin uhkiin, kuten bakteereihin ja viruksiin.

Jos kärsit jatkuvasti pienestä lämmöstä ja kuumeilusta, hakeudu lisätutkimuksiin lääkäriin.

4. Keltatauti

Keltataudilla tarkoitetaan ihon ja silmämunien kellastumista, joka on merkki maksan sairaudesta tai muutoksista. Keltatauti johtuu bilirubiini-nimisen aineen liiallisesta määrästä veressä. Bilirubiinia syntyy, kun elimistö hajottaa vanhentuneita veren punasoluja. Maksa poistaa bilirubiinia verestä, muokkaa sitä hieman ja erittää sapen mukana suoleen, josta se poistuu ulosteen mukana. Kun maksa ei toimi normaalisti, pääsee bilirubiinia kertymään liikaa.

5. Muutokset ulosteessa

Ulosteen koostumusta ja väriä kannattaa pitää silmällä, vaikkei se kaikkein hauskinta puuhaa olekaan. Uloste kertoo paljon siitä, mitä elimistössä tapahtuu ja onko kaikki tasapainossa. Kurkkaa siis pönttöön silloin tällöin toimituksen jälkeen – näin opit myös sen, mikä on sinun elimistöllesi normaalia ja milloin ulosteessa on jotakin poikkeavaa, joka tulee tarkistuttaa.

Jos huomaat ulosteen värin muuttuneen yhtäkkiä hyvin vaaleaksi, kannattaa sinun keskustella asiasta lääkärin kanssa. Tämä voi johtua jostakin sairaudesta, joka voidaan todeta vain lääkärin vastaanotolla. Kyseessä voi olla virus, kuten hepatiitti, joka aiheuttaa maksatulehdusta. Älä kuitenkaan lähde itse arvailemaan syytä, vaan käänny ammattilaisen puoleen.

Hoida tulehtunutta maksaa näillä ruoka-aineilla

Some figure

 

  • Ruokalusikallinen oliiviöljyä ja tilkka sitruunamehua aamuisin nautittuna on hyvä keino tehostaa maksan terveyttä ja toimintaa. Nämä kaksi ainetta yhdessä toimivat maksaa puhdistavana tehohoitona, joka elvyttää maksan toimintaa. Päivittäin käytettynä tämä hoito myös hillitsee tulehdusta.
  • Artisokkavesi ja sitruunamehu. Kiehauta kaksi tuoretta artisokkaa kattilassa, lisää sitruunamehua ja siivilöi. Säilytä neste ja nauti sitä päivän mittaan moneen otteeseen.
  • Punajuuri-porkkanaraaste. Tämä helppo salaatti antaa ruuallesi luonnollisen koktailin mineraaleja ja vitamiineja, jotka sopivat loistavasti tulehtuneen maksan hoitoon. Nauti lounaan kera tai lisukkeena.
  • Lääkekasveista valmistettu teejuoma. Valmista teeuutetta maarianohdakkeesta ja voikukasta ja nauti sitä päivittäin vähintään kaksi kuppia, aamupalalla ja lounaan jälkeen. Nauti juoma hitaasti ja makeuta se hunajalla niin halutessasi. Maarianohdaketta on saatavilla monissa luontaistuotekaupoissa ja netin kautta tilattuna, niin kuivattuna kuin tablettimuodossa. Maarianohdake sopii erityisen hyvin maksan hoitoon.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Abdel-Misih, S. R. Z., & Bloomston, M. (2010). Liver Anatomy. Surgical Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.suc.2010.04.017
  • Gossard, A. A., & Lindor, K. D. (2008). Autoimmune liver disease. In Practical Management of Liver Diseases. https://doi.org/10.1017/CBO9780511547416.011
  • Marchesini, G., Moscatiello, S., Di Domizio, S., & Forlani, G. (2008). Obesity-associated liver disease. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.1210/jc.2008-1399

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.