Logo image
Logo image

9 mahdollista syytä oikeanpuoleiseen rintakipuun ja sen hoito

5 minuuttia
Rintakehän oikealla puolella esiintyvään kipuun on monia syitä. Onneksi useimmat niistä ovat lääketieteellisesti hoidettavissa.
9 mahdollista syytä oikeanpuoleiseen rintakipuun ja sen hoito
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 07 kesäkuuta, 2023

Rintakipu on yleinen huolenaihe ihmisille. Se voi vaihdella lievästä epämukavuudesta invalidisoivaan pistoon. Rintakipuun on erilaisia syitä, ja tässä artikkelissa annamme 9 yleisintä syytä oikeanpuoleiseen rintakipuun.

Rintakehä on kehon alue, joka sijaitsee kaulan ja vatsan välissä. Se sisältää sydämen, keuhkot, ruokatorven ja suuret verisuonet, kuten aortan ja laskimon. Näitä elimiä ympäröivät kylkiluut, rintarangan selkäranka ja rintalasta sekä rintalihakset, rintalihakset ja selkälihakset.

Yleensä rintakipu voi johtua useista eri sairauksista, joten on tärkeää ottaa huomioon kivun ominaisuudet ja sijainti. Näiden tietojen perusteella voidaan tehdä alustava diagnoosi. Oikea-aikainen lääketieteellinen arviointi on erittäin tärkeää mahdollisten komplikaatioiden välttämiseksi.

9 syytä oikeanpuoleiseen rintakipuun

Syyt oikeanpuoleiseen rintakipuun vaihtelevat luu- ja lihasrakenteiden osallisuudesta rintaelinten vaurioihin. Epämukavuus voi heijastaa myös muualla elimistössä esiintyviä sairauksia. Joitakin yleisimpiä syitä ovat seuraavat:

1. Lihasjännitys

Lihasjännitys on yksi yleisimmistä oikeanpuoleisen rintakivun syistä. Se ilmenee yleensä intensiivisen harjoittelun jälkeisenä päivänä. Vaiva on seurausta lihassäikeiden hajoamisesta ja uusiutumisesta.

Revista Chilena de Radiología -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kuvataan, että yleisin mekanismi lihasrepeämän syntymiselle on äkillinen rasitus eksentrisen supistuksen hetkellä. Tämä on yleistä urheilulajeissa, joihin liittyy kiihtyvyyttä ja hidastuvuutta tai äkillisiä suunnanmuutoksia.

Yleensä eniten kärsineet lihakset ovat isot rintalihakset ja pienet rintalihakset. Kipua kuvataan rintakehän pistelyksi tai puristukseksi, joka helpottaa levossa ja voimistuu liikkeessä. Joissakin tapauksissa siihen liittyy turvotusta ja käden liikkeiden rajoittumista.

Tila paranee yleensä itsestään 1-2 päivän kuluttua. Ammattilaiset suosittelevat lepoa ja alueen hierontaa sekä kipu- ja tulehduskipulääkkeiden käyttöä.

Some figure
Urheiluvamman aiheuttama kipu oikeassa olkapäässä voi säteillä saman puolen rintakehään.

2. Suorat iskut ja kylkiluun murtumat

Kaatumisten tai suorien iskujen aiheuttamat rintakehään kohdistuvat vammat ovat tavallinen syy oikean puolen rintakipuun. Liikenneonnettomuuksissa voi esiintyä verisuonten ja hermojen vaurioitumista ja jopa sisäelinten vaurioitumista.

Keskivaikeisiin tai vakaviin iskuihin liittyy kipua, turvotusta ja punoitusta vaikutusalueella. Samoin raajojen liikkuminen voi vaikeutua ja mustelmia voi esiintyä.

Kivun lievittämiseksi on suositeltavaa laittaa kylmäkompresseja 10-20 minuutin ajan 2-3 kertaa päivässä. Tulehduskipulääkkeistä, kuten ibuprofeenista, voi olla apua.

Revista Argentina de Cirugía -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kylkiluun murtumat ovat yleisin rintakehävamma. Voimakas kipu, joka rajoittaa tai katkonaistaa hengitystä, on yleistä.

Lisäksi kylkiluun murtumissa esiintyy yliherkkyyttä alueella ja turvotusta. Vaikeissa tapauksissa voi esiintyä keuhkoahtaumatautia, johon liittyy hengitysvaikeuksia, levottomuutta ja tajunnan menetystä.

Murtumien hoito on yksinomaan lääketieteellistä. Se perustuu alueen immobilisointiin, keuhkojen vakauttamiseen, luuvian korjaamiseen ja kipulääkityksen käyttöön. Jotkut tarvitsevat fysioterapiaa toimintakyvyn palauttamiseksi.

Lue tämäkin: Häntäluukivun 9 mahdollista syytä ja miten lievittää sitä

3. Kostokondriitti

Tämä on tulehduksellinen häiriö rintalastan nivelissä, jotka yhdistävät kylkiluut rintalastaan. Tutkimusten mukaan tämä on yleisin rintakehän etuseinän kivun syy, ja se on yleisempi naisilla, jopa 75 % tapauksista on naisia.

Kipu ilmenee oikealla tai vasemmalla rintakehän puolella ja leviää rintakehän keskiosaan, selkään ja vatsaan. Kipu pahenee yleensä sisäänhengityksen ja yskimisen yhteydessä. Lisäksi rintalastan nivelten tunnustelu aiheuttaa terävää ja voimakasta kipua.

Kostokondriitin lääketieteelliseen hoitoon kuuluu lepo ja fysikaalisten keinojen, kuten lämpö- ja kylmäkompressien, käyttö.
Akuuteissa tapauksissa voidaan käyttää myös paikallista puudutusaineinfiltraatiota.

4. Paniikkikohtaukset

Paniikkikohtaukset laukeavat jatkuvan stressin tai ahdistuksen jaksoista. Tämä tila johtaa usein sydäninfarktin kaltaisten oireiden ilmaantumiseen. Tällöin on tavallista, että henkilö ilmoittaa rintakehän keskiosassa olevasta kivusta, joka ulottuu oikeaan kylkeen, leukaan ja olkapäähän.

Muita oireita ovat muun muassa seuraavat:

 • Pistely ja puutuminen
 • Hengenahdistus
 • Runsas hikoilu
 • Levottomuus
 • Kalpeus

Jos epäilet paniikkikohtausta, kannattaa sulkea silmät ja hengittää syvään rauhoittuaksesi. Jos oireet jatkuvat, hakeudu lääkärin hoitoon.

5. Keuhkosairaudet

Keuhkosairaudet ovat yleinen syy sekä vasemman- että oikeanpuoleiseen rintakipuun. Tutkimusten mukaan se ilmenee pistävänä rintakipuna, joka voimistuu sisäänhengityksen yhteydessä ja johon liittyy yskää ja hengenahdistusta.

Muita yleisiä oireita ovat kuume ja vilunväristykset, jos kyseessä on infektio. Keuhkokuume on yleensä yleisin syy tämäntyyppiseen rintakipuun. Samoin rintakipua voi esiintyä seuraavissa tapauksissa:

 • Pleuriitti
 • Ilmarinta
 • Pleuraneste
 • Keuhkoembolia
 • Keuhkosyöpä

Lääketieteellinen hoito riippuu aiheuttajasta. Useimmissa tapauksissa oikea-aikainen lähestymistapa johtaa oireiden nopeaan lievittymiseen ja komplikaatioiden riskin pienenemiseen.

6. Sydänongelmat

Sydänsairaudet ovat hyvin yleinen rintakivun syy. Ne ovat yleisiä iäkkäillä, lihavilla ihmisillä, jotka tupakoivat tai nauttivat runsaasti kahvia ja alkoholia. Sydänperäinen kipu ilmenee kireyden tunteena rinnassa, johon liittyy sydämentykytystä ja hengenahdistusta.

Sydäninfarktissa vaiva ilmenee yleisesti rintakehän vasemmalla puolella, mutta naisilla kipu voi kuitenkin esiintyä rintakehän oikealla puolella, selässä, käsivarressa tai olkapäässä.

Muita oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, hikoilu ja tajunnan menetys. Rytmihäiriöt ovat toinen yleinen syy tähän vaivaan aikuisilla ja lapsilla. Jos jompaakumpaa tilaa epäillään, on hakeuduttava välittömästi hoitoon.

Some figure
Rytmihäiriöt on hoidettava viipymättä. Joskus nopea hoito pelastaa hengen.

7. Ruokatorven refluksitauti

Tämä tila johtuu siitä, että mahahappo siirtyy ylös ruokatorveen ja ärsyttää ruokatorvea. Refluksi aiheuttaa närästävää tai polttavaa tunnetta rinnassa. On tavallista, että vaiva voimistuu syömisen jälkeen. Muita liitännäisoireita ovat mm:

 • Kuiva yskä
 • Nielemisvaikeudet
 • Kurkkukipu
 • Usein toistuva röyhtäily
 • Täyteyden tunne kurkussa ja rinnassa

Ruokavalion ja elintapojen muutokset ovat yleensä välttämättömiä tilan lievittämiseksi. Joissakin tapauksissa lääkärit suosittelevat lääkitystä happamuuden vähentämiseksi ja oireiden lievittämiseksi.

8. Vyöruusu

Tämä on tila, jolle on ominaista rakkulamainen ihottuma, johon liittyy voimakasta kipua ja joka johtuu varicella zoster -viruksen uudelleenaktivoitumisesta. Se on yleinen yli 50-vuotiailla aikuisilla ja henkilöillä, joiden vastustuskyky on heikentynyt.

Vyöruusu alkaa rintakehän alueen kipuilulla sekä lineaaristen rakkuloiden ilmaantumisella 48 tunnin kuluessa. Ihovauriot kehittyvät yleensä rupisiksi 1 viikon kuluessa, ja ne paranevat lopullisesti 10-15 päivän kuluttua.

Postherpeettinen neuralgia on tämän sairauden tärkein komplikaatio. Tutkimusten mukaan se ilmenee kirvelevänä tai pistävänä kipuna 30 päivää ihovaurioiden häviämisen jälkeen.

9. Maksan tai sappirakon tila

Maksan ja sappirakon tulehdus voi aiheuttaa kipua rintakehän oikealla puolella, koska molemmat elimet ovat lähellä rintakehää. Vaiva alkaa yleensä vatsan oikealta puolelta ja leviää rintakehään. Liitännäisoireita ovat muun muassa seuraavat:

 • Oksentelu
 • Huimaus
 • Keltainen iho
 • Ruokahaluttomuus

Hepatiitti ja kolekystiitti kuuluvat yleisimpiin sairauksiin. Jos epäilet maksasairautta, on suositeltavaa kääntyä gastroenterologin puoleen.

Lue lisää: Mitä rintakivusta tulee tietää?

Älä epäröi hakeutua lääkärin vastaanotolle

Syitä oikeanpuoleiseen rintakipuun on lukuisia. Jotkut ovat yksinkertaisia ja vaativat vain lepoa ja kotihoitoa.

Tämä oire voi kuitenkin olla merkki vakavasta, hengenvaarallisesta vauriosta. On suositeltavaa hakeutua lääkäriin mahdollisimman pian, jos kipu on jatkuvaa ja voimistuu. Muita varoitusmerkkejä ovat hengenahdistus, korkea kuume, sekavuus ja tajunnan menetys.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.