Logo image
Logo image

Mikä on kylkiluiden välinen lihasjännitys ja miten sitä hoidetaan?

4 minuuttia
Tässä artikkelissa kerromme, miten kylkiluiden välistä lihasjännitystä voidaan hoitaa.
Mikä on kylkiluiden välinen lihasjännitys ja miten sitä hoidetaan?
Mariel Mendoza

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Mariel Mendoza

Viimeisin päivitys: 10 maaliskuuta, 2023

Kylkiluiden välinen lihasjännitys ilmenee nimensä mukaan kylkiluiden välisissä lihaksissa. Se voi johtua ylikuormituksesta, iskusta tai huonosta asennosta. Kivun voimakkuus vaihtelee vamman vakavuudesta riippuen. Se yleensä pahenee yskiessä tai aivastaessa.

Hoito perustuu pääasiassa kipulääkkeisiin, lämpö- ja kylmäpakkauksiin sekä fysioterapiaan. Vaikka kylkiluiden välinen lihasjännitys ei yleensä ole vakava tila, siihen on kiinnitettävä huomiota lisäkomplikaatioiden välttämiseksi. Kuinka tämän vamman voi tunnistaa? Milloin tulee mennä lääkäriin?

Mikä on kylkiluiden välinen lihasjännitys?

Kylkiluiden väliset lihakset yhdistävät kylkiluut ja muodostavat rintakehän seinämän. Ne koostuvat kolmesta kerroksesta.

Hengityksen aikana nämä lihakset supistuvat, mikä auttaa laajentamaan rintakehää ja mahdollistamaan keuhkojen täyttymisen ilmalla. Ne tarjoavat myös vakautta ylävartalolle.

Lihasjännityksessä kuidut repeytyvät osittain tai kokonaan, mikä saattaa vetäytyä, jolloin kuitujen väliin muodostuu rako. Se voi vaikuttaa myös muihin rakenteisiin, kuten jänteisiin ja jopa verisuoniin.

Niinpä sitä kutsutaan “kylkiluiden väliseksi lihasjännitykseksi”, joka ilmenee, kun kylkiluiden väliseen lihakseen vaikuttaa liiallinen kiristys tai ylivenytys, mikä aiheuttaa kipua ja hengenahdistusta.

Some figure
Kylkiluiden välinen lihasjännitys johtuu yleensä ylikuormituksesta, vammoista tai toistuvista liikkeistä.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin: Tiukat vatsalihakset kuudella perusliikkeellä

Kylkiluiden välisen lihasjännityksen oireet

Tässä tilassa pääoire on terävä kipu kylkiluissa, jota voi esiintyä joko oikealla tai vasemmalla puolella rintakehän hermojen puristumisesta johtuen. Joskus se leviää selkään, hartioihin tai käsivarsiin.

Myös rinnassa tai kylkiluissa on arkuutta kosketettaessa, samoin kuin lihaskouristuksia. Kipu voi olla terävää ja äkillistä tai toisinaan asteittaista ja jatkuvaa. Se pahenee, kun henkilö kumartuu, yskii, aivastaa, hengittää syvään tai tekee tiettyjä käsivarren liikkeitä.

Muut oireet voivat vaihdella jonkin verran syystä riippuen. Seuraavaa voi tapahtua:

 • Turvotus kylkiluiden ympärillä
 • Jäykkyys
 • Jännitys
 • Vaikeus liikuttaa yläraajoja
 • Hengitysvaikeudet

Mahdolliset syyt

Kuten jo mainittiin, tämäntyyppinen rasitus tapahtuu, kun kylkiluiden väliset lihakset tulevat liian kireiksi. Tämä voi johtua useista syistä, kuten:

 • Kehon kiertäminen
 • Käsivarsien ronski venytys
 • Raskaiden esineiden nostaminen hartioiden tai pään yläpuolelle
 • Huono asento
 • Toistuvat liikkeet
 • Ylikuormitus
 • Isku tai trauma
 • Voimakas vilustuminen ja aivastelu
 • Lisääntynyt fyysisen toiminnan intensiteetti

Tietyt toiminnot voivat puolestaan vaikuttaa tämän vamman ilmaantumiseen. Esimerkiksi polttopuiden pilkkominen, seinien maalaaminen ja muut toimet, jotka tehdään käsivarsien ollessa koholla pitkään. Sitä esiintyy myös usein joissakin urheilulajeissa, kuten:

 • Tennis
 • Golf
 • Soutu
 • Koripallo
 • Painonnosto

Näihin lajeihin liittyy erilaisia äkillisiä liikkeitä. Muut, kuten nyrkkeily, kamppailulajit ja jääkiekko, aiheuttavat myös riskejä.

Erityisesti vuoden 2012 tutkimuksessa todetaan, että se on yleistä baseballissa, olipa kyseessä lyönti tai heitto. Väitetään, että tämä sairaus muodostaa 5 % kaikista Yhdysvaltojen Major Leaguen tapaturmista.

Sillä välin on tunnistettu tapauksia, joissa keuhkopussitulehduksesta kärsivillä potilailla esiintyy kylkiluiden välistä lihasjännitystä drenaatioletkun asettamisen jälkeen. Tämä aiheuttaa usein kipua ja kouristuksia.

Eräässä toisessa tutkimuksessa todetaan, että kun henkilö on korkealla (esim. vuorikiipeilyssä), hengitystiet ärsyyntyvät ja kuivuvat, ja siihen liittyy nenän vuotamista, bronkospasmia ja yskää, mitkä puolestaan voivat aiheuttaa kylkiluiden välistä lihasjännitystä ja rintakipua.

Toinen loistava artikkeli sinulle: Mistä johtuu rintakipu yskiessä?

Miltä diagnoosi näyttää?

Kun useita yllämainituista oireista esiintyy – varsinkin jos kipu muuttuu jatkuvaksi, pahenee ja häiritsee päivittäistä toimintaa ja lepoa – on suositeltavaa mennä lääkäriin diagnoosin tekemiseksi ja muuntyyppisten ongelmien, kuten keuhkokuumeen, poissulkemiseksi.

Diagnoosi sisältää fyysisen tutkimuksen, jossa tarkkaillaan, onko liikerajoituksia, missä ja milloin kipua on enemmän. Terveydenhuollon ammattilaisen kysyy myös potilaan ammatista, ja onko äskettäin sattunut tapaturma tai urheiluvamma.

Rintakehän röntgenkuva tai magneettikuvaus voidaan määrätä kylkiluiden murtumien tai sisäisten vammojen poissulkemiseksi, ja spirometriä voidaan käyttää hengitystilavuuden ja keuhkojen kapasiteetin määrittämiseen.

Oireista ja niiden voimakkuudesta riippuen on olemassa eriasteista kylkiluiden välistä lihasjännitystä:

 • I tai lievä: Tämä on lievä tila. Jotkut lihassäikeet voivat olla repeytyneet (alle 5 %), liikkeen ja voiman menetys on vähäistä. Se voi parantua muutamassa viikossa, tietyllä huolenpidolla.
 • II tai kohtalainen: Lihassyissä on enemmän vaurioita, esiintyy turvotusta ja rintakipua. Se vaikuttaa jo enemmän liikkumiseen.
 • III tai vaikea: Vakava repeämä, joka saattaa vaatia leikkausta.

Kylkien välisen lihasjännityksen hoito

Kiireellistä lääketieteellistä apua tarvitaan, kun kylkiluiden välisen lihasjännityksen aiheuttaa traumaattinen vamma (esim. auto-onnettomuus) ja ilmenee hengenahdistusta.

Yleensä hoidolla pyritään palauttamaan liikkuvuus ja lievittämään oireita, kuten kipua. Näitä tarkoituksia varten ja vaikeusasteesta riippuen on olemassa erilaisia hoitovaihtoehtoja, kuten alla nähdään.

Lepo ja kipulääkkeet

Ensimmäinen suositus on pitää vahingoittunutta aluetta levossa ja keskeyttää toiminta, jonka katsotaan aiheuttaneen vamman.

Lääkäri voi puolestaan suositella reseptivapaiden kipulääkkeiden ja tulehduskipulääkkeiden, kuten ibuprofeenin, naprokseenin tai parasetamolin, käyttöä. Jos kipu on erittäin voimakasta, voidaan antaa lidokaiini-injektio tai kortikosteroidit.

Fysioterapia

On myös venyttelyjä, jotka voivat auttaa palautumisprosessissa, kunhan ne suorittaa fysioterapian ammattilainen. Jos nämä liikkeet pahentavatkin kipua, ne tulee lopettaa välittömästi.

Tältä osin vuoden 2017 tutkimuksessa mainitaan sarja rintakehän nostoharjoituksia, joita sovellettiin kyfoosipotilaalla, jolla oli kylkiluiden välistä lihaskipua. Harjoitukset osoittautuivat tehokkaiksi.

Some figure
Fysioterapeutin kanssa tehdyt harjoitukset voivat edistää tämän tilan kohentumista.

Kotihoito

Edellä mainitun lepoajan lisäksi lääkärin luvalla voidaan tehdä jonkin verran kotihoitoa, varsinkin jos rasitus ja oireet ovat lieviä. Tämä sisältää toimia, kuten:

 • Lämpö- ja kylmäkompressien käyttö.
 • Lämmin vesihaude epsom-suoloilla.
 • Hengitysharjoitukset, tyynyn pitäminen rintaa vasten, sisään- ja uloshengitys hitaasti ja syvään.

Voidaanko kylkiluiden välistä lihasjännitystä estää?

Toisinaan kylkiluiden välinen lihasjännitys johtuu äkillisestä yläkehon vääntymisestä, ylirasituksesta tai toistuvasta toiminnasta. Näissä tapauksissa se voidaan estää olemalla varovaisempi toimissa, mutta ei silloin, kun se on tapahtunut iskun takia.

Tämän tai minkä tahansa muun vamman kärsimisen riskin minimoimiseksi on vältettävä toiminnan intensiteetin äkillistä nostamista. Ja on aina suositeltavaa lämmitellä lihaksia ennen liikuntaa ja urheilua.

Tämä on asia, jonka jätämme usein huomiotta. Ei vain siksi, ettei meillä ole tapana lämmitellä, vaan myös siksi, että unohdamme venyttää nimenomaan selän ja kylkien lihaksia, jotka ovat yleensä suhteellisen liikkumattomia.

Muiden ehkäisevien toimenpiteiden tavoin meidän tulee yrittää säilyttää hyvä asento ja ryhti, kun seisomme tai istumme, katsomme televisiota tai käytämme puhelinta. Ja on suositeltavaa nousta tuolilta silloin tällöin päivän aikana venyttämään selkää ja koko kehoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.