Häntäluukivun 9 mahdollista syytä ja miten lievittää sitä
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto
Häntäluukipu on kipua, joka esiintyy selkärangan loppupäässä, siellä, missä pakarat alkavat. Häntäluukivun voimakkuus vaihtelee, mutta joskus epämukavuus lisääntyy istuessa tai tietyissä asennoissa.
Syitä häntäluukivulle on monia, kuten vammat ja jatkuva huono asento. Se voi vaatia hoitoa kipulääkkeillä, mutta toisinaan se menee ohi itsestään tai soveltamalla joitakin kotitoimenpiteitä.
Häntäluukivun esiintyvyys
Häntäluu koostuu kolmesta tai viidestä yhteen sulautuneesta nikamasta. Se sijaitsee selkärangan tyvessä, juuri ristiluun alapuolella.
Se on istuessa painoa kantava luu yhdessä lantion alaosan kanssa. Aikuisilla sillä on taipumus kaartua hieman. Kun se kaartuu liikaa, se voi aiheuttaa joitakin ongelmia.
Tällaisia ongelmia on muun muassa kipu. Tutkimusten mukaan se kattaa noin 1 % selkärangan vaivoja koskevista lääkärinkäynneistä.
Se on yleisempää naisilla kuin miehillä. On arveltu, että tämä ero saattaa johtua naisten häntäluun sijainnista, joka on taaempana tai ns. paljastuneempi.
Saatat olla kiinnostunut lukemaan tämänkin: Neljä luonnollista tapaa lievittää alaselkäkipua
Liitännäisoireet
Kipu häntäluussa ilmenee yleensä jatkuvana pistävänä tunteena luussa. Toisinaan se tuntuu, kun aluetta kosketetaan tai tunnustellaan. Se voi säteillä vyötäröön.
Kipu pahenee yleensä pitkittyneessä istumisessa tai seisomisessa, toiminnassa, joka lisää luuhun kohdistuvaa painetta, sekä äkillisissä liikkeissä. Toisinaan kipua voi esiintyä ulostamisen tai yhdynnän aikana. Naisilla se aiheuttaa epämukavuutta myös kuukautisten aikana.
Muita oireita, joita siihen voi liittyä, ovat seuraavat:
- Mustelmien ilmaantuminen
- Paineen tai tunnottomuuden tunne pakaroissa
- Levon laadun heikkeneminen
Mahdolliset syyt kivun esiintymiseen ristiselän tai häntäluun alueella
On olemassa useita syitä, jotka voivat johtaa häntäluukivun esiintymiseen. Niitä ovat muun muassa seuraavat.
1. Vamma tai toistuva trauma
Kun kaadumme pyllyllemme tai saamme iskun vyötärön alueelle, voimme saada vamman tai trauman, joka voi aiheuttaa kipua häntäluussa. Tämän luun murtumat eivät ole kovin yleisiä, mutta niitä esiintyy silloin tällöin.
Toipumisaika voi olla pitkä.
2. Toistuva toiminta
Kipu voi johtua sellaisen toiminnan suorittamisesta, joka aiheuttaa jatkuvaa painetta luuhun, kuten ratsastaminen hevosella tai polkupyörällä ajaminen. Myös juokseminen tai portaiden ravaaminen ylös-alas voivat aiheuttaa kivun.
3. Väärät liikkeet tai ylirasitus
Yksi tilanne, joka liittyy kivun esiintymiseen häntäluussa, on väärä liike kumartuessa tai ylirasitus nostettaessa jotain painavaa.
4. Huono ryhti
Huono ryhti istuessa pitkään, työskenneltäessä tietokoneen ääressä tai autoa ajaessa on myös tekijä, joka liittyy kivun esiintymiseen.
5. Raskaus ja synnytys
Raskauden viimeisinä kuukausina lannerangan alueen luut asettuvat eri tavalla. Niistä tulee joustavampia tai liikkuvampia. Myös synnytyksen aikana vauvan pää voi vahingoittaa joitakin rakenteita.
6. Ylipaino tai lihavuus
Ylipaino tai korkea painoindeksi (BMI) lisäävät myös painetta häntäluuhun.
7. Välilevytyrä
Joissakin tapauksissa häntäluukivun taustalla voi olla kompensaatio, eli henkilö muuttaa tapaansa istua tai seistä välttääkseen epämukavuutta. Näin tapahtuu esimerkiksi silloin, kun lannerangan alueella on välilevytyrä.
8. Nivelten rappeutuminen
Nivelten rappeutuminen vaikuttaa niveliin, luustoon ja rustoon. Jos tämä tapahtuu lannerangan alueella, voi esiintyä kipua häntäluussa.
9. Muita syitä
Harvoin kivun taustalla voi olla kasvain, kysta tai sinus pilonidalis, joka on infektio, joka johtuu karvojen ja kuolleiden solujen kertymisestä ihon alle.
Pidätkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: Tulihengitys joogassa: 6 hyötyä
Hoidot häntäluukivun hoitoon
Häntäluukipu voi lievittyä itsestään muutamassa päivässä. Joskus tila tosin kroonistuu ja jatkuu viikkojen ajan.
Näissä tapauksissa suositellaan lääkärin vastaanotolle menoa.
Terveydenhuollon ammattilainen tutkii alueen murtumien, kyhmyjen tai infektion varalta. Hän myös kysyy potilaalta, onko tämä kärsinyt iskuista tai mitkä ovat hänen päivittäiset tottumuksensa.
Täydentävänä toimenpiteenä hän voi pyytää diagnostisia kuvantamistutkimuksia. Näitä voivat olla röntgen-, tietokonetomografia- tai magneettikuvaukset.
Hoito vaihtelee oireiden syyn ja vakavuuden mukaan. Useita seuraavista vaihtoehdoista voidaan yhdistää:
- Ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, naprokseeni ja muut, kivun ja tulehduksen vähentämiseksi.
- Puudutukset ja steroidi-injektiot, kun kipu on hyvin voimakasta.
- Fysioterapia: Muun muassa hieronta, kiropraktinen hoito ja transkutaaninen sähköinen hermostimulaatio.
Leikkaus tehdään, jotta häntäluu voidaan poistaa osittain tai kokonaan. Sitä suositellaan kuitenkin vain silloin, kun muut vaihtoehdot eivät ole toimineet. Ja vaikka tämä on leikkaus, joka voidaan tehdä helposti, toipuminen voi kestää useita kuukausia.
Muita toimenpiteitä, joilla voidaan vähentää tai ehkäistä häntäluukipua
Edellä mainittujen hoitomuotojen lisäksi on olemassa useita suosituksia, joilla voidaan lievittää tai jopa ehkäistä kivun esiintymistä. Kotikonsteja tulisi kuitenkin käyttää vain lääkärin luvalla ja kun kivun syy on selvitetty.
Tältä osin käytettävissä ovat seuraavat vaihtoehdot:
- Lepo: Selkärankaan vaikuttavat voimakkaat fyysiset toiminnot on keskeytettävä.
- Kylmäpakkausten käyttö. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös lämpöpakkausta tai kumpaakin vuorotellen.
- Istuessa vartaloa tulisi kallistaa hieman eteenpäin, jotta paino putoaa jalkojen päälle. Mukavuuden lisäämiseksi on käytettävä erityisiä istuintyynyjä. Kun kipua esiintyy, paras nukkuma-asento on kyljellään.
- Ummetusta tulisi torjua juomalla riittävästi nestettä ja nauttimalla kuituja.
- Ylipainoisten ihmisten tulisi yrittää laihduttaa.
- Alaselän lihasten vahvistamiseen on olemassa hyviä harjoituksia, kuten välilevytyrässä tai alaselkäkivun yhteydessä tehtävät harjoitukset.
Pitäisikö häntäluukivun takia kääntyä lääkärin puoleen?
Joissakin tapauksissa, kuten jo mainittiin, kipu vähenee tai häviää, kun muutetaan toimintaa tai tapoja, jotka aiheuttivat kivun. Ei kuitenkaan pidä olla liian luottavainen.
Tässä mielessä on hyvä mennä lääkäriin, kun vaiva jatkuu tai kun se on hyvin voimakas. Lääkäriin kannattaa mennä myös, jos esiintyy muita oireita, kuten tulehdusta, punoitusta ja lämmön tunnetta alueen iholla.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bannura G. Enfermedad pilonidal sacro-coccígea: factores de riesgo y tratamiento quirúrgico. Rev Chil Cir. 2011; 63(5): 527-533.
- Emerson S, Speece A. Manipulation of the coccyx with anesthesia for the management of coccydynia. J Am Osteopath Assoc. 2012; 112: 805-807.
- Navarro Navarro R, Navarro García R, Santana Suárez R, Barroso Rosa S. Coccigodinia. Situación actual, diagnóstico y tratamiento. Canarias médica y quirúrgica. 2011; 2: 28-37
- Ortega Sánchez-Pinilla R. ¿Cuáles son los ejercicios indicados en la lumbalgia crónica y en la hernia discal? FMC – Formación Médica Continuada en Atención Primaria. 2020; 27(1): 34-46.
- Patel R, Appannagari A, Whang P. Coccydynia. Curr Rev Musculoskelet Med. 2008; 1(3-4): 223-226.
- Rivero Torres R, Álvarez Fiallo R. Hernia discal lumbar: algunos aspectos del diagnóstico. Rev Cub Med Mil. 2004; 33(2). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-65572004000200003&lng=es.
- Salar O, Mustaq F, Ahmed M. Defecation pain and coccydynia due to an anteverted coccyx: a case report. J Med Case Rep. 2012; 6: 175. Accessed 7/1/2020.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.