Logo image
Logo image

Tulihengitys joogassa: 6 hyötyä

3 minuuttia
Tulihengitys on joogaan kuuluva tekniikka, joka on erittäin suureksi hyödyksi kehon terveydelle. Sitä tulee kuitenkin toteuttaa varovaisesti, ja jos olet uusi lajin harrastamisessa, kannattaa pyytää joogaopettajaa ensin tueksi.
Tulihengitys joogassa: 6 hyötyä
Kirjoittanut Solimar Cedeño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Pranayama on joogaan kuuluva hengitystekniikka. Se koostuu useista hengityssarjoista, jotka täydentävät asanoita (eli asentoja), jotka kuuluvat joogan eri muotoihin. Tulihengitys on yksi näistä pranayama-hengitystekniikoista, ja se tuottaa keholle monet hyödyt.

Yksi tärkeimmistä tekijöistä joogaa harrastettaessa on juurikin hengitys, sillä se mahdollistaa ihmisen rentoutumisen sekä syvän sisään- ja uloshengittämisen asentojen aikana. Se rauhoittaa mieltä, vapauttaa jännitettä sekä lähettää aivoille happea.

Mitä on tulihengitys joogassa?

Sanskriitin kielinen nimi tälle hengitykselle on “kapalabhati”. “Kapala” tarkoittaa kalloa ja “bhati” taas puhdistusta. Nimitys onkin viittaus mielen puhdistamiseen.

Harjoitus auttaa hallitsemaan ahdistusta, hermostuneisuutta, huolta, surua, kipua, pelkoa ja muita vastaavia asioita. Kaikkein tavallisin asento tämän hengityksen toteuttamiseksi on lootusasento.

Kuinka tulihengitys tapahtuu?

  • Aloittelijoille tulihengitys koostuu siitä, että hengitetään pehmeästi ja syvään nenän kautta, kunnes keuhkot täyttyvät. Sitten hengitetään ulos voimakkaasti, jotta kaikki ilma poistuu.
  • Lisäksi vatsaa tulisi supistaa selkärankaa vasten, sillä tämä stimuloi palleaa.
  • Lisää tempoa kokemustasosi mukaan.

Miten tulihengitys hyödyttää elimistöä?

Tulihengitys tarjoaa monet hyödyt, kuten mainitsimmekin jo, ja ennen kaikkea se antaa paremman ymmärryksen omista tunteista ja yleisesti ottaen hengityksen terveydestä. Lisäksi voidaan havaita myös seuraavat tärkeät hyödyt:

1. Se auttaa hallitsemaan stressiä

Hengittäminen hallitulla tavalla parantaa keskittymistä sekä puhdistaa mieltä negatiivisesta energiasta ja stressistä.

Kun olet stressaantunut, palleasi supistuu sisäänpäin sisuspunoksen aluetta kohti. Täällä ihminen pitää tunteensa.

Tulihengityksen avulla tunteet pystyvät virtaamaan vapaammin ja jättämään kehon. Tämä saa kehon parempaan tasapainoon sekä lisää fyysistä ja henkistä terveyttä.

Some figure

2. Se puhdistaa verta sekä vapauttaa myrkyllisiä aineita keuhkoista

Tulihengitys parantaa verenkiertoa sekä auttaa puhdistamaan verta, sillä se parantaa hapensaantia merkittävästi.

Se myös auttaa puhdistamaan hengitysteitä – kun puhallat kaiken ilman pois, sisällesi ei jää yhtään ilmaa jäljelle. Uutta ja puhtaampaa ilmaa pääsee keuhkoihin, kun hengität taas sisään.

Lue aiheesta lisää: 5 erinomaista keinoa taistella pahanhajuista hengitystä vastaan

3. Se parantaa keuhkojen kapasiteettia

Ihmiset eivät käytä keuhkojaan yleensä maksimaalisesti, sillä me hengitämme pinnallisella ja rajoittuneella tavalla. Usein vedämme henkeä vain lyhyesti, emmekä siis täytä keuhkojamme.

Kun harjoitamme tulihengitystä usein, keuhkomme tottuvat ottamaan yhä enemmän ilmaa sisäänsä.

4. Se vahvistaa kolmatta chakraa

Some figure

Tämä chakra, joka tunnetaan myös nimellä Manipura, vastaa tunteisiin keskittymisestä. Se on suurin ja voimakkain kaikista chakroista, ja se liittyy ihmisen tekoihin ja tunteisiin.

Oletko koskaan tuntenut vatsassasi tyhjyyttä, kun olet peloissasi tai surullinen? Tämä johtuu luultavasti kolmannen chakran epätasapainon ilmenemisestä kehossasi.

5. Se parantaa muistia ja keskittymistä

Syvään hengittäminen ei ainoastaan hapeta verta, vaan myös aivoja. Tämä parantaa ihmisen kognitiivisia kykyjä ja keskittymistä, sillä se auttaa aivoja toimimaan oikein.

6. Se stimuloi ruoansulatusjärjestelmän toimintaa

Ruoansulatus aktivoituu siksi, että pallea on jatkuvassa liikkeessä, kun hengität tämän harjoituksen mukaisesti.

Näin tekemällä pystyt siis parantamaan ruoansulatustasi sekä estämään vatsaongelmia.

Lue aiheesta lisää: Huolehdi ruoansulatuksesta 6 parantavan kasvin avulla

Muutama varotoimenpide

  • Jos olet nyt aloittelemassa tulihengityksen kanssa, harjoita sitä aina vain ohjaajan valvonnassa, kunnes hallitset sen hyvin. Kyseessä on herkkä tekniikka, joka vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä.
  • Varo hengittämästä niin nopeasti, että tunnet huimausta. Hengitystiesi eivät ole tottuneet hengittämään sisään ja ulos näin suurta määrää ilmaa niin nopeasti. Se voi tottua siihen vain ajan kuluessa, joten älä ole liian innokas.
  • Jos tunnet huimausta, lopeta tulihengitys. Älä jatka, jos huomaat olosi muuttuvan huonoksi. Johtuen ilman usein toistuvasta vaikutuksesta keuhkoissa, ne voivat väsyä, ja tämä saattaa aiheuttaa pyörtymisen.
  • Kuuntele kehoasi. On tärkeää, että harjoitat tätä hengitystä aina terveellisellä tavalla.
Some figure

Milloin tulihengitystä ei tulisi harjoittaa?

Tämä hengitystekniikka ei sovi raskaana oleville naisille tai kuukautisten aikana. Sitä ei myöskään suositella niille, joilla on epilepsia, korkea verenpaine, keuhkolaajentuma tai sydänongelmia.

Tulihengitys on selkeästi tekniikka, joka hyödyttää ihmisen terveyttä hyvin laajasti, sillä se parantaa sekä henkistä että keuhkojen hyvinvointia.

Kyseessä on kuitenkin harjoitus, joka tulisi toteuttaa varovaisesti, jos olet uusi sen parissa. Ole varovainen myös silloin, jos olet jo harjoittanut tällaista hengitystä, mutta haluat nyt vaatia keholtasi hiukan enemmän. Joogan avainasia on kärsivällisyys. Et siis tule näkemään edistystä yhdessä päivässä, sillä kehittyminen tapahtuu vähitellen.

Jatka harjoittelua vastuullisesti ja kärsivällisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Brown, R. P., & Gerbarg, P. L. (2009). Yoga breathing, meditation, and longevity. In Annals of the New York Academy of Sciences. https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.2009.04394.x
  • Derek B. Johnson, Mathew J. Tierney, Parvis J. Sadighi. 2004. Kapalabhati Pranayama: Breath of Fire or Cause of Pneumothorax?: A Case Report. Chest. https://doi.org/10.1378/chest.125.5.1951.
    (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S001236921532198X)
  • Vijaya Kavuri; Nagarathna Raghuram; Ariel Malamud; Senthamil R. Selvan. 2015. Irritable Bowel Syndrome: Yoga as Remedial Therapy. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/398156/
  • Sahasi, G. (1984). A replicated study on the effects of yoga on cognitive functions. Indian Psychological Review, 27(1-4), 33–35.
  • Florence Villien, Melody Yu, Pierre Barthélémy, Yves Jammes. 2005. Training to yoga respiration selectively increases respiratory sensation in healthy man. Respiratory Physiology & Neurobiology. https://doi.org/10.1016/j.resp.2004.11.010.
    (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S156990480400326X)
  • Ansari R. M. (2016). Kapalabhati pranayama: An answer to modern day polycystic ovarian syndrome and coexisting metabolic syndrome?. International journal of yoga, 9(2), 163–167. https://doi.org/10.4103/0973-6131.183705
  • Masaoka Y., Kanamaru A., Homma I. (2001) Anxiety and Respiration. In: Haruki Y., Homma I., Umezawa A., Masaoka Y. (eds) Respiration and Emotion. Springer, Tokyo. https://doi.org/10.1007/978-4-431-67901-1_6
  • Brown, R.P. and Gerbarg, P.L. (2009), Yoga Breathing, Meditation, and Longevity. Annals of the New York Academy of Sciences, 1172: 54-62. doi:10.1111/j.1749-6632.2009.04394.x

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.