Lymfajärjestelmä: neljä mielenkiintoista faktaa, jotka kannattaa tietää

Sinun tarvitsee vain pitää itsestäsi hieman parempaa huolta. Pidä mielessä, että yksinkertaiset asiat kuten tasapainoinen ruokavalio ja hyvä tunteiden hallinta vaikuttavat suoraan terveyteen ja onnellisuuteen.
Lymfajärjestelmä: neljä mielenkiintoista faktaa, jotka kannattaa tietää
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Lymfajärjestelmä on osa verenkiertojärjestelmää. Se on kuin verkosto, uskomattoman monimutkainen järjestelmä, joka koostuu suonista, erikoistuneesta kudoksesta ja elimistä. Nämä elimet, kuten perna, tekevät hyvin erityistä ja tärkeää työtä: ne poistavat myrkkyjä, kuona-aineita ja muita epätoivottuja aineita elimistöstä. Lymfajärjestelmä tekee kuitenkin monia muitakin terveyden kannalta välttämättömiä asioita, jotka kannattaa ehdottomasti tietää. Tänään haluaisimme auttaa sinua oppimaan lisää lymfajärjestelmästä. Katsomme,mikä se on, mitä se tekee ja ennen kaikkea kuinka voit huolehtia siitä paremmin.

Tämä sinun tulee tietää lymfajärjestelmästä

1. Lymfajärjestelmä ja imuneste

Elimistön lymfajärjestelmä poistaa hyödyttömiä aineita, kuten kuonaa ja kuolleita soluja. Lisäksi sillä on toinen yhtä tärkeä tehtävä: vahvistaa immuunivastetta. Tämän se tekee imunesteen avulla. Tämä on neste, joka aktivoi elimistön luonnollisen puolustuksen ja vahvistaa valkosoluja.

Lisäksi lymfajärjestelmä säätelee elimistön proteiineja. Samalla se säätelee maitiaisnestettä nestettä, joka on muodostunut sapesta, ja joka edistää joidenkin aminohappojen tuotantoa.  Kuten näet, sillä on paljon kiehtovampi työ kuin luultavasti ajattelit!

2. Elimet, joista lymfajärjestelmä koostuu

Sinun on tärkeää pitää huolta lymfajärjestelmästä.

Tämä on mielenkiintoinen fakta: aivot ovat yhteydessä lymfajärjestelmään pään onteloiden kautta. Kyseessä on siis verisuonten verkosto, joka ulottuu käytännöllisesti katsoen koko elimistön läpi.

Katsotaan nyt sen tärkeimpiä osia.

Luuydin

Kuten tiedät, luuydin tuottaa jokaisen elimistössä olevan solun. Näiden solujen joukossa ovat imuneste ja imusolut, jotka muodostavat lymfajärjestelmän.

Kateenkorva

Kateenkorva kasvattaa imusoluja.

Kateenkorvalla on hyvin tärkeä tehtävä lymfajärjestelmässä. Se kasvattaa lymfosyyttejä eli imusoluja, jotka ovat immuunijärjestelmän kannalta oleellinen valkosolutyyppi.

Perna

Jotkut ihmiset ajattelevat edelleen, ettei pernalla ole mitään tarkoitusta. Tämä on kuitenkin myytti. Tällä elimellä on nimittäin tärkeä tehtävä suodattaa verta ja poistaa ongelmallisia soluja tai kuona-aineita, joita keho ei enää tarvitse.

Perna suodattaa verta.

Imusolmukkeet

Tiedät luultavasti imusolmukkeista jo sen, että ne turpoavat toisinaan. Lisäksi ne ovat alttiita syövälle, mm. Hodgkinin ja non-Hodgkinin lymfoomille.

Mutta mitä muuta niistä kannattaisi tietää?

Ne ovat pieniä solmukkeita, joita löytyy ryhminä eri osista elimistöä, kuten kainaloista ja nivusista. Niiden tarkoituksena on taistella bakteereita ja tulehdusta vastaan.

3. Sairaudet ja lymfajärjestelmä

Ensimmäinen lymfajärjestelmän sairauden merkki on turvonneet imusolmukkeet. Tämä on silmäänpistävin oire, mutta on olemassa myös muita oireita.

Katsotaan niistä joitakin.

Lymfedeema eli imunestekierron häiriö

 • Tämä on tavallinen ongelma naisilla, jotka ovat käyneet läpi mastektomian rintasyövän seurauksena.
 • Tässä häiriössä imuneste kerääntyy, mistä syystä käsivarret tai jalat kasvavat ja turpoavat huomattavasti.

Adenopatia

Adenopatia on imusolmukkeen tulehdus.
 • Adenopatia on imusolmukkeen tulehdus, jota ei aina aiheuta syöpä. Itse asiassa useimmiten se on seurausta heikosta immuunijärjestelmästä.
 • Lisäksi adenopatiaa aiheuttavat tavallisesti myös virukset, kuten tuhkarokko tai mononukleoosi.
 • Kuten yllä mainitsimme, turvonneet imusolmukkeet liittyvät myös Hodgkinin tai non-Hodgkinin lymfoomiin. Onneksi näissä sairauksissa voi olla hyvä ennuste, jos ne havaitaan ajoissa.

Ödeemat

Nämä voidaan jakaa lymfodynaamiseen ja lymfostaattiseen turvotukseen. Ensimmäinen johtuu yksinkertaisesti verenkierto-ongelmista, jälkimmäinen puolestaan viallisesta imusuonistosta proteiinin kerääntymisen seurauksena.

4. Vinkit lymfajärjestelmästä huolehtimiseen

Nyt tiedät, että lymfajärjestelmällä on kaksi hyvin oleellista tehtävää:

1. Ensiksi, se puhdistaa verta.
2. Toiseksi, se auttaa suojelemaan sitä viruksilta ja bakteereilta vahvistamalla immuunijärjestelmää.

Onkin erittäin tärkeää parantaa elämäntapoja, sillä näin voit pitää huolta tästä elinten, imusolmukkeiden ja lymfasuonten verkostosta, joka vaikuttaa niin paljon terveyteesi.

Tässä joitakin yksinkertaisia vinkkejä siitä huolehtimiseen:

 • Syö tuoretta, orgaanista ruokaa.
 • Pyri vähentämään stressiä.
 • Nuku 7-9 tuntia joka yö.
 • Käy lämpimissä, rentouttavissa kylvyissä ja sen jälkeen kylmässä suihkussa.
 • Harrasta liikuntaa kohtuudella.
 • Juo sitruunavettä.
 • Hieronnat, jotka aktivoivat lymfakiertoa, ovat erittäin hyödyllisiä.
 • Nokkos– ja aloe vera -tee ovat poikkeuksellisen hyviä.
 • Harrasta joogaa.

Lymfajärjestelmäsi ansaitsee huomiosi. Sinun tarvitsee vain pitää hieman paremmin huolta itsestäsi. Pidä mielessä, että yksinkertaiset asiat, kuten tasapainoinen ruokavalio ja tunteiden hyvä hallinta, vaikuttavat suoraan terveyteesi ja onnellisuuteesi.

Otetaanko nämä vinkit käyttöön?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.