Luka Modrić, edelleen merkittävä jalkapallonpelaaja

Luka Modrić on 36-vuotias, mutta kentällä hän vaikuttaa 20-vuotiaalta. Salaisuus näyttää olevan hänen henkilökohtainen valmentajansa, entinen kroatialainen juoksija.
Luka Modrić, edelleen merkittävä jalkapallonpelaaja
Leonardo Biolatto

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 22 helmikuuta, 2023

Luka Modrićilla täytyy olla jokin salaisuus: vielä 37-vuotiaana hän on nopea, ketterä, dynaaminen, kiistattoman laadukas pelaaja, joka tuskin koskaan loukkaantuu. Miten hän tekee sen?

Kaikki tietävät, että hänen nopeutensa Real Madridissa ratkaisujen, avustamisen ja juoksemisen suhteen on parempi kuin monilla hänen joukkuetovereillaan. Lisäksi Kroatian jalkapallomaajoukkueen kapteenina hänellä on hallussaan ennätyksiä, joihin muilla joukkuetovereilla on vielä paljon matkaa.

Viime vuonna hän pelasi neljättä jalkapallon maailmanmestaruskilpailuaan Qatarissa. Hänellä on hallussaan kolme Euroopan mestaruutta.

Luka Modrićiin sovellettu Vlatko Vuceticin menetelmä

Jotkut ovat sitä mieltä, että Luka Modrićin salaisuus johtuu hänen henkilökohtaisesta kinesiologistaan, Vlatko Vuceticista. Hän on entinen ammattilaisratajuoksija ja Kroatian yleisurheilumestari.

Hänen juoksumenetelmiään sovelletaan eri lajeihin, mukaan lukien jalkapallo. Tekeekö juoksuharjoittelu sitten Luka Modrićista pysäyttämättömän?

Kinesiologin mukaan hänen harjoitussuunnitelmansa kaikille hänen valmistamilleen urheilijoille perustuu 8 näkökohtaan:

 1. Terveydentila ja elämäntavat
 2. Morfologiset parametrit
 3. Motoriset taidot
 4. Motorinen tietämys
 5. Energiakapasiteetti
 6. Aerobinen ja anaerobinen kapasiteetti
 7. Kognitiiviset tekijät ja älykkyys
 8. Sosioekonominen asema ja perhe

Vuceticille nämä näkökohdat ovat kaikki tärkeitä. Ne joko tekevät urheilijasta urheilijan, tai minkä tahansa näkökohdan laiminlyöminen riittää suorituskyvyn laskuun.

Joka tapauksessa hänen vahvuutensa on tehdä tieteellinen analyysi ihmisistä, jotka päättävät harjoitella hänen avullaan. Vlatko Vucetic mittaa teknisiä menetelmiä ja juoksijakokemuksesta kertynyttä tietoa käyttäen tiettyjä kehon koostumuksen parametreja, jotka antavat hänelle käsityksen siitä, millaiset urheilijan lihakset ja luut ovat.

Nämä tiedot yhdistetään arvioihin urheilijoiden toimintakyvystä. Toisin sanoen parametrit analysoivat jatkuvasti, kuinka he juoksevat, kuinka ketteriä he ovat, missä tilassa heidän refleksinsä ovat, pystyvätkö he venyttämään kehoaan hyvin, hyppäävätkö he enemmän vai vähemmän, reagoivatko he nopeasti ja onko heillä voimaa juosta tai sprintata.

Tämä johtaa konseptiin, joka on avain Vuceticin metodologiaan: motorinen älykkyys. Tämä idea ei ole kinesiologin keksintö, vaan se on olennainen osa pallourheilulajien tiedettä ja harjoittelua.

Esimerkiksi Sport Culture -lehden aikakauslehtiartikkeli kutsuu sitä fyysiseksi tai kinesteettiseksi älyksi. Kyse on siitä, että tiedät mitä tehdä pallolla, kun sinulla on se, suunnittelet liikkeitä suurella nopeudella ja suoritat ne tarkasti. Luka Modrić on sen asiantuntija.

Jotta voit pelata palloa, sinun on kehitettävä motorista älykkyyttä, jotta reaktiosi palloon ovat nopeat.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin artikkelista: Robert Lewandowskin ruokavalio

Nykypäivän jalkapalloilijat tarvitsevat monia taitoja

Jalkapallo on muuttunut, ja Vucetic tietää sen. Urheilijat eivät voi enää olla samanlaisia kuin 15 vuotta sitten. Todiste siitä on kentillä.

“Nyt jalkapallo on nopeampaa, energisempää, tehokkaampaa… Nykyään useimmilla pelaajilla on yksilöllinen kuntoiluvalmentaja. Jotkut seurat eivät pidä siitä, mutta minä en ole samaa mieltä.”

-Vlatko Vucetic

Maailman parhaat jalkapalloilijat ovat nopeita, heillä on erityisellä tavalla kehitetty fysiikka ja he noudattavat ammattilaisten laatimaa ruokavaliota. Eliitin joukossa oleminen edellyttää harjoittelua lähes ilman lomia.

Luka Modrić saa henkilökohtaisia harjoitusrutiineja kinesiologiltaan, vaikka hän olisi lomalla, sekä sesongin ulkopuolella. Sama valmentaja on rohkaissut häntä pelaamaan esimerkiksi tennistä, koska siitä tämä pelaaja pitää.

Crosstraining on myös yleistymässä jalkapallonpelaajien keskuudessa. Se täydentää kentällä tarvittavaa taitoa, mutta ei sisällä pallon käyttöä.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Ferrán Torres: FC Barcelona -pelaajan harjoitteluohjelma

Luka Modrićin juoksu- ja crosstrainingharjoittelu

Vucetic oli mahtava juoksija. Tästä syystä hänen menetelmänsä sisältävät rutiineja ja tietoa juoksemisesta.

Yksi Vuceticin suunnitelman kahdeksasta kohdasta on aerobisen ja anaerobisen kapasiteetin parantaminen. Tämä saavutetaan juoksuilla, joissa vuorottelevat intensiiviset tai nopeat sarjat sekä pidemmät, jatkuvan juoksun sarjat.

Beato ja yhteistyökumppanit kokosivat vuoden 2021 artikkelissa tieteellisiä todisteita sprintin hyödyistä jalkapalloilijoiden kannalta. Tässä ylitetään maksimipalautuskapasiteetti lyhyessä ajassa, sitten levätään tarpeeksi ja palataan intensiiviseen juoksuun.

Tämä ei kuulu useimpien jalkapalloilijoiden rutiineihin. British Journal of Sports Medicinen julkaisun mukaan harjoittelu perustuu lähes aina tiettyjen etäisyyksien juoksemiseen rauhalliseen tahtiin, sillä ajateltiin, että tämä simuloi ottelun 90 minuutin kestoa.

Luka Modrić on räjähtävä kentällä, koska hän voi tehdä sprinttejä, joihin hän on valmistautunut. Samalla hän osaa hallita energiaansa koko ottelun ajan, juoksee tarvittaessa ja lepää kun voi. Se on hyvin samanlainen strategia kuin Messin.

Hänen lihaksensa reagoivat välittömästi Vuceticin kanssa työskennellyn motorisen älyn vuoksi. Luka Modrić on juoksija jalkapallokentällä.

Jumppakuminauhat vammojen ehkäisemiseksi

Kroatialaisen kinesiologin mukaan jumppakuminauhojen käyttö on avainasemassa pelaajan joustavuuden ja lihaskuitujen kimmoisuuden ylläpitämisessä. Hän suosittelee harjoituksia näillä nauhoilla.

“Jumppakuminauha on paras tapa kaikille pelaajille harjoitella. Se on paras tapa ehkäistä loukkaantumisia. Jos tarkastellaan Modrićin viimeistä seitsemää tai kahdeksaa vuotta, hänellä on ollut lähes nolla loukkaantumista.”

-Vlatko Vucetic

Harjoittelu jumppa- tai joogakuminauhoilla sopii kaiken ikäisille, nuorista vanhoihin.

Vammojen ehkäisemisen lisäksi nauhat ovat osa parhaita motorista älykkyyttä lisääviä rutiineja. Tämä on osoitettu Phil Pagen tutkimuksessa, joka selittää, kuinka nämä välineet korjaavat lihasten epätasapainoa ja lisäävät sensori-motorista havaintoa, eli niitä käyttävän ihmisen aivot tulevat tehokkaammin tunnistamaan, kuinka hänen kehonsa on tilassa ja miten hän voi reagoida.

Luka Modrić saattaa pelata 40-vuotiaaksi asti

Yhä useammat huippujalkapalloilijat ovat yli 30-vuotiaita ja jatkavat edelleen vahvana. Luka Modrić on heistä yksi esimerkki, sillä hän ylläpitää fyysisiä ominaisuuksiaan ja ominaisuuksiaan ikääntymättä.

Vuceticin mukaan hän voi vielä pelata 40-vuotiaana rauhallisin mielin, pelata tällä tahdilla ja jatkaa Real Madridissa. Espanjalainen seura solmi hänen kanssaan sopimuksen vuonna 2012 jopa 30 miljoonalla eurolla.

Kroatian maajoukkueessa hän on yksi kokeneista pelaajista, joka ohjaa uusia tulokkaita. Samaan aikaan monet hänen joukkuetoverinsa Venäjän 2018 -kisoista eivät enää pelaa ammattilaistasolla.

“Olen erittäin iloinen voidessani olla toisessa semifinaalissa neljän vuoden jälkeen. Se on vaikuttava asia. Olimme melkein valmiit, olimme luovuttaneet kaiken kuolleena, mutta olemme jälleen kerran osoittaneet, että emme koskaan anna periksi.”

-Luka Modrić lehdistötilaisuudessa Brasilia-ottelun jälkeen Qatarissa 2022

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Jalkapallohistorian vakavimpien vammojen top 7
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Jalkapallohistorian vakavimpien vammojen top 7

Tähän artikkeliin olemme koonneet jalkapallohistorian vakavimpien vammojen top 7. Lue pelaajista, jotka kärsivät merkittäviä vammoja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Hamid, N. N. (2020). The Body-motor intelligence and its relationship to some basic skills for young handball. Sport culture11(2).
 • Beato, M., Drust, B., & Iacono, A. D. (2021). Implementing high-speed running and sprinting training in professional soccer. International journal of sports medicine42(04), 295-299.
 • Hoff, J., Wisløff, U., Engen, L. C., Kemi, O. J., & Helgerud, J. (2002). Soccer specific aerobic endurance training. British journal of sports medicine36(3), 218-221.
 • Page, P. (2006). Sensorimotor training: A “global” approach for balance training. Journal of bodywork and movement therapies10(1), 77-84.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.