Logo image
Logo image

Crossfitin hyödyt ja riskit: mitä tulee tietää

3 minuuttia
Crossfit on treenausmuoto, jolla voi olla lukuisia hyötyjä oikein tehtynä. Siihen liittyy kuitenkin myös joitakin riskejä, jotka on hyvä tietää. Jatka lukemista!
Crossfitin hyödyt ja riskit: mitä tulee tietää
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Crossfit on kovatehoinen liikuntalaji, josta on tullut hyvin suosittu ympäri maailman. Vaikka sen alkuperäinen tarkoitus oli valmistella ihmisiä fyysisesti vaativiin töihin, nykyään sitä on mukautettu kaikenlaisille ihmisryhmille. Tunnetko jo crossfitin hyödyt ja riskit?

Tämän tyyppinen treenausmuoto houkuttelee puoleensa ihmisiä, jotka haluavat laihduttaa tai saada lisää lihasmassaa ja -voimaa, mutta sillä on myös joitakin haittapuolia, jotka tulisi ottaa huomioon ennen aloittamista. Kerromme niistä tarkemmin alla.

Mitä crossfit on?

Ennen kuin kerromme crossfitin hyödyistä ja riskeistä, käydään ensin läpi mistä siinä on kyse.

Crossfit on kuntoilumuoto, joka pohjautuu jatkuvasti vaihteleviin, toiminnallisista liikkeistä koostuviin harjoituksiin. Näitä harjoituksia tehdään tietyn ajan, enintään 50 minuuttia. Niihin kuuluu aerobisia harjoituksia, painonnostoa ja voimaharjoittelua. Crossfit vaatii harjoittajaltaan myös erilaisia muita taitoja ja fyysisiä kykyjä.

Crossfit vaatii riittävästi kuntoa, notkeutta, tasapainoa sekä lihaskestävyyttä ja aerobista kestävyyttä. Se vaatii myös kunnollista liikkeiden biomekaniikkaa, sillä liikkeiden tekeminen väärin voi johtaa selän, nivelten ja muiden kehonosien vammoihin.

Mitkä siis ovat crossfitin hyödyt ja riskit?

Some figure

Kannattaa lukea myös: Parhaat treenivinkit tehokkaampaan kuntosaliharjoitteluun

Crossfitin hyödyt ja riskit

Vaikka crossfitistä on tullut suosittua ympäri maailmaa, se on kiistanalainen liikuntalaji. Tutkimukset tukevat sen monia hyötyjä, mutta lukuisat vammat ja vakavat seuraukset ovat saaneet ihmiset uskomaan, että se voi olla vaarallinen laji.

Suurin ongelma on siinä, että moni aloittaa crossfitin arvioimatta omaa kuntotasoaan ja terveydentilaansa ensin. Jotkut ovat jopa noudattaneet intensiivisiä treeniohjelmia ilman ammattivalmentajan valvontaa.

Alla kerromme tarkemmin crossfitin hyödyistä ja riskeistä.

Crossfitin hyödyt

Toisin kuin moni uskoo, crossfit ei ole vain kilpatason urheilijoille tarkoitettu liikuntamuoto. Nykyään monenlaiset ihmiset harrastavat sitä ympäri maailmaa.

On kuitenkin tarpeen osata mukauttaa se jokaisen ihmisen fyysisiin kykyihin. Liikuntaohjelma ei siis ole samanlainen huonon fyysisen kunnon omaavilla kuin säännöllisesti liikkuvilla tai rankkaan liikuntaan tottuneilla ihmisillä. On ehdottoman tärkeää käydä ensin lääkärintarkastuksessa ennen crossfitin kokeilua.

Jos yllä mainitut ottaa huomioon ja kunnioittaa kaikkien liikkeiden vaatimaa biomekaniikkaa, crossfit tarjoaa mielenkiintoisia hyötyjä:

 • Se lisää aerobista kestävyyttä.
 • Se lisää fyysistä kestävyyttä.
 • Se parantaa koordinaatiota ja tasapainoa.
 • Se parantaa mielialaa ja itsetuntoa.
 • Se auttaa lisäämään lihasmassaa.
 • Se auttaa pudottamaan painoa (sitä pidetään “rasvanpolttajana”).
 • Se edistää ihmissuhteiden muodostumista, sillä sitä harrastetaan usein ryhmissä.

Crossfitin riskit

Kuten yllä mainitsimme, crossfit voi olla vaarallinen laji, jos ei ota huomioon tiettyjä varoituksia. Jos et arvioi omaa terveydentilaasi ja teet rankkaa liikuntaa ilman vaadittavaa kestävyyttä, siitä voi seurata:

 • Lihasten, nivelsiteiden, jänteiden ja luiden vammoja.
 • Selkävaurioita.
 • Heikkoutta ja pitkittynyttä väsymystä.
 • Muutoksia sydän- ja verisuonijärjestelmässä, kuten kohonnut verenpaine.
 • Rhabdomyolyysi. Tämä on tila, jossa lihaskudosta hajoaa. Koska tämä saa lihasproteiinin vapautumaan verenkiertoon, se voi johtaa munuaisvaurioon ja sydämen rytmihäiriöihin.
Some figure

Fyysisen tutkimuksen jälkeen lääkäri osaa määrittää vamman vakavuusasteen ja sijainnin.

Vinkkejä crossfitin harrastamiseen

Crossfitiä voi harrastaa turvallisesti noudattamalla joitakin ohjeistuksia. Ihan ensiksi on tärkeää selvittää oma terveydentila ja mahdolliset sairaudet. Rankkaa liikuntaa ei suositella sairauksista kärsiville.

Tutustu myös: Kumpi on parempi treenatessa: enemmän painoa vai enemmän toistoja?

Tämän lisäksi on erittäin tärkeää keskustella lajin valmentajan kanssa. Ammattilainen osaa neuvoa, kuinka liikkeet tehdään oikein vammojen välttämiseksi. Tässä lisää suosituksia:

 • Aloita liikuntaohjelma kohtuuteholla niin, että se on mukautettu omaan kuntoosi.
 • Lisää vähitellen harjoitusten intensiteettiä.
 • Anna levolle ja palautumiselle riittävästi aikaa.
 • Varmista riittävä nesteiden saanti.
 • Noudata terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota.
 • Lämmittele ja venyttele ennen treeniä.

Kiinnostaisiko sinua koittaa crossfitiä? Muista ensin huomioida mahdolliset riskit ja arvioida, sopiiko laji sinulle vai ei. Muista myös kysyä neuvoa ammattilaiselta ennen aloittamista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Gianzina, E.A., Kassotaki, O.A. The benefits and risks of the high-intensity CrossFit training. Sport Sci Health 15, 21–33 (2019). https://doi.org/10.1007/s11332-018-0521-7
 • Ghadieh, A. S., & Saab, B. (2015). Evidence for exercise training in the management of hypertension in adults. Canadian family physician Medecin de famille canadien, 61(3), 233–239.
 • Meyer, J., Morrison, J., & Zuniga, J. (2017). The Benefits and Risks of CrossFit: A Systematic Review. Workplace Health and Safety. https://doi.org/10.1177/2165079916685568
 • Claudino JG, Gabbett TJ, Bourgeois F, et al. CrossFit Overview: Systematic Review and Meta-analysis. Sports Med Open. 2018;4(1):11. Published 2018 Feb 26. doi:10.1186/s40798-018-0124-5
 • Choi EJ, So WY, Jeong TT. Effects of the CrossFit Exercise Data Analysis on Body Composition and Blood Profiles. Iran J Public Health. 2017;46(9):1292–1294.
 • Esco, M. CrossFit Review. WebMD. https://www.webmd.com/fitness-exercise/features/crossfit-review#1

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.