Liikalihavuuden taustalla olevat psykologiset tekijät

Liikalihavuutta tulee pohtia monesta eri näkökulmasta. Kyse ei ole vain perinteisistä elämäntapamuutoksista. Meidän tulee pohtia psykologisia tekijöitä, jotka vaikuttavat liikalihavuuteen.
Liikalihavuuden taustalla olevat psykologiset tekijät

Viimeisin päivitys: 01 tammikuuta, 2023

Äärimmäinen laihuus tai liikalihavuus ovat kaksi tilannetta, joihin ei kiinnitetä riittävästi huomiota. Näemme ulkonevia kylkiluita tai esiin työntyviä vatsamakkaroita, mutta harvat ihmiset käyttävät aikaa ymmärtääkseen ja oppiakseen hieman enemmän siitä, mitä taustalla tapahtuu. Tässä artikkelissa tarkastelemme, mitkä ovat liikalihavuuden taustalla olevat psykologiset tekijät.

Ihmisillä on usein paljon negatiivista sanottavaa liikalihavuudesta. Usein ihmiset lausuvat moraalisia tuomioita lähes syyttävällä äänellä. Tuhannet vihaajat kommentoivat sosiaalisissa verkostoissa lihavien ihmisten ulkonäköä.

Onko liikalihavuuden taustalla psykologisia tekijöitä?

Kun ajattelemme lihavuutta, monet teoriat pyörivät sopimattomien elämäntapojen, kuten ylensyömisen, rasvaisen ruokavalion ja liikunnan puutteen, ympärillä. Jos lihava ihminen yks kaks muuttaisi näitä tapoja, riittäisikö se?

Jos ymmärrämme, että terveys on paljon muutakin kuin vain lenkillä käymistä ja että se liittyy siihen, mitä ajattelemme ja tunnemme, vastaus muuttuu. Se ei ole tarpeeksi. Silloin liikalihavuuden taustalla olevat psykologiset tekijät alkavat tulla merkityksellisiksi.

On syytä huomata, että lihavuuteen vaikuttavat monet tekijät. On selvää, että kyse ei ole vain yksittäisistä tekijöistä kuten fyysinen puoli vs. psykologinen puoli tai genetiikka vs. ympäristö. Kun puhutaan liikalihavuuden taustalla olevista tekijöistä, meidän tulee pohtia asiaa holistisesti. Vain tällä tavalla voimme ehdottaa järkevää, kokonaisvaltaista ja hyödyllistä lähestymistapaa potilaalle.

Meidän on otettava huomioon liikalihavuuden taustalla olevat psykologiset tekijät.
Ylensyöminen emotionaalisten puutteiden korvaamiseksi on varsin yleinen ongelma ylipainoisten henkilöiden keskuudessa.

Mitä nämä tekijät ovat?

Katsotaanpa nyt joitain lihavuuden taustalla olevia psykologisia tekijöitä:

  • Huono itsetunto, liian itsekriittinen.
  • Stressi- tai traumatilanteet.
  • Ahdistus, masennus.
  • Menneisyydessä koettu väkivalta.
  • Emotionaalinen syöminen. Ihminen käyttää ruokaa keinona paeta ongelmiaan ​​tai selviytyä tilanteista. Se toimii turvapaikkana ja pakoreittinä tunteista.
  • Vaikeus impulssinhallinnassa. Itse asiassa monet liikalihavat potilaat kertovat, etteivät he voi lopettaa syömistä.

Kuinka voimme käsitellä lihavuutta psykologian avulla?

On olemassa erilaisia ​​strategioita liikalihavuuden käsittelemiseksi. Jotkut niistä ovat seuraavat.

Psykokasvatus

Tässä työssä tulisi olla eri osa-alueita. Kyse ei ole vain impulssien hallinnan resurssien kehittämisestä, vaan myös itsetunnon ja itseymmärryksen käsittelemisestä.

Toisaalta psykokasvatukseen kuuluu myös informatiivisia ja ravitsemuksellisia ohjeita tuotteiden etikettien lukemiseen, elintarvikkeiden valintaan ja tasapainoisten ruokien valmistamiseen. Tavoitteena on tarjota työkaluja, joiden avulla ylipainoiset henkilöt voivat pikkuhiljaa tehdä parempia päätöksiä. Eri ammattilaisten osallistuminen on tärkeää kokonaisvaltaisen lähestymistavan saavuttamiseksi.

Henkilön motivoiminen

Henkilöä kannustetaan huolehtimaan itsestään ja etsimään erilaisia kiinnostuksenkohteita. Tavoitteena on, että ihmiset ymmärtävät, että maailmassa on paljon muutakin mielenkiintoista kuin vain ruoka ja että he alkavat kehittää omia kiinnostuksenkohteitaan sekä projektejaan.

Liikalihavuuteen liittyviin uskomuksiin puuttuminen

Jokaisella on omat käsityksensä siitä, miten he elävät. Vain tuntemalla potilaan tulkinnan voimme auttaa häntä luomaan terveellisiä ja kestäviä tapoja ajan myötä.

Työkalujen tarjoaminen stressistä selviytymiseen

Yksi tällainen esimerkki on erilaiset rentoutumistekniikat. Tunteiden hallinta on keskeinen osa hoitoa.

Harjoitussuunnitelmat sekä hengitys- ja rentoutumistekniikat ovat hyödyllisiä tottumusten muutoksissa.

Perheen tuki on todella tärkeä tekijä

Ravitsemus on paljon muutakin kuin vain oikea kalori- ja proteiinitasapaino. Sen ympärillä on myös sosiaalisia ja kulttuurisia puolia.

Siksi asiantuntijoiden on tiedusteltava perheen uskomuksia ja tapoja ruokaan liittyen. Näin he voivat suositella henkilölle tukimenetelmiä.

Kehon kunnioittaminen ja terveydestä huolehtiminen

Lihavuuden kohtaaminen tarkoittaa, että hyväksymme kehojen monimuotoisuuden. Aivan kuten on lyhyempiä ja pidempiä ihmisiä, on myös hoikempia ja pulskempia ihmisiä.

Meidän on otettava huomioon, että ylipainolla on seurauksia yleiseen terveyteen. Lihavuuden hyväksyminen tarkoittaa sitä, että ei leimaa eri vartaloja, ei pilkkaa niitä, joilla ei ole “ihanteellinen” vartalo, eikä mainosta äärimmäisen laihuuden mallia.

Liikalihavuuden hyväksyminen tarkoittaa kuitenkin myös proaktiivista roolia itsestään huolehtimisen suhteen, tasapainon etsimistä fyysisen rakenteemme ja geneettisen perinnön välillä yrittämättä muuttaa kehoasi joksikin, mitä se ei ole. Tämä ei tietenkään tarkoita, että joutuisit äärimmäisyyksiin saakka puolustamaan huonoja ruokailutottumuksia.

On tärkeää pitää mielessä, että liikalihavuuteen liittyy muita sairauksia tai monimutkaisia ​​tilanteita. Se voi liittyä esimerkiksi masennukseen tai traumaan.

Tässä mielessä on välttämätöntä puolustaa kehon monimuotoisuutta, mutta myös miettiä miten suhtaudumme liikalihavuuteen. Ei vain siihen liittyvien riskien vuoksi, vaan myös siksi, että sillä on usein suora yhteys muiden vakavien sairauksien ilmenemiseen.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Aamupalan väliin jättäminen aiheuttaa painonnousua
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Aamupalan väliin jättäminen aiheuttaa painonnousua

On olemassa sellainen väärinkäsitys, että aamupalan väliin jättäminen pudottaisi painoa. Se ei missään nimessä ole totta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.